Rakastan perinteitä, erityisesti juhlia ja juhlapyhiä. Moni joka minut tuntee, tietää, että minulle joulu ja pääsiäinen ovat vuoden kohokohtia. Viikonloppuna juhlittiin kuitenkin harjakaisia! Päätimme lämmittää Aurora Estatella savusaunan, tehdä jotakin hyvää ruokaa ja ottaa rennosti!

Aloitin muutamien ruokajuttujen esivalmistelun jo edellisenä päivänä. Virossa mummoni leipoi aina juhlaan kranssin. Ison pullapitkon tapaisen, joka kuorrutettaan suklaalla ja pähkinöillä. Virossa kasvaa hasselpähkinää, joten mummo käytti niitä. Itse paahdoin päälle mantelia. Taikina on briossin tyylinen ja sinne sekaan laitetaan myös rusinoita. Löysin kaupasta kuivattuja karpaloita ja korvasin rusinat sillä. Toimi tosi hyvin! Pakko sanoa, ettei se samalta maistunut, mutta todella mehukas leivoksesta tuli! Sitten kun muutamme omaan uuteen kotiin, niin alan tutkimaan mikä tekee briossista erinomaisen! Samana päivänä graavasimme vielä lohen ja laitoin hapanleipä taikinan kohoamaan. Käytän yli 50 vuotta vanhaa juurta leipomisessa.

Aleksi aloitti savusaunan lämmityksen klo 12:00. Siihen menee kelistä riippuen useita tunteja. Kesällä riittää 4-5h, joten häkälöylyt heitettiin 16:30 jonka jälkeen saunomaan pääsee 1 h päästä. Savusaunan lämmitys ei olekkaan mikään helppo homma, eli jos et ole sitä koskaan ennen tehnyt, ota mukaan kaveri joka osaa tai lue huolellisesti kaikki siihen liittyvä. Meidän sauna on palanut kolme kertaa (tosin ei Aurora Estaten aikana kertaakaan). Saunassa on tuuletusluukkuja, jotka ovat aina kiinni tuulen suunnasta. Ennen häkälöylyjen heittoa kaikki kekäleet kaivetaan pesästä pois. sitten heitetään 3 ämpärillistä vettä kiukaalle ja odotetaan, että myrkyt haihtuvat saunasta.  Kaikki tämä on sen arvoista, nimittäin savusaunan löyly on lempeä ja sauna on lämmin melkeimpä aamuun asti. Ja mikä mieletön tuoksu sielä on! Talvella savustan poron paistia savusaunassa, se on yksi meidän ravintolan suosituimpia annoksia.


 

Ruokana meillä oli suomalais/virolainen kattaus. Joista en muistanut ottaaa ainuttakaan kuvaa:D Salaattia, lämmitettyä hapankaalta, itse savustettua Mangalitza possua Pirkanmaalta, uuni lohta, graavi lohta, tuoretta leipää ja jälkkkäriksi kranssi. 

Äiti ja Henna askartelivat kaksi kukka seppelettä pirtin oveen ja saunaan. Ilmeisesti tämä on vanha perinne!

Naurettiin ja laulettiin kolmeen asti yöllä, joten voisin sanoa, että olipa hauskat harjakaiset! 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Pariskunta Ylläsjärveltä, Lapista. Sirly on yrittjänä Boutique hotellissa Aurora Estatessa ja Aleksi rakentaa puusta, jäästä ja lumesta. Seuraa meidän arkea sekä oman kodin rakentamista. Perheessä myös 8 vuotias Alaskanhusky Viivi.

Hae blogista