Vihdoin mielestäni tapahtuu jotakin konkreettista ja tuntuu, että pian minäkin pääsen osallistumaan rakentamiseen, eli maalaamaan! 

Aleksia jännitti kehikon saapuminen. Onko pohjan mitat ja valut oikein? Minua lähinnä jännitti, miten se rekkakuski osaa peruuttaa sinne sen kuorman kanssa ja minne kaikki puretaan. Erit ovat huolenaiheet meillä.

Kuorma purettiin keskiviikkona, talon pystytys alkoi torstaina. Ensin käsin alimmat hirret ja sitten perjantaina nosturilla loput. Aleksi ei ole koskaan pystyttänyt hirsikehikkoa, joten tästä syystä ystävämme isä oli auttamassa. 

 

                           

 

Kehikko nousi kahdessa päivässä ja nythän se alkaa jo näyttämään siltä, että meillä rakennetaan taloa! Heti kun kehikko oli pystyssä, Aleksi suojasi hirret sisäpuolelta paperilla. Näin ollen vältytään siltä, että hirret pääsevät tummumaan. Hirsikehikko kiinnitettiin kivijalkaan harjateräksellä ja hirsikerrat sidottiin toisiinsa isoilla puutapeilla. Kontiolla hirsissä on valmiina jo hirsien väliin tulevat tiivisteet, mikä nopeuttaa asennusta huomattavasti. Vain nurkkiin ja jatkoksiin piti pystyttäessä asentaa tiivisteet.

Kelien puolesta meillä on käynyt tuuri, vettä on satanut vain kerran tässä kriittisessä vaiheessa. Heräsin yöllä siihen kun Aleksi ilmoitti lähtevänsä raksalle varmistamaan, että kaikki on suojattu. Tontilla on hyvä olla paaaaaljon pressuja! 

Kiitos meidän pystytys porukalle Maunolle, Tomile, Joukolle ja Jukalle 


Tontti maatöiden ja pohjan jälkeen.
Tontti ennen maatöitä.
 

Aleksi rakensi päätyräystäät valmiiksi hirsikehän sisällä, joka nopeutti katon tekemistä. Kattoristikot nostettiin paikalleen lauantaina ja koko pystytys ensimmäisestä hirrestä, vesikaton alle vei tasan viikon. Kun kehikko oli pystyssä, päästiin maalaamaan räystäslautoja jonka jälkeen siirryttiin päätykolmioiden ja ristikoiden tyven hirsipaneeleihin. Aleksi halusi taloomme kattoristikot, jotta kaukana tulevaisuudessa välikatossa voi käydä katsomassa, jos jotain ongelmia ilmenee.  

                                 


Talo maalattu kertaalleen.
Talo vesikaton alla.
 

 

Talon väriksi valittiin Tikkurilan Piki Valtti color joka jättää puun kuvion näkyville. Maalaus oli suht helppoa ja vapaaehtoisten maalareiden ansioista saimme koko talon maalattua muutamassa päivässä! Kiitos maalaus avusta Mauno, Henna, Heidi, Äiti, Minna, Reto, Luzia,  Markus ja Reetta. 

Kuvat ja videot Tomi Kurtakko

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Pariskunta Ylläsjärveltä, Lapista. Sirly on yrittjänä Boutique hotellissa Aurora Estatessa ja Aleksi rakentaa puusta, jäästä ja lumesta. Seuraa meidän arkea sekä oman kodin rakentamista. Perheessä myös 8 vuotias Alaskanhusky Viivi.

Hae blogista