Talon suunnittelua ei voi koskaan aloittaa liian aikaisin. Kun lähdetään suunnittelemaan omaa pohjaa nollasta täytyy ensin tietenkin päättää talon koko. Mikä on pohjassa tärkeää, millainen keittiö, montako makuuhuonetta, sauna? khh? tämä osio oli mielestäni vielä "suhteellisen" helppoa, sitten täytyy päättää mistä talo tehdään, mitä valmistajia haluat lähestyä. Rakennatko talon itse, palkkaatko rakentajan vai tilaatko avaimet käteen paketin.

Meillä selvää oli tämä: Aleksi tulee rakentamaan talon itse, talo on max n.110m2, haluamme kaksi makuuhuonetta, saunan, ison keittiön, olohuoneen ja kodinhoitohuoneen. Ongelmana oli, että kaikissa tuon kokoisissa taloissa oli ängettynä 3 makuuhuonetta ja tilat olivat ahtaita. Kiinnostuimme heti aluksi Kannustalosta,  koska siellä pohjaratkaisut olivat järkeviä ja tyyli miellytti. Sieltä emme kuitenkaan saaneet ikinä ketään kiinni. . Vihdoin löysimme mallin Lato 112A josta lähdimme muokkaamaan omaa versiota.

Olimme yhetydessä Designtaloon joka toimi erittäin hyvin, palvelu oli ammattitaitoista, ystävällistä ja toiminta läpinäkyvää. Asiakaspalaute jota kuulimme tutuilta oli myös pelkkää hyvää, Designtalon asiakkaat olivat tyytyväisiä. Kävimme läpi jopa puolivalmiin talopaketin. 

Jäimme kuitenkin miettimään meidän upeaa tonttia järvimaisemalla, minkälainen talo sinne parhaiten sopisi? Olimme aina haaveilleet hirsitalosta ja päätimme ottaa selvää olisiko mahdollista rakentaa hirsitalo meidän budjetilla. 

Tässä vaiheessa voin kertoa, että kilpailuttaminen on erittäin tärkeää myös siksi, että näät yrityksen toiminnan alusta lähtien. Otimme tarjouksen useasta samantyyppisestä yrityksestä ja palvelu, infomaatio sekä yleinen painostus oli hyvin erilainen kaikissa. Yksi jopa sanoi, ettei tee tarjousta ennekuin tapaamme hänet.

Kontiolla on edustaja Juhani Misikangas, leppoinen mutta asiantunteva ammattilainen. Juhani antoi meille tilaa, mutta vastasi aina nopeasti kyselyihin ja puheluihin. Olemme tavanneet hänet muutamaan otteeseen ja vihdoin päätimme edetä suunitelmiemme kanssa Kontion matkassa. Olemme molemmat Aleksin kanssa erittäin kiireisiä työn takia, joten arvostimme myyjää joka kunnioitti meidän arkea, oli aina saatavilla mutta ei pommittanut puheluilla. Kontiolla on myös korkea asiakastyytyväisyys, ja vaikka hinta ei ollut edullisin, vaikutti kokonaisuus laadukkaalta. 

Tässä heidän kanssa viimeistelty pohja. Suljimme vaatehuoneen seinän kodinhoitohuoneeseen, poistimme pienet seinät makuuhuoneen puolelta ja jäljelle jäi syvennys vaatteille.  Näin saimme lisää tilaa kodinhoitohuoneeseen. Harrastamme paljon eri lajeja, meillä on Alaskanhusky Viivi jonka tassut ovat joskus todella kuraisia (yllättävää), joten kodinhoitohuone tulee olemaan kovalla käytöllä. Aleksi hoksasi myös, että eteisessä kaapin sisällä oleva kaappi on epäkäytännöllinen. Siirsimme kylppärin seinää ja eteiseen jäi vain normaali kaappi. Taas saimme lisää tilaa kylpyhuoneeseen. Kodinhoitohuoneen ulko-ovea siirrettiin jotta saimme lisää kaappitilaa. Ikkunoita yhdisteltiin, kokoja muutettiin vastaamaan perinteisempää kokonaisuutta. Kattoristikot muutettiin koko talosta saksiristikoiksi, jolloin saimme korkean katon myös makuuhuoneeseen. Teknisen huoneen ovi siirrettiin sisäpuolelle jotta tilaan pääsee suoraan sisältä ja ulkoseinään tulee yksi reikä vähemmän.

Lainaa hakiessa täytyy tehdä budjettilaskelma, tässä meidän pohja. Käytin MacBookin Numbers järjestelmää, ensin on budjetti, seuraavassa ruudussa tarjous ja sitten toteutunut. Yksinkertaista, mutta toimii. 

Lähtökohtana meillä on ollut tarkoitus rakentaa perinteinen, teknisesti toimiva ja käytännöllinen koti. Elikkäs, yksinkertainen, neljäkulmainen hirsitalo. Mahdollisimman vähän vuotavia nurkkia, suorat kattolappeet ilman kikkailuja. Yksinkertainen ratkaisu joka tullaan sisustamaan meidän tyylisesti, ja budjetin salliessa mahdollisimman laadukkaasti.

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Pariskunta Ylläsjärveltä, Lapista. Sirly on yrittjänä Boutique hotellissa Aurora Estatessa ja Aleksi rakentaa puusta, jäästä ja lumesta. Seuraa meidän arkea sekä oman kodin rakentamista. Perheessä myös 8 vuotias Alaskanhusky Viivi.

Hae blogista