Vihdoin kaikki tarvittavat muutokset pohjaan on tehty ja viimeiset tarkastus sarjat talotehtaalle lähetetty. Saimme piirustukset meidän Omakontioon, joka on siis rakennusportaali. Sinne tulevat kaikki piirustukset, ohjeistukset ja sopimukset. Omakontioon lisätään myös muut talon rakennuksessa mukana olevat mm. LVI suunnittelija, työmaanjohtaja ja sähköurakoitsija. Näin jokainen voi käydä tarkistamassa kuvat milloin vain missä vain. Kyllä tämä nykyaika on upeaa! :)

Tässä talon ulkokuvat:

Sekä poikkileikkaus:

Talopakettia tilatessa, suosittelen ottamaan selvää U arvoista. Joissakin paketeissa perus pakettiin kuuluvat ikkunat esimerkiksi ovat U arvoiltaan keskivertoja. Tällä tavalla tulet säästämään sähkölaskuissa koska ikkunasi ja seinät pitävät paremmin lämmön sisällä. Esimerkkinä passiivitalot, joiden U arvo on erinomainen. Talo on niin tiivis, ettei lämpö pääse karkaamaan. Hirsitalossa U arvot eivät ihan niin hyviä voi edes olla, mutta seuraavassa kuvassa hieman tarkempaa tietoa tämän kyseisen talon arvoista. Mitä pienempi arvo on, sitä parempi, esimerkiksi hirsitalon ihanne arvo on 0,4 kun taas passiivitalon arvo saattaa olla 0,08-0,10. Vuosien varrella talonrakentaminen on tietenkin kehittynyt ja arvot ovat parantuneet. Täältä voi käydä lukemassa aiheesta lisää.

Kun kaikki tarpeellinen materiaali on kasassa, voidaan lähteä hakemaan rakennuslupaa. Katso vielä oman kunnan sivuilta mitä siihen täytyy liittää, mutta taas kerran, Lupapisteen kautta on helppo hakemus täyttää.  Tarvitset ainakin seuraavat liitteet:

Rakennuspiirustukset, pohjakuvan, julkisivun, poikkileikkauksen, energiaselvityksen, energiatodistuksen, todistuksen tontin hallintaoikeudesta, ote asemakaavasta, mahdollinen laillistettu poikkeamispäätös sekä naapurinkuuleminen, tämän voi tosin tilata myös kunnasta, näin me teimme.

Lupaa hakiessa kysytään myös mitä tontille on tarkoitus rakentaa, paljonko maata kaivetaan, puita kaadetaan, mitä kaikelle jätteelle, maalle ym. tehdään.  

Onneksi Kittilän kunnassa on ollut avuliaita rakennustarkastajia, he ovat aina kärsivällisesti vastanneet meidän kysymyksiin.

Jätimme rakennuslupa hakemuksen tiistaina 7.5 ja pieni pelko on perseessä. Kittilässä oli kuulemma 100 hakemusta ja luvan saaminen saattaa kestää 1,5kk. Maatöitä ei saa aloittaa ennen sitä, joten emme uskalla poistaa talopaketin ehtoa. 

Poikkeamisluvassa myös määrättiin, että talon paikka täytyy vaihtaa 30cm korkeammalle maalle jonka kävimme mittaamassa laserilla, mutta jännitämme silti, tuleeko siitä sanomista ja siirtyykö rakentaminen. Maatyöt on tarkoitus aloittaa kesäkuun toisella viikolla, jos kaikki menee hyvin. Talopaketti saapuu toivottavasti heinäkuussa, sitä ei ole vielä tilattu.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Pariskunta Ylläsjärveltä, Lapista. Sirly on yrittjänä Boutique hotellissa Aurora Estatessa ja Aleksi rakentaa puusta, jäästä ja lumesta. Seuraa meidän arkea sekä oman kodin rakentamista. Perheessä myös 8 vuotias Alaskanhusky Viivi.

Hae blogista