Jatketaan aiheella, josta en taaskaan ymmärrä mitään, eli talon pohjan rakentamisella. Ennen sitä  haluan kuitenkin nyt hieman kehua Kontiota yrityksenä. Meillä ei ole minkäänlaista markkinointiyhteistyötä meneillään, vaan täältä tulee ihan aitoa palautetta.

Niin kuin aikaisemmin jo kerroin, päädyimme Kontio hirsitaloon laadukkaan vaikutelman sekä erinomaisen asiakaspalvelun vuoksi. Meillä oli myös muutama firma tiedossa joita emme halunneet edes harkita huonojen kokemusten vuoksi. Niinpä nähtäväksi jäi, miten käy kun talon on myyty ja nimet paperissa. Jätetäänkö meidät oman onnemme nojaan vai saammeko kaiken infon ja avun tarvittaessa?

Meille saapui rakentajan kansio juuri oikeaan aikaan. Aleksi oli todella positiivisesti yllättynyt, miten tarkat piirustukset meille lähetettiin. Niiden avulla on tietenkin myös kaikilla muilla helppo tehdä töitä projektin tiimoilta. Kuvat ovat valmiina aina kun niitä tarvitaan, milloin laitetaan sähköjä, putkia tai vaikka tehdään valua. Uskokaa pois, näin ei ole jokaisella firmalla.

Tässä esimerkki vielä Oma Kontio palvelusta josta kaikki löytyy myös sähköisenä. Tässä vain yksi osa sivusta.

Sitten itse pohjaan:

Minun käsitykseni mukaan rakennettiin laudoista talon muotoinen matala kehikko, joka valettiin betonilla. Siihen päälle muurattiin isoista harkoista korkea reuna. Sitten oli sellaista mustaa kovaa muovia rullalla jossa oli kennoja, sellaista vedettiin aivan siihen betoniin kiinni ja hieman maan päälle. Se peitettiin hiekalla. Nimi taisi olla pato- jotakin.

Sisäpuoli täytettiin kai hiekalla? Sitten taas laitettiin lautoja reunoille ja tulikohan tässä vaiheessa harmaata styroksia? Ennen tätä muistaakseni vedettiin kyllä sähköt ja putket :D Sitten lattialämmitys ja sen kaiken päälle valu joka oli, tadaa, muistan jotakin faktaa, 8 cm! Joka on tietääkseni aika ohut valu? Kuulemieni mukaan pohjan lopputulos oli millilleen jokaiseen suuntaan, joten selkeää on, että Aleksi on tarkka mies.

Tässä Aleksin versio mitä oikeasti tehtiin:

Perustusten teko aloitettiin rakentamalla anturamuotti laudasta. Muotista tehtiin n.20cm korkea ja 60cm leveä. Muotti tuettiin, sisään sidottiin harjateräkset ja tilattiin betoniasemalta anturamassa. Antura pyrittiin valamaan millilleen oikeaan korkoon (suoraksi) jolloin päälle muurattavan kivijalan ensimmäinen kierros on mahdollisimman helppo muurata. 


Valettu antura.
Antura muotti.
 

Valun kuivuttua, seuraavana päivänä muotit purettiin pois ja nurkkiin rakennettiin pukit johihin kivijalkaa muurattaessa tarvittavat linjalangat kiinnitettiin. Ennen muurausta anturan pintaan hitsattiin huopakaista joka estää anturasta mahdollisen kosteuden siirtymisen kivijalkaan. Kivijalka muurattiin leca-harkoilla, ensimmäiset kolme kierrosta 20cm leveällä- ja neljäs kerros 15cm leveällä harkolla. Muurauksen jälkeen sisäpuolelle asennettiin pystyyn eristelevyt. 


Sisätäyttö.
Muuraus valmis.
 

 


Lattia valu.
Patolevy ja ulkotäyttö.
 

Kivijalan sai kovettua rauhassa useampia päiviä jonka jälkeen pohjalle asennettiin varmuuden vuoksi radon-tuuletus jonka päälle levitettiin suodatinkangas. Kivijalka täytettiin hiekalla ja tiivistettiin lätkällä. Samaan aikaan sisätäytön kanssa asennettiin kivijalan ulkopuolelle patolevy ja routaeristys. 

Hiekkatäytön sisään kaivettiin viemärit, varaukset maalämmölle ja kylmävesiputket. Putkien asentamisen jälkeen asennettiin lattiaeristys. Me valitsimme eristeeksi Finnfoamin valmistaman FF-EPS 100 levyn. Levy on hieman normaali styroksia kovempaa ja helpompi asentaa lukkopontin ansioista. 


Ilmakuva.
FF-EPS 100 levy lattiaeristys-
 

Lattiaeristyksen jälkeen vedettiin varaukset lattiaan tuleville pistorasioille + muita sähkövarauksia, kuten keittiön saarekkeeseen ym. Lämminvesi putket upotettiin eristeeseen. Näiden päälle sidottiin harjateräsverkot jonka päälle asennettiin lattialämmitys putket. 

Lopuksi koko komeuden ympärille rakennettiin lattiavalua varten muotti. Lattian valun paksuus onnistuttiin pitämään kahdeksassa senttimetrissä. Valun kävi tekemässä Tornion betonirakentajat ja jälki oli meidän mielestä todella hyvä! 


Valu valmis.
Lattian teko käynnissä.
 

Valun kuivuttua vielä samana iltana, lattian päälle levitettiin pressut ja koko lattia kasteltiin huolellisesti. Kastelua jatkettiin pari päivää, tällä pyrittiin pitämään betonin pinta kosteana ja viileänä, ja estämään betonin liian nopea kuivuminen/ halkeaminen, jossa onnistuimme hyvin. Valu ajoitettiin loppuviikolle jolloin saimme rauhassa antaa betonilaatan kovettua viikonlopun yli. 

Seuraavalla viikolla lattia vielä hiottiin huolellisesti. 

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Pariskunta Ylläsjärveltä, Lapista. Sirly on yrittjänä Boutique hotellissa Aurora Estatessa ja Aleksi rakentaa puusta, jäästä ja lumesta. Seuraa meidän arkea sekä oman kodin rakentamista. Perheessä myös 8 vuotias Alaskanhusky Viivi.

Hae blogista