Kirjoitukset avainsanalla Lapsuus

Kahvit tulille, tässä tulee sunnuntain ykkösherkku!

Influenssat selätetty, siitä on hyvä jatkaa! Vaikka sitten lumenluontia, sitä kun on omakotiasuja saanut tänä talvena harjoittaa oikein sydämen kyllyydestä. Se on sellainen köyhän miehen kuntosali, tuo pitkä pihatie.

No, eipä harmitella.  Kelit on kelejä ja jos hyvin käy, kuukauden kuluttua nämä kinokset ovat muisto vain. Lumien sulamista odotellessa voi pyöräyttää vaikka toscakakun :)

Tässä lapsuuden makumuistossa tuoksuu sunnuntai. Istumme koko perhe pöydän ääressä, kahvi roplottaa keittimessä. Otan kakkupalasta kuorrutteen pois, syön alaosan, ja nautin lopuksi toscasta... Sokerin, voin ja mantelilastujen pettämätön yhdistelmä toimii aina. Ohje on ainakin 30 vuotta vanha, otettu talteen irtopohjavuoan kääreestä ja toimii edelleen:

Pohja

150 g margariinia tai voita

1,5 dl sokeria

2 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

¾ dl appelsiini- tai omenamehua

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Lisää mehu. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun irtopohjavuokaan (halk. n. 24 cm). Paista pohjaa 200 asteessa 20 minuuttia.

Kuorrute

75 g margariinia tai voita

100 g mantelilastuja

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl appelsiini- tai omenamehua

Sulata rasva kattilassa, lisää mantelilastut, sokeri, vehnäjauhot ja mehu. Anna seoksen kiehahtaa. Levitä seos puolikypsän pohjan päälle ja jatka paistamista noin 10 minuuttia. Valmis kakku on kauniin kullanruskea.

Nautitaan keväästä, lumitöistä ja leipomisesta! Kyllä se kestä sieltä tulee, aikanaan :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Herttaiset rinkilät, ei mitään pakkopullaa

Nyt tuoksuu Ollikaisen pirtissä pulla! Lapsuuden vehnänen. Herttaiset rinkelit.

Herttaiset rinkelit ovat astetta juhlavampi pulla. Ohuen vehnäsnauhan pyörittäminen vie aikaa, mutta vaiva palkitaan kauniin lopputuloksen ja herkullisen maun muodossa. Onhan rinkeleissä suhteellisen paljon paistopintaa ja raesokeria kokoonsa nähden. Vai liekö se lapsuus, mikä herttaisissa maistuu, mene ja tiedä :)

Pullataikina (n. 30 rinkeliä)

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 tl kardemummaa

ripaus suolaa

1 muna

13-15 dl vehnäjauhoja

150 g sulatettua margariinia tai voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää osa jauhoista sekä muut aineet. Jatka alustamista lisäämällä vähitellen jauhoja. Vaivaa taikina sopivan kimmoisaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Pyöritä taikinasta palttiarallaa pikkurillinpaksuista tankoa ja leikkaa se n. 20 cm pituisiksi pätkiksi. Kieritä kaksi pätkää toisiinsa. Liitä päät yhteen.

Anna rinkilöiden kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni kuumenee. Voitele rinkelit munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista rinkeleitä 225 asteessa n. 10 min. kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Talonpojan puikot ja mantelivannikkeet, siinä lapsuuteni ykköspikkuleivät

Muistan elävästi, miten lapsena napsin salaa talonpojan puikkoja rasiasta ja kuvittelin, ettei kukaan huomaa mitään. Jos nyt yksi puuttuu. Tai kaksi. Veikkaan kyllä, että äiti huomasi, ei vaan tehnyt asiasta sen suurempaa numeroa. Aivan samoin ajattelen itsekin nyt, kahden pienen keksihiiren äitinä. Huomaahan sen, pienet kolot keksipurkissa ja raolleen jääneen kaapinoven. Kohtuuden rajoissa kuitenkin, hiirulaiset. Vaikka aina ei potaatti maistukaan :)

No, eipä se potaatti aina itsellekään maistunut, maksakastikkeen kera ja jäähtyneenä. Melkoisen vekuttelun jälkeen. Kaikkiruokaisuudesta kun on tullut heikkouteni vasta myöhemmällä iällä.

Tänään oli taas sopiva hetki leipoa yksiä lapsuuteni lempikeksejä eli talonpojan puikkoja. Ohje on äidiltä; perusaineksia, ilman kommervenkkejä. Makukin oli melkein yhtä hyvä kuin lapsena, tosin jokin kotikaapin henkimä aromi jäi selkeästi puuttumaan... Hyviä joka tapauksessa, "tosi hyviä", kuten seitsemänvuotiaamme maun arvioi :)

Talonpojan puikot

200 g pehmeää voita

2 dl sokeria

1 rkl siirappia

3/4 dl mantelijauhetta

1 tl soodaa

1 rkl vettä

5 dl vehnäjauhoja

Vatkaa ensin voi ja sokeri sekaisin, lisää sitten muut aineet. Sekoita sooda ruokalusikalliseen vettä ja lisää taikinaan. Laita valmis taikina noin tunniksi jääkaappiin lepäämään.

Leivo taikinasta noin etusormen pituisia ja paksuisia tankoja ja laita ne pellille harvakseltaan.

Voitele tangot munalla ja ripottele päälle mantelirouhetta ja raesokeria. Paista puikkoja 200 asteessa n. 7 min. Puikot leviävät jonkin verran paistettaessa.

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Minunkin mummoni teki noita, mutta niiden nimi oli Joulupuikot. Maistuivat aina hyviltä, varsinkin mummolassa👍🐝

Anne-Mari Ollikainen
Liittynyt26.10.2018

Joulupuikot, ihana nimi ❤ Itselläni ei ole ollut leivonnaisentuoksuista mummolaa, mutta omat lapseni ovat vakuuttuneita siitä, että Mummin makaronilaatikkokin on parempaa kuin äidin tekemä... 😊 Iloista Joulunodotusta! Terveisin, Anne-Mari (vaikkei tämä käyttäjäprofiili toimikaan)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat