Kirjoitukset avainsanalla leivonta

Kinuskiset toscapiparit

Uunipellillinen eli leikkuutavasta riippuen n. 48 pikkuleipää

Pohja

125 g voita

1,5 dl fariinisokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota pehmeä voi ja fariinisokeri keskenään ja lisää toisiinsa sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Taputtele taikina leivinpaperin päällä ohueksi ja noin uunipellin kokoiseksi levyksi (oma levyni oli n. 32 x 37 cm kokoinen).

Valmista kuorrute

75 g voita

150 g mantelilastuja

1,5 dl sokeria

3 rkl vehnäjauhoja

3 rkl appelsiinitäysmehua

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja anna seoksen kiehahtaa. Levitä kuorrute pohjataikinan päälle esimerkiksi kumisella taikinanuolijalla.

Paista pikkuleipiä 200 asteessa n. 12 min.

Kun piparilevy on paistunut, leikkaa se neliöksi. Leikkaa ihan uloin reuna pois ja jaa levy pystysuunnassa kuuteen ja vaakatasossa neljään osaan. Leikkaa vielä jokainen neliö kulmittain kolmioksi. Anna pipareiden jäähtyä rauhassa ennen koristelua.

Koristelu

Jos haluat, sulata mikrossa n. 50 g haluamaasi suklaata ja kasta kolmion kulmat sulaan suklaaseen. Säilytä piparit viileässä.

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kesäjuhlissa on tarjolla kalavoileipäkakkua, on sen täytteenä todennäköisesti lohta: savustettuna, kylmäsavustettuna tai graavattuna. Ja hyvä niin, sillä kakku on mitä maistuvin.

Tänään sain kuitenkin tehdä voileipäkakun vähän toisin, joten valitsin täytteeksi savusiian. Miedon kalan makua ei kannata peittää, joten tässä kakussa ei turhia makuaineilla mässäillä. Höysteensä siika saa perinteisistä voileipäkakkukasviksista eli kurkusta, tomaatista ja paprikasta sekä sitruunapippurista.

Savusiikavoileipäkakku (yksi reilu tai kuten itse tein eli kaksi 17 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan tehtyä kakkua)

n. 700 g paahtoleipää (vaaleaa, tummaa tai molempia vuorotellen)

Kostutukseen joko maitoa tai paketin ohjeen mukaan tehtyä lihalientä 1-2 dl (kostuttamisen tarve riippuu luonnollisesti käytettävän leivän kuivuudesta - tosin hyvänkin voileipäkakun saa pilattua liian tuoreella kaupan paahtoleivällä, jolloin kostutetusta leivästä tulee lähinnä sitkasta mössöä).

Täyte

n. 700 g savusiikaa

2 pientä paprikaa (punainen ja keltainen)

15 cm kurkkua

2 tomaattia

300 g tuorejuustoa

3 rkl majoneesia

sitruunapippuria maun mukaan

tuoretta tilliä kourallinen

sitruunanmehua myös maun mukaan

Vuoraa vuoka/vuoat tuorekelmulla. Perkaa ja hienonna kala. Palastele kasvikset pieniksi (helpottaa ja siistii kakun leikkaamista) ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Lado ensimmäiseksi kerros paahtoleipää, kostuta leivät ja levitä väliin kerros täytettä. Toista kerroksia. Laita leipäviipalekerros päälimmäiseksi ja taita tuorekelmu kakun päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Mukavan välikerroksen kalavoileipäkakkuun saat ihan perinteisestä munavoista :)

Koristelu

Kesäiseen koristeluun sopii mielestäni kaikki mahdollinen syötävä, mitä kulloisellakin hetkellä puutarhasta löytyy. Tänään käytin sireeniä, orvokkeja ja yrttejä. Yksi perinteinen voileipäkakun ohje on, että päältä pitäisi löytyä samaa kuin sisältäkin, mutta hyvissäkin nyrkkisäännöissä on sijaa luovuudelle. Ruusupursotukset sopivat myös suolaiseen kakkuun :)

Voileipäkakun pinnoittamiseen on monta hyvää vaihtoehtoa:

300 g tuorejuustoa + notkistukseksi pari-kolme ruokalusikallista majoneesia (+ mausteita maun mukaan, toimii myös sellaisenaan)

TAI

300 g ranskankermaa + pari ruokalusikallista maustamatonta tuorejuustoa (helposti levittyvä vaihtoehto)

TAI

200 g tuorejuustoa + 1-2 dl napakaksi vaahdotettua vispikermaa (toimii erittäin hyvin myös pursotuksissa)

Sitten ei muuta kun voileipäkakun pinta valkoiseksi ja yrtit päälle. Nyt tarjolla on varsinainen väri-iloittelu, joten annetaan kaikkien kukkia ja luodaan ihan uusia maku- ja väripareja!

Ihania leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Vihdoinkin on se aika vuodesta, kun läppärin voi kantaa pihalle ja naputella sitä sun tätä vähän turhankin isoksi kasvaneen koristepajun varjossa. Ja mikäs se on naputellessa: aurinko paistaa, linnut laulaa ja lukuvuosi vetelee viimeisiään. Suvivirttä odotellessa voikin aloittaa pakastimen tyhjennyksen... Työsarkaa kun riittää: talven aikana kyllä marjoja kuluu, mutta samalla ovenavauksella pakastimeen tulee työnnettyä jos minkäkinlaista "tuikitarpeellista" ja "vielä käyttökelpoista". Ja  vaikka käyttökelpoisen hyödyntäminen vaikka sitten pakastamisen jälkeen onkin ekoteko ja nykyaikaa, ei sitä pieni ihminen enää muutaman kuukauden kuluttua muista, mitä aarteita kylmän kätköihin tulikaan laitettua.

Aloitin pakastimen tyhjennysurakan helpoimmasta päästä eli parista pinaattipussinpuolikkaasta ja annoksesta ise kerättyjä, paistettuja ja sitten pakastettuja kanttarelleja.

 

Pakastimentyhjentäjän kanttarelli-pinaattipiirakka

Valmistettu 25 cm x 25 cm kokoiseen neliöirtopohjavuokaan (jonka reunan lukitusmekanismi ei tälläkään kertaa suostunut toimimaan...)

Pohja

150 g voita

3 1/2 dl vehnäjauhoja

4 rkl vettä

50 g pjuustoraastetta

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Nypi pehmeä voi ja muut ainekset sekaisin. Levitä taikina vuoan pohjalle ja noin parin sentin korkeudelta vuoan reunoille.

Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 min.

Täyte

n. 260 g pakastettuja kanttarelleja (valmiiksi pilkottuja)

n. 150 g pinaattia

reilu puntti ruohosipulia

tujaus mustapippuria

Silppua ruohosipuli ja levitä täyteainekset esipaistetun piirakkapohjan päälle.

Munakerma

2 dl ruokakermaa

2 dl maitoa

4 munaa

130 g juustoraastetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada munakerma täytteen päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa vielä n. 30-35 min. kunnes pinta saa kauniin värin.

Herkullisia leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Keväiset lanttuauringot valaisevat sateisemmankin päivän

Kevät on kyllä sellaista aikaa, että päässä ei pyöri kuin aurinko. Silloinkin, kun pitäisi tyhjentää pakastinta ja löytää sopivia käyttötarkoituksia "varmuuden vuoksi" ja "kaiken varalle" jemmatuille herkuille.

Kuinka ollakaan, jouluna iskee rohmu. Laatikkosurvoksia ostaessa sitä kuvittelee, ettei mikään riitä: kaikkea on otettava vielä yksi ja kerta kiellon päälle. Siitäkin huolimatta, että meillä on aikas tarkka arvio siitä, miten paljon mitäkin jouluherkkua todellisuudessa kuluu. Eikä lanttulaatikkoa todellakaan pupelleta yhdeksää foliokipollista, onhan joulupöydässä paljon muutakin....

Niinpä punnustelin (jälleen kerran) joululta jääneitä survoksia kourissani. Ja siitä se sitten lähti, keväisenkeltaiset lanttuauringot.

Lanttuaurinko (2 kpl)

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 tl suolaa

n. 400 g lanttusurvosta

1/2 tl muskottipähkinää

6 dl sämpyläjauhoja

8-10 dl vehnäjauhoja

50 g sulatettua voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva maitoon. Anna hiivan liueta rauhassa nesteeseen. Lisää suola, lanttusurvos, muskottipähkinä ja sulatettu voi taikinaan. Lisää sämpyläjauhot. Jatka alustamista lisämällä vehnäjauhot taikinaan. Anna taikinan kohota rauhassa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksikertaiseksi.

Muotoile kohonnut taikina pötköksi ja leikkaa se 16 palaan. Pyöräytä palat sämpylöiksi ja asettele auringon muotoon. Anna kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpiää.

Ennen uuniin laittoa voit valella auringot maidolla ja ripotella päälle siemensekoitusta (itsellä tällä kertaa auringonkukan- ja sesaminsiemeniä) tai juustoraastetta.

Paista aurinkoja 200 asteessa n. 20 min.

Meheviä leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Blogiarkisto

2019

Kategoriat