Kirjoitukset avainsanalla pääsiäinen

Rakkaudesta mignonmuniin...

Rakastan Mignonmunia! Rapsahtavan kuoren alla suussasulavaa nougattia... Ihan kuin jo kymmeniä vuosia sitten :) Siitä se sitten lähti, Mignonjuustokakku, rakkaudella levottu!

Mignonjuustokakku (n. 23 cm irtopohjavuokaan)

Pohja:

175 g murokekseja

75 g voita

Murskaa keksit ja sekoita sula voi keksimuroon. Kaada keksiseos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, tasoita ja laita kylmään odottamaan.

Jos haluat vaihtelua perinteiseen keksimuropohjaan, käytä murskattuja suklaamuroja. Sulatetun suklaan ja riisimurojen yhdistelmä toimii myös juustokakun alustana.

Täyte:

400 g tuorejuustoa

4 dl vispikermaa

1/2 - 1 dl tomusokeria

4 - 6 Mignonmunaa

(2 - 3 liivatetta ja tilkka vettä)

Vaahdota kerma ja lisää se tuorejuustoon. Jos haluat moussemaisen kakun, älä käytä liivatetta (varsinkaan, jos käytät kakkuun 6 Mignonia). Jos haluat napakamman kakun, laita liivatteet kylmään veteen likoamaan n. 10 min. Kiehauta vesitilkka ja lisää puristetut liivatteet veteen. Valuta liivateseos ohuena nauhana kerma-tuorejuustoseokseen. Sulata Mignonit varovasti mikrossa. Lisää sula nougat juustokermaan. Tarkista maku. Jos haluat lisää makeutta, laita 1/2 - 1 dl tomusokeria seokseen. Sekoita. Kaada täyte keksimuropohjan päälle.

Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Mignonjuustokakku ei kiilteitä kaipaa ja koristeluunkin sopii hyvin niin maltillisempi kuin vähän överimpikin ote :)

Ihania leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Munamuotti taipuu moneksi - tällä kertaa se sai olla luomassa ihastuttavia pieniä pupupikkuleipiä

Viikonloppuna juhlimme 7-vuotiasta Annia ja toivoin löytäväni pääsiäisvivahteiseen juhlapöytään jotain uutta, mutta samalla lapsille mieluisaa. Sukelsin jälleen kerran Pinterestin kiehtovaan maailmaan ja sieltähän ne pomppasivat pöydälle, pupuset siis!

Idea munamuotilla/ovaalimuotilla tehdystä suloisesta pupusta oli juuri sitä, mitä etsin! Sopivasti lapsenmielistä ja ajankohtaan sopivaa. Halusin pupuille töpöhännän, korvat, silmät ja kuonon, joten sokerimassat esille ja näpertämään.

Fantasiapikkuleivät (puolikkaallakin annoksella pääsee pitkälle)

250 g voita

3 dl sokeria

2 munaa

7 dl vehnäjauhoja

vähän vajaa 1 tl soodaa

vähän vajaa 1 tl leivinjauhetta

1 ml voi-vanilja-aromia

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri sekaisin, ei vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita joukkoon voi-vanilja-aromi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita sekaisin. Jauhota leivonta-alusta ja kauli ohuehkoksi levyksi. Ota pikkuleipämuotilla piparkakkuja ja paista niitä 175 asteessa vähän rapiat 5 min.

Pupujen kuorrutus

Valmista munanvalkuaisesta ja tomusokerista kaksi pikeeriä. Toinen napakka pikeeri rajausta varten ja toinen löysä pikeeri pupujen täyttöä varten.

Rajaa puput reunoista ja täytä löysällä pikeerillä. Pyöräytä valkoisesta sokerimassasta pallot hänniksi ja muotoile korvat. Käytä korvien keskiöissä ja kuonoissa on vaaleanpunaista sokerimassaa. Mustat silmät ovat koristerakeita. Kun pikeeri kuivuu, voisi pupuille tehdä vielä viikset elintarviketussilla.

Iloisia leivontahetkiä ja aurinkoista pääsiäisen odotusta!

Kommentit (0)

Eilisen pääsiäishalko sai täytteekseen suklaapashaa, tänään on köykäisemmän persikkatäytteen vuoro

Eilispäivänä julkaisin pääsiäishalko-ohjeen, jossa täytteenä oli mitäpäs muutakaan kuin pashaa. Vahvasti suklaisena. Tämän päivän halkoon halusin paksumman täytteen ja kevyemmän rakenteeen, joten pashan sijaan valmistin liivatteella hyydytettävän persikkatäytteen. Kääretortun osalta en käynyt punnitsemaan munia, vaan tein levyn vanhalla perusohjeella:

Kääretorttupohja

5 pientä munaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Paista kääretorttupohjaa 200 asteessa n. 10 min. Jäähdytä.

Persikkatäyte

5-6 puolikasta persikkaa

3,5 dl kermaa

rapiat 100 g tuorejuustoa

tomusokeria (jos tarpeen)

pari teelusikallista lemon curdia tai luraus sitruunamehua (jos kaipaat täytteeseen raikkautta)

tujaus vaniljasokeria

4 liivatetta

tilkka vettä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan se 10 min. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, pieneksi pilkotut persikat, mahdollisesti tarvitsemasi tomusokeri seka lemon curd/sitruunamehu. Kiehauta vesitilkka ja liuota siihen liivatteet. Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kermavaahto.

Tällä ohjeella kääretortun täyte jää mukavan pehmeäksi (en itse pidä kovista liivatetäytteistä kakkujen välissä), mutta jos itse olet napakamman ystävä, lisää pari liivatetta.

Kun kääretorttupohja on jäähtynyt, levitä täyte sen päälle. Jätä n. 10 cm kääntövara toiseen päähän kääretorttua. Laita levy täytteineen pariksi tunniksi jääkaappiin hyytymään niin saat kääretortun helpommin/kauniimmin rullattua (täytteet eivät tursua, sillä liivate tekee tehtävänsä ja jäykistää täytettä).

Anna täytetyn kääretortun hyytyä jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.

Laita lopuksi kääretortun päälle voikreemi, sokerimassa ja suklaaraidat (ohje löytyy esim. aikaisemmasta halko-ohjeesta). Tällä kertaa tein tortun päälle pienen tipun:

Tipu on helppo valmistaa. Tee kaksi sopivankokoista palloa sokerimassasta ja tökkää hammastikku alemman pallon keskelle. Mittaa yläpuolelle jäävä tikku sopivan mittaiseksi (vähän lyhyempi kuin yläpuolinen pallo) ja tökkää yläpallo hammastikkuun. Muovaile räpylät oranssista sokerimassasta ja kiinnitä ne elintarvikeliimalla, sokerivesikuorrutteella tai ihan vedellä kiinni lintuun. Nokka on sokerimassaa, pienet silmät koristerakeita. Linnun siivet on tehty pienellä ruusun terälehtimuotilla.

Käytän usein kakuissani yrttejä. Tällä kertaa tiedän, että kakku syödään huomenna, joten niputin yritit, käärin niiden tyviosaan pienen märän talouspaperinpalasen ja pyöräytin tyvet vielä elmukelmuun. Näin oksat toivottavasti säilyvät huomiseen.

Ihania leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Kunnon pasha kuuluu pääsiäiseen - vaikka sitten kääretorttuhalon täytteenä

Nyt on kevät! Lapset telmivät ulkona ja vesipisarat putoilevat räystäältä. Aurinko lämmittää, vihdoinkin, koko pitkän talven jälkeen!

Pääsiäinen on ilon ja valon juhla! Tässä taas yksi vinkki juhlapöytään, suklaarouheisella pashalla täytetty pääsiäishalko! Tämä ohje ei oikein istu "nopean ja helpon" -otsikon alle, mutta välillä on mukava nähdä vaivaa näyttävän kahvipöytäleivonnaisen eteen. Vai mitä mieltä olet, palkitaanko vaivannäkö?

Suklaapasha

50 g voita

1 dl tomusokeria

1 keltuainen

200 g maitorahkaa

1 tl vaniljasokeria

2 tl lime curdia (ei sattunut kaapista löytymään sitruunaa, mutta saman asian hoitaa siis noin puolen sitruunan mehu ja ripaus sitruunan kuorta)

1/2 dl manteli/pähkinärouhetta

1 dl pieneksi palasteltua suklaata

1,5 dl kermaa

Vaahdota voi ja tomusokeri ja lisää keltuainen vaahtoon. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Vaahdota kerma ja lisää lopuksi pashaseokseen. Kaada pasha valumaan esimerkiksi keraamiseen/muoviseen kahvisuppiloon (suodatinpussin sisälle).

Nosta suppilo pashoineen korkeareunaiselle lautaselle ja laita se pariksi tunniksi jääkaappiin valumaan. Nesteiden valuessa pasha tiivistyy ja saa sille luonteenomaisen rakenteen.

Jos haluat notkeamman täytteen, jätä valutus pois. Makuasioita nämäkin :)

Kääretorttupohja

4 munaa

saman tilavuusmitan verran sokeria

2/3 tilavuusmittaa vehnäjauhoja ja 1/3 tilavuusmittaa perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri ja lisää toisiinsa sekoitetut jauhot. Paista kääretorttupohjaa 200 asteessa n. 10 min. Kun pohja on hieman jäähtynyt, kumoa se sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Kun pohja on jäähtynyt, sivele pasha pohjalle. Jos kaapissasi sattuu olemaan esim. aprikoosisosetta, sivele sitä pohjalle.

Kääri torttu rullalle ja siirrä toviksi jääkaappiin vetäytymään.

Vaikka kakun pintaan tuleva sokerimassa ei joudukaan kosketuksiin minkään sokeria sulattavan ainesosan kanssa (kerma, liivate), kannattaa kääretorttu kuoruttaa ennen päällystämistä vaikka voikreemillä. Näin sokerimassa pysyy mukavammin päällä.

Voikreemi

n. 100 g voita

2-3 dl tomusokeria

tujaus vaniljasokeria

Vaahdota voi ja tomusokeri ja lisää joukkoon tujaus vaniljasokeria. Toiset tykkäävät notkeammasta kreemistä, toiset jäykemmästä. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tomusokeria on sen verran, ettei kreemi maistu pelkältä voilta :)

Seuraavaksi siis kreemit kääretortun pintaan.

Siirrä torttu jääkaappiin.

Kaulitse sokerimassasta/vaahtokarkkimassasta kääretortun ympärille menevä suorakaide. Massaa menee peruskääretortun päälle n. 350 g. Massalevyn paksuudenhan voi jokainen itse päättää, mutta liian ohut levy on vaikea käsitellä.

Siisti halon reunat.

Laita kaksi palaa tummaa suklaata Minigrip-pussiin (siihen minikokoiseen) ja sulata suklaat mikrossa. Nappaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota halon päälle "koivuraidat".

Kakun kasaaminen

Leikkaa kakun molemmat päät siisteiksi. Valitse sopiva kakkualusta ja leikkaa siihen sopiva "päärunko". Leikkaa oksaosaa varten jäljellejääneen kakkuosan toinen pää vähän vinoksi niin se istuu nätimmin runkoon.

Linnunpesä

Purista ruskeaa sokerimassaa puhtaassa valkosipulipuristimessa "spagetiksi" ja laita spagetti pieneen muffinivuokaan oksamaisen sekaisin kuivumaan. Istuta pienet suklaamunat pesään.

Käytä vihreitä oksia/yrttejä oksan kiinnityskohdan peittelyyn.

Iloisia leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Blogiarkisto

2019

Kategoriat