Kirjoitukset avainsanalla pulla

Herttaiset rinkilät, ei mitään pakkopullaa

Nyt tuoksuu Ollikaisen pirtissä pulla! Lapsuuden vehnänen. Herttaiset rinkelit.

Herttaiset rinkelit ovat astetta juhlavampi pulla. Ohuen vehnäsnauhan pyörittäminen vie aikaa, mutta vaiva palkitaan kauniin lopputuloksen ja herkullisen maun muodossa. Onhan rinkeleissä suhteellisen paljon paistopintaa ja raesokeria kokoonsa nähden. Vai liekö se lapsuus, mikä herttaisissa maistuu, mene ja tiedä :)

Pullataikina (n. 30 rinkeliä)

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 tl kardemummaa

ripaus suolaa

1 muna

13-15 dl vehnäjauhoja

150 g sulatettua margariinia tai voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää osa jauhoista sekä muut aineet. Jatka alustamista lisäämällä vähitellen jauhoja. Vaivaa taikina sopivan kimmoisaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Pyöritä taikinasta palttiarallaa pikkurillinpaksuista tankoa ja leikkaa se n. 20 cm pituisiksi pätkiksi. Kieritä kaksi pätkää toisiinsa. Liitä päät yhteen.

Anna rinkilöiden kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni kuumenee. Voitele rinkelit munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista rinkeleitä 225 asteessa n. 10 min. kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Ihania leivontahetkiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lapsuuden makumuistoissa lauantai oli pullapäivä

Ihanaa marraskuuta, Ystävät! 

Elämme vuoden parasta aikaa: jouluun on vielä aikaa - ehtii siis testata ja kokeilla vaikka mitä - mutta samaan aikaan se, joulu siis, on kutkuttavan lähellä. Olen varma, että aamulla herätessäni näin piippalakin vilahtavan ikkunan takana...

Olen myös pöhkeissäni. Jos olette nähneet, miltä kultainennoutaja näyttää silloin, kun isäntä tulee töistä kotiin, tiedätte, mistä puhun. Pöhkeissään oleminen on siis kiehtova yhdistelma iloa, innostusta ja joka solusta purkautuvaa energiaa. Vähän sama tunne, kuin lapsena joululahjoja avatessa.

Juuri nyt olen iloinen ja onnellinen siitä, että uuden työn rinnalla myös bloggaamiselle on löytynyt aikaa. Mitä kaikkea tulevaisuus tuokaan tullessaan, sitä en voi vielä tietää, mutta nyt nautin joka hetkestä ja haluan jakaa sitä iloa, mitä käsillä tekeminen itselleni antaa.

Hetkessä elävänä ihmisenä en lähde kahlitsemaan itseäni julkaisukalentereilla tai muillakaan ajastetuilla esiintuloilla vaan annan mennä ja teen sitä, mikä sillä hetkellä tuntuu hyvältä. Maailma on kokeilemisen arvoisia ideoita täynnä ja perusopit löytyvät jo vuoden 1957 Jyväskylän talouskoulun muistiinpanoista. Äitini on siis kullanarvoinen reseptipankki. Lapsuuden makuja ja vähän jotain sinistä, sillä pääsee pitkälle.

Tänään lähdin taas leipomaan lapsuuteni yhtä lempparikahvileipää eli repimispullaa. Tuota vuosikymmenten takaista lämpimäistä, jonka reseptiä nyt myydään "nyhtöpullauutuutena". Mutta sitähän se uutuustehtailu pitkälti on: kaivetaan mummin arkistoja, otetaan puolikas teelusikallinen kanelia pois ja sanotaan, että resepti on "uusinta uutta". Niin tai näin, tämä pullaresepti on vanha, mutta erittäin toimivaksi testattu.

Repimispulla   

Pullataikina:

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 muna

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

150 g margariinia

15 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:

50 g voita

1 dl sokeria

2 rkl kanelia

Valmista pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää maitoon hiiva ja sokeri. Sekoittele ja anna hiivan liueta nesteeseen. Lisää muna, kardemumma, suola ja noin puolet jauhoista ja alusta taikina. Lisää loput jauhot ja sulatettu rasva. Alusta taikina kimmoisaksi.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle, muovaa pötköksi ja jaa n. 22 palaan (irtopohja-sydänvuokaan menee 12 palaa). Pyörittele pullat pyöreiksi, pyöräytä ne voisulassa ja kieritä vielä kanelisokerissa ennen vuokaan asettelua.

Vuoasta ylijääneet palat voit leipoa pikkupulliksi tai latoa ne toiseen vuokaan.

Toisin kuin mallissa, pullien väliin voi jättää myös kohoamisvaraa. Tällöin pullasta tulee matalampi ja myös paistoaika on lyhyempi.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja anna pullien kohota vuoassa uunin lämpiämisen ajan. Paista repimispullaa uunin alaosassa n. 35 min. eli kunnes pullan pinta on kauniin kullanruskea.

Jos haluat, voit koristella paistetun repimispullan sokerivesikuorrutteella.

Ihania leipomishetkiä ja vastapaistetun vehnäsen vastustamatonta tuoksua koko pirtin täydeltä!

 

 

Kommentit (0)

Blogiarkisto

2019

Kategoriat