Kirjoitukset avainsanalla Kakku

Kahvit tulille, tässä tulee sunnuntain ykkösherkku!

Influenssat selätetty, siitä on hyvä jatkaa! Vaikka sitten lumenluontia, sitä kun on omakotiasuja saanut tänä talvena harjoittaa oikein sydämen kyllyydestä. Se on sellainen köyhän miehen kuntosali, tuo pitkä pihatie.

No, eipä harmitella.  Kelit on kelejä ja jos hyvin käy, kuukauden kuluttua nämä kinokset ovat muisto vain. Lumien sulamista odotellessa voi pyöräyttää vaikka toscakakun :)

Tässä lapsuuden makumuistossa tuoksuu sunnuntai. Istumme koko perhe pöydän ääressä, kahvi roplottaa keittimessä. Otan kakkupalasta kuorrutteen pois, syön alaosan, ja nautin lopuksi toscasta... Sokerin, voin ja mantelilastujen pettämätön yhdistelmä toimii aina. Ohje on ainakin 30 vuotta vanha, otettu talteen irtopohjavuoan kääreestä ja toimii edelleen:

Pohja

150 g margariinia tai voita

1,5 dl sokeria

2 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

¾ dl appelsiini- tai omenamehua

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Lisää mehu. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun irtopohjavuokaan (halk. n. 24 cm). Paista pohjaa 200 asteessa 20 minuuttia.

Kuorrute

75 g margariinia tai voita

100 g mantelilastuja

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl appelsiini- tai omenamehua

Sulata rasva kattilassa, lisää mantelilastut, sokeri, vehnäjauhot ja mehu. Anna seoksen kiehahtaa. Levitä seos puolikypsän pohjan päälle ja jatka paistamista noin 10 minuuttia. Valmis kakku on kauniin kullanruskea.

Nautitaan keväästä, lumitöistä ja leipomisesta! Kyllä se kestä sieltä tulee, aikanaan :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lapsuuden superherkku eli mokkakakku taipuu eriomaisesti myös isänpäivän kahvipöytään

Pienenä tyttönä rakastin mokkakakkua, tuota harvinaista juhlaherkkua! Kakussa maistui kahvi ja tuoksui rauhallinen pyhäaamu. Sellainen sunnuntai, jolloin parketista näki kuvajaisensa ja puusaunassa leijui edellisillan lämpö. Jääkaappikylmän kakun päällä olleet mokkaruusukkeet napsahtivat mukavasti suussa ja toivat hymyn huulille.

Viikonloppuna saamme juhlistaa Isiä ja mikä sen osuvampi juhlatarjottava kuin juuri tuo lapsuuden makumuistojen vedet kielelle nostattava mokkakakku. Ja vaikka kuinka vatkaan ja veivaan, lapsuuden makumuistot säilyttävät kultareunansa vielä vuosikymmenten jälkeenkin. Ehkäpä äidilläni oli jokin salainen ainesosa, joka ei koskaan ole ollut kirjattuna reseptivihkoon....

Jokamaun rakeita tai äidinrakkautta, joka tapauksessa tällä äidin kreemiohjeella pääsee aikas lähelle alkuperäistä, muistojen kultaamaa makuelämystä :)

 

Mokkakakku

17-20 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan

3 munan täytekakkupohja

3 munaa

saman tilavuusmitan verran sokeria

saman verran jauhoja (2/3 vehnäjauhoja ja 1/3 perunajauhoja)

1,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri ja lisää lopuksi vaahtoon toisiinsa sekoitetut jauhot. Paista kakkupohjaa 175 asteessa n. 30 min. Jäähdytä.

 

Mokkakreemi (riittää väleihin ja pintaan)

2 munaa

2 dl sokeria

3 dl vahvaa kahvia

3 tl perunajauhoja

300 g voita

Kiehauta kattilassa muut ainekset paitsi voi. Kun seos pulpahtaa, nosta kattila liedeltä. Jäähdytä. Vaahdota voi ja lisää jäähtynyt kahviseos vaahtoon. Vatkaa vaahto kuohkeaksi.

Halkaise kakku kolmeen osaa. Kostuta kakkupohjat vaniljasokerimaidolla ja sipaise vadelmahilloa/mansikkahilloa väliin (miltähän Lemon Curd maistuisi - raikaistaisi mukavasti kakkua?). Levitä kerros kreemiä valitsemasi hillon päälle ja toista täytekerros.

Kuorruta kakun pinta mokkakreemillä ja koristele mieleiseksesi.

Ihania herkutteluhetkiä!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat