Kirjoitukset avainsanalla juustokakku

Suolaisenmakea kinuskijuustokakku toimii myös pieninä annospaloina

Tänään oli ihanasti erilainen aamu, sillä sain muutama päivä sitten yllättävän kutsun tulla Yle Etelä-Savon radioon juttelemaan piparkkkutalojen leipomisesta. Ja mikäs se oli rupatellessa, kun aihekin oli mitä kiehtovin ja itselle rakas. Jouluhörhö kun olen.

Illalla sitten kädet kaipasivat jo leipomispuuhien äärelle. Jotain pientä makeaa teki mieli, joten leivoin kokeilumielessä annoksen pieniä "salted caramel pie" -annoskakkuja. Perinteisesti juustokakuissa käytetään keksimuru-voipohjaa, mutta tällä kertaa valitsin voin kaveriksi suolatikut. Ei ihan se perinteisin juustokakkupohja, mutta jos omaan makuaisiin on luottaminen, niin suosittelen kokeilemaan.

Eläkä suotta hämäänny juustokakkusen pientä kokoa - palanenkin tätä herkku riittää paikkaamaan kolottavimmankin makiahampaan.

Pienet juustokakut

Annoksesta tulee n. 15 muffinikokoista juustokakkua

Pohja:

95 g suolatikkuja

40 g voita

Murskaa suolatikut pieneksi muruksi ja lisää sulatettu voi. Ripottele pohja-ainesta ohuelti muffinivuokiin.

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

2 kananmunaa

1 rkl maissitärkkelystä

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Jaa täyte muffinivuokiin. Paista kakkuja 160 asteessa n. 20 min.

Kinuski:

1,5 dl kuohukermaa

1,5, dl fariinisokeria

Keitä kinuskia miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee. Kaada vähän jäähtynyt kinuski muffinivuoissa olevien juustokakkujen päälle. Anna leivosten vetäytyä yön yli jääkaapissa ja nauti ne seuraavana päivänä erinomaisen kahvin kanssa.

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Marengit, suklatettu suklaa ja kuusenhavut ovat helppo, mutta näyttävä koristelu myös Baileysjuustokakulle

Baileysjuustokakku iskee aikuiseen makuun. Kakku on konstailematon ja makumaailmaltaan yksinkertainen: jos rakastat Baileys-likööriä, rakastat tätä kakkua!

Toki varmaa on, että Baileysjuustokakku jakaa mielipiteitä ihan samalla tavalla kuin vähän aikaa sitten julkaisemani lakujuustokakkukin. Jos siis haluat tarjota juhlissasi jompaa kumpaa makukuningatarta, valitse sille kaveriksi joko valkosuklaa-limejuustokakku tai keväisen aurinkoinen mangojuustokakku. Näin kaikki saavat palasensa eikä leivonnaiseen lisätty alkoholikaan muodostu herkutteluesteeksi.

Baileysjuustokakku

Kakku on valmistettu 23 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Peitä vuoan pohja leivinpaperilla. Käytä halutessasi reunakalvoa irroittamisen helpottamiseksi (kunnon veitsi kyllä korvaa turhan muovijätteen tuottamisen).

Pohja:

175 g vaniljanmakuisia täytekeksejä (esim. Domino, Rainbown Vanilla)

50g voita

Jauha keksit ja sulatettu voi tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Painele seos irtopohjavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte:

5 kpl liivatetta

1/4 dl vettä

4 dl vispikermaa

220 g maustamatonta tuorejuustoa

1 - 2 dl tomusokeria (maistamalla saat parhaan lopputuloksen)

1 - 2 tl vaniljasokeria

1 dl Baileys-likööriä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan n. 10 min.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, Baileys ja sokerit. Kiehauta vesitilkka ja liota siihen liivatteet. Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen. Sekoita lopuksi kerma tuorejuustoseokseen.

Kaada täyte viilenneen pohjan päälle, tasoita huolellisesti (kiille on epätasaisuuksille armoton...). Laita kakku jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

Kiille:

1 dl Baileys-likööriä

2 liivatetta

tilkka vettä

Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 min. Kiehauta vesitilkka ja sulata liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana Baileysiin. Kaada kiille osittain hyytyneen kakun päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vielä vähintään 4 tuntia (yön yli).

Koristele kakku parhaaksi katsomallasi tavalla. Sulalla suklaalla tehdyt pursotukset toimivat aina, samoin marengit, macaronsit, sokerimassasta tehdyt kukat.... Onneksi vain mielikuvitus on rajana :)

Leipomisen iloa!

Kommentit (0)

Juustokakuissa kaksi on ylitse muiden: laku ja baileys. Kumman puolelle itse kallistut?

Keskitien kulkeminen on välillä hyvä vaihtoehto, mutta parhaimmat elämykset löytyvät aina polkujen reunamilta. Niin on tämänkin lakujuustokakun kanssa. Ensimmäiset lakukakkukokeilut tein omien lasten synttäreille jo vuosia sitten ja silloin kävi selväksi, että tämä kakku joko osuu tai uppoaa. Mutta varmaa on, ettei maku jätä kylmäksi.

Kakku on tehty halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan. Kakusta saa näppärästi kokeiluversion puolittamalla ainesmäärät ja tekemällä kakun n. 17 cm irtopohjavuokaan.

Pohja:

175 g kaurakeksejä

75 g voita

3 rkl lakukastiketta

Murskaa keksit ja lisää sulatettu voi keksimuroon. Lisää lakukastike. Sekoita. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja käytä vuoan reunoilla halutessasi reunakalvoa. Muovijätteen vähentäminen on tämän päivän juttu ja suurimmat vuoret kertyvät pienistä valinnoista, joten terävä veitsi hoitaa irrottamistehtävän vallan hyvin (itse en käytä reunakalvoja). Painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja laita se jääkaappiin odottamaan.

Välys:

200-220 g hopeatofeeta

3 dl kuohukermaa

3 dl vispikermaa

5 liivatetta + tilkka vettä

(1/2-1 dl turkinpippurirouhetta)

Kaada kuohukerma ja hopeatoffeet paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä seosta pikkuhiljaa aina välillä sekoittaen. Kerman ei ole tarkoitus kiehua, riittää, että toffeet sulavat kermaan. Kun toffee on sulanut, siirrä kattila kylmään jäähtymään. Näin talvella hanki on oiva vaihtoehto. Lämpimämmillä keleillä kermaseos kannattaa jäähdyttää ensin huoneenlämmössä esim. kylmävaraajien avulla ja siirtää sitten jääkaappiin. Toffeekerma ei vaahtoudu lämpimänä.

Kun toffeekerma on jääkaappikylmää, jatka kakun parissa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen sen perinteiset 10 min. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vaahdota myös toffeekerma. Sekoita kermavaahdot keskenään. Kuumenna liivatteisiin tarkoitettu vesitilkka kiehuvaksi joko liedellä tai mikrossa. Liuota liivatteet vesitilkkaan. Lisää liivatevesi ohuena nauhana kermaseokseen koko ajan sekoittaen. Vältä turhaa vatkaamista. Lisää lopuksi turkinpippurirouhe lakukermaseokseen.

Kaada kermaseos keksimurupohjan päälle ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Jos tässä vaiheessa hosuu eli laittaa kiilteen kakun päälle liian aikaisin, kermaseos lähtee helposti kiilteen mukaan ja tekee ikäviä rantuja kakun pintaan.

Kiille:

2 dl lakukastiketta

3 liivatetta

tilkka vettä

Anna liivatteiden liota kylmässä vedessä se 10 min. Kiehauta vesitilkka ja liota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana lakukastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Kaada kiille välyksen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Koristelu:

Englanninlakritsia, sulatetusta valkosuklaasta pursotettuja viiruja, sokerimassakukkia ja keksejä. Eli kaikkea mahdollista ja vähän sitäkin :)

Iloa ja valoa Teidän kaikkien keskiviikkoon!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat