Kirjoitukset avainsanalla leipä

Kaunis kiitos seitsemänvuotiaan keijukaisemme, meille ei nukuta pitkään viikonloppuaamuinakaan. Kello on vähän vaille seitsemän, kun pieni tassuttelija hiipii makuuhuoneemme oven taakse, kurkistaa sisään ja vilkuttaa iloisesti päätään nostavalle äidille. Olen itsekin ollut jo hyvän tovin hereille, joten miksipä en nousisi ylös ja laittaisi vuokaleipätaikinaa kohoamaan. Parin tunnin kuluttua tuoreelle leivälle on varmasti ottajia!

Toisin kuin ehkä helposti kuvittelisi, vuokaleipä voi olla myös nopea ja helppo aamupala. Taikinan vaivaamiseen ei tarvita edes yleiskonetta, joten perheemme miesväki saa rauhassa kuorsata, vaikka keittiössä leivotaankin. Ainekset vain sekaisin, pieni kohotus ja vuoat uuniin. Puolisen tuntia paistoa ja hetki jäähdytystä. Hyvää tulee!

Lauantaiaamun vuokaleipä

5 dl vettä

50 g (pala) hiivaa

1-2 tl suolaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl grahamjahoja

2 dl kaurahiutaleita

100 g voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon suola ja kaurahiutaleet. Anna seoksen turvota hetki. Lisää sulatettu margariini ja noin puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja alusta tasaiseksi. Anna taikinan kohota noin vartin verran.

Voitele vuoat ja jauhota ne vehnäleseillä. Jaa taikina yhteen pitkään (n. 30 cm) ja toiseen lyhyempään (n. 15 cm) vuokaan. Anna leipien kohota liinalla peitettynä noin puolisen tuntia.

Paista leipiä 200 asteessa n. 30 minuuttia. Kumoa leivät, kun ne ovat hetken jähtyneet.

Mukavia leivontahetkiä ja rentouttavaa viikonloppua!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Blogiarkisto

2019

Kategoriat