Kirjoitukset avainsanalla piirakka

Nyt sitä saa, nyt sitä saa, massunsa täyteen...raparperipiirakkaa, raparperisimaa ja raparperikeittoa. Raparperin satokausi on parhaimmillaan, joten ei muuta kun varret maasta ja piirakkaa leipasemaan.

Gluteeniton vanilja-raparperipiirakka

Kuvan piirakka on valmistettu Kermansaven sydänvuokaan, mutta ihan perusirtopohjavuokakin (halk. 24-26 cm) toimii ihan yhtä hyvin.

Pohja

150 g voita tai margariinia

1 dl sokeria

1 muna

4 dl gluteenitonta kaurajauhoa

½ tl leivinjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri vaaleaksi ja lisää joukkoon muna hyvin vatkaten. Sekoita leivinjauhe kaurajauhoon ja lisää vaahtoon. Sekoita.

Levitä taikina vuoan pohjalle ja parin sentin matkalta myös vuoan reunoille.

Täyte

3 pientä raparperinvartta

250 g vaniljatuorejuustoa

2 munaa

2 dl kermaa

1 tl kanelia

½-1 dl sokeria

Leikkaa raparperit ohuiksi siivuiksi ja levittele ne vuokaan.

Sekoita täytteen kaikki ainekset sekaisin ja lisää raparperinpalojen päälle.

Paista piirakkaa 200 asteessa n. 30 min.

Lämpimiä kesäisiä herkutteluhetkiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vihdoinkin on se aika vuodesta, kun läppärin voi kantaa pihalle ja naputella sitä sun tätä vähän turhankin isoksi kasvaneen koristepajun varjossa. Ja mikäs se on naputellessa: aurinko paistaa, linnut laulaa ja lukuvuosi vetelee viimeisiään. Suvivirttä odotellessa voikin aloittaa pakastimen tyhjennyksen... Työsarkaa kun riittää: talven aikana kyllä marjoja kuluu, mutta samalla ovenavauksella pakastimeen tulee työnnettyä jos minkäkinlaista "tuikitarpeellista" ja "vielä käyttökelpoista". Ja  vaikka käyttökelpoisen hyödyntäminen vaikka sitten pakastamisen jälkeen onkin ekoteko ja nykyaikaa, ei sitä pieni ihminen enää muutaman kuukauden kuluttua muista, mitä aarteita kylmän kätköihin tulikaan laitettua.

Aloitin pakastimen tyhjennysurakan helpoimmasta päästä eli parista pinaattipussinpuolikkaasta ja annoksesta ise kerättyjä, paistettuja ja sitten pakastettuja kanttarelleja.

 

Pakastimentyhjentäjän kanttarelli-pinaattipiirakka

Valmistettu 25 cm x 25 cm kokoiseen neliöirtopohjavuokaan (jonka reunan lukitusmekanismi ei tälläkään kertaa suostunut toimimaan...)

Pohja

150 g voita

3 1/2 dl vehnäjauhoja

4 rkl vettä

50 g pjuustoraastetta

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Nypi pehmeä voi ja muut ainekset sekaisin. Levitä taikina vuoan pohjalle ja noin parin sentin korkeudelta vuoan reunoille.

Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 min.

Täyte

n. 260 g pakastettuja kanttarelleja (valmiiksi pilkottuja)

n. 150 g pinaattia

reilu puntti ruohosipulia

tujaus mustapippuria

Silppua ruohosipuli ja levitä täyteainekset esipaistetun piirakkapohjan päälle.

Munakerma

2 dl ruokakermaa

2 dl maitoa

4 munaa

130 g juustoraastetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada munakerma täytteen päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa vielä n. 30-35 min. kunnes pinta saa kauniin värin.

Herkullisia leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Kinkkua, metwurstia ja tujaus kolmen sipulin ruokakermaa - niistä on tämä varsin töpäkkä illanistujaispiirakka tehty

Pääsiäisenä on aikaa nauttia valoisista illoista ja neljän päivän vapaasta ulkoillen ja hyvässä seurassa herkutellen. Pikkutuntien varalle leipasin suussasulavan suolapalan eli kinkku-metvurstipiirakan, jossa makua antavat niin parmesanjuusto kuin kolmen sipulin ruokakermakin. Lihaisaan piirakkaan makua tuovat myös runsas sipulimäärä ja makea suippopaprika. Sanoisin, että mämmi-pasha-suklaamuna-makiaövereiden keskellä tässä on paakkeissi aikuiseen makuun!

Pieni käytännön vinkki: kinkkupiirakkaa tehdessäsi jätä "helpot" suikalepussit ja muut makkarat hyllyyn ja valitse täytteeseen kunnon lihavalmiste.

Sitten itse asiaan eli piirakkaan :)

Pikkuntuntien kinkku-metwurstipiirakka

Valmistettu 25 cm x 25 cm kokoiseen neliöirtopohjavuokaan (jonka reunan lukitusmekanismi ei tällä kertaa suostunut toimimaan...)

Pohja

150 g voita

3 1/2 dl vehnäjauhoja

4 rkl vettä

50 g parmesanjuustoraastetta

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Nypi pehmeä voi ja muut ainekset sekaisin. Levitä taikina vuoan pohjalle ja noin parin sentin korkeudelta myös vuoan reunoille.

Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 min.

Täyte

3 pientä punasipulia

reilu puntti ruohosipulia

300 g kinkkua

100 g metwurstia

1 makea suippopaprika

Silppua kaikki ainekset pieniksi paloiksi ja levitä täyteainekset esipaistetun piirakkapohjan päälle.

Munakerma

2,5 dl Kolme sipulia -ruokakermaa

2 dl ranskankermaa

4 munaa

150 g parmesanjuustoraastetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada munakerma täytteen päälle. Paista piirakkaan 200 asteessa vielä n. 30-35 min. kunnes pinta saa kauniin värin.

Herkullisia leivontahetkiä ja aurinkoista viikonloppua!

Kommentit (0)

Pääsiäinen ja mehiläiset - ihastuttava pari!

Tämäniltainen persikkatorttu lähti puhtaasti tarjouksesta. Paikallinen Citymarketti myi paljon kehuttua "Irish cream & coffee" -makurahkaa 1,19e purkki ja otin kaksi törpäkettä kokeeksi. Makutuorejuustot jätän hyllyyn, mutta makurahkoissa on myös onnistuineita tuotekehittelyn tuloksia.

Sitten maistamaan. Mieto maku, tunnistettava kahvin aromi. Tuohon kun tuikkasee pari munaa, niin kyllä siitä piirakan pinnan saa.

Irish cream -persikkatorttu ja mehiläisparvi

Valmistettu 35 cm x 12 cm vuokaan

Pohja:

175 g mureita keksejä

90 g voita

Murenna keksit ja lisää joukkoon voisula. Taputtele vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 175 asteessa n. 8 min.

Täyte:

4 kpl persikanpuolikkaita

300 g Irish cream & coffee -makurahkaa

3 munaa

Palastele persikat pieniksi ja ripottele ne esipaistetun pohjan päälle. Sekoita munat rahkaan ja kaada seos persikkapalojen päälle. Paista piirakkaa vielä 175 asteessa n. 20 min.

Koristelu:

Mehiläisten valmistusohje löytyy aikaisemmasta blogitekstistäni Maaliskuussa pörisee kevät. Väriä piirakalle antavat myös pallobasilikan lehdet sekä kotimaiset orvokit.

Entäs sitten se maku? Tömäkkä. Ei varmaankaan sellainen hellekelin illanistujaistorttu, mutta vallan mainio vaihtoehto vappubrunssille :) Kaikessa keväisyydessään.

Ihania leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Blogiarkisto

2019

Kategoriat