Kirjoitukset avainsanalla piirakka

Vihdoinkin on se aika vuodesta, kun läppärin voi kantaa pihalle ja naputella sitä sun tätä vähän turhankin isoksi kasvaneen koristepajun varjossa. Ja mikäs se on naputellessa: aurinko paistaa, linnut laulaa ja lukuvuosi vetelee viimeisiään. Suvivirttä odotellessa voikin aloittaa pakastimen tyhjennyksen... Työsarkaa kun riittää: talven aikana kyllä marjoja kuluu, mutta samalla ovenavauksella pakastimeen tulee työnnettyä jos minkäkinlaista "tuikitarpeellista" ja "vielä käyttökelpoista". Ja  vaikka käyttökelpoisen hyödyntäminen vaikka sitten pakastamisen jälkeen onkin ekoteko ja nykyaikaa, ei sitä pieni ihminen enää muutaman kuukauden kuluttua muista, mitä aarteita kylmän kätköihin tulikaan laitettua.

Aloitin pakastimen tyhjennysurakan helpoimmasta päästä eli parista pinaattipussinpuolikkaasta ja annoksesta ise kerättyjä, paistettuja ja sitten pakastettuja kanttarelleja.

 

Pakastimentyhjentäjän kanttarelli-pinaattipiirakka

Valmistettu 25 cm x 25 cm kokoiseen neliöirtopohjavuokaan (jonka reunan lukitusmekanismi ei tälläkään kertaa suostunut toimimaan...)

Pohja

150 g voita

3 1/2 dl vehnäjauhoja

4 rkl vettä

50 g pjuustoraastetta

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Nypi pehmeä voi ja muut ainekset sekaisin. Levitä taikina vuoan pohjalle ja noin parin sentin korkeudelta vuoan reunoille.

Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 min.

Täyte

n. 260 g pakastettuja kanttarelleja (valmiiksi pilkottuja)

n. 150 g pinaattia

reilu puntti ruohosipulia

tujaus mustapippuria

Silppua ruohosipuli ja levitä täyteainekset esipaistetun piirakkapohjan päälle.

Munakerma

2 dl ruokakermaa

2 dl maitoa

4 munaa

130 g juustoraastetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada munakerma täytteen päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa vielä n. 30-35 min. kunnes pinta saa kauniin värin.

Herkullisia leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kinkkua, metwurstia ja tujaus kolmen sipulin ruokakermaa - niistä on tämä varsin töpäkkä illanistujaispiirakka tehty

Pääsiäisenä on aikaa nauttia valoisista illoista ja neljän päivän vapaasta ulkoillen ja hyvässä seurassa herkutellen. Pikkutuntien varalle leipasin suussasulavan suolapalan eli kinkku-metvurstipiirakan, jossa makua antavat niin parmesanjuusto kuin kolmen sipulin ruokakermakin. Lihaisaan piirakkaan makua tuovat myös runsas sipulimäärä ja makea suippopaprika. Sanoisin, että mämmi-pasha-suklaamuna-makiaövereiden keskellä tässä on paakkeissi aikuiseen makuun!

Pieni käytännön vinkki: kinkkupiirakkaa tehdessäsi jätä "helpot" suikalepussit ja muut makkarat hyllyyn ja valitse täytteeseen kunnon lihavalmiste.

Sitten itse asiaan eli piirakkaan :)

Pikkuntuntien kinkku-metwurstipiirakka

Valmistettu 25 cm x 25 cm kokoiseen neliöirtopohjavuokaan (jonka reunan lukitusmekanismi ei tällä kertaa suostunut toimimaan...)

Pohja

150 g voita

3 1/2 dl vehnäjauhoja

4 rkl vettä

50 g parmesanjuustoraastetta

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Nypi pehmeä voi ja muut ainekset sekaisin. Levitä taikina vuoan pohjalle ja noin parin sentin korkeudelta myös vuoan reunoille.

Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 min.

Täyte

3 pientä punasipulia

reilu puntti ruohosipulia

300 g kinkkua

100 g metwurstia

1 makea suippopaprika

Silppua kaikki ainekset pieniksi paloiksi ja levitä täyteainekset esipaistetun piirakkapohjan päälle.

Munakerma

2,5 dl Kolme sipulia -ruokakermaa

2 dl ranskankermaa

4 munaa

150 g parmesanjuustoraastetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada munakerma täytteen päälle. Paista piirakkaan 200 asteessa vielä n. 30-35 min. kunnes pinta saa kauniin värin.

Herkullisia leivontahetkiä ja aurinkoista viikonloppua!

Kommentit (0)

Pääsiäinen ja mehiläiset - ihastuttava pari!

Tämäniltainen persikkatorttu lähti puhtaasti tarjouksesta. Paikallinen Citymarketti myi paljon kehuttua "Irish cream & coffee" -makurahkaa 1,19e purkki ja otin kaksi törpäkettä kokeeksi. Makutuorejuustot jätän hyllyyn, mutta makurahkoissa on myös onnistuineita tuotekehittelyn tuloksia.

Sitten maistamaan. Mieto maku, tunnistettava kahvin aromi. Tuohon kun tuikkasee pari munaa, niin kyllä siitä piirakan pinnan saa.

Irish cream -persikkatorttu ja mehiläisparvi

Valmistettu 35 cm x 12 cm vuokaan

Pohja:

175 g mureita keksejä

90 g voita

Murenna keksit ja lisää joukkoon voisula. Taputtele vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 175 asteessa n. 8 min.

Täyte:

4 kpl persikanpuolikkaita

300 g Irish cream & coffee -makurahkaa

3 munaa

Palastele persikat pieniksi ja ripottele ne esipaistetun pohjan päälle. Sekoita munat rahkaan ja kaada seos persikkapalojen päälle. Paista piirakkaa vielä 175 asteessa n. 20 min.

Koristelu:

Mehiläisten valmistusohje löytyy aikaisemmasta blogitekstistäni Maaliskuussa pörisee kevät. Väriä piirakalle antavat myös pallobasilikan lehdet sekä kotimaiset orvokit.

Entäs sitten se maku? Tömäkkä. Ei varmaankaan sellainen hellekelin illanistujaistorttu, mutta vallan mainio vaihtoehto vappubrunssille :) Kaikessa keväisyydessään.

Ihania leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Kahvit tulille, tässä tulee sunnuntain ykkösherkku!

Influenssat selätetty, siitä on hyvä jatkaa! Vaikka sitten lumenluontia, sitä kun on omakotiasuja saanut tänä talvena harjoittaa oikein sydämen kyllyydestä. Se on sellainen köyhän miehen kuntosali, tuo pitkä pihatie.

No, eipä harmitella.  Kelit on kelejä ja jos hyvin käy, kuukauden kuluttua nämä kinokset ovat muisto vain. Lumien sulamista odotellessa voi pyöräyttää vaikka toscakakun :)

Tässä lapsuuden makumuistossa tuoksuu sunnuntai. Istumme koko perhe pöydän ääressä, kahvi roplottaa keittimessä. Otan kakkupalasta kuorrutteen pois, syön alaosan, ja nautin lopuksi toscasta... Sokerin, voin ja mantelilastujen pettämätön yhdistelmä toimii aina. Ohje on ainakin 30 vuotta vanha, otettu talteen irtopohjavuoan kääreestä ja toimii edelleen:

Pohja

150 g margariinia tai voita

1,5 dl sokeria

2 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

¾ dl appelsiini- tai omenamehua

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Lisää mehu. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun irtopohjavuokaan (halk. n. 24 cm). Paista pohjaa 200 asteessa 20 minuuttia.

Kuorrute

75 g margariinia tai voita

100 g mantelilastuja

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl appelsiini- tai omenamehua

Sulata rasva kattilassa, lisää mantelilastut, sokeri, vehnäjauhot ja mehu. Anna seoksen kiehahtaa. Levitä seos puolikypsän pohjan päälle ja jatka paistamista noin 10 minuuttia. Valmis kakku on kauniin kullanruskea.

Nautitaan keväästä, lumitöistä ja leipomisesta! Kyllä se kestä sieltä tulee, aikanaan :)

Kommentit (0)

Blogiarkisto

2019

Kategoriat