Kirjoitukset avainsanalla piirakka

Kahvit tulille, tässä tulee sunnuntain ykkösherkku!

Influenssat selätetty, siitä on hyvä jatkaa! Vaikka sitten lumenluontia, sitä kun on omakotiasuja saanut tänä talvena harjoittaa oikein sydämen kyllyydestä. Se on sellainen köyhän miehen kuntosali, tuo pitkä pihatie.

No, eipä harmitella.  Kelit on kelejä ja jos hyvin käy, kuukauden kuluttua nämä kinokset ovat muisto vain. Lumien sulamista odotellessa voi pyöräyttää vaikka toscakakun :)

Tässä lapsuuden makumuistossa tuoksuu sunnuntai. Istumme koko perhe pöydän ääressä, kahvi roplottaa keittimessä. Otan kakkupalasta kuorrutteen pois, syön alaosan, ja nautin lopuksi toscasta... Sokerin, voin ja mantelilastujen pettämätön yhdistelmä toimii aina. Ohje on ainakin 30 vuotta vanha, otettu talteen irtopohjavuoan kääreestä ja toimii edelleen:

Pohja

150 g margariinia tai voita

1,5 dl sokeria

2 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

¾ dl appelsiini- tai omenamehua

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Lisää mehu. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun irtopohjavuokaan (halk. n. 24 cm). Paista pohjaa 200 asteessa 20 minuuttia.

Kuorrute

75 g margariinia tai voita

100 g mantelilastuja

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl appelsiini- tai omenamehua

Sulata rasva kattilassa, lisää mantelilastut, sokeri, vehnäjauhot ja mehu. Anna seoksen kiehahtaa. Levitä seos puolikypsän pohjan päälle ja jatka paistamista noin 10 minuuttia. Valmis kakku on kauniin kullanruskea.

Nautitaan keväästä, lumitöistä ja leipomisesta! Kyllä se kestä sieltä tulee, aikanaan :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Albertiina Aleksandra
1/1 | 

Hei, olen Aleksandra Albertiina Suomesta, ja haluaisin jakaa todistuksen siitä, kuinka sain lainani Ryan Cliftonin avulla. Sain 60000 euron lainan 2%: n korolla. HUOMAUTUS: Se on luotettava ja aito ja akkreditoitu antamaan lainoja lukuisille ihmisille, joten jos olet kiinnostunut saamaan lainaa, pyydän teitä ystävällisesti ottamaan yhteyttä häneen saadakseen lisätietoja VIA EMAIL: ryancliftonfirm@gmail.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ihanat mehiläiset persikkatortussa

Julkaisin tämän blogikirjoituksen ensimmäisen kerran toisessa portaalissa 1.3.2018 otsikolla "Maaliskuussa pörisee kevät". Näin helmikuun ensimetreillä kaipasin jotain iloista ja keltaista, joten kaivoin naftaliinista vajaan vuoden takaisen postaukseni. Toivon, että tästä ihastuttavasta mehiläispiirakasta on iloa myös muille - vaikka sitten silmänruoan muodossa :)

Ihanaa maaliskuuta Teille kaikille!

Pakkasmittarista viis, nyt on kevät! Maaliskuu on minun kuukauteni, se on mahdollisuuksien, uusien alkujen ja kevään odotuksen parasta aikaa. Maaliskuu tuo iloa ja valoa, piteneviä päiviä ja herneenversoja ikkunalaudalle. Tipuja, pupuja ja hersyvää keltaista.

Maaliskuu on pakannut paljon hyvää meidän perheeseen: se on synttäriputkikuukausi - Lumi täyttää seitsemäs päivä kaksi vuotta, Anni kuudestoista päivä seitsemän vuotta ja minä itse kuukauden kalkkiviivoilla 42 vuotta.

Palataanpa hetkeksi lapsuuteen. Maaliskuun lopussa syntyneelle pääsiäinen tarjosi usein hyvät suuntaviivat niin syntymäpäiville kuin lapsikavereiden tuomille lahjoillekin. Parhaita juhlia olivat tietenkin ne, jolloin sain keon pääsiäisimunia. Ja voi sitä ilon päivää, kun munasta löytyi "timanttisormus". Niin, tuohon aikaan sekin oli mahdollista :) Onko muuten tämän päivän munissa enää sormuksia?

Yksi lapsuuden synttärikakku on jäänyt erityisesti mieleen: neliönmuotoinen peruskermakakku, jonka päällä oli riveittäin herkullisen keltaisia persikanpuolikkaita. Jokaisessa persikanpuolikkaassa oli neilikat silminä ja kuorittu manteli nokkana. Varsinainen tipuarmeija!

Niin. Historia toistaa itseään. Tuosta tipukakusta on aikaa kolmisenkymmentä vuotta ja rapiat, ja tänään olen taas persikanpuolikkaiden äärellä. Muutama päivä sitten näin Pinterestissä kuvan valkoisesta levypiirakasta, jonka päällä oli persikanpuolikasmehiläisiä. Olihan niitä testattava :)

Alla oleva rahkapersikkatortun ohje on jälleen lapsuuden peruja. Konstailemattomia, aitoja makuja. Niistä on parhaat paakkelssit tehty.

Rahkapersikkatorttu (n. 23 cm irtopohjavuoka)

Pohja:

100 g voita (tai margariinia)

1/2 dl sokeria

1 muna

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri ja lisää muna vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää pohjataikinaan. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja vähän matkaa reunoille (käytä leivinpaperia vuoan pohjalla).

Täyte:

1 tlk persikoita (isompi tölkki, kokonaispaino n. 800 g)

200 g maitorahkaa

1 dl kuohukermaa

puolen sitruunan mehu

2 munaa

1/2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Palastele suurin osa persikanpuolikkaista pieniksi paloiksi (jätä vaikka neljä persikanpuolikasta mehiläisiksi) ja asettele palaset pohjataikinan päälle. Sekoita muut täytteen ainekset kulhossa ja kaada persikanpalojen päälle. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Mehiläiset

muutama persikanpuolikas

pari palaa tummaa suklaata

pala valkoista suklaata

mantelilastuja

Kuivaa persikanpuolikkaat. Sulata tumma suklaa pienessä minigrip-pussissa. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaata raidoiksi persikanpuolikkaille. Tee samalla suklaalla myös naamat. Pursota valkosuklaasta silmien pohjat ja tee tummalla suklaalla "katse". Tee persikanpuolikkaiden keskelle pienet viillot ja laita niihin mantelilastut siiviksi.

Leipomisen iloa ja ihania kevään odotuksen hetkiä!

Kommentit (0)

Tähän piirakkaan voi mukavasti upottaa myös uuden vuoden juhlista jääneet juustonkannikat

Aikas hyvä kaalipiirakka viime syksyltä:

Mikäs se on perheelle kokatessa, kun kauppojen hyllyt notkuvat tuoreita, kotimaisia satokauden kasviksia! Tänään nostin koppaan kolme erilaista kaalia: varhaiskaalin, lehtikaalin ja kukkakaalin :) Kyytipojaksi vuohenjuustoa. Erinomaiset piirakka-ainekset, vai mitä sanot?

Sen pitemmittä puheitta itse ohjeeseen!

Kolmen kaalin sadonkorjuupiirakka

Valmistettu 25 cm x 25 cm kokoiseen neliöirtopohjavuokaan

Pohja

150 g voita tai margariinia

3 1/2 dl grahamtäysjyvävehnäjauhoja

4 rkl kylmää vettä

50 g juustoraastetta (parmesan tai kotoisasti Oltermanni)

Nypi jauhot ja pehmeä rasva keskenään, lisää kylmä vesi ja juustoraaste. Sekoita. Levitä leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 min.

Täyte

400 g kaaleja (varhaiskaali, kukkakaali ja lehtikaali)

200 g vuohenjuustoa

kunnon nippu ruohosipulia

Suikaloi varhaiskaali, palastele kukkakaali pieniksi paloiksi ja leikkaa lehtikaali suikaleiksi (poista halutessasi keskiruoti). Siivuta vuohenjuusto.

Jos haluat, voit esikypsentää kaalit pannussa tai höyrykattilassa. Itse laitoin kaalit sellaisenaan esipaistetun piirakkapohjan päälle. Lado siivutetut juustot kaalien päälle. Ripottele päälle ruohosipulia.

Munamaito

3 dl ruokakermaa

2 dl ranskankermaa

4 munaa

suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Kaada munamaito piirakkatäytteiden päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa vielä 30-35 min. kunnes pinta on kauniin ruskea.

Leppoisia leivontahetkiä!

Kommentit (2)

Superherkullinen suolakinuskipiirakka vie kielen mennessään

Tänään glögitellään! Ja mikäpä sopisi mausteisen ja lämpimän juoman kaveriksi paremmin kuin varsinainen sokeriöveri! Yhdestä piirakasta riittää isommallekin porukalle, sillä tätä herkkua ei kauhian paksua palasta tarvita.

Pohja:

200 g piparkakkuja

90 g voita

Murskaa piparkakut ja lisää murskaan sulatettu voi. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle ja noin sentin verran vuoan reunoille. Paista pohjaa 160 asteessa n. 10 min.

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

tujaus suolaa

2 kananmunaa

1 rkl maissitärkkelystä

Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista n. 30 min. Olen ottanut kakun pois uunista silloin, kun se ei enää erityisemmin hytise. Onko se sitten ylikypsää, mene ja tiedä, mutta maukasta joka tapauksessa :)

Ja sitten se haastavin vaihe eli kinuski:

1,5 dl kuohukermaa

1,5 dl fariinisokeria

Ideahan on, teoriassa, että kinuskia keitetään sen verran, että vesilasiin tipautettu pisara hyytyy napakaksi palloksi. Tässä en ole koskaan onnistunut. Siinä vaiheessa, kun lasiin pudotettu pisara todellakin paakkuuntuu, on kinuski minun makuuni jo liian kovaa. Paras kinuski syntyy siis niin, että laitetaan ainekset kattilaan, kiehautetaan ja annetaan hiljakseen porista noin 10 min. Tuossa ajassa kinuski ei vielä paakkuunnu (miedolla lämmöllä kiehuteltuna), mutta on ihanan pehmeää leikattavaksi. Sellainen pikkuisen valuva :)

Koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Tällä kertaa laitoin sormisuolan kaveriksi kesältä jääneen jäätelötötterön ja täytin sen irtokarkeilla. Vihreyttä hain Piccolo Basilicasta :)

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat