Kirjoitukset avainsanalla lastenkutsut

Sulavat lumiukot eli kakkutikkarit sopivat hyvin lastenkutsujen pikkumakeaksi

Meillä rakastetaan Elsaa, Annaa ja Olafia vähintäänkin olan takaa. On Frozen-reppua, Frozen-paitaa, Frozen-mekkoa, pehmoa, pientä nukkea, isoa nukkea, filminpätkää ja hiuspantaa. Kyllä se Disney tietää, mistä naruista markkinavoimia (ja vanhempien kukkaroita) vedellään.

Onhan ne ihania - Annat, Elsat ja lumiukko - myös aikuiseen makuun. Suuria tunteita ja isoja kysymyksiä itse kullekin.

Sitten itse kokkailuun. Tai askarteluun... Se on tämän luomuksen kanssa vähän fifty-sixty niin kuin nykäsmatti sanoisi. Varsinainen kakkutikkariosuus ei näissä pallopäissä krumeluureja kaivannut. Leipasin ihan perinteisen tumman kääretorttupohjan (4 munaa, 2 dl sokeria, 1 dl vehnäjauhoja, 1 dl perunajauhoja, 3 rkl kaakaojauhetta ja 1 tl leivinjauhetta) ja paistoin torttua 200-asteisessa uunissa n. 10 min.

Kun pohja oli jäähtynyt, otin siitä puolikkaan kulhoon, murustin sen ja nakkasin joukkoon n. 150 grammaa vaniljatuorejuustoa. Massa sekaisin ja valmista tuli. Jaoin massan kolmeen osaan. 1/3 massasta pyöräytin sopivan kokoisiksi "alapalloiksi". Loput 2/3 massasta jaoin yhtä moneen osaan kuin alapallojen määrä ja muovailin niistä Olafin päät (pää on siis reilusti isompi kuin alapallo). Päästä kannattaa tehdä vähän pitkulainen, on enemmän mallinukkensa näköinen.

Sitten ei muuta kun pallot päällettäin. Sulata pienessä kulhossa muutama pala tummaa suklaata ja kasta tikkaritikku suklaasulassa ennen palloihin painamista. Näin tikku ei irtoa pallosta dippailtessakaan.

Kun tikut on tikkareissa, kannattaa tuotokset laittaa pariksi tunniksi jääkaappiin viilenemään. Massa tiivistyy ja suklaa tarttuu mukavasti kylmään pintaan.

Koristelusta. Sulata levyllinen Pandan valkoista suklaata kohtalaisen kapeassa kulhossa ja dippaa Olafit sulassa suklaassa. Asettele dipatut tikkarit leivinpaperille niin, että valuva ylimääräinen suklaa saa painua kauniisti pallojen alaosaan "sulavaksi lumeksi".

Sitten hankalin vaihe: Olafin kädet. Ota pieni pala suklaamassaa, pyörittele se käsissä pehmeäksi ja muotoile pötkyläksi. Sujauta hammastikku massan sisään. Todella helposti sanottu! Massa repeilee, ratkeilee, mössääntyy ja hajoaa, mutta sitkeällä yrittämisellä ja pyörittelyllä saat lopulta massan hammastikun päälle :) Olen muutaman kerran tehnyt näitä lumiukkokäsiä ja tiedän, että lopussa kiitos seisoo, vaikka homma tekisi mieli heittää läskiksi jo aikapäiviä sitten.

Lumiukon kaikki muut osat (suu, napit, silmät ja tukkatupsu) ovat myös samaa suklaamassaa. Porkkananenä sekä suun ja silmien keskiöt ovat tavallista valkoista sokerimassaa. Suklaamassa on perussokerimassaan verrattuna sitkaampaa (ja kaikin puolin helpompaa käsitellä), joten erillistä silmien ym. yksityiskohtien kiinnittelyaineita ei tarvita. Napit ja silmät voi pyöritellä joko palloista (ja litistää) tai tehdä helposti eripaksuisilla mehu/smoothiepilleillä.

Sitten ei muuta kun iloisia leivontahetkiä vaikka sitten näiden Olafien parissa :)

Kommentit (0)

Jos kaipaat näkkileipääsi makua ja mukavan rapsakkaa rakennetta, kokeileppa alla olevaa ohjetta. Olen tehnyt tätä parisen vuotta sitten lastenkutsuilta - kyllä, pienten lasten kaverisynttäreiltä - mukaan tarttunutta herkkua jo useamman kerran ja menekki on edelleen taattu. Ja mikä parasta: ainekset sopivat moneen pieneen ja isoon suuhun!

Herkullisen maun lisäksi näkkileipä on siis gluteeniton, maidoton ja vegaaninen.

 

Superherkullinen näkkäri

3 dl siemeniä (itse laitoin 1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä, 1 dl seesaminsiemeniä ja 1 dl kuorittuja kurpitsansiemeniä)

1 rkl psylliumia

2 dl kiehuvaa vettä

½ dl öljyä

½ - 1 tl suolaa

3/4 dl mantelijauhetta

Sekoita ainekset keskenään ja levitä seos leivinpaperoidulle pellille. Levittäminen onnistuu ihan lusikalla tai sitten voi käyttää apuna toista leivinpaperia (ja tasata massa papereiden välissä). Halutessaan pinnalle voi ripotella sormisuolaa.

Paista 160 asteisessa uunissa noin tunti (itselleni 50 min. paistoaika on juuri parahultainen).

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat