Kirjoitukset avainsanalla pikkujoulut

Marengit, suklatettu suklaa ja kuusenhavut ovat helppo, mutta näyttävä koristelu myös Baileysjuustokakulle

Baileysjuustokakku iskee aikuiseen makuun. Kakku on konstailematon ja makumaailmaltaan yksinkertainen: jos rakastat Baileys-likööriä, rakastat tätä kakkua!

Toki varmaa on, että Baileysjuustokakku jakaa mielipiteitä ihan samalla tavalla kuin vähän aikaa sitten julkaisemani lakujuustokakkukin. Jos siis haluat tarjota juhlissasi jompaa kumpaa makukuningatarta, valitse sille kaveriksi joko valkosuklaa-limejuustokakku tai keväisen aurinkoinen mangojuustokakku. Näin kaikki saavat palasensa eikä leivonnaiseen lisätty alkoholikaan muodostu herkutteluesteeksi.

Baileysjuustokakku

Kakku on valmistettu 23 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Peitä vuoan pohja leivinpaperilla. Käytä halutessasi reunakalvoa irroittamisen helpottamiseksi (kunnon veitsi kyllä korvaa turhan muovijätteen tuottamisen).

Pohja:

175 g vaniljanmakuisia täytekeksejä (esim. Domino, Rainbown Vanilla)

50g voita

Jauha keksit ja sulatettu voi tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Painele seos irtopohjavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte:

5 kpl liivatetta

1/4 dl vettä

4 dl vispikermaa

220 g maustamatonta tuorejuustoa

1 - 2 dl tomusokeria (maistamalla saat parhaan lopputuloksen)

1 - 2 tl vaniljasokeria

1 dl Baileys-likööriä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan n. 10 min.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, Baileys ja sokerit. Kiehauta vesitilkka ja liota siihen liivatteet. Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen. Sekoita lopuksi kerma tuorejuustoseokseen.

Kaada täyte viilenneen pohjan päälle, tasoita huolellisesti (kiille on epätasaisuuksille armoton...). Laita kakku jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

Kiille:

1 dl Baileys-likööriä

2 liivatetta

tilkka vettä

Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 min. Kiehauta vesitilkka ja sulata liivatteet siihen. Lisää liivate ohuena nauhana Baileysiin. Kaada kiille osittain hyytyneen kakun päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa vielä vähintään 4 tuntia (yön yli).

Koristele kakku parhaaksi katsomallasi tavalla. Sulalla suklaalla tehdyt pursotukset toimivat aina, samoin marengit, macaronsit, sokerimassasta tehdyt kukat.... Onneksi vain mielikuvitus on rajana :)

Leipomisen iloa!

Kommentit (0)

Suloisenmakeat luumusarvet, höyryävä kupillinen glögiä ja takkatulen loimu - siinä on hyvän illan ainekset

Loska litsuu saappaan alla ja keli on muutenkin kuin menneen talven morsian. Hankippa pitkäkarvainen koira, niin pääset fiilikseen :) Tänään ei kuitenkaan jäädä harmittelemaan mullikoksi ryvettynyttä nurmikkoa vaan suunnataan katse jouluun ja valmistetaan ensimmäisen annos luumutäytteisiä pikkujoulusarvia.

Sen verran on kuitekin teollisen tuotannon eduksi sanottava, että valmiiden, pinnoitettujen ja muodossaan pysyvien sarvimuottien hankkiminen kannattaa. Samoilla tötteröillä kun valmistuvat niin vapun silli- ja kylmäsavulohisarvet, ehdalla kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla täytetyt kesäpullaherkut kuin eväsretkeilijän juusto-kinkkutäytteiset sarvisämpylätkin.

Ja sitten itse sarviin...

Tarvikkeet

Paketti lehtitaikinalevyjä

Kananmuna sarvien mahdollista voitelua varten

Raesokeria

Kaulitse lehtitaikinalevy kauttaaltaan ohuemmaksi ja leikkaa levystä noin parin sentin levyisiä suikaleita:

Kieritä lehtitaikinalevysuikale sarven ympärille. Painele saumat huolellisesti kiinni toisiinsa ellet halua sarven sijasta lähinnä levinnyttä lankarullaa muistuttavaa leivonnaista. Mistäkö tiedän - no tietenkin siitä, että ensimmäinen sarvieräni ei mennyt ihan niin kuin strömsöössä.... Taikinaa saa huoletta painaa kiinni sarveen, sillä paistumisen jälkeen sarvi irtoaa yllättävän helposti leivonnaisesta.

Yhteen sarveen menee noin puolikas valmislevy (eli viiden levyn 500g valmislevypaketista saa n. 10 sarvea). Halutessasi voit voidella sarvet munalla ja ripotella raesokeria päälle.

Paista sarvia 225 asteessa n. 10-15 minuuttia. Pintaan saa tulla väriä, mutta polttaa ei kannata. Välillä tosin polttaminenkin on ihan hyvä juttu, niin saa varmistettua, että palovaroitin toimii. Tämä on sitä positiivista ajattelua.

Valmis sarvi näyttää sitten tältä:

Luumu-valkosuklaatäyte (n. 10 sarvea)

2 dl kermaa

(tuorejuustoa)

2-3 rkl torttutäytettä

100 g rouhittua valkosuklaata

Vaahdota kerma ja jos haluat, lisää nokare tuorejuustoa jykevöittämään täytettä. Lisää torttutäyte ja pieneksi rouhittu valkosuklaa. Laita täyte pursotuspussiin ja pursota annos täytettä sarven sisälle. Lopuksi sarvet voi koristella tomusokerilla tai vaikka sulalla suklaalla.

Makuisia leipomishetkiä!

Kommentit (2)

Tumali
Liittynyt14.11.2015

Pakko kokeilla minunkin.Minäkin hankin noita sarvimuotteja kesällä,nyt pääsen testaamaan ensimmäistä kertaa...

Anne-Mari Ollikainen
Liittynyt26.10.2018

Onnea kokeiluille! Sarvien monikäyttöisyyden ansiosta näistä saa myös mukavia suolapaloja. Leipomisterveisin, Anne-Mari (valitettavasti tuo käyttäjänimi ei toimi...)

Ensimmäisen makukosketuksen tähän ihastuttavaan pikkujoulupiirakkaan sain noin 10 vuotta sitten, kun K-ruokakauppojen Juhlakirja löysi tiensä keittiööni. Paikallisessa kolmen koon marketissa oli ollut jaossa ko. opuksia ja kiitos anopin, kirja ei jäänyt kauppiaan hyllyä koristamaan. Vuosien varrella tuorejuustomaku on vaihtunut kulloisenkin mieltymyksen mukaan ja pinnalla on nähty jos jonkinlaisia hedelmävariaatioita. Mutta yksi asia on pysynyt: pikkujoulumainen makuelämys. Ja mikä parasta: piirakka on nopea ja helppo tehdä, eikä leipomisen jälkeen tarvitse pestä koneellista pikkukippoja. Glögit tulille ja takkamakkarat ojennukseen - tässä tulee glögikauden ykkösmakia!

Tarvikkeet

Iso lehtitaikinalevy (600g, Myllyn Paras)

n. 100 g appelsiinituorejuustoa (mango- ja vanilja toimivat ihan yhtä hyvin)

n. 350-470 g säilykepersikoita (aprikoosia, mangoa, taatelia, luumuja....)

Kourallinen mantelilastuja

Raesokeria

Kananmuna voiteluun

Valmistus

Ota lehtitaikina hyvissä ajoin sulamaan. Siirrä taikina leivinpaperille ja avaa taitokset. Kaulitse taikina noin pellin kokoiseksi levyksi.

Taittele taikinan kokoisesta leivinpaperista tähti. Tekniikka on sama kuin lumihiutaleita leikattaessa paitsi nyt tarvitaan vain yksi sakara. Asettele tähti taikinan päälle ja leikkaa taikinapyörällä sakarat:

Ennen täytteiden laittamista on hyvä hetki voidella sakarat munalla. Sitten tuorejuusto tähden keskelle....

... ja päälle persikat ja mantelilastut. Ripaus vielä raesokeria tähden voidelluille reunoille:

Sitten ei muuta kuin tähti uuniin, 200 astetta ja n. 20 min.

Ihania pikkujouluhetkiä ja tervetuloa seuraamaan SokeriStoryn blogia uuden kotiosoitteen puolelle eli tänne Kodin Kuvalehden lukijablogeihin. Sisällölliset painopistealueet tulevat noudattamaan pitkälti samaa linjaa kuin aikaisemminkin eli luvassa on leivontaa, diy-juttuja sekä lapsiperhearkea iloineen ja haasteineen. Kommelluksiakin riittää - siitä pitävät Anni-ekaluokkalainen, Tomi-kolmasluokkalainen, äiti-erkkaopelainen, isä-taloushallintolainen ja Lumi-kultainen huolen.  

SokeriStory löytyy myös Facebookista ja Instagramista ja uutta sisältöä tulee aina silloin, kun inspiraatio ja aika kohtaavat. Tykätä saa ja seuratakin, jos siltä tuntuu :)

Tervetuloa elämänmakuiselle matkalle!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat