Kirjoitukset avainsanalla sämpylät

Keväiset lanttuauringot valaisevat sateisemmankin päivän

Kevät on kyllä sellaista aikaa, että päässä ei pyöri kuin aurinko. Silloinkin, kun pitäisi tyhjentää pakastinta ja löytää sopivia käyttötarkoituksia "varmuuden vuoksi" ja "kaiken varalle" jemmatuille herkuille.

Kuinka ollakaan, jouluna iskee rohmu. Laatikkosurvoksia ostaessa sitä kuvittelee, ettei mikään riitä: kaikkea on otettava vielä yksi ja kerta kiellon päälle. Siitäkin huolimatta, että meillä on aikas tarkka arvio siitä, miten paljon mitäkin jouluherkkua todellisuudessa kuluu. Eikä lanttulaatikkoa todellakaan pupelleta yhdeksää foliokipollista, onhan joulupöydässä paljon muutakin....

Niinpä punnustelin (jälleen kerran) joululta jääneitä survoksia kourissani. Ja siitä se sitten lähti, keväisenkeltaiset lanttuauringot.

Lanttuaurinko (2 kpl)

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 tl suolaa

n. 400 g lanttusurvosta

1/2 tl muskottipähkinää

6 dl sämpyläjauhoja

8-10 dl vehnäjauhoja

50 g sulatettua voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva maitoon. Anna hiivan liueta rauhassa nesteeseen. Lisää suola, lanttusurvos, muskottipähkinä ja sulatettu voi taikinaan. Lisää sämpyläjauhot. Jatka alustamista lisämällä vehnäjauhot taikinaan. Anna taikinan kohota rauhassa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksikertaiseksi.

Muotoile kohonnut taikina pötköksi ja leikkaa se 16 palaan. Pyöräytä palat sämpylöiksi ja asettele auringon muotoon. Anna kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpiää.

Ennen uuniin laittoa voit valella auringot maidolla ja ripotella päälle siemensekoitusta (itsellä tällä kertaa auringonkukan- ja sesaminsiemeniä) tai juustoraastetta.

Paista aurinkoja 200 asteessa n. 20 min.

Meheviä leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kultsusämpylät ilahduttavat iltapalalaisia niin arkena kuin viikonloppunakin

Keskiviikkoaamun rutiineihini kuuluu illan kokkikerhon suunnittelu. Kokkailijoina toimivat ykkös- ja kakkosluokkalaiset tytöt ja pojat, joilla riittää mukavasti virtaa niin leipomiseen kuin ruoanlaittoonkin - vielä koulupäivän jälkeen. Käytettävissä olevat tilat ovat rajalliset, joten ihan kaikkeen ei puolitoistatuntinen taivu.

Tällä kertaa lähdin hakemaan innostusta ja leipomisvirtaa viime kesän kännykkäkuvista. Kaipasin aurinkoa, sillä ikkunasta ulos katsomalla mielessä pyöri vain joulutortut... Sieltähän se pompsahti silmille kuin tilauksesta: kultsusämpylät nimittäin. Tein näitä ensimmäisen kerran noin vuosi sitten eli silloin, kun meidän oma kultainen oli virallisesti ylittänyt pentuiän ja siirtynyt aikuisten (ja niin rauhalliskäytöksisten) koirien joukkoon.

Ja sitten itse ohjeeseen.

Kymmenen kultsun pentue

2,5 dl maitoa

25 g hiivaa

ripaus suolaa

n. 5 dl jauhoja, sellaisia oman maun mukaisia

20 g ehtaa voita

Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen maitoon. Samaan lämpimään nesteeseen liukenee mukavasti myös voi. Ripsautetaan suola joukkoon ja lisätään jauhot. Alustetaan ja annetaan kohota liinan alla tovi. Kohonnut taikina muotoillaan pitkulaisiksi sämpylöiksi.

Sämpylät saavat kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpenee 225 asteeseen.

Kun uuni on kuuma ja sämpylät sopivasti kohonneet, tehdään sämpylöistä kultsuja. Korvat saadaan leikkaamalla/viiltämällä sämpylän reunoihin viillot, jotka taivutetaan sopivasti sivullepäin:

Sopivan värin saamiseksi voitelin sämpylät kananmunalla. Silmät ja kuonot tein oliiveista:

Sitten ei muuta kun kultsut noin kymmeneksi minuutiksi uuniin ja paistoajan umpeuduttua pellillä odottaakin varsin suloinen pentue:

Sitten vain salaattia, leikkeleitä ja juustoa väliin ja herkullinen iltapala on valmis!

Leipomisen iloa!

Ps. Meidän oma vajaa kolmivuotias Lumi-kultaisemme lähettää lämpimiä terveisiä kaikille kultsusämpylöiden leipojille!

Kommentit (0)

Blogiarkisto

2019

Kategoriat