Kirjoitukset avainsanalla persikka

Eilisen pääsiäishalko sai täytteekseen suklaapashaa, tänään on köykäisemmän persikkatäytteen vuoro

Eilispäivänä julkaisin pääsiäishalko-ohjeen, jossa täytteenä oli mitäpäs muutakaan kuin pashaa. Vahvasti suklaisena. Tämän päivän halkoon halusin paksumman täytteen ja kevyemmän rakenteeen, joten pashan sijaan valmistin liivatteella hyydytettävän persikkatäytteen. Kääretortun osalta en käynyt punnitsemaan munia, vaan tein levyn vanhalla perusohjeella:

Kääretorttupohja

5 pientä munaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Paista kääretorttupohjaa 200 asteessa n. 10 min. Jäähdytä.

Persikkatäyte

5-6 puolikasta persikkaa

3,5 dl kermaa

rapiat 100 g tuorejuustoa

tomusokeria (jos tarpeen)

pari teelusikallista lemon curdia tai luraus sitruunamehua (jos kaipaat täytteeseen raikkautta)

tujaus vaniljasokeria

4 liivatetta

tilkka vettä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan se 10 min. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, pieneksi pilkotut persikat, mahdollisesti tarvitsemasi tomusokeri seka lemon curd/sitruunamehu. Kiehauta vesitilkka ja liuota siihen liivatteet. Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kermavaahto.

Tällä ohjeella kääretortun täyte jää mukavan pehmeäksi (en itse pidä kovista liivatetäytteistä kakkujen välissä), mutta jos itse olet napakamman ystävä, lisää pari liivatetta.

Kun kääretorttupohja on jäähtynyt, levitä täyte sen päälle. Jätä n. 10 cm kääntövara toiseen päähän kääretorttua. Laita levy täytteineen pariksi tunniksi jääkaappiin hyytymään niin saat kääretortun helpommin/kauniimmin rullattua (täytteet eivät tursua, sillä liivate tekee tehtävänsä ja jäykistää täytettä).

Anna täytetyn kääretortun hyytyä jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.

Laita lopuksi kääretortun päälle voikreemi, sokerimassa ja suklaaraidat (ohje löytyy esim. aikaisemmasta halko-ohjeesta). Tällä kertaa tein tortun päälle pienen tipun:

Tipu on helppo valmistaa. Tee kaksi sopivankokoista palloa sokerimassasta ja tökkää hammastikku alemman pallon keskelle. Mittaa yläpuolelle jäävä tikku sopivan mittaiseksi (vähän lyhyempi kuin yläpuolinen pallo) ja tökkää yläpallo hammastikkuun. Muovaile räpylät oranssista sokerimassasta ja kiinnitä ne elintarvikeliimalla, sokerivesikuorrutteella tai ihan vedellä kiinni lintuun. Nokka on sokerimassaa, pienet silmät koristerakeita. Linnun siivet on tehty pienellä ruusun terälehtimuotilla.

Käytän usein kakuissani yrttejä. Tällä kertaa tiedän, että kakku syödään huomenna, joten niputin yritit, käärin niiden tyviosaan pienen märän talouspaperinpalasen ja pyöräytin tyvet vielä elmukelmuun. Näin oksat toivottavasti säilyvät huomiseen.

Ihania leipomishetkiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ihanat mehiläiset persikkatortussa

Julkaisin tämän blogikirjoituksen ensimmäisen kerran toisessa portaalissa 1.3.2018 otsikolla "Maaliskuussa pörisee kevät". Näin helmikuun ensimetreillä kaipasin jotain iloista ja keltaista, joten kaivoin naftaliinista vajaan vuoden takaisen postaukseni. Toivon, että tästä ihastuttavasta mehiläispiirakasta on iloa myös muille - vaikka sitten silmänruoan muodossa :)

Ihanaa maaliskuuta Teille kaikille!

Pakkasmittarista viis, nyt on kevät! Maaliskuu on minun kuukauteni, se on mahdollisuuksien, uusien alkujen ja kevään odotuksen parasta aikaa. Maaliskuu tuo iloa ja valoa, piteneviä päiviä ja herneenversoja ikkunalaudalle. Tipuja, pupuja ja hersyvää keltaista.

Maaliskuu on pakannut paljon hyvää meidän perheeseen: se on synttäriputkikuukausi - Lumi täyttää seitsemäs päivä kaksi vuotta, Anni kuudestoista päivä seitsemän vuotta ja minä itse kuukauden kalkkiviivoilla 42 vuotta.

Palataanpa hetkeksi lapsuuteen. Maaliskuun lopussa syntyneelle pääsiäinen tarjosi usein hyvät suuntaviivat niin syntymäpäiville kuin lapsikavereiden tuomille lahjoillekin. Parhaita juhlia olivat tietenkin ne, jolloin sain keon pääsiäisimunia. Ja voi sitä ilon päivää, kun munasta löytyi "timanttisormus". Niin, tuohon aikaan sekin oli mahdollista :) Onko muuten tämän päivän munissa enää sormuksia?

Yksi lapsuuden synttärikakku on jäänyt erityisesti mieleen: neliönmuotoinen peruskermakakku, jonka päällä oli riveittäin herkullisen keltaisia persikanpuolikkaita. Jokaisessa persikanpuolikkaassa oli neilikat silminä ja kuorittu manteli nokkana. Varsinainen tipuarmeija!

Niin. Historia toistaa itseään. Tuosta tipukakusta on aikaa kolmisenkymmentä vuotta ja rapiat, ja tänään olen taas persikanpuolikkaiden äärellä. Muutama päivä sitten näin Pinterestissä kuvan valkoisesta levypiirakasta, jonka päällä oli persikanpuolikasmehiläisiä. Olihan niitä testattava :)

Alla oleva rahkapersikkatortun ohje on jälleen lapsuuden peruja. Konstailemattomia, aitoja makuja. Niistä on parhaat paakkelssit tehty.

Rahkapersikkatorttu (n. 23 cm irtopohjavuoka)

Pohja:

100 g voita (tai margariinia)

1/2 dl sokeria

1 muna

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri ja lisää muna vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää pohjataikinaan. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja vähän matkaa reunoille (käytä leivinpaperia vuoan pohjalla).

Täyte:

1 tlk persikoita (isompi tölkki, kokonaispaino n. 800 g)

200 g maitorahkaa

1 dl kuohukermaa

puolen sitruunan mehu

2 munaa

1/2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Palastele suurin osa persikanpuolikkaista pieniksi paloiksi (jätä vaikka neljä persikanpuolikasta mehiläisiksi) ja asettele palaset pohjataikinan päälle. Sekoita muut täytteen ainekset kulhossa ja kaada persikanpalojen päälle. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Mehiläiset

muutama persikanpuolikas

pari palaa tummaa suklaata

pala valkoista suklaata

mantelilastuja

Kuivaa persikanpuolikkaat. Sulata tumma suklaa pienessä minigrip-pussissa. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaata raidoiksi persikanpuolikkaille. Tee samalla suklaalla myös naamat. Pursota valkosuklaasta silmien pohjat ja tee tummalla suklaalla "katse". Tee persikanpuolikkaiden keskelle pienet viillot ja laita niihin mantelilastut siiviksi.

Leipomisen iloa ja ihania kevään odotuksen hetkiä!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

2019

Kategoriat