Kirjoitukset avainsanalla persikkatorttu

Ihanat mehiläiset persikkatortussa

Julkaisin tämän blogikirjoituksen ensimmäisen kerran toisessa portaalissa 1.3.2018 otsikolla "Maaliskuussa pörisee kevät". Näin helmikuun ensimetreillä kaipasin jotain iloista ja keltaista, joten kaivoin naftaliinista vajaan vuoden takaisen postaukseni. Toivon, että tästä ihastuttavasta mehiläispiirakasta on iloa myös muille - vaikka sitten silmänruoan muodossa :)

Ihanaa maaliskuuta Teille kaikille!

Pakkasmittarista viis, nyt on kevät! Maaliskuu on minun kuukauteni, se on mahdollisuuksien, uusien alkujen ja kevään odotuksen parasta aikaa. Maaliskuu tuo iloa ja valoa, piteneviä päiviä ja herneenversoja ikkunalaudalle. Tipuja, pupuja ja hersyvää keltaista.

Maaliskuu on pakannut paljon hyvää meidän perheeseen: se on synttäriputkikuukausi - Lumi täyttää seitsemäs päivä kaksi vuotta, Anni kuudestoista päivä seitsemän vuotta ja minä itse kuukauden kalkkiviivoilla 42 vuotta.

Palataanpa hetkeksi lapsuuteen. Maaliskuun lopussa syntyneelle pääsiäinen tarjosi usein hyvät suuntaviivat niin syntymäpäiville kuin lapsikavereiden tuomille lahjoillekin. Parhaita juhlia olivat tietenkin ne, jolloin sain keon pääsiäisimunia. Ja voi sitä ilon päivää, kun munasta löytyi "timanttisormus". Niin, tuohon aikaan sekin oli mahdollista :) Onko muuten tämän päivän munissa enää sormuksia?

Yksi lapsuuden synttärikakku on jäänyt erityisesti mieleen: neliönmuotoinen peruskermakakku, jonka päällä oli riveittäin herkullisen keltaisia persikanpuolikkaita. Jokaisessa persikanpuolikkaassa oli neilikat silminä ja kuorittu manteli nokkana. Varsinainen tipuarmeija!

Niin. Historia toistaa itseään. Tuosta tipukakusta on aikaa kolmisenkymmentä vuotta ja rapiat, ja tänään olen taas persikanpuolikkaiden äärellä. Muutama päivä sitten näin Pinterestissä kuvan valkoisesta levypiirakasta, jonka päällä oli persikanpuolikasmehiläisiä. Olihan niitä testattava :)

Alla oleva rahkapersikkatortun ohje on jälleen lapsuuden peruja. Konstailemattomia, aitoja makuja. Niistä on parhaat paakkelssit tehty.

Rahkapersikkatorttu (n. 23 cm irtopohjavuoka)

Pohja:

100 g voita (tai margariinia)

1/2 dl sokeria

1 muna

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri ja lisää muna vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää pohjataikinaan. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja vähän matkaa reunoille (käytä leivinpaperia vuoan pohjalla).

Täyte:

1 tlk persikoita (isompi tölkki, kokonaispaino n. 800 g)

200 g maitorahkaa

1 dl kuohukermaa

puolen sitruunan mehu

2 munaa

1/2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Palastele suurin osa persikanpuolikkaista pieniksi paloiksi (jätä vaikka neljä persikanpuolikasta mehiläisiksi) ja asettele palaset pohjataikinan päälle. Sekoita muut täytteen ainekset kulhossa ja kaada persikanpalojen päälle. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Mehiläiset

muutama persikanpuolikas

pari palaa tummaa suklaata

pala valkoista suklaata

mantelilastuja

Kuivaa persikanpuolikkaat. Sulata tumma suklaa pienessä minigrip-pussissa. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota suklaata raidoiksi persikanpuolikkaille. Tee samalla suklaalla myös naamat. Pursota valkosuklaasta silmien pohjat ja tee tummalla suklaalla "katse". Tee persikanpuolikkaiden keskelle pienet viillot ja laita niihin mantelilastut siiviksi.

Leipomisen iloa ja ihania kevään odotuksen hetkiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäisen makukosketuksen tähän ihastuttavaan pikkujoulupiirakkaan sain noin 10 vuotta sitten, kun K-ruokakauppojen Juhlakirja löysi tiensä keittiööni. Paikallisessa kolmen koon marketissa oli ollut jaossa ko. opuksia ja kiitos anopin, kirja ei jäänyt kauppiaan hyllyä koristamaan. Vuosien varrella tuorejuustomaku on vaihtunut kulloisenkin mieltymyksen mukaan ja pinnalla on nähty jos jonkinlaisia hedelmävariaatioita. Mutta yksi asia on pysynyt: pikkujoulumainen makuelämys. Ja mikä parasta: piirakka on nopea ja helppo tehdä, eikä leipomisen jälkeen tarvitse pestä koneellista pikkukippoja. Glögit tulille ja takkamakkarat ojennukseen - tässä tulee glögikauden ykkösmakia!

Tarvikkeet

Iso lehtitaikinalevy (600g, Myllyn Paras)

n. 100 g appelsiinituorejuustoa (mango- ja vanilja toimivat ihan yhtä hyvin)

n. 350-470 g säilykepersikoita (aprikoosia, mangoa, taatelia, luumuja....)

Kourallinen mantelilastuja

Raesokeria

Kananmuna voiteluun

Valmistus

Ota lehtitaikina hyvissä ajoin sulamaan. Siirrä taikina leivinpaperille ja avaa taitokset. Kaulitse taikina noin pellin kokoiseksi levyksi.

Taittele taikinan kokoisesta leivinpaperista tähti. Tekniikka on sama kuin lumihiutaleita leikattaessa paitsi nyt tarvitaan vain yksi sakara. Asettele tähti taikinan päälle ja leikkaa taikinapyörällä sakarat:

Ennen täytteiden laittamista on hyvä hetki voidella sakarat munalla. Sitten tuorejuusto tähden keskelle....

... ja päälle persikat ja mantelilastut. Ripaus vielä raesokeria tähden voidelluille reunoille:

Sitten ei muuta kuin tähti uuniin, 200 astetta ja n. 20 min.

Ihania pikkujouluhetkiä ja tervetuloa seuraamaan SokeriStoryn blogia uuden kotiosoitteen puolelle eli tänne Kodin Kuvalehden lukijablogeihin. Sisällölliset painopistealueet tulevat noudattamaan pitkälti samaa linjaa kuin aikaisemminkin eli luvassa on leivontaa, diy-juttuja sekä lapsiperhearkea iloineen ja haasteineen. Kommelluksiakin riittää - siitä pitävät Anni-ekaluokkalainen, Tomi-kolmasluokkalainen, äiti-erkkaopelainen, isä-taloushallintolainen ja Lumi-kultainen huolen.  

SokeriStory löytyy myös Facebookista ja Instagramista ja uutta sisältöä tulee aina silloin, kun inspiraatio ja aika kohtaavat. Tykätä saa ja seuratakin, jos siltä tuntuu :)

Tervetuloa elämänmakuiselle matkalle!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat