Kirjoitukset avainsanalla glöginkaveriksi

Superherkullinen suolakinuskipiirakka vie kielen mennessään

Tänään glögitellään! Ja mikäpä sopisi mausteisen ja lämpimän juoman kaveriksi paremmin kuin varsinainen sokeriöveri! Yhdestä piirakasta riittää isommallekin porukalle, sillä tätä herkkua ei kauhian paksua palasta tarvita.

Pohja:

200 g piparkakkuja

90 g voita

Murskaa piparkakut ja lisää murskaan sulatettu voi. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle ja noin sentin verran vuoan reunoille. Paista pohjaa 160 asteessa n. 10 min.

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

tujaus suolaa

2 kananmunaa

1 rkl maissitärkkelystä

Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista n. 30 min. Olen ottanut kakun pois uunista silloin, kun se ei enää erityisemmin hytise. Onko se sitten ylikypsää, mene ja tiedä, mutta maukasta joka tapauksessa :)

Ja sitten se haastavin vaihe eli kinuski:

1,5 dl kuohukermaa

1,5 dl fariinisokeria

Ideahan on, teoriassa, että kinuskia keitetään sen verran, että vesilasiin tipautettu pisara hyytyy napakaksi palloksi. Tässä en ole koskaan onnistunut. Siinä vaiheessa, kun lasiin pudotettu pisara todellakin paakkuuntuu, on kinuski minun makuuni jo liian kovaa. Paras kinuski syntyy siis niin, että laitetaan ainekset kattilaan, kiehautetaan ja annetaan hiljakseen porista noin 10 min. Tuossa ajassa kinuski ei vielä paakkuunnu (miedolla lämmöllä kiehuteltuna), mutta on ihanan pehmeää leikattavaksi. Sellainen pikkuisen valuva :)

Koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Tällä kertaa laitoin sormisuolan kaveriksi kesältä jääneen jäätelötötterön ja täytin sen irtokarkeilla. Vihreyttä hain Piccolo Basilicasta :)

Ihania leivontahetkiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suloisenmakeat luumusarvet, höyryävä kupillinen glögiä ja takkatulen loimu - siinä on hyvän illan ainekset

Loska litsuu saappaan alla ja keli on muutenkin kuin menneen talven morsian. Hankippa pitkäkarvainen koira, niin pääset fiilikseen :) Tänään ei kuitenkaan jäädä harmittelemaan mullikoksi ryvettynyttä nurmikkoa vaan suunnataan katse jouluun ja valmistetaan ensimmäisen annos luumutäytteisiä pikkujoulusarvia.

Sen verran on kuitekin teollisen tuotannon eduksi sanottava, että valmiiden, pinnoitettujen ja muodossaan pysyvien sarvimuottien hankkiminen kannattaa. Samoilla tötteröillä kun valmistuvat niin vapun silli- ja kylmäsavulohisarvet, ehdalla kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla täytetyt kesäpullaherkut kuin eväsretkeilijän juusto-kinkkutäytteiset sarvisämpylätkin.

Ja sitten itse sarviin...

Tarvikkeet

Paketti lehtitaikinalevyjä

Kananmuna sarvien mahdollista voitelua varten

Raesokeria

Kaulitse lehtitaikinalevy kauttaaltaan ohuemmaksi ja leikkaa levystä noin parin sentin levyisiä suikaleita:

Kieritä lehtitaikinalevysuikale sarven ympärille. Painele saumat huolellisesti kiinni toisiinsa ellet halua sarven sijasta lähinnä levinnyttä lankarullaa muistuttavaa leivonnaista. Mistäkö tiedän - no tietenkin siitä, että ensimmäinen sarvieräni ei mennyt ihan niin kuin strömsöössä.... Taikinaa saa huoletta painaa kiinni sarveen, sillä paistumisen jälkeen sarvi irtoaa yllättävän helposti leivonnaisesta.

Yhteen sarveen menee noin puolikas valmislevy (eli viiden levyn 500g valmislevypaketista saa n. 10 sarvea). Halutessasi voit voidella sarvet munalla ja ripotella raesokeria päälle.

Paista sarvia 225 asteessa n. 10-15 minuuttia. Pintaan saa tulla väriä, mutta polttaa ei kannata. Välillä tosin polttaminenkin on ihan hyvä juttu, niin saa varmistettua, että palovaroitin toimii. Tämä on sitä positiivista ajattelua.

Valmis sarvi näyttää sitten tältä:

Luumu-valkosuklaatäyte (n. 10 sarvea)

2 dl kermaa

(tuorejuustoa)

2-3 rkl torttutäytettä

100 g rouhittua valkosuklaata

Vaahdota kerma ja jos haluat, lisää nokare tuorejuustoa jykevöittämään täytettä. Lisää torttutäyte ja pieneksi rouhittu valkosuklaa. Laita täyte pursotuspussiin ja pursota annos täytettä sarven sisälle. Lopuksi sarvet voi koristella tomusokerilla tai vaikka sulalla suklaalla.

Makuisia leipomishetkiä!

Kommentit (2)

Tumali
Liittynyt14.11.2015
1/2 | 

Pakko kokeilla minunkin.Minäkin hankin noita sarvimuotteja kesällä,nyt pääsen testaamaan ensimmäistä kertaa...

Anne-Mari Ollikainen
Liittynyt26.10.2018

Onnea kokeiluille! Sarvien monikäyttöisyyden ansiosta näistä saa myös mukavia suolapaloja. Leipomisterveisin, Anne-Mari (valitettavasti tuo käyttäjänimi ei toimi...)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat