Kirjoitukset avainsanalla pientämakeaa

Manteli-kookosneliöt ovat sen verran tömäkkää tavaraa, että pienikin pala riittää taltuttamaan vahvimmankin makianhimon

Kiitollinen, siunattu, onnellinen!

Siinä päälimmäiset tunnelmani kolmeen sanaan tiivistettynä. Tiukka työviikko takana ja viikonloppu edessä. Olisiko jo aika antaa haaveiden lentää ja suunnitella maaliskuun 8-vuotissynttäreitä :)

Lastenkutsuja on ihana valmistella! Etsiä, kokeilla ja koetella uusia reseptejä ja huomata jälleen kerran, että piirongin laatikosta löytyvät ne jo hyviksi havaitut herkut. Yksi jo useampana vuonna juhlapöydässämme ollut leivonnainen on manteli-kookosneliöt, suussasulava ja kinuskinen pikkuherkku, jonka reseptin sain anopiltani vuosia sitten.

Manteli-kookosneliöt (piirakkavuoka, kaksinkertaistamalla taikinan saat pellillisen herkkua)

Pohja:

200 g voita

2 dl fariinisokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää voi-sokerivaahtoon. Sekoita. Levitä pohjataikina leivinpaperoidulle piirakkavuoalle/uunipellille. Paista pohjaa 200 asteessa 10 min.

Kuorrutus:

2 munaa

2 dl fariinisokeria

2 dl manteli/pähkinärouhetta

1 dl kookoshiutaleita

2 rkl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat ainee keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon. Sekoita. Levitä kuorrutus puolikypsän pohjan päälle. Paista vielä 10 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Sihtaa jäähtyneen levyn päälle tomusokeria ja leikkaa sopiviksi neliöiksi.

Maistuu erinomaiselta myös pakastettuna eli levonnaisen voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen juhlia!

Manteli-kookosneliöiden maun salaisuus on juuri ja juuri paistunut kuorrutus. Liika paistaminen vie neliöistä terän :)

Ihania leivontahetkiä, jälleen kerran!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suolaisenmakea kinuskijuustokakku toimii myös pieninä annospaloina

Tänään oli ihanasti erilainen aamu, sillä sain muutama päivä sitten yllättävän kutsun tulla Yle Etelä-Savon radioon juttelemaan piparkkkutalojen leipomisesta. Ja mikäs se oli rupatellessa, kun aihekin oli mitä kiehtovin ja itselle rakas. Jouluhörhö kun olen.

Illalla sitten kädet kaipasivat jo leipomispuuhien äärelle. Jotain pientä makeaa teki mieli, joten leivoin kokeilumielessä annoksen pieniä "salted caramel pie" -annoskakkuja. Perinteisesti juustokakuissa käytetään keksimuru-voipohjaa, mutta tällä kertaa valitsin voin kaveriksi suolatikut. Ei ihan se perinteisin juustokakkupohja, mutta jos omaan makuaisiin on luottaminen, niin suosittelen kokeilemaan.

Eläkä suotta hämäänny juustokakkusen pientä kokoa - palanenkin tätä herkku riittää paikkaamaan kolottavimmankin makiahampaan.

Pienet juustokakut

Annoksesta tulee n. 15 muffinikokoista juustokakkua

Pohja:

95 g suolatikkuja

40 g voita

Murskaa suolatikut pieneksi muruksi ja lisää sulatettu voi. Ripottele pohja-ainesta ohuelti muffinivuokiin.

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

2 kananmunaa

1 rkl maissitärkkelystä

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Jaa täyte muffinivuokiin. Paista kakkuja 160 asteessa n. 20 min.

Kinuski:

1,5 dl kuohukermaa

1,5, dl fariinisokeria

Keitä kinuskia miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee. Kaada vähän jäähtynyt kinuski muffinivuoissa olevien juustokakkujen päälle. Anna leivosten vetäytyä yön yli jääkaapissa ja nauti ne seuraavana päivänä erinomaisen kahvin kanssa.

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Juustokakuissa kaksi on ylitse muiden: laku ja baileys. Kumman puolelle itse kallistut?

Keskitien kulkeminen on välillä hyvä vaihtoehto, mutta parhaimmat elämykset löytyvät aina polkujen reunamilta. Niin on tämänkin lakujuustokakun kanssa. Ensimmäiset lakukakkukokeilut tein omien lasten synttäreille jo vuosia sitten ja silloin kävi selväksi, että tämä kakku joko osuu tai uppoaa. Mutta varmaa on, ettei maku jätä kylmäksi.

Kakku on tehty halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan. Kakusta saa näppärästi kokeiluversion puolittamalla ainesmäärät ja tekemällä kakun n. 17 cm irtopohjavuokaan.

Pohja:

175 g kaurakeksejä

75 g voita

3 rkl lakukastiketta

Murskaa keksit ja lisää sulatettu voi keksimuroon. Lisää lakukastike. Sekoita. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja käytä vuoan reunoilla halutessasi reunakalvoa. Muovijätteen vähentäminen on tämän päivän juttu ja suurimmat vuoret kertyvät pienistä valinnoista, joten terävä veitsi hoitaa irrottamistehtävän vallan hyvin (itse en käytä reunakalvoja). Painele keksimuruseos vuoan pohjalle ja laita se jääkaappiin odottamaan.

Välys:

200-220 g hopeatofeeta

3 dl kuohukermaa

3 dl vispikermaa

5 liivatetta + tilkka vettä

(1/2-1 dl turkinpippurirouhetta)

Kaada kuohukerma ja hopeatoffeet paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä seosta pikkuhiljaa aina välillä sekoittaen. Kerman ei ole tarkoitus kiehua, riittää, että toffeet sulavat kermaan. Kun toffee on sulanut, siirrä kattila kylmään jäähtymään. Näin talvella hanki on oiva vaihtoehto. Lämpimämmillä keleillä kermaseos kannattaa jäähdyttää ensin huoneenlämmössä esim. kylmävaraajien avulla ja siirtää sitten jääkaappiin. Toffeekerma ei vaahtoudu lämpimänä.

Kun toffeekerma on jääkaappikylmää, jatka kakun parissa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen sen perinteiset 10 min. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vaahdota myös toffeekerma. Sekoita kermavaahdot keskenään. Kuumenna liivatteisiin tarkoitettu vesitilkka kiehuvaksi joko liedellä tai mikrossa. Liuota liivatteet vesitilkkaan. Lisää liivatevesi ohuena nauhana kermaseokseen koko ajan sekoittaen. Vältä turhaa vatkaamista. Lisää lopuksi turkinpippurirouhe lakukermaseokseen.

Kaada kermaseos keksimurupohjan päälle ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Jos tässä vaiheessa hosuu eli laittaa kiilteen kakun päälle liian aikaisin, kermaseos lähtee helposti kiilteen mukaan ja tekee ikäviä rantuja kakun pintaan.

Kiille:

2 dl lakukastiketta

3 liivatetta

tilkka vettä

Anna liivatteiden liota kylmässä vedessä se 10 min. Kiehauta vesitilkka ja liota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana lakukastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Kaada kiille välyksen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Koristelu:

Englanninlakritsia, sulatetusta valkosuklaasta pursotettuja viiruja, sokerimassakukkia ja keksejä. Eli kaikkea mahdollista ja vähän sitäkin :)

Iloa ja valoa Teidän kaikkien keskiviikkoon!

Kommentit (0)

Suloisenmakeat luumusarvet, höyryävä kupillinen glögiä ja takkatulen loimu - siinä on hyvän illan ainekset

Loska litsuu saappaan alla ja keli on muutenkin kuin menneen talven morsian. Hankippa pitkäkarvainen koira, niin pääset fiilikseen :) Tänään ei kuitenkaan jäädä harmittelemaan mullikoksi ryvettynyttä nurmikkoa vaan suunnataan katse jouluun ja valmistetaan ensimmäisen annos luumutäytteisiä pikkujoulusarvia.

Sen verran on kuitekin teollisen tuotannon eduksi sanottava, että valmiiden, pinnoitettujen ja muodossaan pysyvien sarvimuottien hankkiminen kannattaa. Samoilla tötteröillä kun valmistuvat niin vapun silli- ja kylmäsavulohisarvet, ehdalla kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla täytetyt kesäpullaherkut kuin eväsretkeilijän juusto-kinkkutäytteiset sarvisämpylätkin.

Ja sitten itse sarviin...

Tarvikkeet

Paketti lehtitaikinalevyjä

Kananmuna sarvien mahdollista voitelua varten

Raesokeria

Kaulitse lehtitaikinalevy kauttaaltaan ohuemmaksi ja leikkaa levystä noin parin sentin levyisiä suikaleita:

Kieritä lehtitaikinalevysuikale sarven ympärille. Painele saumat huolellisesti kiinni toisiinsa ellet halua sarven sijasta lähinnä levinnyttä lankarullaa muistuttavaa leivonnaista. Mistäkö tiedän - no tietenkin siitä, että ensimmäinen sarvieräni ei mennyt ihan niin kuin strömsöössä.... Taikinaa saa huoletta painaa kiinni sarveen, sillä paistumisen jälkeen sarvi irtoaa yllättävän helposti leivonnaisesta.

Yhteen sarveen menee noin puolikas valmislevy (eli viiden levyn 500g valmislevypaketista saa n. 10 sarvea). Halutessasi voit voidella sarvet munalla ja ripotella raesokeria päälle.

Paista sarvia 225 asteessa n. 10-15 minuuttia. Pintaan saa tulla väriä, mutta polttaa ei kannata. Välillä tosin polttaminenkin on ihan hyvä juttu, niin saa varmistettua, että palovaroitin toimii. Tämä on sitä positiivista ajattelua.

Valmis sarvi näyttää sitten tältä:

Luumu-valkosuklaatäyte (n. 10 sarvea)

2 dl kermaa

(tuorejuustoa)

2-3 rkl torttutäytettä

100 g rouhittua valkosuklaata

Vaahdota kerma ja jos haluat, lisää nokare tuorejuustoa jykevöittämään täytettä. Lisää torttutäyte ja pieneksi rouhittu valkosuklaa. Laita täyte pursotuspussiin ja pursota annos täytettä sarven sisälle. Lopuksi sarvet voi koristella tomusokerilla tai vaikka sulalla suklaalla.

Makuisia leipomishetkiä!

Kommentit (2)

Tumali
Liittynyt14.11.2015
1/2 | 

Pakko kokeilla minunkin.Minäkin hankin noita sarvimuotteja kesällä,nyt pääsen testaamaan ensimmäistä kertaa...

Anne-Mari Ollikainen
Liittynyt26.10.2018

Onnea kokeiluille! Sarvien monikäyttöisyyden ansiosta näistä saa myös mukavia suolapaloja. Leipomisterveisin, Anne-Mari (valitettavasti tuo käyttäjänimi ei toimi...)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

2019

Kategoriat