Kirjoitukset avainsanalla saltedcaramelpie

Suolaisenmakea kinuskijuustokakku toimii myös pieninä annospaloina

Tänään oli ihanasti erilainen aamu, sillä sain muutama päivä sitten yllättävän kutsun tulla Yle Etelä-Savon radioon juttelemaan piparkkkutalojen leipomisesta. Ja mikäs se oli rupatellessa, kun aihekin oli mitä kiehtovin ja itselle rakas. Jouluhörhö kun olen.

Illalla sitten kädet kaipasivat jo leipomispuuhien äärelle. Jotain pientä makeaa teki mieli, joten leivoin kokeilumielessä annoksen pieniä "salted caramel pie" -annoskakkuja. Perinteisesti juustokakuissa käytetään keksimuru-voipohjaa, mutta tällä kertaa valitsin voin kaveriksi suolatikut. Ei ihan se perinteisin juustokakkupohja, mutta jos omaan makuaisiin on luottaminen, niin suosittelen kokeilemaan.

Eläkä suotta hämäänny juustokakkusen pientä kokoa - palanenkin tätä herkku riittää paikkaamaan kolottavimmankin makiahampaan.

Pienet juustokakut

Annoksesta tulee n. 15 muffinikokoista juustokakkua

Pohja:

95 g suolatikkuja

40 g voita

Murskaa suolatikut pieneksi muruksi ja lisää sulatettu voi. Ripottele pohja-ainesta ohuelti muffinivuokiin.

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

2 kananmunaa

1 rkl maissitärkkelystä

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Jaa täyte muffinivuokiin. Paista kakkuja 160 asteessa n. 20 min.

Kinuski:

1,5 dl kuohukermaa

1,5, dl fariinisokeria

Keitä kinuskia miedolla lämmöllä kunnes seos sakenee. Kaada vähän jäähtynyt kinuski muffinivuoissa olevien juustokakkujen päälle. Anna leivosten vetäytyä yön yli jääkaapissa ja nauti ne seuraavana päivänä erinomaisen kahvin kanssa.

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Superherkullinen suolakinuskipiirakka vie kielen mennessään

Tänään glögitellään! Ja mikäpä sopisi mausteisen ja lämpimän juoman kaveriksi paremmin kuin varsinainen sokeriöveri! Yhdestä piirakasta riittää isommallekin porukalle, sillä tätä herkkua ei kauhian paksua palasta tarvita.

Pohja:

200 g piparkakkuja

90 g voita

Murskaa piparkakut ja lisää murskaan sulatettu voi. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle ja noin sentin verran vuoan reunoille. Paista pohjaa 160 asteessa n. 10 min.

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

tujaus suolaa

2 kananmunaa

1 rkl maissitärkkelystä

Sekoita täyteainekset keskenään ja kaada esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista n. 30 min. Olen ottanut kakun pois uunista silloin, kun se ei enää erityisemmin hytise. Onko se sitten ylikypsää, mene ja tiedä, mutta maukasta joka tapauksessa :)

Ja sitten se haastavin vaihe eli kinuski:

1,5 dl kuohukermaa

1,5 dl fariinisokeria

Ideahan on, teoriassa, että kinuskia keitetään sen verran, että vesilasiin tipautettu pisara hyytyy napakaksi palloksi. Tässä en ole koskaan onnistunut. Siinä vaiheessa, kun lasiin pudotettu pisara todellakin paakkuuntuu, on kinuski minun makuuni jo liian kovaa. Paras kinuski syntyy siis niin, että laitetaan ainekset kattilaan, kiehautetaan ja annetaan hiljakseen porista noin 10 min. Tuossa ajassa kinuski ei vielä paakkuunnu (miedolla lämmöllä kiehuteltuna), mutta on ihanan pehmeää leikattavaksi. Sellainen pikkuisen valuva :)

Koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Tällä kertaa laitoin sormisuolan kaveriksi kesältä jääneen jäätelötötterön ja täytin sen irtokarkeilla. Vihreyttä hain Piccolo Basilicasta :)

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat