Kirjoitukset avainsanalla manteli

Manteli-kookosneliöt ovat sen verran tömäkkää tavaraa, että pienikin pala riittää taltuttamaan vahvimmankin makianhimon

Kiitollinen, siunattu, onnellinen!

Siinä päälimmäiset tunnelmani kolmeen sanaan tiivistettynä. Tiukka työviikko takana ja viikonloppu edessä. Olisiko jo aika antaa haaveiden lentää ja suunnitella maaliskuun 8-vuotissynttäreitä :)

Lastenkutsuja on ihana valmistella! Etsiä, kokeilla ja koetella uusia reseptejä ja huomata jälleen kerran, että piirongin laatikosta löytyvät ne jo hyviksi havaitut herkut. Yksi jo useampana vuonna juhlapöydässämme ollut leivonnainen on manteli-kookosneliöt, suussasulava ja kinuskinen pikkuherkku, jonka reseptin sain anopiltani vuosia sitten.

Manteli-kookosneliöt (piirakkavuoka, kaksinkertaistamalla taikinan saat pellillisen herkkua)

Pohja:

200 g voita

2 dl fariinisokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää voi-sokerivaahtoon. Sekoita. Levitä pohjataikina leivinpaperoidulle piirakkavuoalle/uunipellille. Paista pohjaa 200 asteessa 10 min.

Kuorrutus:

2 munaa

2 dl fariinisokeria

2 dl manteli/pähkinärouhetta

1 dl kookoshiutaleita

2 rkl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat ainee keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon. Sekoita. Levitä kuorrutus puolikypsän pohjan päälle. Paista vielä 10 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Sihtaa jäähtyneen levyn päälle tomusokeria ja leikkaa sopiviksi neliöiksi.

Maistuu erinomaiselta myös pakastettuna eli levonnaisen voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen juhlia!

Manteli-kookosneliöiden maun salaisuus on juuri ja juuri paistunut kuorrutus. Liika paistaminen vie neliöistä terän :)

Ihania leivontahetkiä, jälleen kerran!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Talonpojan puikot ja mantelivannikkeet, siinä lapsuuteni ykköspikkuleivät

Muistan elävästi, miten lapsena napsin salaa talonpojan puikkoja rasiasta ja kuvittelin, ettei kukaan huomaa mitään. Jos nyt yksi puuttuu. Tai kaksi. Veikkaan kyllä, että äiti huomasi, ei vaan tehnyt asiasta sen suurempaa numeroa. Aivan samoin ajattelen itsekin nyt, kahden pienen keksihiiren äitinä. Huomaahan sen, pienet kolot keksipurkissa ja raolleen jääneen kaapinoven. Kohtuuden rajoissa kuitenkin, hiirulaiset. Vaikka aina ei potaatti maistukaan :)

No, eipä se potaatti aina itsellekään maistunut, maksakastikkeen kera ja jäähtyneenä. Melkoisen vekuttelun jälkeen. Kaikkiruokaisuudesta kun on tullut heikkouteni vasta myöhemmällä iällä.

Tänään oli taas sopiva hetki leipoa yksiä lapsuuteni lempikeksejä eli talonpojan puikkoja. Ohje on äidiltä; perusaineksia, ilman kommervenkkejä. Makukin oli melkein yhtä hyvä kuin lapsena, tosin jokin kotikaapin henkimä aromi jäi selkeästi puuttumaan... Hyviä joka tapauksessa, "tosi hyviä", kuten seitsemänvuotiaamme maun arvioi :)

Talonpojan puikot

200 g pehmeää voita

2 dl sokeria

1 rkl siirappia

3/4 dl mantelijauhetta

1 tl soodaa

1 rkl vettä

5 dl vehnäjauhoja

Vatkaa ensin voi ja sokeri sekaisin, lisää sitten muut aineet. Sekoita sooda ruokalusikalliseen vettä ja lisää taikinaan. Laita valmis taikina noin tunniksi jääkaappiin lepäämään.

Leivo taikinasta noin etusormen pituisia ja paksuisia tankoja ja laita ne pellille harvakseltaan.

Voitele tangot munalla ja ripottele päälle mantelirouhetta ja raesokeria. Paista puikkoja 200 asteessa n. 7 min. Puikot leviävät jonkin verran paistettaessa.

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Minunkin mummoni teki noita, mutta niiden nimi oli Joulupuikot. Maistuivat aina hyviltä, varsinkin mummolassa👍🐝

Anne-Mari Ollikainen
Liittynyt26.10.2018

Joulupuikot, ihana nimi ❤ Itselläni ei ole ollut leivonnaisentuoksuista mummolaa, mutta omat lapseni ovat vakuuttuneita siitä, että Mummin makaronilaatikkokin on parempaa kuin äidin tekemä... 😊 Iloista Joulunodotusta! Terveisin, Anne-Mari (vaikkei tämä käyttäjäprofiili toimikaan)

Blogiarkisto

2019

Kategoriat