Kirjoitukset avainsanalla juhlapöytään

Mantelivannikket ja talonpojan puikot ovat joulun halutuin herkkulahja!

Parisen viikkoa sitten jaoin talonpojan puikkojen ohjeen ja innostin lukijoita pakkaamaan kyseisiä herkkuja pukinkonttiinkin. Nyt on vuorossa mantelivannikkeet, jotka istuvat erinomaisesti puikkojen kaveriksi niin joulupullakranssin keskelle kuin herkkukorin täytteeksikin. Itse tehty ja oman käden aito jälki, niistä on parhaat lahjat tehty!

Eikähän näitä reseptejä tarvitse itse keksiä, äidin vakka kun on aarteita pullollaan. Vanha konsti on monestikin parempi kuin pussillinen uusia maku-, väri- ja säilöntäaineita. Leivonnassa ainakin. Tämäkin mantelivannikkeiden herkullinen ohje on kirjailtu muistiin Jyväskylän talouskoulussa j0 vuonna 1957. Edelleen toimii! Ja mikä parasta: ohje on niin moneen kertaan testattu, ettei yllätyksiä synny :)

Mantelivannikkeet

250 g voita

1 dl sokeria

1 muna

100 g mantelijauhetta

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Laita taikina pursotuspussiin/pursottimeen ja pursota vannikkeet pellille. Jätä leviämisvaraa. Paista vannikkeita 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.

Makoisia pikkuleipähetkiä! Pikkuleivät voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen juhlia ja nauttia sitten kiireettömästi....ellei sitten pienet tontut ole käyneet piparipurkilla herkkuvarkaissa...

Kommentit (0)

Perinteisillä täytekakkupursotuksilla saa mukavasti näyttävyyttä myös voileipäkakkuun

Viikonloppuna juhlimme 7-vuotta täyttänyttä Anniamme. Juhlapöytä oli varsin perinteinen: voileipäkakkua, makeita juustokakkuja, täytekakkua sekä useampi kulhollinen suolaisia ja makeita herkkuja. Tuntuivathan nuo vieraille maistuvan :)

Perinteistä juhlankulkua oli myös se, että voileipäkakku loppui ensimmäisenä.

Olen jo pitkään haaveillut voileipäkakkuohjeen kirjoittamisesta, mutta tähän mennessä se on osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi. "Ota sopivasti sitä ja vähän tuota....maista...." ei taida oikein toimia.... Joka kerta voileipäkakkua tehdessäni olen nimittäin käyttänyt niitä aineksia, joita sillä hetkellä on ollut sopivasti saatavilla. Annin voileipäkakkua tehdessäni laitoin muutaman muistiinpanon paperille samalla kun sekoittelin aineksia sopivaksi massaksi. Toivon, että tämä resepti rohkaisisi yhä useampia kokeilemaan myös tämän suolaisen herkun valmistamista :)

Kylmäsavulohivoileipäkakku

Leipä

Pågenin Jättipaahto

Sopii rakenteeltaan erinomaisesti juuri voileipäkakkujen valmistamiseen. Ei muutu kostutettunakaan sitkaiseksi/purukumimaiseksi. Tosileipuri tietenkin leipoo leipänsä itse :) Toiset tykkäävät käyttää tummaa ja vaaleaa leipää vuorotellen, mutta itse olen tykästynyt vaaleaan. Erinomaisen voileipäkakun saa myös revityistä ruisleipäkiekoista, kannattaa kokeilla!

Ensitöiksesi leikkaa paahtoleipien ulkoreunat pois. Näin saat palat sujuvammin kiinni toisiinsa ja valmiin kakkun leikkaaminen on helpompaa. Leikatuista reunoista voi tehdä vaikka kotikutoisia krutonkeja tai kuivattaa ne naapurin ponille.

Kostutus

Maito tai kalaliemi (pakkauksen ohjeen mukaisesti)

Lisäaineettomuus puoltaa maitoa, joidenkin mielestä taas kalaliemestä saa osuvimman maun. Muitakin hyviä kostutusvaihtoehtoja varmasti on :)

Täyte

400 g kylmäsavulohta (+ n. 150 g koristeluun)

10-15 cm kurkkua

1-2 tomaattia

1 suippopaprika, reilumman kokoinen (tai ihan tavallinen punainen paprika)

200 g ranskankermaa

3 rkl majoneesia

100 g maustamatonta tuorejuustoa

mausteita maun mukaan: tuoretta tilliä, mustapippuria, sitruunan mehua, sitruunapippuria

Palastele kylmäsavulohi ja kasvikset pieniksi palasiksi. Valmiin kakun leikkaaminen on helpompaa ja siistimpää, kun maltat pieniä palat huolellisesti. Toiset tykkäävät raastaa kurkun, mutta mielestäni raastaminen vesittää täytteen. Sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin, maista ja mausta sopivaksi.

Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla ja asettele ensimmäinen leipäkerros vuoan pohjalle. Kostuta leipäsiivut. Laita täytettä leipäsiivujen päälle sellainen vajaa sentin kerros. Jatka leipäkerrosten ja täytekerrosten vuorottelua, kunnes täyte on loppu. Asettele leipäkerros päälimmäiseksi ja kostuta se. Nosta tuorekelmujen reunat kakun päälle ja siirrä kakku jääkaappiin yön yli.

Pinta ja koristelu

Koristelussa kaikki on mahdollista!

Pintakäsittelyssä on monta hyvää vaihtoehtoa:

200 g tuorejuustoa + notkistukseksi pari ruokalusikallista majoneesia (+ mausteita maun mukaan, toimii myös sellaisenaan)

TAI

200 g ranskankermaa + pari ruokalusikallista maustamatonta tuorejuustoa (helposti levittyvä vaihtoehto)

TAI (kuvan kakussa)

200 g tuorejuustoa + 1-2 dl napakaksi vaahdotettua vispikermaa (toimii erittäin hyvin myös pursotuksissa)

Sitten ei muuta kun pinnoite kakun päälle, mahdolliset pursotukset sopiviin kohtiin ja kylmäsavulohiruusukkeet kakkua koristamaan. Kurkuista saa kauniita kiekuroita, samoin sitruunasta. Tuoreet yrtit kruunaavat kokonaisuuden. Ananaskirsikoilla saa kevätauringon paistamaan myös kakun pinnalle. Tilli kannattaa laittaa kakun päälle vasta vähän ennen tarjoilua.

Ihania leivontahetkiä!

Ps. Kaupoissa on tarjolla jos jonkinlaista tuorejuustoa. Valitettavaa on, että osassa valmisteista päälimmäisin suutuntuma on jauhoisuus. Jauhoisella tuorejuustolla hyväkin kakku menee pilalle. Siis minun mielestäni. Sama koskee myös juustokakkuja. Vierastan myös "makutuorejuustoja" ja tästä syystä käytän maustamatonta vaihtoehtoa.

Alla olevista voileipäkakuista voi hakea vinkkejä myös oman juhlapöydän kruunaajan koristeluun:

Kommentit (2)

Herttaiset rinkilät, ei mitään pakkopullaa

Nyt tuoksuu Ollikaisen pirtissä pulla! Lapsuuden vehnänen. Herttaiset rinkelit.

Herttaiset rinkelit ovat astetta juhlavampi pulla. Ohuen vehnäsnauhan pyörittäminen vie aikaa, mutta vaiva palkitaan kauniin lopputuloksen ja herkullisen maun muodossa. Onhan rinkeleissä suhteellisen paljon paistopintaa ja raesokeria kokoonsa nähden. Vai liekö se lapsuus, mikä herttaisissa maistuu, mene ja tiedä :)

Pullataikina (n. 30 rinkeliä)

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 tl kardemummaa

ripaus suolaa

1 muna

13-15 dl vehnäjauhoja

150 g sulatettua margariinia tai voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää osa jauhoista sekä muut aineet. Jatka alustamista lisäämällä vähitellen jauhoja. Vaivaa taikina sopivan kimmoisaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Pyöritä taikinasta palttiarallaa pikkurillinpaksuista tankoa ja leikkaa se n. 20 cm pituisiksi pätkiksi. Kieritä kaksi pätkää toisiinsa. Liitä päät yhteen.

Anna rinkilöiden kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni kuumenee. Voitele rinkelit munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista rinkeleitä 225 asteessa n. 10 min. kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Ihania leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Uunilämmin rieska ja kunnon nokare ehtaa munavoita, siinä on makupari kohdallaan

Olipa sitten joulu tai juhannus, kunnon röpörieska maistuu aina! Ja mikäpä sen mukavampi lumitöiden jälkeinen palanpainike kuin munavoilla terästetty ohraherkku. Mitään varsinaista pikaruokaa tuttavallisemmin "röpis" ei ole, sillä piimän ja rikottujen ohrasuurimoiden on hyvä antaa levätä yön yli. Mutta hyvää kannattaa odottaa!

Sitten itse ohjeeseen:

1 l piimää

3,5 dl rikottuja ohrasuurimoita

1 purkki kermaviiliä

2-3 kananmunaa

3 rkl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

75 g sulatettua voita tai margariinia

Kaada piimä ja rikotut ohrasuurimot kulhoon, sekoita ja anna seoksen levätä jääkaapissa yön yli. Lisää muut ainekset ja sekoita. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225 asteessa n. 30 min, kunnes pinta on mukavan ruskea. Rieskan kanssa maistuvat munavoi ja silli :)

Herkullisia röpöttelyhetkiä!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat