Kirjoitukset avainsanalla juhlapöytään

Vadelma-dajmtäytteinen suklaakreemikakku suklaavalumilla, sokerimassaruusuilla ja pupuilla koristeltuna

Nyt ei meillä surra suotta,

ollaanhan jo kahdeksan vuotta!

Tänä viikonloppuna olemme viettäneet keijukaisprinsessamme kahdeksanvuotissynttäreitä asiaankuuluvin juhlallisuuksin. Lauantaihin iloa ja lattian tuminaa toivat kaverisynttärit ja enimmän tähtipölyn laskeuduttua saimme vieraiksemme sukulaisten kovimman ytimen. Illan jo tummuessa kahvittelimme naapureiden kanssa.

Juhlia riitti myös tälle päivälle. Ja mikäs se on juhliessa, kun on niitä, joiden kanssa iloa jakaa.

Niin. Iloa voi jakaa myös kuvien muodossa. Tällä kerta keskityn kuvissa tarjoiluihin, tuovathan ne tilaisuuteen oman juhlallisuuden tunteensa. Varsinkin, kun kakkujen suunnittelussa oma synttärisankarimme on ollut keskeisessä roolissa.

Vadelma-dajmtäytekakku sai pinnalleen suklaakreemin ja suklaavalumat. Päivänsankarin toiveesta kakun keskeinen koristeluelementti oli tällä kertaa suklaapuput.

Metwurstivoileipäkakkua.

Vanha kunnon kinkkuvoileipäkakku sai tällä kertaa vähän texmextyylisemmän koristelun.

Frozenkakkua mansikka-oreotäytteellä.

Kun pieni pala riittää eli salted caramel pie.

Makumielipiteitä takuuvarmasti jakava lakukakku.

Mignon-valkosuklaajuustokakku on helppo ja vaivaton valmistaa. Suklaa hoitaa hyytymisen, jolloin liivatteita ei tarvita.

Valkosuklaamuffinit. Synttärisankari teki pohjatyöt, äiti pursotti kuorrutteet päälle. Yhteistyössä on voimaa!

Tortillarullat kinkku- ja kurkkutäytteellä.

Keväisen vihreät macaronsit.

Prinsessan kakkutikkarit.

Juhlaviikonlopun jälkeen on taas aika laskeutua arkeen. Ja veikkaan kyllä, että huomenna herääminen käy työstä - sen verran on touhua ja tohinaa näihin päiviin mahtunut. Ja hyvä niin! Lapset ovat suunnattoman suuri onni ja iloa :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Perinteiset runebergintortut saavat tällä kertaa pikantin lisän vaniljarahkasta

Runebergindonitsit vaniljarahkasydämellä (n. 16 kpl)

Donitsitaikina

100 g cashew-pähkinöitä (tai sitä perinteisempää mantelia)

120 g joululta jääneitä piparkakkuja (tai yleensäkin keksinmurua)

200 g ehtaa voita

2 dl sokeria

2 munaa

2 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 dl maustamatonta jogurttia

(tujaus karvasmanteliaromia)

Jauha pähkinät ja piparkakut hienoksi jauhoksi. Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat yksitellen voi-sokeriseokseen. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisä taikinaan. Lisää lopuksi pähkinä- ja piparkakkujauho sekä maustamaton jogurtti. Sekoita, älä vatkaa. Voit halutessasi lisäta taikinaan tilkan karvasmanteliaromia tai runebergintorttuhenkeen rommi- tai punssiaromia.

Jaa taikina noin 16 donitsikoloon. Taikina kohoaa uunissa, joten samalla donitsin reiät paistuvat mukavasti kiinni. Ja hyvä niin, samalla syntyy sopiva pesä vadelmahillolle ja rahkalle.

Paista donitseja 225 asteessa reilut 10 min. eli kunnes donitsit saavat mukavasti väriä. Anna jäähtyä

Täyte

Kumoa jäähtyneet donitsit. Laita syvennyksiin ensin nokare vadelmahilloa ja pursota lopuksi ruusukkeet vaniljarahkasta donitsia koristamaan.

Viimeistely

Tee tomusokerista ja vedestä sopivan paksuinen seos ja pursota siitä mukavasti valumat donitsien reunoille.

Hyvää runeberginpäivää ja leppoisia leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Mantelivannikket ja talonpojan puikot ovat joulun halutuin herkkulahja!

Parisen viikkoa sitten jaoin talonpojan puikkojen ohjeen ja innostin lukijoita pakkaamaan kyseisiä herkkuja pukinkonttiinkin. Nyt on vuorossa mantelivannikkeet, jotka istuvat erinomaisesti puikkojen kaveriksi niin joulupullakranssin keskelle kuin herkkukorin täytteeksikin. Itse tehty ja oman käden aito jälki, niistä on parhaat lahjat tehty!

Eikähän näitä reseptejä tarvitse itse keksiä, äidin vakka kun on aarteita pullollaan. Vanha konsti on monestikin parempi kuin pussillinen uusia maku-, väri- ja säilöntäaineita. Leivonnassa ainakin. Tämäkin mantelivannikkeiden herkullinen ohje on kirjailtu muistiin Jyväskylän talouskoulussa j0 vuonna 1957. Edelleen toimii! Ja mikä parasta: ohje on niin moneen kertaan testattu, ettei yllätyksiä synny :)

Mantelivannikkeet

250 g voita

1 dl sokeria

1 muna

100 g mantelijauhetta

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Laita taikina pursotuspussiin/pursottimeen ja pursota vannikkeet pellille. Jätä leviämisvaraa. Paista vannikkeita 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.

Makoisia pikkuleipähetkiä! Pikkuleivät voi valmistaa jo hyvissä ajoin ennen juhlia ja nauttia sitten kiireettömästi....ellei sitten pienet tontut ole käyneet piparipurkilla herkkuvarkaissa...

Kommentit (0)

Perinteisillä täytekakkupursotuksilla saa mukavasti näyttävyyttä myös voileipäkakkuun

Viikonloppuna juhlimme 7-vuotta täyttänyttä Anniamme. Juhlapöytä oli varsin perinteinen: voileipäkakkua, makeita juustokakkuja, täytekakkua sekä useampi kulhollinen suolaisia ja makeita herkkuja. Tuntuivathan nuo vieraille maistuvan :)

Perinteistä juhlankulkua oli myös se, että voileipäkakku loppui ensimmäisenä.

Olen jo pitkään haaveillut voileipäkakkuohjeen kirjoittamisesta, mutta tähän mennessä se on osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi. "Ota sopivasti sitä ja vähän tuota....maista...." ei taida oikein toimia.... Joka kerta voileipäkakkua tehdessäni olen nimittäin käyttänyt niitä aineksia, joita sillä hetkellä on ollut sopivasti saatavilla. Annin voileipäkakkua tehdessäni laitoin muutaman muistiinpanon paperille samalla kun sekoittelin aineksia sopivaksi massaksi. Toivon, että tämä resepti rohkaisisi yhä useampia kokeilemaan myös tämän suolaisen herkun valmistamista :)

Kylmäsavulohivoileipäkakku

Leipä

Pågenin Jättipaahto

Sopii rakenteeltaan erinomaisesti juuri voileipäkakkujen valmistamiseen. Ei muutu kostutettunakaan sitkaiseksi/purukumimaiseksi. Tosileipuri tietenkin leipoo leipänsä itse :) Toiset tykkäävät käyttää tummaa ja vaaleaa leipää vuorotellen, mutta itse olen tykästynyt vaaleaan. Erinomaisen voileipäkakun saa myös revityistä ruisleipäkiekoista, kannattaa kokeilla!

Ensitöiksesi leikkaa paahtoleipien ulkoreunat pois. Näin saat palat sujuvammin kiinni toisiinsa ja valmiin kakkun leikkaaminen on helpompaa. Leikatuista reunoista voi tehdä vaikka kotikutoisia krutonkeja tai kuivattaa ne naapurin ponille.

Kostutus

Maito tai kalaliemi (pakkauksen ohjeen mukaisesti)

Lisäaineettomuus puoltaa maitoa, joidenkin mielestä taas kalaliemestä saa osuvimman maun. Muitakin hyviä kostutusvaihtoehtoja varmasti on :)

Täyte

400 g kylmäsavulohta (+ n. 150 g koristeluun)

10-15 cm kurkkua

1-2 tomaattia

1 suippopaprika, reilumman kokoinen (tai ihan tavallinen punainen paprika)

200 g ranskankermaa

3 rkl majoneesia

100 g maustamatonta tuorejuustoa

mausteita maun mukaan: tuoretta tilliä, mustapippuria, sitruunan mehua, sitruunapippuria

Palastele kylmäsavulohi ja kasvikset pieniksi palasiksi. Valmiin kakun leikkaaminen on helpompaa ja siistimpää, kun maltat pieniä palat huolellisesti. Toiset tykkäävät raastaa kurkun, mutta mielestäni raastaminen vesittää täytteen. Sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin, maista ja mausta sopivaksi.

Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla ja asettele ensimmäinen leipäkerros vuoan pohjalle. Kostuta leipäsiivut. Laita täytettä leipäsiivujen päälle sellainen vajaa sentin kerros. Jatka leipäkerrosten ja täytekerrosten vuorottelua, kunnes täyte on loppu. Asettele leipäkerros päälimmäiseksi ja kostuta se. Nosta tuorekelmujen reunat kakun päälle ja siirrä kakku jääkaappiin yön yli.

Pinta ja koristelu

Koristelussa kaikki on mahdollista!

Pintakäsittelyssä on monta hyvää vaihtoehtoa:

200 g tuorejuustoa + notkistukseksi pari ruokalusikallista majoneesia (+ mausteita maun mukaan, toimii myös sellaisenaan)

TAI

200 g ranskankermaa + pari ruokalusikallista maustamatonta tuorejuustoa (helposti levittyvä vaihtoehto)

TAI (kuvan kakussa)

200 g tuorejuustoa + 1-2 dl napakaksi vaahdotettua vispikermaa (toimii erittäin hyvin myös pursotuksissa)

Sitten ei muuta kun pinnoite kakun päälle, mahdolliset pursotukset sopiviin kohtiin ja kylmäsavulohiruusukkeet kakkua koristamaan. Kurkuista saa kauniita kiekuroita, samoin sitruunasta. Tuoreet yrtit kruunaavat kokonaisuuden. Ananaskirsikoilla saa kevätauringon paistamaan myös kakun pinnalle. Tilli kannattaa laittaa kakun päälle vasta vähän ennen tarjoilua.

Ihania leivontahetkiä!

Ps. Kaupoissa on tarjolla jos jonkinlaista tuorejuustoa. Valitettavaa on, että osassa valmisteista päälimmäisin suutuntuma on jauhoisuus. Jauhoisella tuorejuustolla hyväkin kakku menee pilalle. Siis minun mielestäni. Sama koskee myös juustokakkuja. Vierastan myös "makutuorejuustoja" ja tästä syystä käytän maustamatonta vaihtoehtoa.

Alla olevista voileipäkakuista voi hakea vinkkejä myös oman juhlapöydän kruunaajan koristeluun:

Kommentit (2)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat