Kirjoitukset avainsanalla juhlapöytään

Jos kesäjuhlissa on tarjolla kalavoileipäkakkua, on sen täytteenä todennäköisesti lohta: savustettuna, kylmäsavustettuna tai graavattuna. Ja hyvä niin, sillä kakku on mitä maistuvin.

Tänään sain kuitenkin tehdä voileipäkakun vähän toisin, joten valitsin täytteeksi savusiian. Miedon kalan makua ei kannata peittää, joten tässä kakussa ei turhia makuaineilla mässäillä. Höysteensä siika saa perinteisistä voileipäkakkukasviksista eli kurkusta, tomaatista ja paprikasta sekä sitruunapippurista.

Savusiikavoileipäkakku (yksi reilu tai kuten itse tein eli kaksi 17 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan tehtyä kakkua)

n. 700 g paahtoleipää (vaaleaa, tummaa tai molempia vuorotellen)

Kostutukseen joko maitoa tai paketin ohjeen mukaan tehtyä lihalientä 1-2 dl (kostuttamisen tarve riippuu luonnollisesti käytettävän leivän kuivuudesta - tosin hyvänkin voileipäkakun saa pilattua liian tuoreella kaupan paahtoleivällä, jolloin kostutetusta leivästä tulee lähinnä sitkasta mössöä).

Täyte

n. 700 g savusiikaa

2 pientä paprikaa (punainen ja keltainen)

15 cm kurkkua

2 tomaattia

300 g tuorejuustoa

3 rkl majoneesia

sitruunapippuria maun mukaan

tuoretta tilliä kourallinen

sitruunanmehua myös maun mukaan

Vuoraa vuoka/vuoat tuorekelmulla. Perkaa ja hienonna kala. Palastele kasvikset pieniksi (helpottaa ja siistii kakun leikkaamista) ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Lado ensimmäiseksi kerros paahtoleipää, kostuta leivät ja levitä väliin kerros täytettä. Toista kerroksia. Laita leipäviipalekerros päälimmäiseksi ja taita tuorekelmu kakun päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Mukavan välikerroksen kalavoileipäkakkuun saat ihan perinteisestä munavoista :)

Koristelu

Kesäiseen koristeluun sopii mielestäni kaikki mahdollinen syötävä, mitä kulloisellakin hetkellä puutarhasta löytyy. Tänään käytin sireeniä, orvokkeja ja yrttejä. Yksi perinteinen voileipäkakun ohje on, että päältä pitäisi löytyä samaa kuin sisältäkin, mutta hyvissäkin nyrkkisäännöissä on sijaa luovuudelle. Ruusupursotukset sopivat myös suolaiseen kakkuun :)

Voileipäkakun pinnoittamiseen on monta hyvää vaihtoehtoa:

300 g tuorejuustoa + notkistukseksi pari-kolme ruokalusikallista majoneesia (+ mausteita maun mukaan, toimii myös sellaisenaan)

TAI

300 g ranskankermaa + pari ruokalusikallista maustamatonta tuorejuustoa (helposti levittyvä vaihtoehto)

TAI

200 g tuorejuustoa + 1-2 dl napakaksi vaahdotettua vispikermaa (toimii erittäin hyvin myös pursotuksissa)

Sitten ei muuta kun voileipäkakun pinta valkoiseksi ja yrtit päälle. Nyt tarjolla on varsinainen väri-iloittelu, joten annetaan kaikkien kukkia ja luodaan ihan uusia maku- ja väripareja!

Ihania leipomishetkiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rakkaudesta mignonmuniin...

Rakastan Mignonmunia! Rapsahtavan kuoren alla suussasulavaa nougattia... Ihan kuin jo kymmeniä vuosia sitten :) Siitä se sitten lähti, Mignonjuustokakku, rakkaudella levottu!

Mignonjuustokakku (n. 23 cm irtopohjavuokaan)

Pohja:

175 g murokekseja

75 g voita

Murskaa keksit ja sekoita sula voi keksimuroon. Kaada keksiseos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, tasoita ja laita kylmään odottamaan.

Jos haluat vaihtelua perinteiseen keksimuropohjaan, käytä murskattuja suklaamuroja. Sulatetun suklaan ja riisimurojen yhdistelmä toimii myös juustokakun alustana.

Täyte:

400 g tuorejuustoa

4 dl vispikermaa

1/2 - 1 dl tomusokeria

4 - 6 Mignonmunaa

(2 - 3 liivatetta ja tilkka vettä)

Vaahdota kerma ja lisää se tuorejuustoon. Jos haluat moussemaisen kakun, älä käytä liivatetta (varsinkaan, jos käytät kakkuun 6 Mignonia). Jos haluat napakamman kakun, laita liivatteet kylmään veteen likoamaan n. 10 min. Kiehauta vesitilkka ja lisää puristetut liivatteet veteen. Valuta liivateseos ohuena nauhana kerma-tuorejuustoseokseen. Sulata Mignonit varovasti mikrossa. Lisää sula nougat juustokermaan. Tarkista maku. Jos haluat lisää makeutta, laita 1/2 - 1 dl tomusokeria seokseen. Sekoita. Kaada täyte keksimuropohjan päälle.

Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Mignonjuustokakku ei kiilteitä kaipaa ja koristeluunkin sopii hyvin niin maltillisempi kuin vähän överimpikin ote :)

Ihania leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Vadelma-dajmtäytteinen suklaakreemikakku suklaavalumilla, sokerimassaruusuilla ja pupuilla koristeltuna

Nyt ei meillä surra suotta,

ollaanhan jo kahdeksan vuotta!

Tänä viikonloppuna olemme viettäneet keijukaisprinsessamme kahdeksanvuotissynttäreitä asiaankuuluvin juhlallisuuksin. Lauantaihin iloa ja lattian tuminaa toivat kaverisynttärit ja enimmän tähtipölyn laskeuduttua saimme vieraiksemme sukulaisten kovimman ytimen. Illan jo tummuessa kahvittelimme naapureiden kanssa.

Juhlia riitti myös tälle päivälle. Ja mikäs se on juhliessa, kun on niitä, joiden kanssa iloa jakaa.

Niin. Iloa voi jakaa myös kuvien muodossa. Tällä kerta keskityn kuvissa tarjoiluihin, tuovathan ne tilaisuuteen oman juhlallisuuden tunteensa. Varsinkin, kun kakkujen suunnittelussa oma synttärisankarimme on ollut keskeisessä roolissa.

Vadelma-dajmtäytekakku sai pinnalleen suklaakreemin ja suklaavalumat. Päivänsankarin toiveesta kakun keskeinen koristeluelementti oli tällä kertaa suklaapuput.

Metwurstivoileipäkakkua.

Vanha kunnon kinkkuvoileipäkakku sai tällä kertaa vähän texmextyylisemmän koristelun.

Frozenkakkua mansikka-oreotäytteellä.

Kun pieni pala riittää eli salted caramel pie.

Makumielipiteitä takuuvarmasti jakava lakukakku.

Mignon-valkosuklaajuustokakku on helppo ja vaivaton valmistaa. Suklaa hoitaa hyytymisen, jolloin liivatteita ei tarvita.

Valkosuklaamuffinit. Synttärisankari teki pohjatyöt, äiti pursotti kuorrutteet päälle. Yhteistyössä on voimaa!

Tortillarullat kinkku- ja kurkkutäytteellä.

Keväisen vihreät macaronsit.

Prinsessan kakkutikkarit.

Juhlaviikonlopun jälkeen on taas aika laskeutua arkeen. Ja veikkaan kyllä, että huomenna herääminen käy työstä - sen verran on touhua ja tohinaa näihin päiviin mahtunut. Ja hyvä niin! Lapset ovat suunnattoman suuri onni ja iloa :)

Kommentit (0)

Perinteiset runebergintortut saavat tällä kertaa pikantin lisän vaniljarahkasta

Runebergindonitsit vaniljarahkasydämellä (n. 16 kpl)

Donitsitaikina

100 g cashew-pähkinöitä (tai sitä perinteisempää mantelia)

120 g joululta jääneitä piparkakkuja (tai yleensäkin keksinmurua)

200 g ehtaa voita

2 dl sokeria

2 munaa

2 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1 dl maustamatonta jogurttia

(tujaus karvasmanteliaromia)

Jauha pähkinät ja piparkakut hienoksi jauhoksi. Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat yksitellen voi-sokeriseokseen. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisä taikinaan. Lisää lopuksi pähkinä- ja piparkakkujauho sekä maustamaton jogurtti. Sekoita, älä vatkaa. Voit halutessasi lisäta taikinaan tilkan karvasmanteliaromia tai runebergintorttuhenkeen rommi- tai punssiaromia.

Jaa taikina noin 16 donitsikoloon. Taikina kohoaa uunissa, joten samalla donitsin reiät paistuvat mukavasti kiinni. Ja hyvä niin, samalla syntyy sopiva pesä vadelmahillolle ja rahkalle.

Paista donitseja 225 asteessa reilut 10 min. eli kunnes donitsit saavat mukavasti väriä. Anna jäähtyä

Täyte

Kumoa jäähtyneet donitsit. Laita syvennyksiin ensin nokare vadelmahilloa ja pursota lopuksi ruusukkeet vaniljarahkasta donitsia koristamaan.

Viimeistely

Tee tomusokerista ja vedestä sopivan paksuinen seos ja pursota siitä mukavasti valumat donitsien reunoille.

Hyvää runeberginpäivää ja leppoisia leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

2019

Kategoriat