Kirjoitukset avainsanalla kylmäsavulohivoileipäkakku

Perinteisillä täytekakkupursotuksilla saa mukavasti näyttävyyttä myös voileipäkakkuun

Viikonloppuna juhlimme 7-vuotta täyttänyttä Anniamme. Juhlapöytä oli varsin perinteinen: voileipäkakkua, makeita juustokakkuja, täytekakkua sekä useampi kulhollinen suolaisia ja makeita herkkuja. Tuntuivathan nuo vieraille maistuvan :)

Perinteistä juhlankulkua oli myös se, että voileipäkakku loppui ensimmäisenä.

Olen jo pitkään haaveillut voileipäkakkuohjeen kirjoittamisesta, mutta tähän mennessä se on osoittautunut mahdottomaksi tehtäväksi. "Ota sopivasti sitä ja vähän tuota....maista...." ei taida oikein toimia.... Joka kerta voileipäkakkua tehdessäni olen nimittäin käyttänyt niitä aineksia, joita sillä hetkellä on ollut sopivasti saatavilla. Annin voileipäkakkua tehdessäni laitoin muutaman muistiinpanon paperille samalla kun sekoittelin aineksia sopivaksi massaksi. Toivon, että tämä resepti rohkaisisi yhä useampia kokeilemaan myös tämän suolaisen herkun valmistamista :)

Kylmäsavulohivoileipäkakku

Leipä

Pågenin Jättipaahto

Sopii rakenteeltaan erinomaisesti juuri voileipäkakkujen valmistamiseen. Ei muutu kostutettunakaan sitkaiseksi/purukumimaiseksi. Tosileipuri tietenkin leipoo leipänsä itse :) Toiset tykkäävät käyttää tummaa ja vaaleaa leipää vuorotellen, mutta itse olen tykästynyt vaaleaan. Erinomaisen voileipäkakun saa myös revityistä ruisleipäkiekoista, kannattaa kokeilla!

Ensitöiksesi leikkaa paahtoleipien ulkoreunat pois. Näin saat palat sujuvammin kiinni toisiinsa ja valmiin kakkun leikkaaminen on helpompaa. Leikatuista reunoista voi tehdä vaikka kotikutoisia krutonkeja tai kuivattaa ne naapurin ponille.

Kostutus

Maito tai kalaliemi (pakkauksen ohjeen mukaisesti)

Lisäaineettomuus puoltaa maitoa, joidenkin mielestä taas kalaliemestä saa osuvimman maun. Muitakin hyviä kostutusvaihtoehtoja varmasti on :)

Täyte

400 g kylmäsavulohta (+ n. 150 g koristeluun)

10-15 cm kurkkua

1-2 tomaattia

1 suippopaprika, reilumman kokoinen (tai ihan tavallinen punainen paprika)

200 g ranskankermaa

3 rkl majoneesia

100 g maustamatonta tuorejuustoa

mausteita maun mukaan: tuoretta tilliä, mustapippuria, sitruunan mehua, sitruunapippuria

Palastele kylmäsavulohi ja kasvikset pieniksi palasiksi. Valmiin kakun leikkaaminen on helpompaa ja siistimpää, kun maltat pieniä palat huolellisesti. Toiset tykkäävät raastaa kurkun, mutta mielestäni raastaminen vesittää täytteen. Sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin, maista ja mausta sopivaksi.

Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla ja asettele ensimmäinen leipäkerros vuoan pohjalle. Kostuta leipäsiivut. Laita täytettä leipäsiivujen päälle sellainen vajaa sentin kerros. Jatka leipäkerrosten ja täytekerrosten vuorottelua, kunnes täyte on loppu. Asettele leipäkerros päälimmäiseksi ja kostuta se. Nosta tuorekelmujen reunat kakun päälle ja siirrä kakku jääkaappiin yön yli.

Pinta ja koristelu

Koristelussa kaikki on mahdollista!

Pintakäsittelyssä on monta hyvää vaihtoehtoa:

200 g tuorejuustoa + notkistukseksi pari ruokalusikallista majoneesia (+ mausteita maun mukaan, toimii myös sellaisenaan)

TAI

200 g ranskankermaa + pari ruokalusikallista maustamatonta tuorejuustoa (helposti levittyvä vaihtoehto)

TAI (kuvan kakussa)

200 g tuorejuustoa + 1-2 dl napakaksi vaahdotettua vispikermaa (toimii erittäin hyvin myös pursotuksissa)

Sitten ei muuta kun pinnoite kakun päälle, mahdolliset pursotukset sopiviin kohtiin ja kylmäsavulohiruusukkeet kakkua koristamaan. Kurkuista saa kauniita kiekuroita, samoin sitruunasta. Tuoreet yrtit kruunaavat kokonaisuuden. Ananaskirsikoilla saa kevätauringon paistamaan myös kakun pinnalle. Tilli kannattaa laittaa kakun päälle vasta vähän ennen tarjoilua.

Ihania leivontahetkiä!

Ps. Kaupoissa on tarjolla jos jonkinlaista tuorejuustoa. Valitettavaa on, että osassa valmisteista päälimmäisin suutuntuma on jauhoisuus. Jauhoisella tuorejuustolla hyväkin kakku menee pilalle. Siis minun mielestäni. Sama koskee myös juustokakkuja. Vierastan myös "makutuorejuustoja" ja tästä syystä käytän maustamatonta vaihtoehtoa.

Alla olevista voileipäkakuista voi hakea vinkkejä myös oman juhlapöydän kruunaajan koristeluun:

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Blogiarkisto

2019

Kategoriat