Kirjoitukset avainsanalla nauvonlimppu

Saaristolaisleivästä valmistettu kylmäsavulohivoileipäkakku kruunaa joulun kalapöydän

Saaristolaisleivästä saa joulupöydän maukkaimmat alkupalat: piparkakkumuotilla otettu kaunis leipäsydän alle ja pyöräytys kylmäsavulohimoussea päälle. Tillinoksa ja pieni pala sitruunaa. Siinä se on, varsinainen herkkupalatarjotin, jota ei enää tapanina tarvitse pöytään kanneksia.

Viime kesänä kokeilin ensimmäisen kerran saaristolaisleivästä tehtyä voileipäkakkua ja vieläpä hyvällä menestyksellä. Voileipäkakkumuodolla on omat etunsa: kakun kasaaminen on kohtalaisen nopea toimitus ja kostukkeen vetäytyessä kakun maku on parhaimmillaan yön yli levänneenä - kaikkia vamisteluja ei siis tarvitse jättää aattoiltaan.

Sitten itse asiaan eli leivän leipomiseen.

Nauvon limppu eli saaristolaisleipä

Yhdestä annoksesta saa 4 voileipäkakkulimppua, jotka siis paistoin n. 25 cm halkaisijaltaan olevassa irtopohjavuoassa. Perusohjeesta poiketen paistoin kohtalaisen ohutta limppua vain tunnin ja sivelin sen pinnan kertaalleen vesi-siirappiseoksella paiston aikana. Sivelin sokeripinnan myös valmiiseen limppuun.

Paistoin omat limppuni kolme päivää ennen käyttöä. Näin limpun maku ehtii parahultaisesti tasaantua ja tiivistyä.

1 l piimää (toiset tykkäävät käyttää omenamehua)

75 g hiivaa

3 dl tummaa siirappia (tai 2 dl vaaleaa siirappia ja 1 dl fariinisokeria - tänään ei sattunut olemaan tummaa siirappia kaapissa, mutta erinomaista limppua tuli myös tällä siirappi-fariinisokeri -yhdistelmällä)

3 dl kaljamaltaita

3 dl vehnänleseitä

3 dl ruisjauhoja

1 rlk suolaa

10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: ½ dl siirappia ja 1 dl vettä

Lämmitä piimää niin, että saat jääkaappikylmyyden pois. Ei kuitenkaan ihan kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja siirappi piimään ja anna hiivan liueta. Lisää kaikki muut aineet taikinaan.

Anna taikinan nousta liinan alla n. 2 tuntia.

Voitele käyttämäsi vuoat. Kun taikina on kohonnut, jaa se vuokiin. Kohoamisvaraksi riittää noin kolmasosa vuoan korkeutta.

Paista leipiä 175 asteessa uunin alatasolla noin 2 tuntia. Valele leipiä paiston aikana vesi-siirappiseoksella noin tunnin ja puolentoista tunnin kohdilla. Valele siirappivedellä myös valmiit leivät.

Näin herkulliselta leipä näyttää (perinteisessä pitkulaismuodossaan):

Ja sitten itse voileipäkakun kimppuun....

1 pyöreä saaristolaislimppu

maitoa tai kalalientä limpun kostutukseen

Täyte

200 g kylmäsavulohta

175 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl kermaa

1 dl tillisilppua

3 liivatetta

maun mukaan sitruunapippuria/mustapippuria sekä limen/sitruunan mehua

Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi palasiksi. Vaahdota kerma. Sekoita kaikki täyteaineet keskenään. Liuota liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan/sitruunamehuun ja lisää täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Vuoraa limpun kokoinen irtopohjavuoka tuorekelmulla. Halkaise limppu kahtia.

Päinvastoin kuin yleensä irtopohjavuokaan voileipäkakkua kootessa, tämä limppukakku kootaan "tarjoilusuunnassa" eli kakun esilletuleva pinta tulee myös kasattaessa päälle.

Laita siis limpun pohjapuoli irtopohjavuokaan ensimmäisenä ja kostuta limppu reilusti maidolla tai paketin ohjeen mukaisesti valmistetulla kalaliemellä.

Kaada koko täyte kostutetun limpun päälle ja tasoita.

Kostuta limpun kansipala leikkuupintapuolelta ja käännä se kostutuksen jälkeen varovasti oikeinpäin täytteen päälle. Käännä ylimenevät tuorekelmureunat kakun päälle ja anna sen hyytyä/vetäytyä rauhassa seuraavaan päivään.

Koristelu

Voileipäkakkujen koristelussa kaikki on oikein. Tässä kakussa käytin pursotuksiin seosta, jossa oli n. 170 g yrttituorejuustoa ja reilut 1 dl vaahdotettua kermaa. Vaahdotettu kerma kuohkeuttaa mukavasti tuorejuustoa ja tekee seoksesta helposti pursotettavan.

Siirappivedellä kostutettu Nauvon limppu on itsessään upea koriste, joten kakun pintaa ei kannata liikaa peitellä.

Ihania jouluisia leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Blogiarkisto

Kategoriat