Kirjoitukset avainsanalla kääretorttu

Eilisen pääsiäishalko sai täytteekseen suklaapashaa, tänään on köykäisemmän persikkatäytteen vuoro

Eilispäivänä julkaisin pääsiäishalko-ohjeen, jossa täytteenä oli mitäpäs muutakaan kuin pashaa. Vahvasti suklaisena. Tämän päivän halkoon halusin paksumman täytteen ja kevyemmän rakenteeen, joten pashan sijaan valmistin liivatteella hyydytettävän persikkatäytteen. Kääretortun osalta en käynyt punnitsemaan munia, vaan tein levyn vanhalla perusohjeella:

Kääretorttupohja

5 pientä munaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Paista kääretorttupohjaa 200 asteessa n. 10 min. Jäähdytä.

Persikkatäyte

5-6 puolikasta persikkaa

3,5 dl kermaa

rapiat 100 g tuorejuustoa

tomusokeria (jos tarpeen)

pari teelusikallista lemon curdia tai luraus sitruunamehua (jos kaipaat täytteeseen raikkautta)

tujaus vaniljasokeria

4 liivatetta

tilkka vettä

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan se 10 min. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, pieneksi pilkotut persikat, mahdollisesti tarvitsemasi tomusokeri seka lemon curd/sitruunamehu. Kiehauta vesitilkka ja liuota siihen liivatteet. Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kermavaahto.

Tällä ohjeella kääretortun täyte jää mukavan pehmeäksi (en itse pidä kovista liivatetäytteistä kakkujen välissä), mutta jos itse olet napakamman ystävä, lisää pari liivatetta.

Kun kääretorttupohja on jäähtynyt, levitä täyte sen päälle. Jätä n. 10 cm kääntövara toiseen päähän kääretorttua. Laita levy täytteineen pariksi tunniksi jääkaappiin hyytymään niin saat kääretortun helpommin/kauniimmin rullattua (täytteet eivät tursua, sillä liivate tekee tehtävänsä ja jäykistää täytettä).

Anna täytetyn kääretortun hyytyä jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.

Laita lopuksi kääretortun päälle voikreemi, sokerimassa ja suklaaraidat (ohje löytyy esim. aikaisemmasta halko-ohjeesta). Tällä kertaa tein tortun päälle pienen tipun:

Tipu on helppo valmistaa. Tee kaksi sopivankokoista palloa sokerimassasta ja tökkää hammastikku alemman pallon keskelle. Mittaa yläpuolelle jäävä tikku sopivan mittaiseksi (vähän lyhyempi kuin yläpuolinen pallo) ja tökkää yläpallo hammastikkuun. Muovaile räpylät oranssista sokerimassasta ja kiinnitä ne elintarvikeliimalla, sokerivesikuorrutteella tai ihan vedellä kiinni lintuun. Nokka on sokerimassaa, pienet silmät koristerakeita. Linnun siivet on tehty pienellä ruusun terälehtimuotilla.

Käytän usein kakuissani yrttejä. Tällä kertaa tiedän, että kakku syödään huomenna, joten niputin yritit, käärin niiden tyviosaan pienen märän talouspaperinpalasen ja pyöräytin tyvet vielä elmukelmuun. Näin oksat toivottavasti säilyvät huomiseen.

Ihania leipomishetkiä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kunnon pasha kuuluu pääsiäiseen - vaikka sitten kääretorttuhalon täytteenä

Nyt on kevät! Lapset telmivät ulkona ja vesipisarat putoilevat räystäältä. Aurinko lämmittää, vihdoinkin, koko pitkän talven jälkeen!

Pääsiäinen on ilon ja valon juhla! Tässä taas yksi vinkki juhlapöytään, suklaarouheisella pashalla täytetty pääsiäishalko! Tämä ohje ei oikein istu "nopean ja helpon" -otsikon alle, mutta välillä on mukava nähdä vaivaa näyttävän kahvipöytäleivonnaisen eteen. Vai mitä mieltä olet, palkitaanko vaivannäkö?

Suklaapasha

50 g voita

1 dl tomusokeria

1 keltuainen

200 g maitorahkaa

1 tl vaniljasokeria

2 tl lime curdia (ei sattunut kaapista löytymään sitruunaa, mutta saman asian hoitaa siis noin puolen sitruunan mehu ja ripaus sitruunan kuorta)

1/2 dl manteli/pähkinärouhetta

1 dl pieneksi palasteltua suklaata

1,5 dl kermaa

Vaahdota voi ja tomusokeri ja lisää keltuainen vaahtoon. Lisää kuivat aineet ja sekoita. Vaahdota kerma ja lisää lopuksi pashaseokseen. Kaada pasha valumaan esimerkiksi keraamiseen/muoviseen kahvisuppiloon (suodatinpussin sisälle).

Nosta suppilo pashoineen korkeareunaiselle lautaselle ja laita se pariksi tunniksi jääkaappiin valumaan. Nesteiden valuessa pasha tiivistyy ja saa sille luonteenomaisen rakenteen.

Jos haluat notkeamman täytteen, jätä valutus pois. Makuasioita nämäkin :)

Kääretorttupohja

4 munaa

saman tilavuusmitan verran sokeria

2/3 tilavuusmittaa vehnäjauhoja ja 1/3 tilavuusmittaa perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri ja lisää toisiinsa sekoitetut jauhot. Paista kääretorttupohjaa 200 asteessa n. 10 min. Kun pohja on hieman jäähtynyt, kumoa se sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Kun pohja on jäähtynyt, sivele pasha pohjalle. Jos kaapissasi sattuu olemaan esim. aprikoosisosetta, sivele sitä pohjalle.

Kääri torttu rullalle ja siirrä toviksi jääkaappiin vetäytymään.

Vaikka kakun pintaan tuleva sokerimassa ei joudukaan kosketuksiin minkään sokeria sulattavan ainesosan kanssa (kerma, liivate), kannattaa kääretorttu kuoruttaa ennen päällystämistä vaikka voikreemillä. Näin sokerimassa pysyy mukavammin päällä.

Voikreemi

n. 100 g voita

2-3 dl tomusokeria

tujaus vaniljasokeria

Vaahdota voi ja tomusokeri ja lisää joukkoon tujaus vaniljasokeria. Toiset tykkäävät notkeammasta kreemistä, toiset jäykemmästä. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tomusokeria on sen verran, ettei kreemi maistu pelkältä voilta :)

Seuraavaksi siis kreemit kääretortun pintaan.

Siirrä torttu jääkaappiin.

Kaulitse sokerimassasta/vaahtokarkkimassasta kääretortun ympärille menevä suorakaide. Massaa menee peruskääretortun päälle n. 350 g. Massalevyn paksuudenhan voi jokainen itse päättää, mutta liian ohut levy on vaikea käsitellä.

Siisti halon reunat.

Laita kaksi palaa tummaa suklaata Minigrip-pussiin (siihen minikokoiseen) ja sulata suklaat mikrossa. Nappaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota halon päälle "koivuraidat".

Kakun kasaaminen

Leikkaa kakun molemmat päät siisteiksi. Valitse sopiva kakkualusta ja leikkaa siihen sopiva "päärunko". Leikkaa oksaosaa varten jäljellejääneen kakkuosan toinen pää vähän vinoksi niin se istuu nätimmin runkoon.

Linnunpesä

Purista ruskeaa sokerimassaa puhtaassa valkosipulipuristimessa "spagetiksi" ja laita spagetti pieneen muffinivuokaan oksamaisen sekaisin kuivumaan. Istuta pienet suklaamunat pesään.

Käytä vihreitä oksia/yrttejä oksan kiinnityskohdan peittelyyn.

Iloisia leivontahetkiä!

Kommentit (0)

Sulavat lumiukot eli kakkutikkarit sopivat hyvin lastenkutsujen pikkumakeaksi

Meillä rakastetaan Elsaa, Annaa ja Olafia vähintäänkin olan takaa. On Frozen-reppua, Frozen-paitaa, Frozen-mekkoa, pehmoa, pientä nukkea, isoa nukkea, filminpätkää ja hiuspantaa. Kyllä se Disney tietää, mistä naruista markkinavoimia (ja vanhempien kukkaroita) vedellään.

Onhan ne ihania - Annat, Elsat ja lumiukko - myös aikuiseen makuun. Suuria tunteita ja isoja kysymyksiä itse kullekin.

Sitten itse kokkailuun. Tai askarteluun... Se on tämän luomuksen kanssa vähän fifty-sixty niin kuin nykäsmatti sanoisi. Varsinainen kakkutikkariosuus ei näissä pallopäissä krumeluureja kaivannut. Leipasin ihan perinteisen tumman kääretorttupohjan (4 munaa, 2 dl sokeria, 1 dl vehnäjauhoja, 1 dl perunajauhoja, 3 rkl kaakaojauhetta ja 1 tl leivinjauhetta) ja paistoin torttua 200-asteisessa uunissa n. 10 min.

Kun pohja oli jäähtynyt, otin siitä puolikkaan kulhoon, murustin sen ja nakkasin joukkoon n. 150 grammaa vaniljatuorejuustoa. Massa sekaisin ja valmista tuli. Jaoin massan kolmeen osaan. 1/3 massasta pyöräytin sopivan kokoisiksi "alapalloiksi". Loput 2/3 massasta jaoin yhtä moneen osaan kuin alapallojen määrä ja muovailin niistä Olafin päät (pää on siis reilusti isompi kuin alapallo). Päästä kannattaa tehdä vähän pitkulainen, on enemmän mallinukkensa näköinen.

Sitten ei muuta kun pallot päällettäin. Sulata pienessä kulhossa muutama pala tummaa suklaata ja kasta tikkaritikku suklaasulassa ennen palloihin painamista. Näin tikku ei irtoa pallosta dippailtessakaan.

Kun tikut on tikkareissa, kannattaa tuotokset laittaa pariksi tunniksi jääkaappiin viilenemään. Massa tiivistyy ja suklaa tarttuu mukavasti kylmään pintaan.

Koristelusta. Sulata levyllinen Pandan valkoista suklaata kohtalaisen kapeassa kulhossa ja dippaa Olafit sulassa suklaassa. Asettele dipatut tikkarit leivinpaperille niin, että valuva ylimääräinen suklaa saa painua kauniisti pallojen alaosaan "sulavaksi lumeksi".

Sitten hankalin vaihe: Olafin kädet. Ota pieni pala suklaamassaa, pyörittele se käsissä pehmeäksi ja muotoile pötkyläksi. Sujauta hammastikku massan sisään. Todella helposti sanottu! Massa repeilee, ratkeilee, mössääntyy ja hajoaa, mutta sitkeällä yrittämisellä ja pyörittelyllä saat lopulta massan hammastikun päälle :) Olen muutaman kerran tehnyt näitä lumiukkokäsiä ja tiedän, että lopussa kiitos seisoo, vaikka homma tekisi mieli heittää läskiksi jo aikapäiviä sitten.

Lumiukon kaikki muut osat (suu, napit, silmät ja tukkatupsu) ovat myös samaa suklaamassaa. Porkkananenä sekä suun ja silmien keskiöt ovat tavallista valkoista sokerimassaa. Suklaamassa on perussokerimassaan verrattuna sitkaampaa (ja kaikin puolin helpompaa käsitellä), joten erillistä silmien ym. yksityiskohtien kiinnittelyaineita ei tarvita. Napit ja silmät voi pyöritellä joko palloista (ja litistää) tai tehdä helposti eripaksuisilla mehu/smoothiepilleillä.

Sitten ei muuta kun iloisia leivontahetkiä vaikka sitten näiden Olafien parissa :)

Kommentit (0)

Blogiarkisto

2019

Kategoriat