Kirjoitukset avainsanalla ford

Kuvan auto liittyy tarinaan: tällä autolla, kutsumanimeltään Lumikilla, ei nyt saa ajaa, sillä edelliseltä omistalta oli jäänyt maksamatta autoveroa kokonaiset 1,70 euroa.

Monenlaista oppia sitä on bloggaajanakin tullut otettua, pääosin kantapään kautta, ja kompuroinneista viisastuneena olen halunnut keskittyä elämän kauniimpaan puoleen: kakkuihin, käsillä tekemiseen ja perheemme yhteisiin puuhiin. Aiheista ei onneksi ole ollut pulaa, siitä on arki pitänyt huolen. Olenhan luvannut itselleni (ja perheelleni), että sinä päivänä, kun lähden kakkuprojektiin perkele edellä, lopetan hommat samoin tein. Ei ole vielä tarvinnut iskea kapustoja narikkaan.

Välillä kuitenkin käy niin, että paskaa sataa niskaan. Ja ilman omaa syytä. Kirjoitin tekstinpätkän omalle Facebook-seinälleni ja kynän soljuvuudesta innostuneena ajattelin jakaa ajatukseni myös tämän kanavan kautta. Tuntuu hassulta, että tässä maailmassa, jossa toimijoina on "vain" ihmisiä ja kaikki rakenteet ovat lopulta "vain" ihmisten luomia, ollaan niiiiiin jäykkiä. Miksi se valtion virkamies, joka Trafin konttorissa painoi "Lähetä"-painiketta ajokieltoni kohdalla ei vain voinut ottaa luuria kouraan ja selvittää asiaa. Soittaa niin kuin ihminen ihmiselle. Miksi?

Ja sitten itse asiaan....

Vippifirmoja syytetään usein kohtuuttomista koroista. Kylläpä räikein koronkiskuri ja päätöksissään mielivaltaisin toimija taitaa olla rakas valtiomme itse.

Ostimme käytetyn auton vuoden 2018 viimeisenä päivänä ihan tavallisesta autoliikkeestä.

Olen nyt tietämättäni ajanut jo useamman päivän käyttökiellossa olleella autolla. Syynä auton edellisen omistajan autoverovelka. Asia selvisi Trafin lähettämästä ilmoituksesta, siis avatessani postit tänään perjantaina klo 14.30. Viikonloppu edessä ja virka-aika veteli viimeisiään.

Edellinen auton omistaja oli jättänyt ajoneuvoverosta maksamatta 1,70e. Tästä kertyi maksettavaa 10 euroa (Trafin alin maksu on tuo 10e) + 3 euroa korkoa ja saman tien auton käyttökielto. Tätä ennen ei ollut tullut minkäänlaista maksumuistutusta. Siis meille, joihin tuo ajokielto kohdistui.

Yhteydenotto Trafiin: Trafi ei suostunut kumoamaan ajokieltoa. Mitään tilinumeroa tai viitettä ei Trafista suostuttu antamaan. Työhönsä ja ehkä myös elämäänsä kyllästynyt virkamies nyt vain oli sitä mieltä, että ajokielto on ja se pysyy. Vasta tiukan väännön jälkeen Trafi lähetti sähköpostin, jossa oli auton edelliselle omistajalle suunnattu maksukehotus.

Hurjinta tässä on se, että tällaisia veromaksuja ja ennen kaikkea niiden seuraamuksia voidaan edelleen tänä digitalisaation vuonna 2019 sokeasti sälyttää kenelle tahansa. Kummallista on myös se, että valtio voi ihan tuosta vaan nostaa 1,70e maksun kolmeentoista euroon. Missähän muualla moinen kerroin on mahdollinen?

Ja miten on mahdollista, että maksamattomista veroista pääsee kuin koira veräjästä vain myymällä auton eteenpäin? Mitähän kaikkea tässä yhtälössä petti?

Entäpä verovelkaisen yksityishenkilön tietosuoja? Nyt ainakin tiedämme, kenen autolla ajamme. Ja kenellä on maksuhäiriöitä.

Tarvitsemme autoa, joten ainoa keino kumota ajokielto oli maksaa 13 euron verovelka heti samoin tein ja kuljettaa nyt autossa kuittia todisteena maksusta. Maksun suoritti myös autoliike. Trafi sai siis kaksi maksusuoritusta samasta maksusta. Saapa nähdä, palautuuko jotain jollekin? Jos sama järjettömyys jatkuu, palautus menee auton edelliselle omistajalle. Oikeusvaltiossa kun elämme.

Niin tai näin, ei 13 euroa ketään ojaan kaada, mutta onhan tämä melkoista touhua. Tuottavuuden ja tehokkuuden aikakautena valtio on kyllä varsinainen esimerkinnäyttäjä.....ja työllistäjä. Tärkeät ihmiset konttorissaan. Tähän on hyvä lopettaa.

Ps. Nopeasti googlaamalla löytyi esimerkki, jossa 3 euron verorästistä (kaksi päivää myöhässä ollut maksu) seurasi 300 euron sakot. Olisipa ollut mukava yllätys, jos poliisi olisi pysäyttänyt matkani Ristiinan korvessa ja tehnyt minusta jalkamiehen.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Blogiarkisto

2019

Kategoriat