
Vihdoinkin on se aika vuodesta, kun läppärin voi kantaa pihalle ja naputella sitä sun tätä vähän turhankin isoksi kasvaneen koristepajun varjossa. Ja mikäs se on naputellessa: aurinko paistaa, linnut laulaa ja lukuvuosi vetelee viimeisiään. Suvivirttä odotellessa voikin aloittaa pakastimen tyhjennyksen... Työsarkaa kun riittää: talven aikana kyllä marjoja kuluu, mutta samalla ovenavauksella pakastimeen tulee työnnettyä jos minkäkinlaista "tuikitarpeellista" ja "vielä käyttökelpoista". Ja vaikka käyttökelpoisen hyödyntäminen vaikka sitten pakastamisen jälkeen onkin ekoteko ja nykyaikaa, ei sitä pieni ihminen enää muutaman kuukauden kuluttua muista, mitä aarteita kylmän kätköihin tulikaan laitettua.
Aloitin pakastimen tyhjennysurakan helpoimmasta päästä eli parista pinaattipussinpuolikkaasta ja annoksesta ise kerättyjä, paistettuja ja sitten pakastettuja kanttarelleja.
Pakastimentyhjentäjän kanttarelli-pinaattipiirakka
Valmistettu 25 cm x 25 cm kokoiseen neliöirtopohjavuokaan (jonka reunan lukitusmekanismi ei tälläkään kertaa suostunut toimimaan...)
Pohja
150 g voita
3 1/2 dl vehnäjauhoja
4 rkl vettä
50 g pjuustoraastetta
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Nypi pehmeä voi ja muut ainekset sekaisin. Levitä taikina vuoan pohjalle ja noin parin sentin korkeudelta vuoan reunoille.
Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 min.
Täyte
n. 260 g pakastettuja kanttarelleja (valmiiksi pilkottuja)
n. 150 g pinaattia
reilu puntti ruohosipulia
tujaus mustapippuria
Silppua ruohosipuli ja levitä täyteainekset esipaistetun piirakkapohjan päälle.
Munakerma
2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
4 munaa
130 g juustoraastetta
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada munakerma täytteen päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa vielä n. 30-35 min. kunnes pinta saa kauniin värin.
Herkullisia leivontahetkiä!