Kirjoitukset avainsanalla lanttulaatikko

Keväiset lanttuauringot valaisevat sateisemmankin päivän

Kevät on kyllä sellaista aikaa, että päässä ei pyöri kuin aurinko. Silloinkin, kun pitäisi tyhjentää pakastinta ja löytää sopivia käyttötarkoituksia "varmuuden vuoksi" ja "kaiken varalle" jemmatuille herkuille.

Kuinka ollakaan, jouluna iskee rohmu. Laatikkosurvoksia ostaessa sitä kuvittelee, ettei mikään riitä: kaikkea on otettava vielä yksi ja kerta kiellon päälle. Siitäkin huolimatta, että meillä on aikas tarkka arvio siitä, miten paljon mitäkin jouluherkkua todellisuudessa kuluu. Eikä lanttulaatikkoa todellakaan pupelleta yhdeksää foliokipollista, onhan joulupöydässä paljon muutakin....

Niinpä punnustelin (jälleen kerran) joululta jääneitä survoksia kourissani. Ja siitä se sitten lähti, keväisenkeltaiset lanttuauringot.

Lanttuaurinko (2 kpl)

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 tl suolaa

n. 400 g lanttusurvosta

1/2 tl muskottipähkinää

6 dl sämpyläjauhoja

8-10 dl vehnäjauhoja

50 g sulatettua voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva maitoon. Anna hiivan liueta rauhassa nesteeseen. Lisää suola, lanttusurvos, muskottipähkinä ja sulatettu voi taikinaan. Lisää sämpyläjauhot. Jatka alustamista lisämällä vehnäjauhot taikinaan. Anna taikinan kohota rauhassa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksikertaiseksi.

Muotoile kohonnut taikina pötköksi ja leikkaa se 16 palaan. Pyöräytä palat sämpylöiksi ja asettele auringon muotoon. Anna kohota liinan alla sen aikaa, kun uuni lämpiää.

Ennen uuniin laittoa voit valella auringot maidolla ja ripotella päälle siemensekoitusta (itsellä tällä kertaa auringonkukan- ja sesaminsiemeniä) tai juustoraastetta.

Paista aurinkoja 200 asteessa n. 20 min.

Meheviä leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Blogiarkisto

2019

Kategoriat