Kirjoitukset avainsanalla siikakakku

Jos kesäjuhlissa on tarjolla kalavoileipäkakkua, on sen täytteenä todennäköisesti lohta: savustettuna, kylmäsavustettuna tai graavattuna. Ja hyvä niin, sillä kakku on mitä maistuvin.

Tänään sain kuitenkin tehdä voileipäkakun vähän toisin, joten valitsin täytteeksi savusiian. Miedon kalan makua ei kannata peittää, joten tässä kakussa ei turhia makuaineilla mässäillä. Höysteensä siika saa perinteisistä voileipäkakkukasviksista eli kurkusta, tomaatista ja paprikasta sekä sitruunapippurista.

Savusiikavoileipäkakku (yksi reilu tai kuten itse tein eli kaksi 17 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan tehtyä kakkua)

n. 700 g paahtoleipää (vaaleaa, tummaa tai molempia vuorotellen)

Kostutukseen joko maitoa tai paketin ohjeen mukaan tehtyä lihalientä 1-2 dl (kostuttamisen tarve riippuu luonnollisesti käytettävän leivän kuivuudesta - tosin hyvänkin voileipäkakun saa pilattua liian tuoreella kaupan paahtoleivällä, jolloin kostutetusta leivästä tulee lähinnä sitkasta mössöä).

Täyte

n. 700 g savusiikaa

2 pientä paprikaa (punainen ja keltainen)

15 cm kurkkua

2 tomaattia

300 g tuorejuustoa

3 rkl majoneesia

sitruunapippuria maun mukaan

tuoretta tilliä kourallinen

sitruunanmehua myös maun mukaan

Vuoraa vuoka/vuoat tuorekelmulla. Perkaa ja hienonna kala. Palastele kasvikset pieniksi (helpottaa ja siistii kakun leikkaamista) ja sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Lado ensimmäiseksi kerros paahtoleipää, kostuta leivät ja levitä väliin kerros täytettä. Toista kerroksia. Laita leipäviipalekerros päälimmäiseksi ja taita tuorekelmu kakun päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Mukavan välikerroksen kalavoileipäkakkuun saat ihan perinteisestä munavoista :)

Koristelu

Kesäiseen koristeluun sopii mielestäni kaikki mahdollinen syötävä, mitä kulloisellakin hetkellä puutarhasta löytyy. Tänään käytin sireeniä, orvokkeja ja yrttejä. Yksi perinteinen voileipäkakun ohje on, että päältä pitäisi löytyä samaa kuin sisältäkin, mutta hyvissäkin nyrkkisäännöissä on sijaa luovuudelle. Ruusupursotukset sopivat myös suolaiseen kakkuun :)

Voileipäkakun pinnoittamiseen on monta hyvää vaihtoehtoa:

300 g tuorejuustoa + notkistukseksi pari-kolme ruokalusikallista majoneesia (+ mausteita maun mukaan, toimii myös sellaisenaan)

TAI

300 g ranskankermaa + pari ruokalusikallista maustamatonta tuorejuustoa (helposti levittyvä vaihtoehto)

TAI

200 g tuorejuustoa + 1-2 dl napakaksi vaahdotettua vispikermaa (toimii erittäin hyvin myös pursotuksissa)

Sitten ei muuta kun voileipäkakun pinta valkoiseksi ja yrtit päälle. Nyt tarjolla on varsinainen väri-iloittelu, joten annetaan kaikkien kukkia ja luodaan ihan uusia maku- ja väripareja!

Ihania leipomishetkiä!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Blogiarkisto

2019

Kategoriat