Alkuperäinen ideani oli koristella kakku tomusokerikuorrutteella, jouluisilla strösseleillä ja valkoisilla sokerimassalumihiutaleilla. Kun otin kakun uunista ja kumosin sen lautaselle, suustani pääsi "wow" - tämä kakku ei todellakaan koristeita kaipaa!

Jääkaapit pesty, sahramipullat leipastu ja ässäpikkuleipien taikina kylmässä odottamassa. Sauna varsinaista työsuoritusta vaille kuurattu, kalja tekeytymässä ja kinkku otettu hiljakseen sulamaan. Pikkuhiljaa kun tekee, ei pääse kiire ja ressi iskemään päälle. Joulussa kun varsinainen valmistelu on vähintään yhtä ihanaa kuin varsinaiset juhlapyhätkin.

Lauantai on sitten laatikkopäivä: uunivuoroon pääsevät imelletty perunalaatikko sekä bataatti-, porkkana ja lanttulaatikot. Sopivassa välissä myös saaristolaisleivät pääsevät nauttimaan uunin lämmöstä.

Eilen oli vuorossa kuivakakkusavotta. Lapsuudenkodissani äitini leipoi aina jouluksi perinteisen hedelmäkakun, anoppilassa joulukahvin painikkeena nautittiin kirsikkakakkua. Oman kakkuni kokosin tänä vuonna vähän siitä, mitä kaapista sopivasti löytyi: taateleista, pullapoikien palttoista jääneistä rusinoista sekä lurauksesta kaupan valmista glögiä. Ja komiahan tuosta kaakusta tuli, vaikka itse sanonkin. Eikä maku jää leivonnaisessa kakkoseksi.

Taateli-rusina-glögikakku

200 g pehmeitä taateleita

100 g rusinoita

1,5 dl glögiä

200 g voita

Kaada glögi, taatelit ja rusinat kattilaan ja anna seoksen hetki kiehua. Taatelit imevät nopeasti nesteen, joten pitkään ei tarvitse hellan ääressä kakuntekijänkään seisoskella. Kun glögi on melkein imeytynyt, surauta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää lopuksi voi ja anna sen sulaa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä.

Kun seos on jäähtynyt, lisää muut ainekset:

2 munaa

2,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

0,5 dl kuohukermaa

4,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

Lisää munat, sokerit, kerma ja toisiinsa sekoitetut jauhot seokseen. Sekoita, mutta vältä turhaa vatkaamista.

Voitele kakkuvuoka voilla ja koristele tulevan kakun pinta näyttäväksi mantelilastuilla.  Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alaosassa 175 asteessa n. 50 min. - tunti.

Anna kakun hetki vetäytyä uunista tulon jälkeen ja kumoa se sitten lautaselle. Kakun voi tietenkin koristella vaikka miten hienoksi, mutta omaan silmään leipomus on tälläisenään juuri passeli :)

Ihania leivontahetkiä ja levollista joulunaikaa!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat