Mitäpä, jos tänä jouluna tarjoaisitkin perinteisen porkkanalaatikon sijasta makeita porkkanapiirakoita?

Pakastimesta mansikoita penkoessani vastaani kolahti - kirjaimellisesti - viime joululta ylimääräiseksi jäänyt porkkanasurvospakkaus. Pönikällä oli painoa mukavat puolisen kiloa, joten ihan mistään pikkiriikkisestä nirkamasta ei ollut kysymys. Hetken aikaa puntaroin laatikon ja piirakoiden välillä ja päädyin rypyttelyhommiin.

Rypyttely, se se on mielenkiintoista puuhaa! Ei siksi, että se jotenkin makuun vaikuttaisi vaan siksi, että siitä tuntuu olevan jokaisella oma, "oikea" mielipide. Miten pääty tulee tehdä, miten ryppyjen tulee laskeutua ja sitten se tärkein: tuleeko leipurin näkyä ohuen piirakkapohjan läpi?

Kaikki oikein!

Tosin kuulen jo korvissani, kuinka keskisuomalainen äitini kauhistelee pystyssä törröttäviä ryppyreunojani. Ei niiden tuolla tavalla kuulu sojottaa. Ensi kerralla sitten - taas :)

Ja siitä pohjan paksuudesta: ihan justiinsa niin paksua kuin mieli tekee. Itse pidän pohjasta, joka juuri ja juuri pysyy kasassa, mutta paksumpiakin pökäleitä on tullut maisteltua. Hyvällä menestyksellä.

Sitten itse piirakoihin:

Puuro

1 l maitoa

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

suolaa maun mukaan

400-500 g porkkanasurvosta

noin 25 g voita (jos keität puuron punaisesta maidosta, voilisää ei välttämättä tarvitse)

Keitän puurot aina kerroskattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää puuroriisit ja keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä puuro kypsäksi. Kerroskattilassa tähän keittohommeliin saa varata rapian tunnin. Mausta valmis puuro suolalla ja voilla. Lisää porkkanasurvos ja jäähdytä puuro.

Kuoritaikina

1,5 dl vettä

2 dl ruisjauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

2 tl öljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Varsinaiset piirakat

Kaulitse taikinasta sellainen parin millin paksuinen levy. Ota levystä sopivankokoisella pyörylällä pohjat. Juomalasi käy tähän tarkoitukseen erinomaisesti, samoin leivosten valmistamiseen tarkoitetut rinkulat. Kaulitse rinkula sopivan ohueksi. Tähän kaulitsemistarkoitukseen on olemassa oma pulikkansa, mutta marsipaanikaulin on mitä mainioin apuväline: kevyt, lyhyt ja todella näppärä käyttää!

Laita kaulitun pohjan päälle sopivasti porkkanatäytettä ja rypytä reunat mieleiseksesi.

Paista piirakoita 250 asteessa n. 15 minuuttia. Valele juuri uunista tulleet herkut vesi-voiseoksella (käntti voita ja loraus vettä).

Ihanaa joulunaikaa ja leipomisen iloa!

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Kategoriat