Pieni ripaus kevättä eli tammikuinen appelsiiniaurinko

Toiset väsähtävät syksyllä, toiset kipuilevat kevätuupumuksen kanssa. Minulle tammikuu on jo vuosia ollut varsinainen tuskien taival. En jaksa. En pysty. En kykene enkä kehtaa. Kaikki on ihan käsittämättömän työlästä. Eikä olotilaa ainakaan helpota se "uuden elämän aloittamisen hehkutus", mikä kuuluu olennaisena osana uuteen vuoteen ja samalla koko loppu-uuteenelämään. Kuntosalit täyttyvät, jumpat pursuavat ja joulukilot saavat kyytiä polkan voimalla. Minä yritän selvitä hengissä helmikuuhun.

Syksyllä pitenevää pimeyttä ei edes huomaa, sillä onhan joulu jo ovella. Syyskuussa voi askarrella joulukortteja, lokakuussa on hyvää aikaa leivontakokeiluille. Marraskuussa voi rakentaa piparkakkutaloja ja joulukuu onkin sitten pelkkää suuren juhlan tuntua. Mutta tammikuu. Pimeää, pimeää ja pimeää. Jouluun on melkein vuosi eikä juhannuskaan vielä lämmitä.

Taistelussa tammikuun pimeyttä vastaan on kaikki konstit sallittuja. Ja onhan se hyvä, jos päivä paistaa peiton alle vaikka sitten appelsiinihyydykkeen muodossa. Vanha juttuhan tämä keikausaurinko on, mutta edelleen toimiva ratkaisu kaamoksen selättämiseen.

Tammikuun appelsiiniaurinko

4 - 5 appelsiinia

4 liivatetta

1/2 dl vettä

4 dl kermaa

2 dl appelsiinirahkaa (jos haluat tömäkämmän version, voit käyttää vaikka appelsiinituorejuustoa)

appelsiininpaloja

100 g valkosuklaata

tomusokeria maun mukaan (jos käytät makeita appelsiineja, lisäsokeria ei paljoa tarvita)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutin ajaksi. Pese appelsiinit huolellisesti ja vuole kuoret pois niin, ettei kuoren valkoista osaa jää näkyviin. Leikkaa appelsiinit siivuiksi. Vuoraa noin parin litran vetoinen kulho tuorekelmulla. Asettele appelsiiniviipaleet kuohon reunoille:

Vaahdota kerma. Lisää rahka. Palastele kuohon vuorauksesta jääneet appelsiinit pieniksi kuutioiksi ja lisää kermarahkaan. Rouhi valkosuklaa palasiksi ja lisää seokseen. Lisää tomusokeria maun mukaan. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivate ohuena nauhana kermarahkaan koko ajan sekoittaen. Kaada kermarahkaseos appelsiineilla vuorattuun kulhoon.

Tasoita. Käännä ylijääneet kelmut hyydykkeen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Kumoa appelsiinihyydyke lautaselle ja koristele mieleiseksesi.

Ihania talvihetkiä ja kokkailun iloa! Kyllä se tammikuu tästä vielä taittuu. Ja jos ei talvi taitu niin selkä ainakin - tänään on lunta saanut kolata jo kolmeen otteeseen ja jos on taivaan merkkejä tunteminen, ei huomisaamuna lähdetä pihasta kuin se kuuluisa telkkä pöntöstä. Näyttää olevan tuprua tiellä eikä aurauskalustosta merkkiäkään.

Palataan taas, kun kattila porisee!

Kommentit (0)

Seuraa 
Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

Kategoriat