Jokainen tarvitsee hyvän Personal Trainerin

Uuden vuoden lupauksissa käännytään kohti neljättä viikkoa - miten sinulla on sujunut? Minun herkkulakkoni on pitänyt ja olen edelleen ihmeissäni, miten helppoa on ollut luopua suklaasta ja muusta makeasta. Makea on kyllä löytänyt tiensä ruokavalioon, mutta eri reittiä kuin aiemmin. Olen lisännyt hedelmien syöntiä. Se lienee terveellinen muutos, vaikka niissä hedelmien omaa sokeria onkin. Tämä osio menee siis hyvin eteenpäin.

Liikunta sitten. Facebook-seinäni on täynnä erilaisia mainoksia kannustavista Personal Trainereista ja kuntoiluohjelmista ruokavalioineen. On asiaa bikinifiteistä +50-ohjelmiin. Kyllähän ne houkuttavat liittymään sinne ja tänne tai ainakin verkkovalmennukseen. Jokainen löytää oman tapansa toimia. Minun henkilökohtainen valmentajani on perheemme koira. Se ei nyt ehkä ole ollut paras valinta, sillä näyttää siltä, että koiramme valmennusohjelmat suuntautuvat vahvasti sohvalle ja takan lämpöön.

Koira vaatii äänekkäästi lenkille. Lähtiessä se varmistaa iloisesti hyppien ja haukkuen, että päästäänhän tässä varmasti mukaan. Ensimmäiset 100 metriä koira jaksaa touhukkaasti edetä vauhtia kiihdyttäen ja liikkeelle tsempaten. Sitten pienen koirulin ikä tekee tepposet ja lenkkimme muuttuu hitaaksi etenemiseksi tuoksulta toiselle. Jossakin kohtaa se hakeutuu viekkaasti tien toiselle puolelle ja muuttaa suunnan kohti kotia - eihän me nyt enää tuonne päin mennä. Kun palaamme kotiin, se seuraa tarkasti puuhiani. Jos vain pyrin kohti sohvaa, valmentajani haluaa sinne myös. 

Eihän tässäkään valmennuksessa ole varsinaisesti vikaa. Minut kannustetaan ulos ja liikkeelle. Raitis ulkoilma työpäivän jälkeen tuntuu mukavalta. Koira ei mitenkään estele sitä, että ottaisin koiralenkin jälkeen BungyPumpit kaapista ja lähtisin yksin uudelleen. Tämä silta on vielä ylitettävänä. Minä niin mielelläni ajattelen samoin kuin koira - kyllähän tämä meille jo riittää. Mennään sisälle lämpimään.

Miten ihmeessä oppisin innostumaan liikunnasta eri tavalla? Kun ensimmäisen kerran tein 100 päivän herkkulakon, päätin liikkua kolme kertaa viikossa. Sovitin ne liikunnat päiviin lauantaista maanantaihin. Sitten ne "oli tehty" ja muut päivät olivat vapaapäiviä. Tälläkin kertaa ajattelin toimia 3 kertaa viikossa-taktiikalla. Joka kyllä toteutuu, mutta pääsääntöisesti pieninä koiralenkkeinä, joita siis ei voi oikein kutsua kuin happihyppelyiksi. Eli ei toteudu samalla tavalla kuin aiemmin.

Kun ei koskaan ole ollut järin liikunnallinen, on vaikeaa muuttaa tapojaan. Olen kotoisin maalaistalosta ja silloiset heinänteot, kasvimaat, marjapensaat ja muut työt olivat automaattisesti fyysisiä eikä erillistä liikuntaa edes oikein tarvinnut. Pyörällä polkaistiin rantasaunan lämmitykseen, mummolaan tai toimiteltiin muita asioita. Liikunta oli hyötyliikuntaa. Aina oli joku syy liikkua. Jos joskus kaipasi vaikka mahdollisuutta päästä aerobic-tunneille, niin isä totesi, että tuolla kasvimaalla on sinulle aerobiccia kerrakseen. Golfia maalaismies ei ymmärtänyt ollenkaan - mitä järkeä on haeskella reikiä pitkin peltoa, kun on järkevämpääkin tekemistä.

Tänäkin päivänä tunnistan itsessäni sen, että aina pitäisi olla joku hyödyllinen syy liikkumiseen, ei vain kunnon tai terveyden vuoksi, joka nyt olisi mitä painavin syy! Kesäaikaan mökkeillessä liikunta tulee mukaan kuin luonnostaan. Mökillä on aina jotakin puuhaa ja loppukesän mustikka- ja puolukkamättäät houkuttavat hyötyliikkujaa. Talvikausi onkin sitten liikkumisen suhteen haastavampi juttu.

Olen kekseliäs, kun pitää miettiä tekosyitä liikkumisen esteeksi. Sataa, tulee, kylmä on. Työmatkojen taittaminen kävellen ei onnistu, kun menee tukka, väärät vaatteet sitten töissä tai jotakin muuta merkittävää. Nyt ei jaksa, huomenna menen ja muuta ponnekasta selitystä. 

No tästäkin on vain yksi suunta. Pienet parannukset askel ja lenkki kerrallaan. Tänään lähden tuplalenkille. Ensin matelen koiran kanssa pikkulenkin ja sitten jatkan BungyPumpeilla. Ulkoliikunta on minua varten. Sen jo tiedän. Miten sinä tsemppaat itsesi liikkeelle silloin, kun sohva ja mukavuudenhalu tavoittelevat ykkösijaa? 

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Wabi-sabi. Menocore. Hygge. Ja muuta tavallista arkea ikuisten elämäntapaheikkouksien äärellä.