Kahdeksan viikkoa olen pitäytynyt kaikista makeista herkuista! Aika on mennyt nopeasti ja helpohkosti. Ilmoittauduin työpaikan hyvinvointiryhmään, jossa jokainen asettaa omat tavoitteensa kohti terveellisempää elämää. Ryhmän tuki ja tsemppaus tukee mukavasti omia tavoitteita. Huumoria ei unohdeta ja heikoista lenkeistään saa puhua vapaasti.

Hyvinvointiryhmän alussa kävin verikokeissa ja tällä viikolla terveydenhoitajan tarkastuksessa. Harmittelin jälkeen päin, etten juksannut pituudekseni esimerkiksi kahta metriä ja kolmeakymmentä senttiä. Punnituskohdassa siitä olisi voinut olla hyötyä. "Sinulla on metabolisen oireyhtymän kaikki tunnusmerkit", totesi terkka ynnättyään pituudet ja painot. Kun lähdin vastaanotolta, minulla oli taskussa kohonneet kolesteroliarvot ja metabolisen oireyhtymän diagnoosi. Plus joku näyte kolesterolia alentavista muroista. Muroja lukuun ottamatta, minulla oli kaikki tuo tiedossa jo mennessä. Kukaan ei vain koskaan ole diagnosoinut ylipainoani. Onhan se nyt paljon hienompaa kieltäytyä pullasta ja sanoa, että en voi ottaa, kun minulla on tämä metabolinen oireyhtymä sen sijaan, että alkaisi selittelemään, että en voi syödä pullaa, kun ylipainoni huitelee ylälukemissa.

Hyvinvointiryhmän vetäjä on antanut meille pieniä tehtäviä pitkin matkaa. Hän korostaa, että ei kannata haukata liian isoa palaa kerrallaan (sehän lihottaisikin!), vaan edetä pienin muutoksin. Sekä syömisessä että liikkumisessa. Kyseessähän on loppuelämän muutokset.

Minä taivuin levitteiden edessä, kun minulle selvisi, että keskimäärin kuusi palaa leipää saa syödä päivässä, eikä suinkaan töistätulokahveilla. Oivariini on minusta ylivoimaisesti paras levite ja houkuttaa kyllä usemapaan leipäpalaan. No kolesterolin ja leipäaktiivisuuteni vuoksi päätin ostaa Lättaa. Kolesterolia alentavia levitteitä olen jo kokeillut, mutta sinnehän ne unohtuivat jääkaapin perukoille. Lätta ei kyllä Oivariinia korvaa, mutta on kohtuullisen makuista. Lisäksi annoin itselleni luvan herkutella viikonloppuisin Oivariinillakin. Pienin edistysaskelin etenen.

Liikuntaa olen pyrkinyt lisäämään. Pyyhin pölyt soutulaitteesta ja olen aktivoitunut koiran kanssa. Lenkki se on kuitenkin pienikin lenkki. BungyPumpit tarttuvat matkaan kerran viikossa ja joka päivä suunnittelen liikunnan lisäämistä. Jopa hiihtämistä olen mielikuvissani harjoitellut ja tsempannut itseäni sohvalla Niskasen ja Pärmäkosken hiihtäessä podiumeille.

Päätin tammikuun alussa, että en mene vaakaan lainkaan. Paino putoaisi minkä putoaisi, kyllä sen vaatteista sitten huomaisi. Terveydenhoitaja kuitenkin punnasi minut, mutta kielsi hyppäämästä vaakaan päivittäin. Se helpotti. Todettiin siinä, että kun 150 päivän urakkani on ohi, on viisainta aktivoitua vähän  vaakailussakin, ettei homma pääse karkaamaan takaisin. Mukavaa ja inhimillistä motivointia terveydenhoitajalta. Ihan tässä jaksaa taas uskoa omiin elämäntapamuutoksiinsa.

Tiesitkö muuten, että 10 minuutin soutu kuluttaa kaloreita noin vajaan suklaapalan verran?

Kommentit (0)

Seuraa 

Wabi-sabi. Menocore. Hygge. Ja muuta tavallista arkea ikuisten elämäntapaheikkouksien äärellä.