Olemme viime aikoina jutelleet paljon Venlan kanssa omien rajojen vetämisestä ja siitä, miten vaikeaa on sanoa EI.

Hämmästyin kun tajusin, että omalla, viisaalla tytölläni on vaikeuksia tässä asiassa. Olin aina ajatellut, että Venla osaa arvostaa itseään niin paljon, että ei suostu mihinkään vain toisia miellyttääkseni.

Toisaalta en tajunnut, kuinka paljon empatiakyky vaikuttaa tähän asiaan. Molemmat lapseni ovat mielestäni uskomattoman empaattisia ja osaavat ikäisekseen hämmästyttävällä tavalla asettua toisen asemaan.

Jos on empaattinen, välittää ihmisistä ja saa mielihyvää toisten "hoitamisesta", voi helposti unohtaa itsensä.

Tytärtäni seuratessa jaksan aina hämmästellä, miten minun lapsestani on kasvanut noin empaattinen. Minähän olen omasta mielestäni ensisijaisesti itsekäs p*skiainen.

Toisaalta, kenties en aina ole ollut. Ehkä vuodet ovat muokanneet minusta tällaisen oman napanöyhdän kaivajan.

Juttelimme hiljattain aiheesta perusteellisesti ja löysimme nämä kymmenen näkökulmaa EI:n sanomisesta.

  1. EI on kiltille ihmiselle vaikea sana, niin kotona kuin työpaikalla. Töissä voi aluksi saada itsetunnolle pönkitystä, kun sanoo aina Joo. Ajan oloon mitta tulee kuitenkin vähitellen täyteen, sillä liika on liikaa. On huono juttu, jos Joojoo-naisesta sulkeutuu yhdessä yössä EI-muija. Se nimittäin tarkoittaa räjähdystä: sitä, että pitkään tukossa ollut kanava purkautuu yhtäkkiä. Jos purkaus suuntautuu ulkopuolelle, työyhteisö voi yllättäen joutua tutustumaan aivan uuteen, ei-enää niin mukavaan työkaveriin. Jos paha olo suuntautuu sisälle, Joojoo-nainen väsyy taakkansa alle.
  2. EI on vaikeaa sanoa, koska sen taustalla vaikuttaa pelko toisen reaktioista. Mitä jos minut hylätään, kun sanon EI? Jos en sen takia enää kelpaakaan? Tämä pelko on iso mörkö, mutta on tärkeää tiedostaa se. Silloin voi alkaa muuttaa käyttäytymistään.
  3. Jos EI:n sanominen pelottaa, kannattaa esimerkiksi visualisoida itselleen se pahin tilanne, johon EI voi johtaa. Tällaisen kuvitelman kautta huomaa, että ei edes pahin tilanne loppujen lopuksi olekaan niin paha, vaan siitäkin selviäisi. Tämäntyyppisen ajatusleikin kautta huomaa, että viime kädessä EI:n sanominen kannattaa.
  4. Kun on oppinut sanomaan EI, se kannattaisi aina sanoa arvostavasti. Valmistaudu tarvittaessa perustelemaan syyt kieltäytymisellesi.
  5. Kotona EI:n sanomista ei aina tarvitse perustella. Yksityiselämässä meillä jokaisella on omat rajamme ja oikeus koskemattomuuteen, eikä sitä tarvitse selitellä.
  6. Kun perustelet kieltäytymistäsi, käytä Minä-puhetta. Kerro, miltä sinusta tuntuu ja miksi olet päätynyt kieltäytymään. Näin et vahingossa sorru syyttelemään toisia.
  7. EI ei ole mustavalkoinen asia. Erityisesti töissä on hyvä oppia kieltäytymään ehdollisesti. "Ei nyt, mutta kahden päivän kuluttua." "Ei vielä mutta sen jälkeen, kun olen ensin tehnyt tämän asian, joka minulla oli kesken." Nämä ovat ajanhallinnan kannalta kuningaslauseita. Kuinka monta projektia onkaan pelastettu uusilla aikatauluilla? 
  8. Sano EI, jos on vaarana, että lupaat liikaa. Monessa asiassa on parempi luvata vähän vähemmän ja yllättää sitten positiivisesti.
  9. Varmista aina, että toinen osapuoli on ymmärtänyt kieltäytymisen. Joskus toinen ei halua tajuta sanaa EI, koska odottaa niin kovasti myöntymistä.
  10. EI on tärkeä sana. Kun sitä oppii käyttämään taitavasti, pääsee keskittymään elämässään tärkeisiin asioihin.

Onko sinun helppoa sanoa EI?
 

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (2)

Lyyli
1/2 | 

Hyvä juttu, osui ja upposi. Olen niin kiltti, etten aina osaa pitää puoliani. Kiitos tästä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram