Kirjoitukset avainsanalla Lukeminen

Oletko huomannut, että täällä Kodin Kuvalehdessä ollaan tekemässä äitien kehumisen maailmanennätystä? Ihanassa kampanjassa kerätään äidin ja tyttären yhteiskuvia ja annetaan äideille kiitoksia.

Kun päätin lähteä mukaan hankkeeseen tajusin, että olen turhan harvoin kiittänyt omaa äitiäni. Äideille kun annetaan kitsaasti kiitoksia muulloin kuin kerran vuodessa, äitienpäivänä.

Löysin lapsuuden valokuva-albumistani tämän kuvan, jossa näkyy minä ja äiti. Kovin montaa yhteiskuvaa meistä ei löytynyt vauvakuvia lukuun ottamatta. Äiti taisi useimmiten olla kameran takana.

Tämä kuva on otettu kesällä, kun olin 12-vuotias eli samanikäinen kuin oma tyttäreni nyt. Katselin lapsuudenkuvia ja päätin listata muutamia asioita, joista olen äidilleni kiitollinen. Niitä tuli paljon, mutta tässä joitain isoimpia niistä:

1. Korkeakulttuurin arvostus

Kun ajattelen sivistynyttä ihmistä, mieleeni tulee ensimmäiseksi äitini. Lapsuudessani hän johdatti meidät arvostamaan klassista musiikkia, kuljetti taidemuseoissa ja kannusti uppoutumaan kirjallisuuden klassikoihin.

Silloin pienempänä en tajunnut, miksi meidän piti pääsiäisenä kuunnella aina Matteus-passiota tai miksi Waltari muka oli niin ihmeellinen kirjailija. Nyt aikuisena kun ymmärrän paremmin, olen äidille kiitollinen.

2. Koulutuksen arvostus 

Äiti teki uransa lehtorina ja luonnollisesti kannusti meitä lapsia opiskelemaan sekä panostamaan soittoharrastukseen.

Minulla oli lahjoja ja olisin varmaan pärjännyt koulussa ihan mukavasti, vaikka en olisikaan nähnyt paljoa vaivaa. Olen kuitenkin kiitollinen, että äiti kannusti aina yrittämään parhaansa. Sillä metodilla olen pärjännyt myöhemmin myös työelämässä.

3. Kansainvälisyys

Äiti on matkustellut paljon ja nuorena myös asunut pitkään ulkomailla. Ei siis kumma, että perheemme reissasi paljon yhdessä jo, kun olin pieni. 

Lukioikäisenä pääsin myös vaihto-oppilaaksi ja myöhemmin äiti rohkaisi minua, kun lähdin ulkomaille töihin. Ulkomailla asuminen on ollut asia, joka on avartanut maailmankatsomustani valtavasti ja opettanut suvaitsevaisuutta.

Kun näkee, miten ihmiset muualla elävät ymmärtää, että meillä ihmisillä on loppujen lopuksi paljon enemmän yhteisiä kuin erottavia tekijöitä.

4. Estetiikka

Äiti on ihminen, joka näkee ja arvostaa kaikkea kaunista ympärillään, oli se sitten kaunis astia, taulu, vaate tai toinen ihminen. Häneltä opin myös huolehtimaan itsestäni.

Toivon, että osa äidin kauneudentajusta jossain vaiheessa puhkeaa myös minussa kukkaan. Ehkä viimeistään siinä vaiheessa, kun lapset ovat omillaan ja minulla on enemmän aikaa paneutua esimerkiksi kodin sisustamiseen.

--

Nyt sinullakin on mahdollisuus kiittää omaa äitiäsi! Lähetä teitä esittävä uusi tai vanha yhteiskuva viimeistään ensi viikon torstaina 13.4.2017, voit voittaa liput Espoon Metro Areenalla 13. toukokuuta järjestettävään juhlanäytelmään!

Lähetä kuva ja kiitos tällä sivulla tai sähköpostitse osoitteeseen kodin.kuvalehti@sanoma.com. Kampanjaan voi osallistua lisäksi Instagramissa hashtageilla #kiitosäiti ja #kodinkuvalehti.

Oletko sinä jo osallistunut äitien kehumisen maailmanennätykseen? Mistä asioista olet kiitollinen äidillesi?

P.S. Muistathan osallistua viimeistään perjantaina 7.4. blogimme arvontaan, jossa voit voittaa kosmetiikkaa aurinkoisten päivien varalle! 

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (3)

OutiK
2/3 | 

Minullakin on ihan maailman paras äiti. Olenkin usein sanonut, että jos olen edes puoliksi niin hyvä äiti lapsilleni, kuin omani oli minulle, on lapsillani todella hyvät oltavat :)

Ihanaa tällainen arvostusjuttu. Pitääpä käydä laittamassa kuvaa <3

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaupallinen yhteistyö Sanoma Media Finlandin kanssa

Tiedätkö, mitä eniten odotan joulunpyhiltä? Sitä kiireetöntä, rentoa olotilaa, jossa ei ole pakko tehdä mitään. Se on hetki, jolloin minullakin on aikaa lueskella.

Ihan kuten tyttäreni Venla viime vuonna kirjoitti: 

Tärkeintä joulussa on se tunnelma, että kaikilla on kiva olla, eikä kukaan stressaa mistään. Mukavin hetki joulussa oli se, kun pukki oli jo lähtenyt, kun lahjat oltiin avattu, ja syvennyin lukemaan kummilta saamaani kirjaa. Silloin oli rauhaisaa, kaikki olivat iloisia ja onnellisia, eikä ollut kiire mihinkään tai pakko tehdä mitään.

Tänä vuonna aion perinteisten paperikirjan lehtien lisäksi selailla tabletilla aikakauslehtiä. Ellei sitten pukki tuo minulle lahjaksi digitaalista lukulaitetta...

Tiesitkö, että Sanoman aikakauslehtien lukijat voivat nyt nauttia kaikkien talon lehtien tarinoista ilmaiseksi digitaalisessa muodossa? Eli kun tilaat minkä tahansa Sanoman julkaiseman aikakauslehden, voit lukea ilmaiseksi 15 muuta aikakauslehteä sähköisessä muodossa.

Tutustu etuun täällä. Edun saat käyttöösi helposti:

    1.    Valitse lehti itsellesi tai lahjaksi klikkaamalla lehtikantta.
    2.    Siirry pyörittämään "lahjakarusellia".
    3.    Täytä nimi- ja osoitekentät sekä vahvista tilaus.

Olen hieman kokeillut palvelua ja se vaikuttaa ihan helppokäyttöiseltä. Digitaalinen aikakauslehti on yllättävän näppärä käyttöliittymä: se ei paina tablettia enempää ja palvelun sisällä on kokonainen, jättimäinen nippu lehtiä!

Aiotko sinä lukea joululomalla? Mitä on lukulistallasi?

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kirjat ovat minulle yhtä kuin elämä. Elinehtojani on neljä: vesi, ruoka, puhdas ilma ja lukeminen. 

Kirjat ovat kaikin puolin ihania. Kuten isoäitini minulle joskus sanoi: kirjoja voi vain silitellä ja siitäkin tulee hyvä mieli. Vaikka vain katsoisi ja sormeilisi kantta ja lehteilisi sivuja, siinäkin jo rauhoittuu ja päästää vähän arjesta irti.

Kirjat ovat portti toiseen maailmaan. Voit kokea paljon, paljon asioita joita et muuten pääsisi ikinä koittamaan. Kun luet, et ole oma itsesi. Et murehdi omia murheitasi. Elät tarinan mukana.

Joku on sanonut, että kirjat ovat maailman vahvin huume. Läjä paperimerkkejä, joita voit katsella tuntikausia ja samaan aikaan näet mielessäsi hallusinaatiotarinan. Jos et ole kokenut edellä mainittua, et vain ole löytänyt hyvää kirjaa.

Jenni Haukiokin sanoi Aku Ankassa olevassa kolumnissaan: “Lukeva lapsi on tulevaisuuden menestyvä aikuinen.” Sanavarasto kasvaa, opit uutta muiden kulttuurien elämästä, opit samaistumaan muiden ihmisten tunteisiin. Tässä on vain pari esimerkkiä.

Lukeminen on aika henkilökohtaista puuhaa. Elokuvan voi aina kokea yhdessä vanhemman tai kaverin kanssa, kirjaa oikeastaan ei, ellei sitä lueta ääneen tai kuunnella äänikirjana. 

Mielestäni lukemisesta saa kuitenkin kaiken ilon irti, jos lukee ihan itse. Silloin kirjan henkilöt puhuvat juuri sellaisella äänellä kuin haluaa.

Lukemiseen voi syventyä tuntikausiksi. Itse muistan hyvin kun isä ihmetteli töistä tullessaan, enkö ole tehnyt läksyjä. Vastasin että olen lukenut kesken jäänyttä kirjaa, eihän tässä ole mennyt kuin pari hassua minuuttia. Isä sanoi, että koulupäiväni oli loppunut kaksi tuntia aiemmin…

Mutta mitä jos lapsesi ei pidäkään lukemisesta? Jos se on “sairaan tylsää” verrattuna vaikka pelaamiseen? No, tässä listasin neljä vinkkiä, miten lapsesi rupeaa lukemaan:

 1. Älä lahjo. Saattaa kuulostaa omituiselta.  
  “Kulta, jos luet kuusi kirjaa saat jätskiä.” “ Kulta, saat nyt jätskiä jos luet ensi viikon lauantaihin mennessä kuusi kirjaa.” Kyllähän lapsi silloin lukee.
  Totta, lapsi lukee sen tietyn määrän. Mutta tällöin teet lukemisesta urakan, joka pitää suorittaa. Sen tylsän jutun, joka pitää tehdä ennen kuin saa tehdä jotain kivaa. 
  Kun lapsi on lukenut ne kuusi kirjaa, joudut keksimään taas uuden houkuttimen, sillä lapsi ei lue vapaasta tahdostaan. Pikemminkin sinun pitäisi laittaa lukeminen palkinnoksi, jota ennen täytyy  vaikkapa imuroida huone. 
  En suosittele rajoittamaan lukemista, mutta parempi niin päin kuin siten, että teet lukemisesta tylsää. Lapsi ei opi, että lukeminen itsessään on vähän kuin palkinto, vaan ajattelee että tätä tehdään niin kauan kunnes tavoite on suoritettu. 
  Vähän kuin lainan maksaminen. Kuka sitä haluaisi ylimääräistä maksaa? Kuka nauttii siitä, että maksaa lainaa? 
  Pidä siis lukemista normina, josta ei makseta suklaalla ja sokerihuurretuilla sanoilla. 
 2. Anna lukemisen näkyä. Osta lapselle oma kirjahylly ja olohuoneeseen kaikkien yhteinen. Täytä ne kirjoilla ja vie lapsi kirjakauppaan valitsemaan muutama kirja omaan hyllyynsä. Tee tällä tavoin lukemisesta mahdollisimman hauskaa ja anna sen näkyä niin sisustuksessa kuin kasvatuksessakin.
 3. Mitä vanhempi edellä, sitä lapsi perässä. Hyvä keino on lukea itse. Jos vanhemmat lukevat molemmat paljon, he viestittävät lapselle toiminnallaan, että lukeminen on niin hauskaa, että äiti ja isäkin tekee sitä. Jos lapsi kasvaa lukevassa ympäristössä, hän todennäköisesti kasvaa lukijaksi. 
 4. Tee lukemisesta normi. Älä järjestä mitään perheen yhteisiä lukuvartteja, jolloin keskustellaan kirjoista. Silloin lapselle tulee olo, ettei lukeminen kuulu normaaliin arkeen, vaan on jotakin erikoispuuhaa.
  Kerro lapselle teoillasi ja sanavalinnoillasi, että lukeminen on ihan normaalia, hyväksyttävää puuhaa. Ei sinun tarvitse välttämättä kehua kymmenvuotiasta, joka on lukenut 20-sivuisen kirjan. Mieti, että lukeminen on vähän kuin ulkona leikkiminen. Jos lapsi on 20 minuuttia ulkona, onko silloin paikallaan palvoa lasta silmät kosteina? 
  Enkä tässä tarkoita, että kun lapsesi on lukenut sen kirjan, joka käsittelee kvanttifysiikkaa ja on neljäsataasivuinen, et voisi taputtaa olkapäälle, halata ja sanoa että hän on kyllä urakoinut. Koska tiedän, että se voi olla aika vaikeaa luettavaa…
  Uskon myös, että jos lukeminen on yleinen puheenaihe perheessä, sekin innostaa lasta lukemaan. Keskustelun voi kääntää siihen ruokapöydässä, tai ainahan voit lukea ääneen hauskan kohdan kirjasta, jota parhaimmillaan luet. Kyllä lapsi kasvaa lukijaksi, jos hänet kasvatetaan. 

No niin, siinäpä ne taisivat olla. “ Hima siellä missä kirjani on “ Niin kuin Elastinenkin (melkein) sanoi…

Nauttikaa lukemisesta, sinä ja lapsesi!   

Terveisin, Venla 

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (6)

Itsekin Potter-kirjasarjan luk...
2/6 | 

Meidän poika innostui lukemisesta oikeastaan elokuvan myötä. Viime keväänä hän makasi sohvalla influenssan kourissa ja sattumalta juuri silloin tuli TV:stä hauska Neropatin päiväkirja -niminen elokuva. Aivan loistava leffa! Sen jälkeen kävi ilmi, että siitä on tehty myös useita kirjoja. Nyt ne kaikki on luettu ja uusia käännöksiä vain odotellaan... Meidän tapauksessa lahjominen auttoi myös: lupasin pojalleni, että lähdetään Lontooseen, jos hän lukee Harry Potterin. Vielä 9-vuotiaana kirja ei häneen uponnut, mutta nyt 10-vuotiaana Potterius on iskenyt! Kuudes Potter-kirja on menossa ja Lontoon matka varattu... ;-)

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Mukava kuulla, että into voi myös syttyä elokuvista! Itse olen juuri usuttanut 9-vuotiastamme lukemaan potterit, esikoinen kun oli jo hotkinut ne samanikäisenä. Minäkin olen vannoutunut Potter-fani... Kävimme tytön kanssa tuolla Potter-studioilla viime keväänä Lontoossa. (Kirjoitin aiheesta myös blogiini.) Ihanaa reissua teille sitten, kun aika koittaa!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija
3/6 | 

No mutta mitkä ne vinkit ovat? On oma kirjahylly, käydään joka toinen viikko koko perheen voimin kirjastossa, vanhemmat lukevat paljon, mutta lasta ei vaan kiinnosta. Vinkataan kavereiden hyvistä kirjoista, mutta ei kiinnosta. Helppo on luetella, mitä ei pitäisi tehdä, mutta mitäs tekisi, jotta saisi ei-lukutoukan lukeamaa???

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Hei ja kiitos kommentistasi! Tyttäreni käsitteli tässä postauksessa aihetta omien kokemustensa kautta ja keksi nämä neljä vinkkiä. Jos hänelle tulee mieleen muita vinkkejä, hän varmasti haluaa kirjoittaa niistä erikseen. Ikävä kuulla, että kaikesta huolimatta sinun lapsesi ei vielä ole löytänyt kirjojen maailmaa. Mukavaa viikonloppua!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

©Nordbooks

- Kaupallinen yhteistyö: arvontapalkinnon sponsoroi Nordbooks -

Sain pitkästä aikaa mahdollisuuden järjestää mukavan kirja-arvonnan. Palkintoina kolme blogini lukijaa saa Hanna van der Steenin Kullanhohtoisia unelmia -satukirjan.

Kullanhohtoisia unelmia on jännä, vähän erilainen satukirja. Se sisältää kahdeksan lämminhenkistä satua, jotka käsittelevät erilaisuutta, luovuutta ja lasten oikeutta saada olla lapsia. Kirjan sadut pohtivat muun muassa avioerotilannetta, lapsen tai aikuisen erilaisuutta sekä muuton aiheuttamaa muutosta lapsen elämässä. Mielikuvitustarinat on kirjoitettu lapsen näkökulmasta, rikkaalla lapsen kielellä.

Ylilääkäri Jari Sinkkonen on kirjan kummi. Kirjan esipuheessa Sinkkonen kirjoittaa: "Kullanhohtoisia unelmia -tarinakokoelma käsittelee mielikuvituksen ja lempeän huumorin kautta vakaviakin asioita. Kuitenkaan tarinoiden sävy ei ole osoittelevan opettavainen. Tämän kirjan avulla lapsi voikin oppia käsittelemään monia asioita ilman, että hän on itse asiasta tietoinen. Pidän kovasti näistä teksteistä ja toivon, etä Sinäkin viihdyt niiden parissa."

Kullanhohtoisia unelmia on myös siitä poikkeuksellinen teos, että kirjan tekijänpalkkiot menevät Pelastakaa Lapset ryn hyväksi!

Kirja on kuvitettu Johanna Lyömilän nukkevalokuvilla. Nuket valmistivat Aimokoulun 7-10-vuotiaat oppilaat. Aimokoulu on Hämeenlinnan lasten ja nuorten kuvataide- ja käsityökoulu.

Vastaa tähän postaukseen, niin olet mukana arvonnassa:

 

Maksimimäärä arpoja yhdelle osallistujalle on siis 10. Vastaa tähän postaukseen ja ilmoita, monellako arvalla olet mukana arvonnassa. Muistathan ilmoittaa myös sähköpostiosoitteesi (ellei se käy muuten ilmi esim. Blogger-tunnuksestasi) jotta saan sinuun yhteyden.

Arvonta päättyy kahden viikon kuluttua eli keskiviikkona 10.6. klo 20. Sen jälkeen ilmoitan onnelliset voitttajat.

Arpaonnea kaikille lastenkirjojen ystäville!

 

 

Yhteistyössä:  Nordbooks.


Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolkuvlog @Vlogia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (51)

42/51 | 

Minä olen onnistunut välttymään monelta somekanavalta, joten kaksi arpaa mukaan mielenkiintoisen palkinnon tavoitteluun. Joskus sekin voi riittää :).

43/51 | 

Oho ja hups, luultavasti liityin vasta nyt blogger lukijaksi, vaikka mielestäni olen ollut sitä jo aikojen alusta. Miten nyt niin olen sekoillut. Blogger, Bloglovin, Insta, google ja täytyypä tarkistaa tuo twitter. Joka tuutista seuraan ja kahdella arvalla lähden taistoon.

Sinkkonen kun on kerran kummina, on taatusti erinomainen kirja.

Ihanaa viikonloppua

44/51 | 

Seuraan Bloggerissa, Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä, joten neljällä arvalla mukaan :)

unelmiaonnesta(at)gmail.com

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram