Kirjoitukset avainsanalla Resepti

Nyt tiedän, mitä litkin tulevan heinäkuun kuumina, raukeina iltapäivän hetkinä, kun jano yllättää ja mieli kaipaa piristystä. Sain torstaina maistaa juomasekoitusta, josta veikkaan ensi kesän hitti-drinkkiä.

Kävimme Venlan kanssa yhdessä Lidlin "kreisikesän" avajaistilaisuudessa, jossa oli tarjolla yhtä sun toista herkkua. Minä esimerkiksi ihastuin tuliseen salaattiin, jonka kastikkeessa oli käytetty kookoskermaa. Venla taas väitti, ettei ollut koskaan ennen maistanut yhtä pehmeää mutta mureaa kanaa.

Mutta se alkoholiton cocktail eli mocktail! Sen resepti on drinkki-taitureiden, Son of a Punchin käsialaa. Raaka-aineet löytyvät Lidlistä. Kas näin:

Kesäpäivä-mocktail

  • 12cl Solevita Lemon Lemonadea
  • 4cl sitrunamehua
  • 6-10 mintunlehteä
  • Voit rakentaa juoman suoraan lasiin tai ravistaa ainekset yhteen ja siivilöidä jäiden päälle.

Tilaisuudessa tarjottiin myös toista, ihanaa mocktailia, jonka yleissävy oli kesäinen vadelma. Tässä senkin resepti:

Kreisikesä-mocktail

  • 12cl Freeway Raspberry & Lavender Soda Pop -juomaa
  • 3cl vadelmasiirappia
  • 3 cl sitruunamehua
  • Sekoita muut ainesosat ravistimessa jäiden kera paitsi Raspberry & Lavender Soda Pop -juoma. Siivilöi juoma jäiden päälle ja kaada lopuksi mukaan Raspberry & Lavender Soda Pop.

Millaisista juomista sinä pidät kesäkuumalla? 

Kuvista kiitos (paitsi 3. viimeinen kuva): Nelli kuvaa -kuvaajalle!

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aurinkoisena viikonloppuna on kätevää jättää päivällinen kypsymään uunin lempeään lämpöön siksi aikaa, kun itse nauttii ulkoilun ihanuudesta. Erityisesti savipadassa pitkään haudutettavat pataruoat ovat viikonlopuksi sopivaa, hieman juhlavampaa ruokaa.

Karjalanpaisti on perinneruoka, jossa luulisi lihan olevan välttämätön aines. Vaan ei se ole!

Olen viime aikoina kokeillut kokata pataruokia erilaisista lihankorvikkeista kuten nyhtökaurasta, ja nyt löysin viimein pataan parhaiten sopivan proteiinin. Suosikkini on soijapohjainen, ruotsalainen Oumph.

Oumphia myydään erimuotoisina paloina ja suikaleina, sekä maustamattomina että maustettuina. Oumph muistuttaa mielestäni häkellyttävästi lihaa, eikä siinä ei ole minkäänlaista soijan sivumakua. Olen blogissani vertaillut Oumphia muihin lihankorvikkeisiin aikaisemminkin.

Mutta lihaton karjalanpaisti. Miten se syntyy?

Perinteisesti karjalanpaistia haudutettiin pienessä lämmössä jopa yön yli.
 Ruokaan on usein käytetty rasvaista lihaa, jonka rasva on imeytynyt keitinliemeen. Perinteisistä perinteisin karjalanpaisti taitaa olla sellainen, jossa laakerinlehti ja pippurit uivat rasvassa helmeilevässä liemessä...

Kasvispohjaiset lihankorvikkeet eivät sisällä kovaa rasvaa lihan tavoin. Vege-uuniruokaan saa perinteistä tuntua, kun paistaa sekä Oumphia että juureksia pannulla, ja lorauttaa paistinrasvat pataan mukaan. Pataan kannattaa valmistaa vahva ja mausteinen liemi, jossa ainekset saavat muhia ja imeä itseensä aromeja.

Karjalanpaistissa ei usein ole kauheasti ollut kasviksia. Koska pelkkä kasvisproteiini vaikuttaisi uunipadassa hieman yksinäiseltä, laitoin sen kaveriksi keittojuureksia: porkkanaa, lanttua, palsternakkaa ja sipulia.

Olen luullut aiemmin, että Oumph kärsisi, jos sitä hauduttaa pitkään uunissa. Tämä kokeilu todisti luulon vääräksi.

Haudutin pataruokaa pari tuntia uunissa, eikä ainakaan valkosipulimaustettu Oumph mennyt mitenkään pahaksi. Tavallisesti Oumphissa on hieman sitkeä rakenne, joten uunissa se vain mukavasti pehmeni ja tuli mielestäni oikein mureaksi.

Lihaton karjalanpaisti 

  • pussi Oumph-paloja (n. 300 g) 
  • noin litra vettä (vähemmän tai enemmän tarvittaessa - sen verran, että kasvikset peittyvät)

  • 1–1,5 kasvisliemikuutiota

  • 5 pientä porkkanaa

  • 1–2  pari sipulia 
  • pätkä palsternakkaa

  • pienehkö lanttu tai puolikas keskikokoisesta
  • kokonaisia mustapippureita

  • suolaa
 (savusuolaa, jos omistat sellaista)
  • muutama laakerinlehti
  • 
timjamia, rosmariinia
  1. Ruskista Oumph-palat pannulla. Kaada ne sekä paistinrasva uunipadan pohjalle tai suureen uunivuokaan. 
  2. Kiehauta litra vettä ja sekoita joukkoon kasvisliemikuutiot.
  3. Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit ja ja palsternakka ja paista niitä pannulla öljyssä, kunnes ne saavat väriä. Lisää pannulle timjami ja rosmariini. Hetkisen kuluttua kaada kasvikset ja paistinrasva uunivuokaan.
  4. Kaada uunivuokaan kasvisliemeä niin, että ainekset peittyvät.
  5. Lisää pippurit ja laakerinlehdet. Lisää myös tarvittaessa suolaa, tarkasta maku.

  6. Paista uunissa 170 asteessa 1,5–2 tuntia.
  7. Tarjoile esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Kävimme perheen kanssa ruokapöydässä kiinnostavan keskustelun siitä, miksi perinneruoista ylipäätään pitäisi tehdä uusia versioita käyttäen lihankorvikkeita? Itselleni osasyy, jonka vuoksi aloin vegaaniksi on se, että kasvissyönti on yksi merkittävin ympäristöteko, jonka voi tehdä – merkittävämpi kuin esim. pakkausjäte tai ulkomaisen ruoan kuljetukset.

Olen varma, että ajan oloon maapallomme ei tule kestämään nykyisenkaltaista teollista lihantuotantoa. Lihaan tullaan kohdistamaan haittaveroja kuten nykyään alkoholiin, tupakkatuotteisiin tai sokeriin.

Silloin lihasta tulee merkittävästi nykyistä kalliimpaa, ylellisyystuote. Ja silloin on mukavaa, kun voi edelleen valmistaa lempiruokiaan, ilman lihaa.

Osa tuttavistani vierastaa kasvisproteiineja koska kuvittelee, että niistä voi valmistaa vain eksoottisia, aasialaisia ruokia. Tämä lihaton karjalanpaisti kumoaa tuon uskomuksen mielestäni täydellisesti!

Oletko sinä kokeillut valmistaa perinneruoista kasvisversioita? 

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit (4)

atomi
1/4 | 

Hyvä idea, täyttyä kokeilla. Myös quorn on rakenteeltaan ja suutuntumalta miellyttävää.

SuviJohanna
3/4 | 

Oon tehny "karjalanpaistia" nyhtökaurasta hauduttaen ja tulee todella hyvää :) ensin paistaa pannussa rasvassa, hieman suolaa joukkoon. Pataan, sinne porkkanaa ja sipulia, fonducup tai kasvisliemikuutio, laakerinlehdet ja vettä, niin että peittyy. Sitten uunissa ainakin parituntia. Extra hyvää, kun kaato lopuksi vielä kaurakermaa ja anto muhia! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Perinteiset joulukakut eivät ollenkaan välttämättä ole niitä parhaita. Olen kuluneen vuoden aikana herkutellut useilla suussasulavilla raakakakuilla, jotka peittoavat perinteiset kakut mennen tullen. 

Tässä kooste blogini rakastetuimmista raakaherkuista, joista jokainen voi olla joulupöytäsi kuningatar!

”Snickers”-raakakakku

6 hengelle

18 cm irtopohjavuoka

Pohja
6 Medjool- taatelia
1,25 dl pähkinöitä
2,5 rkl raakakaakaojauhetta
1 dl kookoshiutaleita
ripaus vaniljaa

Poista taateleista kivet ja huuhtele ne kevyesti. Laita ainekset tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi. Levitä irtokakkuvuoan pohjalle tasaisesti.

Kinuskikerros
5 taatelia
1,5 tl kookosöljyä
vaniljaa maun mukaan
ripaus suolaa
1 rkl maapähkinävoita

Poista taateleista kivet ja liota kuumassa vedessä noin 10 minuuttia. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja blendaaa. Levitä pohjan päälle tasaisesti

Maapähkinämousse
1 tölkki kookosmaitoa (esim Biona)
1 dl maapähkinävoita
1 rkl vaahterasiirappia
ripaus vaniljaa

Laita kookosmaitotölkki jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jotta pintakerros kovettuu. Kaavi tölkistä kova osa tehosekoittimeen. Nestemäisen osan voit käyttää esim. smoothieen. Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi mousseksi ja kaada kinuskikerroksen päälle.

Laita kakku pakastimeen vähintään 2 tunniksi.
Ota kakku pakastimesta, irrota se vuoasta ja valmista kuorrute.

Kuorrute
raakasuklaata tai tummaa suklaata
pähkinöitä
suolaa (mielellään esim. Himaljan suolaa)

Sulata suklaa vesihauteessa. Laita esim. cashew-pähkinöitä kakun päälle ja kuorruta suklaalla kakun pinta. Voit ripotella päälle hieman suolaa.

Kakku on valmis tarjottavaksi noin tunnin kuluttua pakastimesta ottamisen jälkeen. Kakku säilyy jääkaapissa n. 5 päivää ja sen voi myös pakastaa uudelleen.

Maidoton ja gluteeniton suklaakakku

Tästä reseptistä kaikki kunnia kuuluu Kinuskikissa-blogille.

Pohja:
150-160 g (gluteenittomia ja maidottomia) Digestive-keksejä
75 g (maidotonta) margariinia
¼ dl ruokosokeria

Täyte:
6 dl kasvis- tai soijapohjaista vispiä (kasvispohjaisen osalta varmista gluteenittomuus)
½ dl ruokosokeria
350 g (maidotonta) tummaa suklaata (esim. Plamil)

Koristelu:
mansikoita tai suklaarouhetta

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla - näin kakku irtoaa kauniimmin.

Murenna keksit monitoimikoneella tai kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja sekoita keksit ja ruokosokeri joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle.

Vaahdota kylmä vispi kuoheaksi. Sekoita joukkoon ruokosokeri. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) välillä sekoitellen. Lisää suklaasula vispivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Tasoita reunat lastalla tai palettiveitsellä. Koristele suklaarouheella ja tuoreilla mansikoilla

Jouluinen porkkanakakku

6 hengelle

Pohja
3 dl porkkanaraastetta hienoksi raastettuna
3 dl pekaanipähkinöitä
0,5 dl hunajaa
0,5 dl neitsytkookosöljyä vesihauteessa sulatettuna
3 tl ceylonin kanelia
1 tl inkivääärijauhetta
ripaus vaniiljaa
ripaus kaardemummaa

Jauha pähkinät tehosekoittimessa hienoksi ja siirrä kuljoon. Sekoita tehosekoittimessa tasaiseksi porkkanaraaste, hunaja ja mausteet. Lisää porkkanaseos ja sula kookosöljy pähkinäjauhon joukkoon. Sekoita tasaiseksi lusikalla.

Täyte
1,5 dl neitsytkookosöljyä sulatettuna
0,75 dl lucuma-jauhetta
1 rkl hunajaa
3 rkl sitruunamehua
1 tl lesitiinijauhetta

Sekoita ainekset keskenään ja vispaa sekaisin.

Kuorrute
2 dl kuivia cashew pähkinöitä
1 dl neitsytkookosöljyä sulatettuna
0,25 dl hunajaa
2 rkl lucuma-jauhetta
3 rkl sitruunamehua

Sekoita tehosekoittimessa kaikki ainekset ja sekoita, kunnes seos on sileää. Voit laittaa seoksen kulhoon ja jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Kakun kokoaminen
Levitä kolmasosa pohjataikinasta irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle. Tasoita pinta lusikalla. Kaada päälle puolet täytteestä ja siirrä kakku 15 minuutiksi pakastimeen jähmettymään. 
Lisää sitten päälle kolmasosa pohjataikinasta ja loput täytteestä. Siirrä kakku 15 minuutiksi pakastimeen jähmettymään.
Lisää loput pohjataikinasta täytteen päälle ja siirrä kakku tunniksi pakastimeen.
Levitä kuorrute kakun pinnalle ja reunoille sileällä veitsellä.
Koristele haluamallasi tavalla.

Helpompi versio: jätä kerrostaminen tekemättä ja laita pohjan päälle suoraan täyte sekä kuorrute. Toimii myös ilman kuorrutetta.

(Alkuperäinen resepti on peräisin Hannamari Rahkosen e-kirjasta Raakaleivonnan ABC)

Raikas valkosuklainen marjakakku

6 hengelle

2,5 dl cashewpähkinöitä liotettuna (väh. 3 tuntia)
1 dl kookosmaitoa (tölkistä se kova osuus)
100g kaakaovoita vesihauteessa sulatettuna
0,5 sitruunan mehu
ripaus aitoa vaniljaa
0,5 dl hunajaa tai agavesiirappia

2 dl marjoja
3 taatelia kivet poistettuna

Sekoita tehosekoittimessa cashewpähkinät, kookosmaito, kaakaovoi ja sitruunamehu tasaiseksi. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista maku, lisää makeutta tarvittaessa.

Soseuta savasekoittimella noin neljäsosa marjoista ja pieneksi pilkotut taatelit. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.

Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle tuorekelmua ja laita siihen loput marjat. Kaada sitten päälle marja-taatelisose.
Kaada cashew-seos marjojen päälle ja laita pakastimeen. Anna jähmettyä ainakin tunti pakastimessa tai kunnes täyte on jähmettynyt.

Irrota vuoan reunat. Laita tarjoilualusta kakun päälle ja kumoa kakku kääntämällä ylösalaisin. Poista vuoan pohja ja tuorekelmu. Anna sulaa noin tunti ja koristele halutessasi tuoreilla marjoilla.

Helpompi versio: laita marjat ilman soseuttamista vuoan pohjalle kelmun päälle.

(Alkuperäinen resepti on peräisin Karita Tykän kirjasta Sokeriton)

Millaisia kakkuja teillä nautitaan joulunpyhinä?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Näin kylmään aikaan keho kaipaa lohduksi kaikkea makeaa... Aikaisemmin talvikaudella mässäilin suklaalla kuin pieni porsas mutta tänä vuonna luulin jo, että suklaaherkuttelu on unohdettua hupia kohdallani, koska ryhdyin noudattamaan vegaani-ruokavaliota.

Vähänpä tiesin. Hiljattain nimittäin sain maistaa tätä jumalaisen ihanaa suklaakakkua, kun kyläilimme tuttavaperheen luona. Olemme sen jälkeen tehneet sitä peräti kolme kertaa lyhyen ajan sisällä.

Resepti on alun perin Kinuskikissa-blogista, jossa kakusta löytyy kaksikin versiota: mansikoilla koristeltu ja Halloween-teemalla toteutettu haamukakku.

Ohjeista poiketen koristelimme oman kakkumme vain koristerakeilla ja strösselillä (koska apukokkini näin päätti).

Käytimme myös pohjaan tuplamäärän Digestive-keksejä, jotta pohjasta varmasti tulisi kunnollinen. Maidottomia suklaalevyjäkin meiltä kakkuun upposi kaksi kappaletta.

Tässä meidän muokkaamamme ohje:

Pohja:
noin 300 g (gluteenittomia ja maidottomia) digestive-keksejä
75 g (maidotonta) leivontamargariinia
¼ dl ruokosokeria

Täyte:
6 dl kaura- tai soijavispikermaa
300–400 g (maidotonta) tummaa suklaata
½ dl ruokosokeria

Koristeluun eri värisiä nonparelleja, strösseleitä tai koristerakeita (tarkista, ovatko vegaanisia/gluteenittomia!)

Kakku on uskomattoman helppo ja nopea valmistaa: keksit murskattiin pohjaan, margariinit sekaan, vegaaninen taloussuklaa sulatettiin, soijakerma vatkattiin, täyte kaadettiin pohjan päälle ja koko ihanuus laitettiin muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Syntyy siis käden käänteessä myös vähemmän taitavalta kakkumaakarilta!

Kakku tosiaan sopii useimmille erikoisruokavaliota noudattaville. Silti sitä ei uskoisi miksikään erityisruokavaliokakuksi – se on niin suussasulavan suklaista.

Kokeile vaikka itse! 

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Tuo on tosiaan yksi parhaista kakuista ja niin helppo valmistaa! Vegaaniaspektista kannattaa huomioida, että suurimmassa osassa strösseleitä on liivatetta, joka on eläinperäistä. Raastettu suklaa toimii esimerkiksi todella hyvin kakun päällä jos strösseleitä ei löydy vegaanisena :)

Vierailija
2/2 | 

Kannattaa huomioida allerhikoille tehdessä varsinkin keksit tarkkaan, tavalliset digestive keksit ei ole gluteenittomia ja gluteenittomat digestivet eivät ole maidottomia. On kuitenkin hyvä kakku myös muilla kekseillä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 14-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat