Kirjoitukset avainsanalla Matka

Kesäkausi on Suomen Lapissa hiljainen. En ymmärrä miksi.

Kansallispuistojen luonto on kesäaikaan kovin kaunista, eikä tänä kesänä hyttysistäkään ole kiusaa - kuten ei yleensäkään tuulisilla tuntureilla. Ja esimerkiksi heinäkuun puoliväliin Pallakselle on luvassa yli 25-asteen helteitä!

Kävimme hiljattain puolison kanssa nauttimassa muutaman päivän ajan tuntureiden hiljaisuudesta. Kyllä teki hyvää.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin ja kävijämääriltään suosituin. Vierailimme Pallaksella ensimmäisen kerran toissa kesänä ja siitä asti olen hinkunut takaisin. Tuolloin patikoimme seitsemän kilometrin mittaisen Palkaskeron reitin sekä tutustuimme Pyhäjoen rehevään, lehtomaiseen luontopolkuun.

Tällä kerralla kiipesimme pisimmän ja korkeimman, yhdeksän kilometrin mittaisen Taivaskeron reitin. Taivaskero yltää 809 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Taivaskeron laella on vuoden 1952 olympialaisten muistolaatta, sillä Suomen olympiatuli sytytettiin siellä yöauringon loisteessa. Viestijuoksijat kuljettivat sen Taivaskerolta Helsinkiin, jossa se yhtyi Ateenasta tuotuun tuleen. 

Reitti Taivaskerolle on varsinkin loppuvaiheessa aika täynnä kivenmurikoita, ja polulla on nousua yli 300 metriä. Toissa vuonna jätimme sen välistä, koska meillä oli Napsu-koira mukana, emmekä olleet varmoja karvaisen ystävämme patikointikunnosta.

En tiedä, miksi ihastun vuosi vuodelta enemmän pohjoisen kohteisiin. Olen käynyt Kuusamossa Karhunkierroksella, Kilpisjärvellä, Levillä, Rukalla, Pyhällä ja Pallaksella sekä Oloksella.

Mitä karumpi paikka, sitä kauniimpi. Mitä lähemmäs tunturin huippu tulee, sitä vaikuttavampaa luonto on. Tunturin laella, paljakalla, selviytyvät ainoastaan  sitkeät varpukasvit, ja ihan huipulla eivät moni niistäkään.

Pallaksen lisäksi patikoimme tällä kertaa Särkitunturille, jolta aukeavat alueen kauneimmat maisemat. Patikointipolku huipulle on 3,2 kilometrin mittainen ja aika helppoa kulkea. Matkan varrella on vain pari pientä, jyrkähköä nousua, ja määränpään lähestyessä polku muuttuu hieman kivikkoisemmaksi. 

Noin puolimatkassa matkan varrella on lammen rannalla soma Särkivaaran kota. Siellä on tulisija pöytineen ja penkkeineen ja pihapiirissä myös siisti ulkohuusi.

Särkitunturi on Muonion seudun suosituin päiväretkikohde, eikä suotta. Tunturin laelta on kaunis järvi, ja sieltä avautuu huikea maisema lähituntureille.

Viimeisenä retkipäivänä kapusimme vielä Olos-tunturin laelle. Se ei ole luonnonsuojelualuetta, joten tunturin laella erikoisinta oli rivi tuulimyllyjä.

Oli hieman kummallista hortoilla hylätyn hiihtokeskuksen maisemissa. Hiihtohissikaapelit, leveät latupohjat ja ladunrakennusvälineet saivat kiitollisiksi siitä, että osa Lapin tuntureista on säilytetty luonnontilassa kansallispuistoina.

Mikä on sinun lempikohteesi Lapissa?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit (1)

Vierailija

Olympiatulen sytyttämisestä https://fi.wikipedia.org/wiki/Kesäolympialaiset_1952#Olympiatuli

"Torniossa Kreikasta lähteneeseen olympiasoihtuun yhdistettiin Pallastunturilla 6. heinäkuuta 1952 sytytetty ”keskiyön auringon tuli”. Todellisuudessa Pallastunturin tuli sytytettiin nestekaasun avulla, sillä heinäkuinen yö oli tuolloin pilvinen, eikä aurinkoa ollut mahdollisuutta käyttää sytyttäjänä."

Eräänlainen moka, olisihan pitänyt ottaa varapäiviä, että Lapin olympiatuli olisi saatu sytytettyä keskiyön auringosta eikä nestekaasusta. Miksiköhän vasta heinäkuussa herättiin asiaan? Olisihan ollut hienoa, kun Lapin tuli olisi sytytetty juhannuksena yöttömän yön auringosta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vietimme joululomalla muutaman päivän Liettuan pääkaupunki Vilnassa lasten kanssa. Talvinen, tunnelmallinen, jouluvalojen valaisema kaunis kaupunki onnistui yllättämään meidät iloisesti.

Tekemistä ja näkemistä riitti pitkän viikonlopun ajaksi kouluikäisten lasten kanssa ihan kiitettävästi. Ravintoloiden edullinen hintataso (turistialueen ulkopuolella) oli myös positiivinen seikka.

Vilnassa asuu  suunnilleen saman verran asukkaita kuin Helsingissä.  Aivan keskustan tuntumassa on vaikuttavia, siistejä ja moderneja rakennuksia, mutta mitä lähemmäs rautatieasemaa mennään, sitä vaatimattompaa on rakennusten ulkoasu. Laitakaupungilla näkee vielä paljon neuvostoaikaisia, tiilestä rakennettuja laatikkotaloja.

Ei suomalaisturistien laumoja kuten Tallinnassa!

Eniten turisteja Vilnassa on kesä-heinäkuussa, eli meidän vierailumme joulun välipäivinä osui mukavan hiljaiseen ajankohtaan. Muita suomalaisia ei kaupungissa juuri näkynyt!

Vilnassa on eniten nähtävää tuomiokirkon läheisyydessä sekä Raatihuoneen aukiolla. Joulun välipäivinä raatihuoneen edustalla on näytös, jossa rakennuksen seinään heijastetaan otteita rakastetuista balettiklassikoista kuten Pähkinänsärkijästä.

Aukiolla on joulun aikaan upeasti valaistu jättimäinen joulukuusi, jota ympäröivät myyntikojut. Niistä saa käsitöitä, koruja, keramiikkaa herkkuja ja kuumaa juotavaa. Markkinat ovat aukiolla tammikuun loppuun saakka.

Vilnan kaunis vanhakaupunki on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1994. Vanhankaupungin pääkadun varrella on kivoja kahviloita ja myymälöitä, joista voi ostaa esimerkiksi meripihkakoruja tai muita matkamuistoja.

Raatihuoneen aukion takana sijaitsee mäenharjanne, jossa kohoaa Gedeminaksen torni. Se on Vilnan varsinainen maamerkki. Emme käyneet tornissa, jota ympäröivät rakennustelineet, mutta nautimme annoksen historiaa käymällä Pyhän Annan kirkossa. 

Mahtava goottilaistyylinen kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1500, ja se on pysynyt lähes muuttumattomana jo vuosisatojen ajan. Sen sisällä on upeita barokkikalusteita ja kaunis alttari.

Museoita lasten mieleen

Vilnassa olisi ollut museoita moneen lähtöön, mutta valitsimme omalle vierailullemme ne, jotka ilahduttivat eniten lapsia: Rautatiemuseon ja Illuusiomuseon.

Rautatiemuseeoon pääsi majapaikastamme johdinautolla. Entisissä neuvostomaissa näitä erikoisuuksia vielä näkee, ja matka olikin elämys erityisesti 10-vuotiaalle Lauri-pojalle, joka ei ollut ajellut sellaisen kyydissä aiemmin.

Rautatiemuseo sijaitsee kätevästi Vilnan rautatieaseman rakennuksessa. Sisäänpääsymaksu ei paljoa kukkaroa köhdytä: hinta aikuiselta oli 1,80€ ja lapselta vain 0,80€. 

Museossa oli poikkeuksellisen paljon radanrakennuskalustoa. Varsinaisia junia tai kokonaisia vaunuja siellä ei ollut, mutta sivuhuoneessa oli hauska lapsille tarkoitettu huone, jossa sai ihailla kivoja pienoisrautatiemalleja ja hassutella.

Vielä hienompi elämys oli Illuusiomuseo, joka oli kuin Linnanmäen entinen vekkula, mutta monta kertaa laajempi. Siellä oli isoja ja pieniä huoneita ja esineitä, joissa toiminnan, oivallusten ja tarinoiden kautta osoitettiin, että kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää.

Museossa on tilaa 400 m2 kahdessa kerroksessa. Sisäänpääsymaksu on 10€, ja siihen sisältyvät myös erilaiset tapahtumat, joita museossa järjestetään. Meidän vierailupäivänämme museossa oli hieno valonäytös.

Vilnassa on myös muita outoja ja hauskoja nähtävyyksiä kuten maailman ensimmäinen Frank Zappan patsas. Se pystytettiin paikalleen vuonna 1995.

Zappan patsas sijaitsee asuintalojen reunustamassa puistossa osoitteessa Kalinausko gatve 1, hieman vanhankaupungin ulkopuolella. Patsaan lisäksi aluetta koristavat muusikosta maalatut maalaukset.

Vilnassa oli kotimaan tavoin joulun välipäivinä alennusmyynnit ostoskeskuksissa. Keskustassa oli yksi iso ostoskeskus (Europa) ja sen ulkopuolella olisi ollut useampikin.

Valitsimme shoppailupäivän kohteeksi Akropolis-ostoskeskuksen, joka on kaupungin ostoskeskuksista suurin. Siellä on valtava määrä vaate- ja kenkäkauppoja sekä ravintoloita. Keskus muistutti kovasti Vantaan Flamingoa, sillä sen yhteydessä oli myös elokuvateatteri ja vieressä iso vesipuisto.

Akropoliksessa hinnat olivat ehkä aavistuksen pienemmät kuin Suomessa (alennusprosentit tosin vähän hämäsivät meitä). Keskuksessa oli myös useita merkkiliikkeitä kuten Tommy Hilfiger, Marco Polo ja Gucci. Niihin tosin meillä ei ollut mitään asiaa..

Lisää Vilnan nähtävyyksistä ja kohteista kannattaa etsiä virallisilta matkailusivuilta.

Oletko sinä käynyt Vilnassa?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (2)

C

Enpä ole koskaan käynyt Vilnassa. Meidän perhe välttelee yleensä lomakohteita, joissa on vaarana törmätä muihin suomalaisiin - kiitos siis vinkistä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Palasin hiljattain Berliinistä yhdistetyltä työ- ja lomamatkalta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun ruokailin kaupungissa yrittäen noudattaa vegaaniruokavaliota.

Kasvisruokaa ei ollut aina aivan yksinkertaista löytää, Saksa kun on makkaroiden luvattu maa. Näillä konsteilla kasvisvoittoinen ruokavalio kuitenkin onnistui:

1. Lataa Happy Cow -sovellus

Suunnistin keskustassa kännykkä kädessä ja käytin apunani Happy Cow –kännykkäsovellusta, joka hyödyntää GPS:ää ja kartoittaa lähistön vegaaniset tai vegetaristiset ruoka- ja ostospaikat.

Sovelluksen lataaminen maksaa muutaman euron, mutta se oli joka sentin arvoinen! Sen avulla löysin esimerkiksi aivan toisen hotellini vierestä, läheiseltä sivukadulta ravintolan, josta sain elämäni parasta maapähkinä-currya.

Melkein ravintolaa vastapäätä taas oli luomu- ja vegetuotteita myyvä ruokakauppa, ”Berliinin Ruohonjuuri”, josta löysin itselleni aamupalaksi mantelimaitoa sekä herkullista, vähän erikoisempaa mysliä.

Happy Cow paikantaa kännykkäsi ja näyttää sinulle listan lähellä olevista ruokapaikoista sekä kertoo etäisyyden niihin. Vielä kätevämpää on katsoa lähistön kohteita kartalla, josta näkee myös suoraan reitin niihin.

2. Muista Alnatura-luomuketju

Berliinin "Ruohonjuuri" on nimeltään Alnatura - aivan mainio ruokakauppaketju, joka kehittää luonnonmukaisia ​​tuotteita. Kauppojen valikoimissa on paljon ketjun omia luomutuotteita.

Alnatura-liikkeitä on useampi eri puolella Berliiniä.  Saksassa ja Sveitsissä liikkeitä on yhteensä yli 100. Itse asioin Stadtmitten lähellä olevassa Friedrichstrassen myymälässä. 

Jos normi-markettien tai kivijalkakaupojen valikoimista ei löydy vaihtoehtoja, kannattaa  tsekata tämä. Itse löysin sieltä iltapalaksi niin hyvää chia-kaakaonibsi-taatelimysliä, että sitä oli pakko tuoda kotiin asti.

3. Adam & Eve -salaattibaari

Osoite: Else-Ury Bogen, 603, Savignyplatzin metroaseman tuntumassa

Vietimme Berliinissä ensin viikonloppua mieheni kanssa, jolloin majoituimme Länsi-Berliinin puolella Charlottenburgissa. Sieltä  löysimme Happy Cow:n avulla kivat ruokapaikat sekä aamupalaa että päivällistä varten.

Emme ostaneet aamiaista hotellista, vaan kipitimme aamupalalle Savignyplatzin metroaseman tuntumaan, Adam & Eve -salaattibaariin. Sieltä saa salaattien lisäksi muun muassa keittoja, voileipiä ja tuorepuristettuja mehuja.

Söin itse aamiaiseksi vegaanisen avokado-wrapin, jossa oli runsaasti salaattia, avokadoa, papuja ja maissia sekä vegaanista majoneesia. Puolisoni otti avokado-bagelin, jossa oli lisäksi kermajuustoa.

Ehdoton suositus on paikan inkiväärishotti! 4cl tuimaa inkiväärimehua päärynämehuun sekoitettuna on ihan paras tapa aloittaa aamu! Nautin wrappini kanssa myös taivaallista, mantelimaitoon tehtyä kurkumalattea.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että paikasta ei saa ollenkaan kahveja. Lisäksi kannattaa huomioida, että paikka ei ole sunnuntaisin auki.

4. Intialainen ravintola Satyam

Osoite: Goethestraße 5, Charlottenburg

Charlottenburgissa  sijaitsevaa intialaista Satyam-ravintolaa kehuttiin jossain nettijutussa jopa Berliinin parhaaksi, eikä suotta. Paikan hinta-laatusuhde on aivan ylivoimainen.

Ravintolan erikoisuus ovat ayurvediset annokset, eli intialaisen ajatteluun perustuvat, erilaisille kehotyypeille parhaiten soveltuvista ruoka-aineista tehdyt annokset. Emme kuitenkaan kokeilleet niitä, sillä muut annokset kiehtoivat meitä enemmän.

Toinen Satyamin erikoisuus ovat annokset, joihin tuodaan joka viikko tuoreita raaka-aineita aina Intiasta asti. Minä kokeilin yhtä niistä eli munakoisocurrya, joka oli tosi herkullista.

Satyam oli ensimmäinen paikka Berliinissaä, joka alkoi tarjota asiakkaille täysin vegetaristisia annoksia. Ravintola on toiminut samalla paikalla jo vuodesta 1989. Ruooassa käytetään tuoreita, mahdollisimman luonnonmukaisia raaka-aineita.

Alkupalaksi tilasimme samosa-nyyttejä sekä kikherne-muhennoksen naan-leivän kanssa. Alkupalat maksoivat 2-3 euroa ja annokset olivat niin valtavat, että ne yksin olisivat mielestäni riittäneet ateriaksi.

Pääruokien hinnat vaihtelivat 7,5-8,5 euron välillä, eli maittavalle kahden henkilön illalliselle tuli hintaa yhteensä vain kolmisen kymppiä. Lämmin suositus!

5. Savory Chai

Osoite: Kronenstraße 70 (lähellä Stadtmitten metroasemaa)

Kokous, johon osallistuin alkuviikolla työn puolesta, järjestettiin aivan Berliinin keskustassa. Hotellini oli lähellä Stadtmitten-metroasemaa, jonka tuntumasta löytyi tosi kiva aasialainen ravintola.

Kaakkois-Aasian keittiötä edustava Savory Chai käyttää myös paljon tuoreita vihanneksia, yrttejä ja hedelmiä, mutta vain harvoissa annoksissa lihaa.

Tilasin itselleni punaisen tofu-curryn maapähkinäkastikkeella ja se oli valehtelematta paras punainen curry, jonka olen koskaan syönyt! (Tai sitten minulla oli tosi nälkä illan joogatunnin jälkeen.)

Annoksessa oli kiva säväys chiliä ja runsas, täyteläinen maapähkinä-kookosmaitokastike. Paprikansuikaleet sekä kesäkurpitsanviipaleet olivat juuri sopivan al dente ja tofu päältä mukavan rapeaa.

Annos valmistui viidessä minuutissa ja maksoi 8,5 euroa.

Bonusvinkki: Berliinin kivoin vaatekauppa Who killed Bambi?

Osoite: Litfassplatz 2, lähellä Hackescher Markt -metroasemaa

Olen käynyt Berliinissä kolme kertaa ja joka kerta olen käynyt katsastamassa Who killed Bambi -putiikin vaatevalikoiman.

Ensimmäisen kerran kävin siellä vuonna 2007, kun kierrätysmateriaaleja käyttävät vaateliikkeet olivat vielä Suomessa harvinaisia. Löysin itselleni söpön tunikan, jonka kangas on ennen ollut todennäköisesti ikkunaverho.

Toisella kerralla, vuonna 2010, vein puolisonikin paikalle ja hänkin tykästyi vaatteiden vaihtoehtoiseen tyyliin. Mies, joka ei yleensä juurikaan shoppaile vaatteita, löysi itselleen sieltä useamman t-paidan ja hupparin.

Who killed Bambi? saattaa näyttää punk-kaupalta ulkoapäin, mutta liikkeen vintage-valikoimat kannattaa rohkeasti katsastaa! Tällä kertaa emme kuitenkaan löytäneet sieltä vaatteita, sillä myymälässä oli vielä turhan paljon kesän mallistoa myymättä.

Sen sijaan löysin itselleni tällaisen hauskan laukun. Olen jo pitkään etsinyt olkalaukkua, johon mahtuisi läppäri ja jossa olisi jokin "juju". Tämä laukku oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Mitkä ovat sinun lempipaikkojasi Berliinissä?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vietimme viikonloppua Berliinissä, jossa olen käynyt nyt kolme kertaa. Tykkään kovasti boheemista, rennosta ja eloisasta kaupungista, ja joka kerta sieltä löytyy uutta tekemistä ja näkemistä. Tällä lomalla uusi juttu oli tutustuminen Berliinin maanalaisiin väestönsuojiin.

Berliner Unterwelten on voittoa tavoittelematon yritys, joka tarjoamienssa matkailupalveluiden avulla pitää yllä tiettyjä historiallisesti arvokkaita kohteita kaupungissa. Tarjolla on englanniksi pari opastettua kierrosta päivittäin. Valitsimme niistä tutustumiskierroksen kylmän sodan aikaisiin väestönsuojiin.

Toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Berliinissä kunnostettiin useita väestönsuojia kolmannen maailmansodan ja atomipommien varalta. Berliinin muurin rakentamisen jälkeen Saksan valtio investoi näihin bunkkereihin miljoonia.

Tutustuimme kierroksella kahteen suojaan, joista ensimmäinen, Blochplatz, oli suunniteltu reilun tuhannen ihmisen suojaksi 48 tunnin ajaksi. Toinen puolestaan oli Pankstrassen metroasema, joka hätätilanteessa olisi muutettu hätämajoitukseksi yli 3 000 ihmiselle kahden viikon ajaksi.

Kylmät väreet hiipivät väkisin selkärankaa pitkin, kun kuunteli oppaan eloisaa selostusta "varotoimenpiteistä". Mieheni tokaisikin kierroksen puolivälissä, että tuon ajan viranomaiset varmaan ajattelivat: "Suunnitelma se on huonokin suunnitelma."

Ensimmäinen bunkkeri sijaitsi kaupunginosassa, jossa asui noihin aikoihin yli 18 000 ihmistä. Suojassa oli kuitenkin tilaa vain reilulle tuhannelle. Ydinsodan uhatessa siis viidakon lait olisivat ratkaisseet, kuka olisi päässyt suojaan.

Mutta edes suojaan päässeillä ei ollut kaksiset olot. Toisessa bunkkerissa meille esiteltiin niitä karuja olosuhteita, joissa "onnelliset" suojaan päässeet olisivat eläneet päivätolkulla. 

Jokainen asukas pääsi suojaan ilmalukon kautta käytyään desifiointisuihkussa. Kaikille annettiin yhtenäinen, polyesterista valmistettu vaatekerta (ilman alusvaatteita, sukkia ja kenkiä). 

Jokaista asukasta kohti oli varattu kaksi rullaa vessapaperia, joiden oli määrä riittää kahden viikon ajaksi. Ruoaksi oli papu-jauhelihasäilykettä ja nukkumapaikkana ahdas huone täynnä lavitsoja, joissa sekä miehet että naiset olisivat nukkuneet vieri vieressä.

Vessoja bunkkerissa oli vain kaksi, joissa kussakin vajaa kymmenkunta vessakoppia - kolmelletuhannelle ihmiselle! Vessojen peilit oli tehty metallista, jotta kukaan epätoivoinen ei pääsisi vahingoittamaan peilin sirpaleilla itseään tai muita.

Huvittavinta oli kuitenkin lähtötilanne: toista väestönsuojista pidettiin yllä vielä kymmenen vuotta sitten hätätilanteita varten, vaikka jo aikaisemmin oli käynyt ilmi, ettei bunkkeri olisi kestänyt edes toisen maailmansodan "tavallisia" pommituksia - saatikka sitten atomipommia!

Berliner Unterwelten järjestää kierroksia myös muilla teemoilla. Meitä olisi kiinnostanut kovasti toinenkin kierros, mutta sinne emme päässeet, kierroksille kun ei voi varata lippuja ennakkoon.

Berliner Unterwelten -lipputoimisto sijaitsee osoitteessa Brunnenstraße 105, joka on noin sata metriä Gesundbrunnenin metroasemalta. Lipputoimistossa on selkeä taulu, josta näkee kätevästi, kuinka monta lippua päivän kierroksiin on jäljellä.

Kierros kestää runsaan tunnin ja maksaa 10 €. Valokuvia kierroksen aikana saa ottaa vain oppaan määrittelemissä paikoissa.

Oletko sinä käynyt väestönsuojissa? Mistä pidät eniten Berliinissä?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 13-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat