Kirjoitukset avainsanalla Ruoka

Närästääkö? Onko vatsavaivoja? Sinäkin taisit syödä jouluna enemmän kuin kulutit.

Et todellakaan ole ainoa. Meillä Suomessa mässäily tuntuu melkein olevan eräs joulun pääasioista. 

Eihän jouluna tietenkään olisi pakko syödä liikaa. Tai niin sitä luulisi.

Miksi niin moni meistä kuitenkin sortuu vuoden pimeimpään aikaan syömään liikaa? Luin aiheesta kiinnostavan artikkelin, jossa yhdysvaltalainen lääketieteen asiantuntija selittää ilmiötä fysiologisilla ja historiallisilla syillä:

Geenisi varautuvat edelleen näkemään nälkää

Artikkelissa haastatellun tohtori Tracy Chandlerin mukaan eräs pimeän ajan ylensyömisen suurimmista syistä piilee geeneissä. Ennen muinoin ruokaa oli saatavilla vain rajallisesti. Kun ruokaa sai, sitä tankattiin varastoon.

Tällainen käyttäytyminen on tyypillistä eläimille, jotka vaipuvat talvihorrokseen. Myös ihmisten kesken aikaisemmin niillä yksilöillä, jotka tankkasivat ruokaa varastoon, oli suurempi todennäköisyys selviytyä hengissä kylmän, niukan kauden yli ja jatkaa sukuaan

Näin ollen ylensyönti on elimistösi "paniikkireaktio", joka saa hamstraamaan ruokaa silloin, kun sitä on tarjolla.

Elimistösi on ohjelmoitu suosimaan rasvaista ja makeaa

Hamstraamisen lisäksi geeneihimme on ohjelmoitu himo rasvaiseen ja makeaan, jotka ovat tyypillisiä jouluruokien ominaisuuksia. Tämäkin ominaisuus juontaa juurensa ihmiskunnan alkuaikoihin. 

Jo kivikauden metsästäjä-keräilijät suosivat kaloripitoisia ruokia, sillä niiden avulla oli todennäköisempää selviytyä ankeista ajoista, kun ruokaa oli vain niukasti.

Tämä geneettinen mieltymys näkyy jo pikkuvauvan käyttäytymisessä, onhan äidinmaito on sekä rasvaista että makeaa.

Jouluherkuttelu on stressireaktio tai massapsykologiaa

Geenien lisäksi ylensyömisen taustalla on psykologisia syitä. Monille meistä joulu on iloisten asioiden lisäksi stressaava ajanjakso, ja paineen alla tulee helposti syötyä liikaa.

Vaikka joulustressi ei vaivaisikaan, herkuttelun taustalla saattaa yksinkertaisesti olla massapsykologia: mässäilet jouluna, koska se on tapana, tekeväthän kaikki muutkin niin.

Tutkimusten mukaan ihminen syö noin 60 % enemmän kaloreita ja 45 % enemmän ruokaaa ylipäätään, jos tarjolla on runsaasti erilaisia ruokia.

Toisen tutkimuksen mukaan taas useimmilla on tapana syödä 92 % lautasella olevasta ruoasta. Jouluna tämä tarkoittaa enemmän kaloreita, mikäli lautanen on täytetty kukkuroilleen.

Kehosi kaipaa ravinteita

Vaikka jouluruoissa on kaloreita yllin kyllin, on niissä usein vähemmän vitamiineja ja hivenaineita, sillä monet joulun herkut ovat pitkälle prosessoituja.

Kun syöt tällaista vähemmän ravitsevaa ruokaa, kehosi antaa signaalin, että sitä pitäisi syödä enemmän, jotta saisit tarvittavat ravinteet.

Syötkö sinä jouluna tavallista enemmän?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin jonkin aikaa sitten kiinnostavalla luennolla, jonka aihe oli luukato eli osteoporoosi sekä sitä hoitava ja ehkäisevä ruokavalio. Osteoporoosihan on yllättävän yleinen vaiva: arvioiden mukaan noin 400 000 ihmistä Suomessa kärsii siitä – usein tietämättään. 

Minulla todettiin osteoporoosi ja sen esiaste, osteopenia muutama vuosi sitten. Diagnoosini yhteydessä D-vitamiini ja kalsium-arvoni mitattiin verestä, ja sain suosituksia ruokavaliosta sekä lisäravinteista.

Kuluneiden vuosien aikana en ole paljoakaan ajatellut luukatoa, sillä sitä ei huomaa. Imen kuitenkin uutta tietoa osteoporoosista aina, kun sitä on saatavilla.

Siksi ravitsemusterapeutti Marja Ruutin luento luustoystävällisestä ruokavaliosta olikin mielestäni hurjan kiinnostava! Tässä isoimmat ahaa-elämykset:

Vältä nopeita hiilihydraatteja

Nopeat hiilarit kuten perunavalmisteet, valkoiset jauhot, maissijauhot ja sokerit aiheuttavat elimistössä hiljaista tulehdusta. Tulehdus vaikuttaa myös ravinnon imeytymiseen ja sitä kautta osteoporoosiin.

Marja Ruutin mukaan hiljainen tulehdus on nykyään jo tavattoman yleinen tila, johon voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi, ympäristömyrkyt, homeongelmat ja ravintoaineiden puutos. Hiljainen tulehdus tekee tuhoja solutasolla ja näin ollen myös luustosoluissa, ovathan luusolutkin koko ajan uusiutuvia soluja.

Hiljaista tulehdusta lisäävät ylipaino, keskivartalolihavuus, liikkumattomuus ja ravintoaineiden imeytymisongelmat. Hiljainen tulehdus on mahdollista todeta herkällä CRP-analyysilla, joka maksaa yksityisillä terveysasemilla useita kymmeniä euroja.

Pidä huolta kehon happo-emästasapainosta

Syö joka aterialla kasvikunnan tuotteita, joista saat emäksisiä kivennäisaineita, myös kalsiumia. Keho pitää huolen happo-emästasapainostaan eli siitä, että elimistö ei ole liian hapan tai emäksinen ja ottaa kalsiumin luusta, ellei saa sitä muualta.

Kasvisten syöminen ehkäisee liiallista elimistön happamoitumista.

Syö suositusten mukaan proteiinia. 

Liian vähäinen proteiinin saanti voi aiheuttaa osteoporoosia mutta toisaalta liika proteiini heikentää happo-emästasapainoa. Siksi olisi syytä nauttia proteiinia suositusten mukaan, eli 0,8-1,5 grammaa painokiloa kohden.

Proteiinin saannista huolehtiminen on erityisen tärkeää kasvissyöjille. Esimerkiksi 100 grammaa pähkinöitä tai 100 grammaa palkokasveja sisältää 20 grammaa proteiinia. (Palkokasveissa tosin on huomattavasti vähemmän rasvaa kuin pähkinöissä.)

Proteiinista suuri määrä ei saisi olla pelkkää eläinproteiinia, joka rasittaa elimistöä enemmän kuin kasviproteiini. 

Älä juo maitoa aikuisiällä

Tämä tieto oli itselleni isoin yllätys: maidon juominen ei ole suositeltavaa aikuiselle ihmiselle, vaikka muita maitotuotteita voi käyttää. Tuoreimpien tutkimusten mukaan mitä enemmän aikuinen juo maitoa, sitä heikompi luusto hänellä on ja sitä korkeampi ennenaikaisen kuoleman riski.

Sen sijaan mitä enemmän aikuinen käyttää juustoa – erityisesti pitkään kypsytettyjä juustoja – sekä hapanmaitotuotteita, sitä todennäköisempää on, että hän elää pitkään.

Kofeiinia kohtuudella

Kofeiini lisää jonkin verran kalsiumin erittymistä virtsaan. Jos ruoasta ei saa runsaasti kalsiumia, pienikin määrä kofeiinia voi haitata tarpeellisen kalsiumin imeytymistä.

Mikäli otat kalsiumia lisäravintona, se kannattaa ottaa yhdessä ruoan kanssa, sillä kalkki vaatii imeytyäkseen vatsahappoja.

Muista D-vitamiini!

Täällä Pohjolassa D-vitamiini on tietenkin ykkösjuttu luukadon ehkäisyssä. Marja Ruutin mukaan virallinen D-vitamiinisuositus 20 µg vuorokaudessa ei riitä kenellekään aikuiselle. Useimpien olisi hyvä ottaa lisäravinteena D-vitamiinia vähintään 50 µg päivässä ja monien 75–100 µg.

D-vitamiini kannattaa nauttia yhdessä rasvaisen ruoan kanssa, sillä se on rasvaliukoinen vitamiini. Mikäli vahvankaan D-vitamiinivalmisteen käyttäminen ei nosta veren D-vitamiinipitoisuutta, kyse voi olla hiljaisesta tulehduksesta.

Älä unohda K-vitamiinia

Vähemmän tunnettu K2-vitamiini on tärkeässä roolissa luunmurtumien ehkäisyssä. K2-vitamiinia on kuitenkin vaikeaa saada ruoasta.

Sitä löytyy erityisesti pitkään kypsyneistä juustoista kuten Edamista, Goudasta ja Emmentalista. Hyvä K2-vitamiinin lähde ovat myös fermentoidut (eli käytetyt) soijavalmisteet, erityisesti natto-niminen valmiste.

Jätä pois lihaleikkeleet

Prosessoidut lihavalmisteet kuten leikkeleet, einekset ja marinoitu liha, ovat monella tavalla huono valinta ruokavaliossa, niin myös osteoporoosin kannalta. Luuston haurastumista ne lisäävät, jos niitä käyttää runsaasti, sillä niissä on fosfaattia.

---

Marja Ruuti, jonka esitelmään ylläolevat tiedot perustuvat, on valmistunut ravitsemustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta ja laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi Kuopion yliopistosta. Luukadosta kiinnostuneille löytyy myös hyödyllistä tietoa Luustoliiton nettisivuilta.

Miten sinä huomiot luustosi ruokavaliossa?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Nyt sen jo uskaltaa sanoa ääneen: aikuisiän akne on minun kohdaltani menneen talven lumia! 

Kävin kesäkuussa vajaan kolmen viikon mittaisen joogaopettajakoulutuksen Espanjassa. Kouluttajamme rohkaisivat meitä opiskelijoita kokeilemaan vegaani-ruokavaliota, kuuluuhan se joogiseen elämäntapaan.

Päätin muuttaa ruokavaliotani ainakin tilapäisesti kun siihen kerrankin oli mahdollisuus. En ole viiteen vuoteen juurikaan syönyt lihaa mutta käytin kyllä aikaisemmin kalaa, kananmunia ja maitotuotteita.

Olen kirjoittanut blogiini usein aikuisiän aknestani ja kokeillut jos jonkinlaisia tuotteita sen helpottamiseksi. En millään jaksanut uskoa, että ratkaisu löytyisi ruokavaliosta, käytinhän minä niin vähän maitotuotteita jo aiemminkin.

Ennen, sekaruokavalion aikaan

Jo ennen koulutusta en juurikaan juonut maitoa vaan enimmäkseen kauramaitoa. Käytin kuitenkin juustoa ja muita elintarvikkeita, joissa oli maitoa mukana. En mitenkään tullut ajatelleeksi, että sillä vähäisen maidon määrällä olisi vaikutusta hyvinvointiini.

Ihmeitä alkoi tapahtua jo viikon kuluttua uuden ruokavalion aloittamisesta. Yleensä kuukautiskierron puolivälissä ihoni oli aina alkanut kukkia: erityisesti leuan seudulle oli ilmestynyt suuria, kipeitä paukamia. Mutta viikon kasvisruokavalion jälkeen niitä ei enää tullutkaan, vaikka kierto oli kriittisessä vaiheessa. Ja lisäksi entiset epäpuhtaudet alkoivat kadota!

Ajattelin ensin, että ihon hyvä kunto johtui Espanjan auringosta. Lisäksi en juurikaan käyttänyt meikkiä koulutusmatkalla.

Jännitin siis, kuinka kävisi, kun palaan takaisin Suomen olosuhteisiin ja kuivaan huoneilmaan. Mutta kuinkaan ei käynyt!

Olen jatkanut vegaanina, ja kipeät, jättikokoiset hormoninäpyt ovat loistaneet poissaololllaan. Niitä ei ole tullut kierron puolivälissä, kuten aikaisemmin joka kuukausi, eikä kierron loppupuolellakaan!

Nyt vegaanina - ilman meikkiä!

Hassua, että ratkaisu oli näin yksinkertainen, enkä sitä aiemmin uskonut... Onneksi vegaaniruokavalio ei ole ollut mitenkään vaivalloista, Suomessa kun nykyään on tosi kattava valikoima vegaanituotteita.

Millaisia kokemuksia sinulla on ruokavalion muutoksista hyvinvointiisi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (8)

Kesän lapsi
1/8 | 

Vau! Mulla alkoi tulla isoja kutiavia paukamia ja googletuksen (minä itse lääkäri ?) jälkeen diagnosoin laktoosin pois. Paukamat hävisi ja iho tuntuu paljon paremmalta. Muutenkin perinteisiä maitotuotteita käytän vähän, poislukien juusto mitä _rakastan_. Oletko kokeillut vegejuustoja, onko mistään kotoisin? Muuten olen sekasyöjä, lihaa tosin vähemmän, kanamunia senkin edestä ?

jenni.
2/8 | 

Olen huomannut myös, että maitotuotteet (etenkin maito, vaikka onkin laktoositonta) vaikuttavat kasvojen ihon kuntoon. Siksi juon maitoa nykyään enää harvakseltaan. Jännä juttu, miten aikoinaan niin kovasti markkinoitu maito kalsiumin lähteenä saattaakin aiheuttaa enemmän ongelmia.

Vierailija
4/8 | 

Minullakin aikuisiän akne helpotti vegaaniruokavaliolla ja heti näkee naamasta jos sortuu juustoon sukujuhlissa tms.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Osana joogaopettajakoulutusta aloitin täysin kasvisperäisen vegaaniruokavalion viime maanantaina. Tämä ei ole mikään ehdoton edellytys kurssilaisille, mutta halusin kokeilla sitä kun kerrankin on mahdollisuus tällaiseen isohkoon ruokavalioremonttiin.

Hotellimme buffetissa on sekaruokaa tarjolla ja kun espanjalainen keittiö on hyvin lihapitoinen, ei kasvisruokailu ole mikään itsestäänselvyys eikä aina edes helppoa. Lisähaastetta syömiseeni tuo se, että jätin samalla myös valkoisen sokerin pois. Ai niin, ja myös kahvin.

Hotellimme buffetpöydän tarjonta on hyvin liha-ja kaloripitoinen...
Hotellimme buffetpöydän tarjonta on hyvin liha-ja kaloripitoinen...

Minua epäilyttivät etukäteen seuraavat asiat

  1. Voivatko pelkät kasvikset pitää nälkää poissa?
  2. Käykö vegaaniruokavalio kauhean tylsäksi?
  3. Miten ruokavalio vaikuttaa ihoni kuntoon ja vatsan toimintaan?

Näin viikon jälkeen uskallan toivoa, että voisin jatkaa ruokavaliokokeilua myös kotona. Sen myöetä ehkä koko meidän perhe voisi alkaa syömään kasviksia monipuolisemmin. Vastauksina em. epäilyksiin:

  1. Kolme tuhtia kasvisateriaa, joihin sisältyy myös palkokasveja ja pähkinöitä, ovat pitäneet nälän mainiosti loitolla. 
  2. Hotellissamme on todella monipuolinen salaattivalikoima, joten ainakaan vielä ateriaa aloittaessa ei ole tuntunut, että syö yhtä ja samaa. Mutta se on erikoista, että ruokailun aloittaessa minun tekisi ihan hirveästi mieli ottaa juustoja, kermaisia kastikkeita ja muhkeita jälkiruokakakkuja. Ilmeisesti nälän kurniessa suolissa keho muistaa ne kaloripitoiset ruoat, joista ainakin nälkä lähtisi, ja kaipaa niiden tuttua, tyydyttävää makua.
  3. Ihoni kunto on parantunut heti merkittävästi, kun jätin myös maitotuotteet, sokerin, kalan ja kananmunat pois ruokavaliosta. (Aikaisemminkaan en syönyt kanaa tai punaista lihaa.) Vatsani sen sijaan ei ole toiminut ihan normaalisti, kuten ei yleensäkään matkoilla. (Tähän on saattanut vaikuttaa eniten se, että jätin kahvin pois.) Lisäksi täällä Mallorcalla on kuuma, noin +35, joten helposti voi käydä niin, että ei tule juotua tarpeeksi, mikä vaikuttaa suoraan vatsan toimintaan.

Yllä salaattibuffasta koottu aamupalani, alla lounas.
Yllä salaattibuffasta koottu aamupalani, alla lounas.

Oletko sinä koskaan kokeillut täysin vegaanista ruokavaliota? Miten se vaikutti omaan kehoosi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

 

Kommentit (5)

ElinaM
1/5 | 

Aamupalalla näyttäisi kuitenkin olevan jogurttia ja lounaalla munakasta..? Itse en varmaan pystyisi tälläiseen edes kokeiluna. Lihaa voin hyvin jättää vähemmälle, mutta juuri ne juustot ja maitotuotteet olisivat haastellisemmat poisjätettävät.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Itse asiassa aamupalalla ei ole jogurttia vaan mysliä mantelimaidon kanssa. Lounaalla tuo munakkaan näköinen on kasvispizzaa. Itse olen käyttänyt jo pitkään maitotuotteiden sijaan kauramaitovalmisteita ja juuston sijaan voileivän päällä hummusta. Isoin muutos on siinä, että jätän kaikki maitoa sisältävät prosessoidut tuotteet pois. Eli esim. nuo sokeria sisältävät kakut...

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Mirri
2/5 | 

Näyttää kyllä herkulliselta nuo  hotellin annokset, mielelläni niitä söisin. Mutta arki koittaa hyvin pian kotona pöydän ääressä. Tuollaisten eväiden hankinta vaatii opettelua ja etsintää ja on varmasti myös kalliskin, jos useammalle henkilölle noita loihtii. Mielelläni kuulisin myöhemmin, miten olet pystynyt kotona jatkamaan vegaanina vai onko tarkoituskaan täysin vegaaniksi siirtyä. 

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentista ? Siinä olet oikeassa että tällainen ruokavalio vaatii monipuolista kasvisten käyttöä, jossa on opettelemista. Toisaalta meidän perheelle tekee vain hyvää, jos salaatinlehtien lisäksi pöydässä olisi aina tarjolla myös erilaisia raasteita ja monenlaisia kasviksia. Yritän kyllä itse jatkaa vegaanina mutta en tietenkään edellytä sitä muilta perheenjäseniltä. Jatkan vain kauramaitotuotteiden käyttöä ja jätän kalan sekä kananmunan pois.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija
3/5 | 

Hassua, miten kasvisruuan epäillään heti olevan kallista. Jotkut maitotuotteiden korvikkeet ja einekset toki ovatkin, mutta jos tekee itse ruokansa niin ei ruokalasku siitä kasva, ehkä jopa päinvastoin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram