Kirjoitukset avainsanalla Ruoka

Nyt sen jo uskaltaa sanoa ääneen: aikuisiän akne on minun kohdaltani menneen talven lumia! 

Kävin kesäkuussa vajaan kolmen viikon mittaisen joogaopettajakoulutuksen Espanjassa. Kouluttajamme rohkaisivat meitä opiskelijoita kokeilemaan vegaani-ruokavaliota, kuuluuhan se joogiseen elämäntapaan.

Päätin muuttaa ruokavaliotani ainakin tilapäisesti kun siihen kerrankin oli mahdollisuus. En ole viiteen vuoteen juurikaan syönyt lihaa mutta käytin kyllä aikaisemmin kalaa, kananmunia ja maitotuotteita.

Olen kirjoittanut blogiini usein aikuisiän aknestani ja kokeillut jos jonkinlaisia tuotteita sen helpottamiseksi. En millään jaksanut uskoa, että ratkaisu löytyisi ruokavaliosta, käytinhän minä niin vähän maitotuotteita jo aiemminkin.

Ennen, sekaruokavalion aikaan

Jo ennen koulutusta en juurikaan juonut maitoa vaan enimmäkseen kauramaitoa. Käytin kuitenkin juustoa ja muita elintarvikkeita, joissa oli maitoa mukana. En mitenkään tullut ajatelleeksi, että sillä vähäisen maidon määrällä olisi vaikutusta hyvinvointiini.

Ihmeitä alkoi tapahtua jo viikon kuluttua uuden ruokavalion aloittamisesta. Yleensä kuukautiskierron puolivälissä ihoni oli aina alkanut kukkia: erityisesti leuan seudulle oli ilmestynyt suuria, kipeitä paukamia. Mutta viikon kasvisruokavalion jälkeen niitä ei enää tullutkaan, vaikka kierto oli kriittisessä vaiheessa. Ja lisäksi entiset epäpuhtaudet alkoivat kadota!

Ajattelin ensin, että ihon hyvä kunto johtui Espanjan auringosta. Lisäksi en juurikaan käyttänyt meikkiä koulutusmatkalla.

Jännitin siis, kuinka kävisi, kun palaan takaisin Suomen olosuhteisiin ja kuivaan huoneilmaan. Mutta kuinkaan ei käynyt!

Olen jatkanut vegaanina, ja kipeät, jättikokoiset hormoninäpyt ovat loistaneet poissaololllaan. Niitä ei ole tullut kierron puolivälissä, kuten aikaisemmin joka kuukausi, eikä kierron loppupuolellakaan!

Nyt vegaanina - ilman meikkiä!

Hassua, että ratkaisu oli näin yksinkertainen, enkä sitä aiemmin uskonut... Onneksi vegaaniruokavalio ei ole ollut mitenkään vaivalloista, Suomessa kun nykyään on tosi kattava valikoima vegaanituotteita.

Millaisia kokemuksia sinulla on ruokavalion muutoksista hyvinvointiisi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (8)

Kesän lapsi

Vau! Mulla alkoi tulla isoja kutiavia paukamia ja googletuksen (minä itse lääkäri ?) jälkeen diagnosoin laktoosin pois. Paukamat hävisi ja iho tuntuu paljon paremmalta. Muutenkin perinteisiä maitotuotteita käytän vähän, poislukien juusto mitä _rakastan_. Oletko kokeillut vegejuustoja, onko mistään kotoisin? Muuten olen sekasyöjä, lihaa tosin vähemmän, kanamunia senkin edestä ?

jenni.

Olen huomannut myös, että maitotuotteet (etenkin maito, vaikka onkin laktoositonta) vaikuttavat kasvojen ihon kuntoon. Siksi juon maitoa nykyään enää harvakseltaan. Jännä juttu, miten aikoinaan niin kovasti markkinoitu maito kalsiumin lähteenä saattaakin aiheuttaa enemmän ongelmia.

Vierailija

Minullakin aikuisiän akne helpotti vegaaniruokavaliolla ja heti näkee naamasta jos sortuu juustoon sukujuhlissa tms.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Osana joogaopettajakoulutusta aloitin täysin kasvisperäisen vegaaniruokavalion viime maanantaina. Tämä ei ole mikään ehdoton edellytys kurssilaisille, mutta halusin kokeilla sitä kun kerrankin on mahdollisuus tällaiseen isohkoon ruokavalioremonttiin.

Hotellimme buffetissa on sekaruokaa tarjolla ja kun espanjalainen keittiö on hyvin lihapitoinen, ei kasvisruokailu ole mikään itsestäänselvyys eikä aina edes helppoa. Lisähaastetta syömiseeni tuo se, että jätin samalla myös valkoisen sokerin pois. Ai niin, ja myös kahvin.

Hotellimme buffetpöydän tarjonta on hyvin liha-ja kaloripitoinen...
Hotellimme buffetpöydän tarjonta on hyvin liha-ja kaloripitoinen...

Minua epäilyttivät etukäteen seuraavat asiat

  1. Voivatko pelkät kasvikset pitää nälkää poissa?
  2. Käykö vegaaniruokavalio kauhean tylsäksi?
  3. Miten ruokavalio vaikuttaa ihoni kuntoon ja vatsan toimintaan?

Näin viikon jälkeen uskallan toivoa, että voisin jatkaa ruokavaliokokeilua myös kotona. Sen myöetä ehkä koko meidän perhe voisi alkaa syömään kasviksia monipuolisemmin. Vastauksina em. epäilyksiin:

  1. Kolme tuhtia kasvisateriaa, joihin sisältyy myös palkokasveja ja pähkinöitä, ovat pitäneet nälän mainiosti loitolla. 
  2. Hotellissamme on todella monipuolinen salaattivalikoima, joten ainakaan vielä ateriaa aloittaessa ei ole tuntunut, että syö yhtä ja samaa. Mutta se on erikoista, että ruokailun aloittaessa minun tekisi ihan hirveästi mieli ottaa juustoja, kermaisia kastikkeita ja muhkeita jälkiruokakakkuja. Ilmeisesti nälän kurniessa suolissa keho muistaa ne kaloripitoiset ruoat, joista ainakin nälkä lähtisi, ja kaipaa niiden tuttua, tyydyttävää makua.
  3. Ihoni kunto on parantunut heti merkittävästi, kun jätin myös maitotuotteet, sokerin, kalan ja kananmunat pois ruokavaliosta. (Aikaisemminkaan en syönyt kanaa tai punaista lihaa.) Vatsani sen sijaan ei ole toiminut ihan normaalisti, kuten ei yleensäkään matkoilla. (Tähän on saattanut vaikuttaa eniten se, että jätin kahvin pois.) Lisäksi täällä Mallorcalla on kuuma, noin +35, joten helposti voi käydä niin, että ei tule juotua tarpeeksi, mikä vaikuttaa suoraan vatsan toimintaan.

Yllä salaattibuffasta koottu aamupalani, alla lounas.
Yllä salaattibuffasta koottu aamupalani, alla lounas.

Oletko sinä koskaan kokeillut täysin vegaanista ruokavaliota? Miten se vaikutti omaan kehoosi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

 

Kommentit (5)

ElinaM

Aamupalalla näyttäisi kuitenkin olevan jogurttia ja lounaalla munakasta..? Itse en varmaan pystyisi tälläiseen edes kokeiluna. Lihaa voin hyvin jättää vähemmälle, mutta juuri ne juustot ja maitotuotteet olisivat haastellisemmat poisjätettävät.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Itse asiassa aamupalalla ei ole jogurttia vaan mysliä mantelimaidon kanssa. Lounaalla tuo munakkaan näköinen on kasvispizzaa. Itse olen käyttänyt jo pitkään maitotuotteiden sijaan kauramaitovalmisteita ja juuston sijaan voileivän päällä hummusta. Isoin muutos on siinä, että jätän kaikki maitoa sisältävät prosessoidut tuotteet pois. Eli esim. nuo sokeria sisältävät kakut...

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Mirri

Näyttää kyllä herkulliselta nuo  hotellin annokset, mielelläni niitä söisin. Mutta arki koittaa hyvin pian kotona pöydän ääressä. Tuollaisten eväiden hankinta vaatii opettelua ja etsintää ja on varmasti myös kalliskin, jos useammalle henkilölle noita loihtii. Mielelläni kuulisin myöhemmin, miten olet pystynyt kotona jatkamaan vegaanina vai onko tarkoituskaan täysin vegaaniksi siirtyä. 

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentista ? Siinä olet oikeassa että tällainen ruokavalio vaatii monipuolista kasvisten käyttöä, jossa on opettelemista. Toisaalta meidän perheelle tekee vain hyvää, jos salaatinlehtien lisäksi pöydässä olisi aina tarjolla myös erilaisia raasteita ja monenlaisia kasviksia. Yritän kyllä itse jatkaa vegaanina mutta en tietenkään edellytä sitä muilta perheenjäseniltä. Jatkan vain kauramaitotuotteiden käyttöä ja jätän kalan sekä kananmunan pois.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija

Hassua, miten kasvisruuan epäillään heti olevan kallista. Jotkut maitotuotteiden korvikkeet ja einekset toki ovatkin, mutta jos tekee itse ruokansa niin ei ruokalasku siitä kasva, ehkä jopa päinvastoin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kauppojen hyllyt pullistelevat uutuustuotteita. Tuntuu, että joka kerta kun teen isot ruokaostokset, kaupassa maistatetaan tai lehdissä kirjoitetaan uudesta, mullistavasta super-ruoasta, jota on tietenkin ihan pakko kokeilla!

Tiesitkö, että ruoka- ja juomayritykset oikeasti kisaavat siitä, kuka kehittää vuoden parhaan elintarvikkeen? Kilpailun nimi on Vuoden Suomalainen Elintarvike, ja sen yleisöäänestys on juuri tänään alkanut!

Minulla oli ilo ja kunnia olla mukana raadissa, joka valitsi finaaliin päässeet tuotteet 50 kilpailuun osallistuneen joukosta. Raati tapasi, maisteli ja arvioi kilpailutuotteita yhden aamupäivän ajan ja teki vaikeita valintoja.

Nämä seitsemän tuotetta me valitsimme kisan viimeiselle kierrokselle, ja nyt on sinun vuorosi. Kuka tahansa voi äänestää lempparituotettaan kilpailun voittajaksi täälläÄänestysaika päättyy 27.4.2017, ja voittaja julkistetaan 16.5.2017.

Apetit Tuorekset, Sienestäjän pannuvihannes 
Todellinen arjen helpottaja, joka innostaa ja auttaa kokkaamaan kasviksista, kun niitä ei tarvitse kuoria ja pilkkoa itse. Maistuvia sieniä sisältävä sekoitus vetoaa erityisesti metsän antimia arvostaviin suomalaisiin.

Linkosuon Leipomon uunipaahdettu RuisLastu sour cream & onion
Yhtä ohuita ja rapeita kuin perunalastut, mutta rukiinen vaihtoehto sipsihyllylle! Perunalastuista lainattu sour cream -maku toimii myös ruislastussa. 

Chipstersin Hyvä Apaja uunivalmis, ruodoton kirjolohifilee paistopussissa, pippuri
Maistuvaa kirjolohta lautaselle ilman perkausta ja kalan käsittelyä. Tarjoaa vaihtoehdon norjalaiselle lohelle. Paistopussissa kirjolohi kypsyy herkullisen meheväksi.

Pramian Kelkka drinkkisekoitus
Raikas juomasekoitus valmiina muovipullossa. Täysin kierrätettävä pullo valmistetaan suomalaisista kierrätysmuovipulloista oman tuulivoimalan energialla. 

HK:n Maakarit® Nürnbergin Günther grillimakkara 
Suomalaiseen makkaraan on tuotu kansainvälinen maku kotimaisin voimin. Street food -trendin inspiroima kotikokki voi valmistaa Güntheristä vaikkapa herkullisen hodarin.

Leivon Leipomon Jyväjemmari ruissiemenkuivaleipä
Näkkileivän uutta sukupolvea edustava tuote. Maistuu hyvältä ja säilyy hyvin. Plussaa myös lisäaineettomuudesta. 

Gold & Green nyhtökaura nude 
Ohittamaton suomalainen ruokainnovaatio maistuvassa muodossa. Nyhtökaura on madaltanut kynnystä kokeilla uudenlaisia raaka-aineita ruuanlaitossa. 

Ovatko nämä tuotteet sinulle tuttuja? Onko pääsiäisen ohjelmassasi kokkailua ja herkuttelua vai jotain aivan muuta? Ihanaa pääsiäistä kaikille blogimme lukijoille!

Kilpailutuotteiden arvioiminen oli sekä hauskaa että haastavaa. Raadissa olivat mukana minun lisäkseni juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiä (vas.), toimialapäällikkö Pekka Heikkilä Elintarviketeollisuusliitosta, Citymarket-ketjun johtaja Johanna Kontio, S-kokeilukeittiön  tuoteasiantuntija Anni Puurunen ja toimialapäällikkö Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta.
Kilpailutuotteiden arvioiminen oli sekä hauskaa että haastavaa. Raadissa olivat mukana minun lisäkseni juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiä (vas.), toimialapäällikkö Pekka Heikkilä Elintarviketeollisuusliitosta, Citymarket-ketjun johtaja Johanna Kontio, S-kokeilukeittiön  tuoteasiantuntija Anni Puurunen ja toimialapäällikkö Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta.


// Postauksen tuotekuvat: Apetit, Linkosuon Leipomo, Chipsters, Pramia, HKScan, Leivon Leipomo ja Gold & Green. //

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mastoin ensimmäisen kerran nieriää köyhänä opiskelijana vuonna 2002, kun kesätyöpaikan pomo vei työporukan syömään hienoon ravintolaan. Aiemmin en ollut nieriästä kuullutkaan. Meillä kotona syötiin kyllä kalaa mutta useimmiten lohta, seitä, silliä ja joskus myös kuhaa.

En koskaan unohda tuota makuelämystä viidentoista vuoden takaa: kalan pehmeä, murea ja lempeä maku suli kielelleni. Maku oli lähellä kirjolohta mutta jotenkin kevyempi ja kiinteämpi.

Eilen koin saman makuelämyksen uudestaan. Testasimme Ravintola Rantapuiston  à la carte -listaa, kun yövyimme hotellissa blogiyhteistyön merkeissä.* Valitsin listalta pääruoaksi päivän kala-annoksen, joka oli nieriää.

Nieriä eli rautu on lohikala, joka elää kylmissä vesissä: Suomessa Pohjois-Lapissa ja Vuoksen vesistössä Itä-Suomessa, Keski-Euroopassa vuoristojärvissä. Se on maailman pohjoisimpana elävä sisävesikala.

WWF:n kalaoppaan mukaan ravintoloissa ja kalatiskeillä tarjottava nieriä on useimmiten kasvatettua kalaa. Kotimainen kiertovesikasvatettu nieriä on järjestön mukaan vastuullinen valinta sen vähäisten ympäristövaikutusten takia.

Hotelli Rantapuiston ravintola tarjoaa suomalaista ruokaa pientuottajatiloilta ja lähialueelta. Ravintola-annosten yrtit kerätään omasta yrttipenkistä ja grilliruokien reseptit ovat oman keittiön käsialaa.

Yritin udella hotellin vastaanotosta nauttimani nieriäannoksen reseptiä, mutta valitettavasti se on salainen. Ei mikään ihme.

Yritän kuitenkin itse huomenna jäljitellä annokseni makua, jotta myös muu perhe pääsisi osallisiksi samasta kokemuksesta. Annokseni nieriä oli todennäköisesti paistettu nopeasti pannulla, jolloin kalan ominainen maku tulee selvimmin esille.

Annoksessa oli kasvispeti, jossa oli lohkoperunoita, rapeiksi al dente -tyyliin kypsennettyjä porkkanasiivuja, muutama rapsakka sipulisuikale, tuoreita pinaatinlehtiä ja makoisaa kermakastiketta. Kalan sekä kasvisten päälle oli ilmeisesti ripsaistu kevyesti pikanttia öljy-pippuriseosta.

Oletko sinä valmistanut nieriää? Ole kiltti ja jaa tässä paras reseptisi!

*Majoituimme hotellissa ja nautimme ravintolan antimia blogiyhteistyönä veloituksetta.

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | YouTube | Snapchat @ruuhkavuodet

Kommentit (1)

Vierailija

Nieriää tuli viime kesänäkin syötyä lähes joka viikonloppu, useinmiten ruotsalaista alkuperää. Sen kummempaa reseptiä ei valitettavasti ole sillä "mausteena" oli vain merisuolaa mutta savustuspöntössä valmistettuna maku oli aivan uskomaton. Valmiin kalan päälle sitten vähän sitruunaa, niin avot! Muuta en kaipaa. Suosittelen lämpimästi!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestintäkonsultti. 13-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää keski-ikäisen ja teinin elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!
Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram