Kirjoitukset avainsanalla piha

Pälyiletkö joskus lenkillä vaivihkaa toisten pihoihin? Minä teen aina niin. Ainakin meidän lähistöllä ihmisillä on niin kauniita istutuksia...

Naapurin puutarhaan vilkuilu on yleensä sopimatonta, mutta ensi sunnuntaina pääsee tontin rajaa pidemmälle, kun Puutarhaliitto kumppaneineen järjestää 7.8. klo 12–18 Avoimet puutarhat -teemapäivän. Silloin kuka tahansa voi vierailla lähes 500 kotipuutarhurin pihassa eri puolilla Suomea.

Mukana on omakotipihojen lisäksi siirtolapuutarhoja ja viljelypalstoja, taimitarhoja, arboretumeja, mökkipuutarhoja, hautausmaita sekä yhdistysten ylläpitämiä puutarha-alueita.

Kuvat: Puutarhaliitto
Kuvat: Puutarhaliitto

Aikaisemmin teemapäivä on ollut suosittu. Kaikkiaan kymmenet tuhannet vierailijat ovat tutustuneet päivän aikana satoihin puutarhakohteisiin.

Oman alueen kohteen voi etsiä www.avoimetpuutarhat.fi  -sivuilta. Siellä on tapahtumaan osallistuvien kohteiden kuvaukset sekä osoite- ja lisätiedot.

Itse en ole mikään viherpeukalo, mutta ihailen valtavasti kaikkia jotka ovat. Ajattelinkin Napsu-koiran kanssa piipahtaa eräässä oman seutumme kohteessa. Ehkäpä saisin sieltä ideoita oman pihamme kasvivalintoihin tai hoitoon.

Oletko sinä kuullut Avoimet puutarhat -päivästä tai kenties osallistunut siihen?

Uräidin Ruuhkavuodet myös:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meidän perhe on huhkinut tänään pihatöissä. Harvinainen ilmiö, sillä emme kunnosta pihaa kovin usein.

Nyt oli kyllä korkea aika. Olemme tänä kesänä vain leikanneet nurmikon kerran viikossa tai kahdessa, mutta muu piha on jäänyt aika lailla luonnontilaan.

Kun palasimme kesälomareissulta, katselin lenkiltä tullessani taloamme kauempaa, ja selkärankaani pitkin hiipi inhon väristys. Hoitamattomat, rehottavat pensaat, nurmikko paikka paikoin nilkkaan asti, nurmettuneet hiekkatiet...

Meillä on melkein 40 vuotta vanha talo rehevällä seudulla, joten rikkaruohoja piisaa. Näky oli mielestäni kuin itärajan takaa joltain datsalta!

Kun aamupäivän tihkusade hellitti, aloitimme urakan. Minä leikkasin nurmikkoa ja mies sekä lapset kaivoivat sammaleet laatoituksen saumoista ja aloittelivat hiekoituksen siistimistä.

Urakka jatkuu ensi viikolla, sillä nurmikonleikkuu ja hiekoitus jäivät kesken, ja pensaita emme ehtineet aloittaakaan.

Jäin miettimään, miksi pihaa kannattaisi hoitaa useammin:

  • Nurmikon leikkaaminen olisi kevyempää. Nyt kun osa ruohosta oli saanut kasvaa yli kaksi viikkoa, leikkuri tukehtui vähän väliä ja lakkasi toimimasta.
  • Pihahiekalla ei olisi niin paksua sammalkerrosta, ja pihan muurahaisyhdyskunnat pysyisivät kurissa.
  • Pihalla olisi ehkä mukavampaa oleskella. Ja ainakin se tarjoaisi enemmän silmäniloa naapureille ja ohikulkijoille.

Toisaalta myös urakkaluonteisissa pihatöissä on puolensa:

  • On palkitsevaa, kun näkee työnsä tulokset. Jos nurmikon leikkaisi vähän väliä, saisi painavaa laitetta lykkiä melkein turhan takia samat pari tuntia. Ja olen kuullut, että ainakaan kuumalla säällä nurmikkoa ei saisi leikata liian lyhyeksi, sillä se palaa herkästi.
  • Puutarhaurakka on lapsille Tapahtuma isolla T:llä, johon hekin voivat osallistua ja osoittaa hyödyllisyytensä. Nyt palkitsemme itsemme katsomalla leffan ja napostelemalla herkkuja. Yhtä iso juttu ei olisi se, jos joka päivä pihaleikkien päätteeksi pitäisi lakaista laatoitus.
  • Vanhan talon piha olisi mielestäni tylsä, jos se olisi liian sliipattu. Sen kuuluukin olla rento ja vähän rempallaan. Sellaisessa pihassa ei uskaltaisi elää, jossa jokainen ruohonkorsi on ojennuksessa ja pihakivi aseteltu esteettiseen kulmaan.
  • Jos muutenkin kiireisestä arjesta käyttäisi joka päivä vähän pihatöihin, jäisi jotain muuta kenties mukavampaa tekemättä.

No, ehkäpä jokin välimuotokin olisi paikallaan... Esimerkiksi kivituhkaa tilasimme hiekkatielle viimeksi kuusi vuotta sitten. Voisihan sitä jatkossa tilata vaikka joka toinen vuosi.

Millaisia rutiineja sinulla on kesällä pihatöiden suhteen?

Uräidin Ruuhkavuodet myös:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (4)

Mirri
2/4 | 

Tuo ruohonleikkuu käy ihan kuntoilusta, kun on tuollainen työnnettävä kone. Tulee sellainen sopiva reilun tunnin hikilenkki, kun oman pihan nurmikot leikkaa. Ei tarvitse sinä päivänä erikseen lähteä kuntoilemaan.

Kukkapenkkejä, joita pihallani on tosi paljon, kiertelen useamman kerran viikossa ja keräilen rikkaruohoja. Muutoinkin kävelen pihalla usein iltaisin ja napsin yksittäisiä rikkaruojoja pois. En mielelläni tee isoja pihatyö-urakoita, vaan usein ja vähän kerrallaan.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Olet oikeassa, ruohonleikkuu käy kyllä kuntoilusta! Erityisesti koska meidän koneessa on vetomekanismi rikki :P Meillä on niin paljon nurmikkoa (noin parituhatta neliötä) että leikkaamiseen menee kerralla 2,5 tuntia.
Omat kukkapenkkini ovat kamalassa kunnossa... Ne pitäisi perustaa kokonaan uudelleen ja laittaa pohjalle sellaista kangasta rikkaruohojen kasvamista estämään. Edes päivittäisellä nyppimisellä ne eivät pysyisi kunnossa :(

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ihana, aurinkoinen äitienpäiväviikonloppu on kulunut kotipihalla, omalla terassilla chillaten ja grillaten, sukuloimassa sekä lasten harrastusten merkeissä. 

Lapset kasvavat, ja minusta se on yksinomaan hienoa. Aina näin äitienpäivän aikoihin sitä herää ihastelemaan, kuinka paljon vuodessa lapset ovat menneet eteenpäin.

Vauvavuodet ja pikkulapsiajat olivat mukavia, mutta en haluaisi niitä takaisin. Äitiydessä yksi mukavimpia juttuja on seurata, kuinka niistä parkuvista,  avuttomista nyyteistä kasvaa vähitellen fiksuja, omilla aivoillaan ajattelevia,  mainioita tyyppejä. 

Tänä vuonna lasten kasvamista symboloi pihamme hylätty hiekkalaatikko. Se oli 3-vuotiaalle esikoiselle tärkeä juttu uudessa kodissa, kun muutimme tänne kahdeksan vuotta sitten. Kuopus hiekkalaatikolla on kaivellut vielä useammin naapurin lasten kanssa,  hänhän oli alle vuoden ikäinen muuton aikoihin. 

Nyt hiekkalaatikkomme on jo pitkään ollut eräänlainen romuvarasto, täynnä rikkinäisiä leluja, keppejä ja roskia. Lapset viihtyvät omalla pihalla enimmäkseen vain trampoliinilla. 

Olen katsellut hiekkalaatikkoa koko viikonlopun sillä silmällä. Luin että hiekkalaatikko on helppoa muuttaa kasvimaaksi,  sillä hiekka on erinomainen kasvualusta monille kasveille: multaa vain päälle ja taimet multiin. Meillä olisi hyvää kompostimultaakin valmiina!

Muutama asia vain pitää vielä ratkaista:

  1. Mitä istuttaisin tulevalle neljän neliön kasvimaalleni? Mansikoita tekisi ainakin mieli,  ja salaattia... 
  2. Miten pidän lähistöllä liikkuvat peurat pois kasvimaalta? (Meillä oli pieni kasvimaa viitisen vuotta sitten mutta ainoa,  joka sai sieltä satoa, oli peuralauma. Öisin ne tulevat estoitta viereiseltä pellolta meidän pihalle asti.) 
  3. Ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä: kuka sitä kasvimaata kitkee? (Silloin viitisen vuotta sitten kestoaihe kesän kinasteluille oli, kuka kasvimaan oikein halusi, kun kukaan ei viitsinyt sitä hoitaa.) 

Onko sinulla ollut kasvimaa? Olisiko sinulla näkemyksiä em. kysymyksiin tai hyviä vinkkejä hiekkalaatikon muutostöihin? 

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Laita mansikoiden alle kunnollinen mansikkakangas, säästyt paljolta kitkemiseltä. Peurojen erossa pitoon voisi auttaa marjaverkko jonka nostaisi yöksi kasvimaan päälle.

Mirri
2/8 | 

Noita eläinvieraita varten mieheni rakensi kasvimaan ympärille melko korkean puukehikon, jonka päälle laitan tiheän verkon. Kun menen pellolle, nosta verkon reunaa ja pääsen sisälle, siellä kyykistelen verkon turvissa sitten kitkemässä ja satoa hakemassa. On toki hieman vaivaa vaativa, mutta saammepahan itse syödä satomme.

C
3/8 | 

Mulla oli ennen kasvihuonetta kasvimaa ulkona. Sain pidettyä peurat ja muut salaatin purijat pois kasvimaalta sillä, että istutin viereen sipuleita. Salaattipenkki oli ympyröity sipuleilla. Ilmeisesti ne haisi niin paljon, että salaatit saivat olla rauhassa. Joku yö oli ilmestynyt kauriin jalanjälki kasvimaahan, mutta mitään ei oltu viety. :D

meidän elämää
4/8 | 

Samat on suunnitelmat hiekkalaatikolle täälläkin, leikkeihin sitä ei enää tarvita, joten äiti saa sen omiin kokeiluihinsa. Ajattelin kokeilla ihan herneitä ja lehtikaalia (ostan valmiita taimia lehtikaaliin), ehkä tuohon jotain muutakin mahtuisi, täytyy katsoa?.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kevään merkit ovat jo ilmassa! Ihan pian voi tarttua haravanvarteen, upottaa sormet multaan ja seuraavaksi pääseekin jo nauttimaan leikatun nurmikon tuoksusta...

Tällä viikolla vuodenaika on lopullisesti vaihtunut: ei ole enää talvi vaan kevättalvi. Sen huomaa valoisista aamuista, siitä että hanki rapisee kengän alla kuin maaliskuussa ja ensimmäiset linnut ovat aloittaneet konserttikiertueen.

Viime vuosina olen tullut siihen johtopäätökseen, että kevät on lempivuodenaikani. Kesä on ihanaa mutta kevät vielä parempaa: kevät on lupaus kesästä. Keväällä vielä kaikki valoisat, raikkaat aamut ja onnelliset päivät ovat vasta edessä.

Oma kevääni alkaa haravoimisella. Kun maa alkaa olla sula, ja pääsee pihatöihin, jätän suosiolla sisähommat sikseen, pölyt pyyhkimättä, pyykit järjestämättä ja painun ulos aina, kun mahdollista.

Minusta haravoiminen on ihanaa. Lasken aina leikkiä, että jos haamuja on olemassa, minä palaan vielä tuonpuoleisestakin tänne haravoimaan. Siinä sitä sitten on talon tulevilla omistajilla ihmettelemistä, kun pihalla heiluu valkopukuinen, läpinäkyvä daami fiskarsin varressa.

Tykkään keväällä myös karsia puskia. Kaikkia lajeja ei todellakaan saisi leikata keväällä, mutta onneksi meidän 30-vuotiset kasviparat ovat toistaiseksi selvinneet kevätpuuskastani. 

Samoin kesän ensimmäinen nurmikonleikkuu on juhlavaa. Se tuoksu ja se kaunis, siisti vana, jonka leikkuri jättää jälkeensä.

Haaveiletko sinäkin jo pihan kevättöistä? Nyt voit blogini kauttaa voittaa Kodin Kuvalehden kevätpaketin: neljä puutarha-aihesta Kodin Kuvalehteä, joista voi ammentaa ideoita omaan pihaan.

Jätä alle kommenttisi ja kerro, mikä on mielestäsi mukavin pihapuuha keväällä. Jätä kommentissasi sähköpostiosoite sille varattuun kenttään. Osoite ei näy muille kuin minulle. Vastausaikaa on ensi viikon perjantaihin eli 26.2. asti

 

Onnea arvontaan!

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (41)

Teija H
1/41 | 

Nurmikon leikkuusta tykkään itse, onneksi kukaan muu ei meillä sitä himoitse tehdä, joten saan nauttia siitä ihanasta tuoksusta.

Vierailija
2/41 | 

Rakastan kaikki pihapuuhat keväällä , ihana päästä neljästä seinasta ulossssssss...???

SuviSini
3/41 | 

Kevät on parasta aikaa! Kesä on liian rehevä ja täynnä ötököitä, ja syksyllä taas on jo vähän kyllästynyt :D Kevättöistä tykkään kaikesta, ehkä kivointa on laittaa siemeniä itämään.

Kukkahattu-Lissu
6/41 | 

Haahuilla ympäri pihaa ja fiilistellä :D! Ehkä suunnitella paikkaa uudelle istutukselle tai vaikka tehdä nättejä rajauksia istutusten, polkujen jne. reunoihin. Haaveilen punovani pienen pajuaidan :). Oikeastaan kaikki on niin kivaa kun on aluksi niin yksinkertaisen kaunista ja kumman helppo kuvitella kaikkea ja keksiä uusia suunnitelmia ikäänkuin "puhtaalta pöydältä" ! 

Sara
8/41 | 

Mielestäni mukavin pihapuuha keväällä on nurmikon leikkaaminen. Se on jotenkin rentouttavaa! (: 

Vierailija
10/41 | 

On ihana laittaa kukkapenkit kuntoon ja kantaa pihakalusteet ulos - odotetaan jo kovin, että päästään omalle pihalle touhuskelemaan ja auringosta nauttimaan :) - Aikku

Terrafiore
11/41 | 

Parasta on, kun pääsen viljelypalstalle pitkän talven jälkeen. Siellä multa tuoksuu ihanalle, kottaraiset pomppivat vastamuokatuilla palstoilla, ja tietenkin vaihdetaan talven kuulumiset palstanaapureiden kanssa.

ella
12/41 | 

Hei!

Ihan parasta on karsia kukkapenkki ja laittaa sinne kanankakkaa ja uutta multaa. Se näyttää niin kauniilta!

Ja taustalla ihana lintujen sirkutus.

Rivarin pihassa
13/41 | 

Siementen kylvö ja tomaatin ym.taimien tuoksu sisällä ennen ulos istutusta on parasta varhais keväässä.Tälle keväälle latva-artisokat ja laventelit olen jo kylvänyt.Ulos olisi tulossa pionipenkkiä,hyötypuutarhaa ja parsapenkkiä jahka maa sulaa ja pääsee möyhimään.Lehtokotiloita odotellessa.

Sarianna
16/41 | 

No tänä vuonna se taitaa olla suunnittelua miten pihaa laittaisi, kun kaikkialla on vain hiekkaa ja sateen muovaamia monttuja.

Vierailija
17/41 | 

Yksi kiva kevätpuuha ulkona on trampoliinin kokoaminen, ei tekemisen mutta voi sitä onnea ja iloa mikä lapsista lähtee, kun pääsee taas hyppimään sydämensä kyllyydestä :)

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Voi, kiitos kommentistasi - olet niin oikeassa! Tuli ihan jo hinku päästä trampoliinin pystytyspuuhiin... Minulla on kesäisin tapana pomppia trampoliinilla lasten mukana. Naapurit taitavat vähän ihmetellä, mutta mitäs siitä ;D Onnea arvontaan!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Katjaana
18/41 | 

En tunnistanut itsessäni viherpeukaloa, kun kymmenisen vuotta sitten rakensimme oman kotimme. Vähitellen olen innostunut pihan laitosta. Tosin olen ympäripyöreästi asioihin suhtautuva eikä pihani ole koskaan täydellisen kaunis, siisti ja viimeisen päälle tip-top.

Keväällä rakastan ihastella perennojen työntymistä mullasta! Miten ne taaskin sieltä pinnistäytyvät valoon. Asumme lounaisrannikolla ja kevät tulee tänne hyvissä ajoin.

Toinen mielihommani on kompostin levittäminen :)

Juhtimus
20/41 | 

Tykkään kitkeä kukkapenkkejä. Keväällä siihenkin hommaan vielä riittää intoa!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram