Kirjoitukset avainsanalla kiusaaminen

Minulta on toivottu kirjoitusta koulukiusaamisesta. Suostuin nyt, joskin myönnän, että en aluksi ihan innosta täristen.

Koulukiusaamisesta kirjoitetaan ja puhutaan paljon. Moni opettaja, psykologi, terapeutti, lastenoikeusaktivisti, kuraattori, ammatti-ihminen ja tutkija on kirjoittanut siitä. Koulukiusaaminen on aihe, jossa myös monen lapsen tarina on päässyt julki. 

Mietin, mitä minulla on enää lisäämistä asiaan. Ei minua ole koskaan kiusattu niin raskaasti kuin niitä lapsia jotka tarinansa ovat kertoneet. 

Sitten luin Kodin Kuvalehdestä Iina Tujusen superupean haastattelun. Päätin, että no ok. Minä kirjoitan. 8-vuotias tyttö oli tajunnut sen, minkä minä tajusin lukiessani hänen haastatteluaan. Kiusaamisesta ei voi puhua liikaa. 

Viime vuonna koulussa yksi tyttö kiinnitti huomioni. Hän ei tuntunut puhuvan kenenkään kanssa mielellään. Kun häntä läpsäytti kaverillisesti käsivarteen, hän kertoi opettajalle. Kun häntä vetäisi nopeasti hupusta kiinnittääkseen hänen huomionsa, hän tönäisi seinää vasten. 

Kerran ulkoliikuntatunnilla tyttö ei voinut osallistua, sillä hänellä oli jalka kipeänä. Hänelle alettiin irvailla. Opettaja ei aluksi huomannut tilannetta ja kun hän huomasi, oli se jo yltynyt niin pahaksi, ettei hän pystynyt kontrolloimaan sitä. 

Tyttöä ympäröi lapsijoukko, joista osa alkoi kaatuilla maahan ja vaikerrella, kuin he olisivat olleet kipeitä. Osa alkoi voivotella: “Voi ei, sä kuolet varmaan”.

Nyt myönnän: olin itsekin hiukan mukana. Joukossa tyhmyys tiivistyy, en ajatellut tytön tunteita lainkaan. Nostin kaverini maasta ja sanoin: “Voi voi, nyt taitaa olla vakava asia kyseessä.” 

En ole tehnyt elämässäni lähestulkoon mitään, mitä häpeäisin tällä hetkellä enemmän.

Seuraavana päivänä opettaja otti meidät puhutteluun. En muista nähneeni häntä ikinä niin pettyneenä. Hän kertoi, että tyttöä oli kiusattu hänen entisessä koulussaan raskaasti.

Olin kauhuissani. Hänellä oli täytynyt olla kauheaa! Vaihtaa koulua ja joutua täälläkin kiusauksen kohteeksi! 

Ilokseni voin kertoa, että kiusaaminen loppui kuin seinään. Kaikki pyysivät anteeksi, ja uskon heidän todella tarkoittaneen sitä.

Valehtelisin jos väittäisin, etten tajuaisi yhtään, miksi kiusaamista tapahtuu. Olinhan itsekin näköalapaikalla, kun kaikki tuo tapahtui.

Meistä tuntui, että tyttö ei mahdu joukkoomme. Mutta teimme ehdottomasti väärän valinnan. Emme yrittäneet suurentaa tilaa joukossamme, vaan yritimme pienentää tyttöä, joka tilaan oli tulossa.

Kerroin tämän tarinan, jotta jostain löytyisi myös sivustakatsojan tarina. Tämä ei ole kärsineen mutta toipuneen kiusatun tarina.

Tämä ei ole rohkean ja urhean kiusatun puolustajan tarina. Tämä on hiljaisen hyväksyjän tarina. Sen, joka katsoi vain vierestä koko tapahtuman läpi. 

Kiusaamisen jälkeen muutkin katuvat kuin kiusaaja. Mutta kaikesta pääsee eteenpäin. Jos vain katsotaan valoihin eikä varjoihin. Kun uskalletaan katsoa myös kiusaajaan.   

Terveisin, Venla

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Upea kirjoitus! Olen itse lukion opettajana ja meille tulee erittäin paljon opiskelijoita, joita on kiusattu peruskoulussa. Alussa he ovat hyvin syrjäänvetäytyviä, arkoja jne. mutta pikku hiljaa useimpien kohdalla tilanne onneksi muuttuu, kun he huomaavat, että enää ei kiusata. Voi minkälaisia upeita, ihania , aurinkoisia nuoria heistä tuleekaan, kun kiusaamisen pelko poistuu! Valitettavasti kaikkien kohdalla ei käy näin vaan kiusaaminen jättää ehkä elinikäiset arvet mieleen. Toivottavasti mahdollisimman moni nuori uskaltaisi peruskoulussakin asettua puolustamaan kiusattuja!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram