Kirjoitukset avainsanalla kuntosali

Totta se on! Kuvassa yllä ei ole mikään jälkiruokavanukas tai suklaamannapuuroa, vaan ravitsemuksellisesti monipuolinen välipala, joka kuntosalitreenin jälkeen tehostaa lihastesi kasvua!

Kehitin reseptin ihan sattuman oikusta eilen ja siitä tuli niin hyvää, että haluan jakaa sen blogini lukijoiden kanssa.

Kuntosalitreeni on vaihteen vuoksi taas maistunut minulle viime aikoina. Sen sijaan palautusjuoma ei. Se on maistunut ihan pahvilta.

Tulin ostaneeksi palautusjuomajauhetta, joka on aivan erityisen pahanmakuista, tai vähintäänkin mautonta. Tilasin sitä peräti 2,5 kiloa, joten vielä eilen olin aika epätoivoinen säkkiä katsellessani.

Ostin suklaanmakuisen proteiinijauheen Vegekaupasta. Se on siis monella lailla eettinen tuote, eli ei sitä ainakaan pois voi heittää. Vikana on vain maku, joka on mielestäni tympeä.

Tuijottelin eilen rankan salitreenin jälkeen hedelmäkorissa lojuvaa banaania. Kovan treenin jälkeenhän on hyvä syödä banaania, jotta kehon tyhjentyneet hiilihydraattivarastot täyttyisivät jälleen.

Ajattelin, että banaani kyllä maistuisi mutta proteiinijuomaa en halua. En, vaikka tiedän, että ilman palautusjuomaa raskas treeni menee harakoille, proteiinipitoisella palautusjuomalla kun on tärkeä vaikutus lihasten kasvuun ja voimien palautumiseen.

(Muun muassa Lihastohtorin mukaan noin 45 minuutin ajan treenin jälkeen lihakset vastaanottavat kaikista tehokkaimmin rakennusaineita ja energiaa. Siksi heti harjoituksen päätteeksi palautusjuomana nautittu proteiini on hyödyllistä.)

Aikani hedelmää tuijoteltuani päätin sotkea sen sauvasekoittimella. Sitten päässäni syttyi pieni lamppu ja päätin heittää proteiinijauheen banaanin sekaan.

Kaadoin syntyneen "suklaavaahdon" joukkoon vielä hieman kauramaitoa ja koristelin annoksen kookoslastuilla sekä rusina-pähkinäseoksella. Koskaan proteiinipalautus ei ole maistunut yhtä hyvältä!

Terveellinen voimavanukas

  • 2 kypsää banaania
  • 1/2 dl suklaanmakuista palautusjuomajauhetta
  • 1/2 dl kauramaitoa
  • Sekoita ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi ja koristele annos esimerkiksi pähkinöillä ja rusinoilla. Nauti nopeasti, mieluiten 45 minuuttia treenin jälkeen.

Käytätkö sinä palautusjuomaa? Oletko kokeillut käyttää sitä muiden ruokien tai juomien ainesosana?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen koko kesän kärsinyt motivaatiopuutteesta salitreenin suhteen. Onneksi nyt kun kesäflunssa on ohi, into tuli takaisin. (Ehkä tuollainen pakkotauko tekeekin vain hyvää ja kasvattaa treeninälkää.)

Salitreenien suhteen olen ollut "vanhan liiton naisia". Olen uskonut vankasti raskaan raudan taikaan: treeni on kohdallaan vasta, kun tekee sarjat tarpeeksi isoilla painoilla, veren maku suussa niin, että viimeiset toistot hädin tuskin onnistuvat. Nykyäänhän on trendikästä treenata kehon omalla painolla, mutta minä olen pitänyt sitä aina pelkkänä pelleilynä.

Siksi viime fustra-harjoituksessa pääsin hämmästymään, kun sain kokea, kuinka kehon omasta painostakin voi olla vastusta: harjoitus voi tuntua raskaalta ja lihakset tulla kipeäksi, vaikka painoja olisi 0-2kg.

Teimme siis Nooran kanssa neljännellä fustra-tunnillani voimaliikkeitä. Tunti alkoi toki tuttujen liikkeiden kertauksella, mikä oli mukavaa. Fustra on tuntunut minusta aika vaikealta joten on palkitsevaa tehdä tunnin aluksi jotain, joka jo sujuu. (Löydät aikaisemmat fustra-kirjoitukseni tämän linkin takaa.)

Kehonhallintaliikkeiden jälkeen kokeilimme sitten muutamia lihasvoimaa lisääviä liikkeitä, yhtä parin kilon käsipainojen kanssa ja toista, yhden jalan kyykkyä, tangolla ilman painoja. Erityisesti tässä yhden jalan liikkeessä oli aika haastavaa pitää paketti kasassa, mutta ne muutamat sekuntit, kun liike onnistui, lihasrasitus oli mojova - kintut alkoivat ihan täristä!

Tärinä on muutenkin kuulemma fustrassa ihan hyvä merkki. Esimerkiksi tietyissä vatsalihasliikkeissä se kertoo siitä, että syvät vatsalihakset aktivoituvat.

Noora näytti ensin mallia, miten liike olisi pitänyt tehdä:

 


Ja minä yritin sitten saada itseni samansuuntaiseen asentoon, kun Noora antoi ohjeita kameran takaa:

Vaikeaahan se oli, erityisesti selkä jäi liian notkolle... Lisäksi roikun liikaa tangossa. Liikettä ei pitäisi tehdä käsien varassa vaan ensisijaisesti jalka ja tietenkin keskivartalo aktiivisena.

Maistuuko sinulle sisäliikunta entiseen tapaan näin kesällä, vai liikutko mieluummin ulkona nyt, kun luonto on kauneimmillaan?

Minulle taitaa treenimotivaatiossa tärkeintä olla vaihtelu. Samaa vanhaa saliohjelmaa en jaksaisi jyystää, jos ikkunan takana kesäinen maisema kutsuu lenkille, mutta sisätiloissakin viihtyy kummasti, kun oppii jotain uutta.

Yhteistyössä: Balanssi

-----
I've tried fustra personal training four times now. Fustra is a training method designed to help control the body and increase strenght and balance.
During previous classes I have trained body control but this time we tried some positions which increase strenght. I was surprised how effective and exhausting they felt! I've always believed only in training with heavy weights but I guess I'll have to change my beliefs.
Are you motivated by indooor exercise all year round? During summer my motivation sinks remarkably - I need to learn new things in order to keep me happy in the gym even when the sky is blue and sun shining.

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Google+

Kommentit (22)

1/22 | 

Minä yritän ottaa tuon salitreenin vähän kuin lääkärin määräyksenä ja pitää siitä kiinni, vaikka ei aina huvittaisikaan (osteoporoosin takia).
Toisaalta salitreeni sopii itselleni juuri siksi että salille voin mennä milloin vain - ja minä yleensä treenaan kaikkina kummallisina aikoina: aamulla anivarhain ja illalla myöhään.
Golfia en ole kokeillut mutta tykkäisin joskus kokeilla - niin moni tuttu on siihen suorastaan koukussa =)

3/22 | 

Jopas sait uteliaaksi - tuo TRX-treeni kuulostaa kiinnostavalta!
Minulla on vähän samanlainen runsaudenpula ongelmana. Kun kotiväkeäkin olisi kiva nähdä välillä... Tosin onneksi tyttö tulee jo usein seuraksi lenkille :)

4/22 | 

Samaa mieltä: ranta- ja puistojumpat on kyllä ihan nerokas keksintö!
Mistä oikein saat noin usein uuden ohjelman, vai vaihteletko vanhojen ohjelmien välillä? Meidän keskuksessa jäsenyyteen kuuluu muistaakseni 3-4 ohjelmaa vuodessa, eli suunnilleen kolmen kuukauden välein tehdään uusi.

5/22 | 

Munkin nykyisessä viikko-ohjelmassa yksi treeni on kahvakuulasarja, jonka voi tehdä myös kotona. Halusin kotitreenin koska alkoi tuntua, että näen perhettä turhan vähän.
Mutta hei - kannattaa yrittää treenailla myös lasten nähden. Liikkuva vanhempi on lapsille tärkeä esimerkki, malli tiellä terveellisiin elämäntapoihin!

6/22 | 

Ihanan monipuolisesti olet liikkunut! Olen varma, että intosi säilyy :) Kävely ja hölkkähän sujuvat säässä kuin säässä, sehän on vain pukeutumiskysymys. Ja jumppaa ja joogaa on taas tarjolla yllin kyllin syksyllä, kun kaikki aloittavat uuden elämän :)

7/22 | 

Itse olen ihan hämmästellyt ulkoiluintoani, kun säät ovat olleet mitä olleet. Ihan vain valo ja vihreys ovat tuntuneet vastustamattomilta. Se johtuu varmaan siitä että olen vielä töissä ja päivät kuluu sisällä: ulkoilmakiintiö ei tule täyteen.

Anonyymi
8/22 | 

mulla kun alkoi tää eroon raskauskiloista -prokkis (kun kuopus oli yli 2, heh heh) niin päätin, että en aloita vielä mitään liikuntaa koska silloin näläntunnetta on vaikea hallita. olen siis vuosien saatossa treenannut budolajeja, tanssia, combatia, pumppia, sellaista ihme kävelylaitetta (en muista sen nimeä) jnes. nyt kun paino alkaa olla kohdillaan niin huomasin, että en mä niin löysä olekaan mitä luulin :D no ei mulla tod mitään sikspäkkiä ole mutta ilmeisesti asuminen 3-kerroksisessa kämpässä ja 15- ja 11-kiloisten lasten päivittäinen kantelu käy treenistä :D

wandis

9/22 | 

Hihii :) Meidän kuopus oli syntyessään nelikiloinen ja kasvoi nopeasti. Kannoin häntä paljon vasemman lonkan varassa lantiolla koko ekan vuoden ennen kuin jäbä oppi kävelemään. Vauvavuodesta asti kehoni vasen puoli on ollut vahvempi. Hauiksissa edelleen eron voi nähdä vaikka olen yrittänyt juuri salilla käyttää oikealla puolella raskaampia vastuksia :)

10/22 | 

Mä niin haluisin innostuu noista salihommista, mutta ei ni ei :D Ihan kateeks käy salilla kävijät ;) Hienoa, kun jaksat :)
Vuoden ympäri liikun ulkona. Tämän huonon kesän positiivinen puoli on mahtavat juoksusäät. Ei oo mukavampaa, kun juoksennella sateessa, kun on sentään ainakin melkein kesälämpötilat :)

12/22 | 

Lomalla olen innostunut spinnigistä suht koht pitkän tauon jälkeen, eli sisällä sitä harrastan. Täällä Oulun suunnalla ei kesäsäät ole juurikaan hellineet, toisaalta ulkoliikuntaan juuri sopivat säät.

13/22 | 

Oman kehon vastus on paras. Sanon usein, että siinä saa syyttää vain itseään, jos vastusta on liikaa :)

14/22 | 

Kesällä ei kyllä sisäsalit kiinnosta pätkääkään vaikka tiedänkin että pitäis :). Mieluummin vietän ne vähät kuukaudet golfkentällä, joilla keli sen vähänkin sallii. (Tää kesä on kyllä ollut siinä kinttaalla, onko sekään laji enää hauskaa vai ei kun koko ajan vaan sataa ja tuulee).

Jotain tollasta uutta olis kyllä kiva kokeilla. Salitreeni ei oikein enää jaksa innostaa. Varmaan senkään takia, kun pääsen salille keskimäärin just silloin, kun siellä on kaikki muutkin ja laitteet niin varattuja, ettei pääse toteuttamaan omaa ohjelmaansa siinä järjestyksessä kuin haluais.

16/22 | 

Minä yritän hoitaa nuo salitreenit vähän niinkuin lääkärin määräyksestä, osteoporoosin takia ei ole varaa jättää niitä välistä.
Olet oikeassa, tänä kesänä on ollut upeat lenkkisäät! =)

17/22 | 

Olen käynyt kävely ja vähän hölkkälenkilläkin. Vähän puistojumppaa ja ulkojoogaa. Talvella en treenannut sisällä ollenkaan. (häpeällistä tunnustaa)Toivottavasti syksyllä löytyy intoa jatkaa liikkumista edes tähän tahtiin ja lenkkeilyn lisäksi löytyisi jokin sisälajikin.

18/22 | 

Olen käynyt kävely ja vähän hölkkälenkilläkin. Vähän puistojumppaa ja ulkojoogaa. Talvella en treenannut sisällä ollenkaan. (häpeällistä tunnustaa)Toivottavasti syksyllä löytyy intoa jatkaa liikkumista edes tähän tahtiin ja lenkkeilyn lisäksi löytyisi jokin sisälajikin.

Anonyymi
19/22 | 

Olen viime kevääseen saakka vannonut myös raskaiden painojen nimeen mutta sitten tuli kokeiltua TRX-treeniä oma paino vastuksena ja kylläpä tuli kroppa kipeäksi :) Eli kevään ja kesän olen tehnyt sekä TRX-treeniä että tavallista salitreeniä.
Kevään ja kesän koittaessa ongelmaksi itselle muodostuu, että mitä kaikkea sitä voisikaan tehdä: pyöräillä, hölkätä, sauvakävellä, rullaluistella mutta kun aika ei riitä kaikkeen ja pitäähän sitä lepopäiviäkin pitää.

20/22 | 

Mä olen myös näitä rautaa kehiin niin paljon kuin sielu sietää, muuten ei tunnu missään -naisia. Mun on pakko vaihtaa saliohjelmaa muutaman viikon välein, muuten iskee treeni-plääh ja siitä ei ole olenkaan helppo päästä eroon. Eli sisäliikunalla menen. Eikun hetkinen, olenhan mä käynyt muutaman kerran rantajumpassa. Onni on asua landella, jossa kunta järjestää toimintaa (edes) kesäkuussa. Rantajumppa, mikä loistava keksintö; Samalla kun omaa kuntoa ylläpitää, muksut saavat telmiä vedessä. Kaksi kärpästä samalla läppäisyllä ;)

21/22 | 

Mä haluaisin nostelemaan rautaa tai ihan vaan omia ruumiinosiani salille, mutta toi kuopus boikotoi yhä mun jokaista urheiluharrastusta.
Olisin kyllä avomielisesti valmis kokeilemaan fustraakin, ja ehkä pitäisi nyt hyväksyä se tosiasia että jos haluaa liikkua niin se tarkoittaa jatkossa kotijumppaa kun lapset ovat menneet nukkumaan...

22/22 | 

Olen käynyt kävely ja vähän hölkkälenkilläkin. Vähän puistojumppaa ja ulkojoogaa. Talvella en treenannut sisällä ollenkaan. (häpeällistä tunnustaa)Toivottavasti syksyllä löytyy intoa jatkaa liikkumista edes tähän tahtiin ja lenkkeilyn lisäksi löytyisi jokin sisälajikin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Fustra

Kävin taas tällä viikolla fustrassa ja viimein taisin päästä jyvälle siitä, miten tuo maaginen nappi laitetaan kiinni, josta henkilökohtainen ohjaajani Noora Ekström niin ahkerasti muistuttaa. Tai ainakin tajusin, miksi kehon pitäminen oikeassa asennossa on minulle vaikeaa.

Minulla on nimittäin notkoselkä.

Kyseessä on sekä rakenteellinen että elettyjen vuosien mukanaan tuoma haaste. Tätä siis kaikki ne fyssarit ovat tarkoittaneet, jotka ovat sanoneet kauniisti, että minulla on "persoonallinen ranka"! Pakettiini kuuluu se, että niveleni, niskani ja alaselkäni ovat yliliikkuvat mutta yläselkä jumissa ja yläselän lihakset turhan heikot. Kuljen hieman etukenossa, sillä etureidet ovat vahvemmat kuin takareidet ja rintalihakset vahvemmat kuin yläselän lihakset.

Fustrassa tajusin, että minulla on notkoselkä

Notkoselkä tässä kokonaisuudessa aiheuttaa sen pulman, että esim. perinteisessä salitreenissä vaikkapa kyykätessä keskikehon tuki pettää helposti, ja silloin kyykky (jossa parhaimmillaan/pahimmillaan on tangossa muutama kymmenen kiloa) rasittaa alaselkää. Siis juuri sitä rangan aluetta, jossa minulla on osteoporoosin vuoksi kulumia nikamissa.

Pelkästään perimää en voi rakenteestani syyttää. Notkoselkä syntyy helposti, jos ajaa paljon ja tekee istumatyötä - ja minähän syyllistyn molempiin. Silloin lonkan koukistajat kangistuvat, askel lyhenee ja ryhti muuttuu etupainotteiseksi.

Tällä fustra-tunnilla pystyin pitämään hieman paremmin napin kiinni kuin aikaisemmin. Noora toki tuki minua ja korjasi asentoani joka välissä. (Fustra-ohjauksessa on jännää se, että ohjaaja koskee asiakkaaseen ja ohjaa kehoa oikeaan asentoon. Onneksi Noora kertoi tästä heti alkumetreillä, muuten olisin voinut hieman hämmästyä.)

Selän notko oikenee vähitellen...

Nyt tajusin, että napin kiinni pitämisessä olennaista on tuoda lantio eteen. Sen jälkeen kun yrittää ajatella kasvavansa pituutta ja laittaa vielä yläselän lavat yhteen niin - avot!

Tämä siis onnistui minulta ehkä muutaman kymmenen sekunttia kerrallaan, kun oikein keskityin. Ensi kerralla se saattaa onnistua useammin ja pitempään. Fustra-ohjauksessa käydään yleensä parikymmentä kertaa ennen kuin homma menee kehon muistiin, ja minulla on kuitenkin takana vasta kolme ohjauskertaa.

Kirjoitin ensimmäisen fustra-ohjaukseni fiiliksistä blogiini huhtikuun alussa. Koostin tuosta tunnista myös videon vlogiini Vlogiaan. Käypä kurkkaamassa, ellet ole vielä nähnyt sitä! Löydät kaikki fustra-kirjoitukseni tämän linkin takaa.

Mitä sinun alaselällesi kuuluu - onko linjoilla muita notkoselkäisiä?

Yhteistyössä: Balanssi

---
I've tried fustra personal training three times now. Fustra is a training method designed to help control the body and increase strenght and balance. 
At the beginning I found it difficult to keep the required basic position: to pull stomach in (both upper and lower stomach!), shoulders back, knees soft and to move hips to the front.
The correct position is challenging for me because my lower back forms an arc that's too deep. Thanks to my body structure it's difficult for me to keep the lower back straight.

This is typical for many of us who drive a lot and mainly sit during workdays.
Do you have challenges like this with your back or is it easy for you to keep your back straight?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Google+ | Vlogia

Kommentit (14)

1/14 | 

Asiaa! Varmasti notkokin, mutta oiennut lordoosi eli suora ranka aiheuttaa hartiasärkyä. Täällä kamala ryhti. Ihailen muutenkin ihmisiä joilla hyvä ryhti, ovat ylväitä. Kun vaan muistaisi nämä opit.

Näytät upealta

2/14 | 

Kävelykoulu - sepäs kuulostaa kiinnostavalta! Mitä se tarkoittaa? Nyt fustran myötä olen yrittänyt ajatella lantion asentoa ja napin kiinnivetämistä myös arjen keskellä, joka päivä kävellessä ja seisoessa. Siinä on muistunut aikoinaan lukioikäisenä mallikurssilla saamani opit (se on ainoa kävelyopetus, jonka olen koskaan saanut). Siellä opetettiin että kävellessä pitäisi kuvitella astelevansa nuoraa pitkin - silloin lantio työntyy eteenpäin ja askel on sopivan mittainen. Millaisen kävelykoulun sinä olet käynyt? Aihe kiinnostaa, koska myös minulla on tosiaan yliliikkuvat nivelet.

4/14 | 

Täällä toinen notkoselkäinen - ja vielä kun riesana ovat yliliikkuvat nivelet, on soppa valmis. Itselleni on kävelykoulu tuonut monta valaistusta asiaan - ja aikoinaan kuntoutus. Silti - jos ei ole tarkkana, se muisti on täällä erittäin lyhyt ja välillä on tarkistettava, missä mennään.

5/14 | 

Mulla on jostain syystä yksi alaselän nivelistä työntynyt ulos melkein sentin (itse epäilen raskauksia) ja diagnoosi on se, että ainoa mahdollisesti tepsivä keino on leikkaus. Vielä en siihen itse ole valmis, koska lopputulosta ei tiedä. Ikävää vaivassa on se, että kivun takia ei pysty enää tekemään oikeastaan mitään alaselkäliikkeitä. Ja se taas tietysti johtaa kierteeseen, että kipu lisääntyy kun lihakset heikkenee :/ Plääh, pitää vaan treenata muuta kroppaa, että se säilyisi ehjänä :)

6/14 | 

Joo, kaikki kiropraktikosta ostepaattiin kokeiltu, mutta koska kyse on nikamasiirtymästä, ei niistä ole apua. Vaiva alkoi jo toistakymmentä vuotta sitten, sen kanssa oppii elämään. Onneksi vatsalihaksia pystyy tekemään ja hyvä kunto + jatkuva muun kropan treenaaminen ovat pitäneet toimintakyvyn suht hyvänä. Suosittelen kyllä kaikille aktiiviliikuntaa, joskus voi tulla eteen yllättäviä tilanteita ja silloin ei liikuntaan käytetty aika harmita yhtään.

7/14 | 

Kiitos kiinnostavista kommenteistasi, olet antanut paljon ajattelemisen aihetta! Minäkin olen harrastanut pitkän matkan juoksua, takana on yksi maratoni ja muutama puolikas. Taitaa olla ihme että olen selvinnyt tähän ikään asti ehjänä... :P

10/14 | 

Kiitos kiinnostavasta kommentistasi! Täytyypä jutella tästä seuraavalla fustra-tunnilla...
Tuo leuan asento on minulle tosi tyypillinen virheasento koska niskani on yliliikkuva. Moni fysioterapeutti on siitä huomauttanut. Pitäisi aina muistaa kuvitella että joku ikään kuin kiskoo minua takaraivolta ylös niin leuka painuisi oikealla lailla alemmas, eivätkä niskanivelet kuormittuisi. Mutta kun on koko ikänsä kulkenut väärässä asennossa, ne ovat jääneet kehon muistiin ja oikean asennon unohtaa niin helposti...

11/14 | 

Hui - jopas on aikamoinen vaiva :/ Oletko koskaan kokeillut mitään vaihtoehtoista kivunlievitystä, esim. akupunktiota? Varmaan syvien vatsa- ja selkälihasten hallinta olisi sinullekin tärkeää, onko mitään keinoja, joilla pystyt treenata niitä? Millaisilla asioilla pärjäät arjessa? Tosi ikävää kuulla, että joudut kokemaan tuollaista kipua :( Tsemppiä!

tuitu
12/14 | 

Notkoselkä, yliliikkuvuutta nivelissä, löysät olkapään nivelkapseli, skolioosi... Jep. Fustran aloitusta odotan kun kuuta nousevaa, kunhan olkapääleikkauksen jälkeen saan aloittaa kuntoutuksen.

Anonyymi
13/14 | 

Hei, mielestäni ylemmässä kuvassa alaselässäsi on luonnollinen notko, joka siellä kuuluukin olla. Alemmassa sitä ei ole ja painopiste on takana, ikään kuin nojaisit taakse. Tästä tulee aikamoinen kuormitus alaselkään. Lantion alle työntö/kääntö suoristaa selkää, mutta selässä pitäisi olla luontainen kaari. Alimpien kylkiluiden tulisi olla suoliluun harjanteiden päällä, tällöin rintakehän/ylävartalon paino olisi samassa linjassa lantion kanssa. LIsäksi jalkapohjista linja tulisi kulkea lantion ja rintakehän kautta päälaelle asti. Ylemmässä kuvassa leuka on työntynyt eteen ja niskan asento on virheellinen. Alemmassa kuvassa se on parempi. Työskentelen liikunta-alalla ja olen kärsinyt notkoselästä ja hoidattanut sitä johtavien fyssareiden käsissä ja oppinut matkalla paljon siitä mm. nämä lantion alle työnnöt, jotka liikuntapiireissä kuuluvat valitettavan usein ohjeistuksiin, mutta todellisuudessa ei ole ainoa oikea ratkaisu vaikka sitä tunnutaankin viljeltävän ratkaisuna kaikkeen. :)

Anonyymi
14/14 | 

tuo niskan assento ja leuan eteentyöntyminen ovat hyvin tavallisia "vaivoja" kaikille koneen ääressä työskenteleville... kaulan ja rintakehän lihakset ovat kireät ja niskan/yläselän lihakset jatkuvasti ylivenyttyneinä ja heikot. Itse käytän mielikuvaa, että tuon leukaa hieman lähemmäs kohti kaulakuoppaa, niin niskan asennon ohjaus on lempeä. Jäi vielä tuosta aiemmasta kommentistani sanomatta, että mielestäni ylemmässä kuvassa kylkikaaret ovat suoliluun harjanteiden päällä, joten siinäkin mielessä asento näyttäisi silmääni (ja huom vain tämän kuvan perusteella :)) juuri oikealta. Itse olen opettanut kauan myös lantion alle kääntöä, mutta kokemuksen myötä päästänyt siitä irti. Toki, jos selän notko on reipas niin turha notko sieltä tulisi saada pois ja silloin mielikuvana ohjeistan mielummin asiakasta kääntämään häntäluuta kohti kantapäitä en lantiota alle. Muuten voidaan mennä virheasennosta toiseen.

Mietin myös tuota ohjeistusta "tuo lavat yhteen". Näinhän oikean asennon tulisi olla, että lavat ovat ikäänkuin alhaalla, selän suuntaisesti. Helposti nousevat ylös, kun kehon etupuoli on liian kireä ja yläselän lihakset ovat heikot. Jos kuitenkin koko ajan tietoisesti pyrit tuomaan lapoja yhteen niin aiheutat itsellesi todennäköisesti kunnon jumituksen. Asennon korjaus on pitkäkestoinen projekti, koska kehon täytyy aueta ja vahvistua ja "tottua" uuteen asentoon vähän vähältä. Itse hajotin lantiorenkaan stabilaation liian nopealla lantion alueen avaamisella. Tähän kun yhdistettiin pitkäkestoinen juoksu niin katastrofi oli valmis. Pienin askelin ja vähän vähältä hyvä tulee :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kävin taas pitkästä aikaa kokeilemassa Fustraa Balanssi-klubilla. Edelliskerrasta oli kulunut jo aikaa ja pelkäsin että joutuisin opettelemaan kaiken alusta. Olin tosin lisännyt yhden Fustra-liikkeen kuntosaliohjelmaani - sen, joka sai pienet lihakset lapaluiden takaa ihan tuleen moneksi päivää.

Fustra on eri puolilla Suomea käytetty harjoitusmetodi, joka on palkittu vuoden liikuntatuotteena. Fustra-ohjauksella pyritään tasapainottamaan kehon lihaksistoa, lisäämään liikkuvuutta, kehittämään kehonhallintaa ja tiukentamaan keskivartaloa. Sain blogini kautta mahdollisuuden kokeilla Fustra-ohjausta veloituksetta.

©Uraäidin Ruuhkavuodet

Ensimmäisellä ohjauskerralla kävimme läpi näytetunnin, jossa sain maistiaisia hieman kaikenlaisesta fustraamisesta. Kirjoitin ensimmäisen tunnin fiiliksistä blogiini huhtikuun alussa. Koostin tuosta tunnista myös videon vlogiini Vlogiaan. Käypä kurkkaamassa, ellet ole vielä nähnyt sitä!

Tällä toisellakin tunnilla henkilökohtainen ohjaajani Noora Ekström hoki ihan väsymättä: "Nappi kiinni!" Se alkoi jo lämmittelyn aikana cross trainerissa. Minulta kesti jonkin aikaa ennen kuin kehtasin tunnustaa Nooralle, etten täysin tajunnut, mitä se tarkoitti. No, se tarkoitti tietenkin keskivartalon hallintaa.

Entisaikaan jumppatunnilla käskettiin: "Napa kiinni selkärankaan!" "Nappi kiinni!" tarkoittaa suunnilleen samaa mutta vielä enemmän. Alavatsan lisäksi myös ylävatsa pitäisi jotenkin kuroa suppuun. En vieläkään ole varma, hiffasinko hommaa täysin.

©Uraäidin Ruuhkavuodet

Jo viimeksi hämmästelin, kuinka Fustra voi tuntua niin uuvuttavalta, vaikka siinä liikkeet näyttävät pieniltä ja esimerkiksi alkulämmittelyssä ei saanut heilua kuin heinämies, vaan vauhti täytyi pitää maltillisena. Silti väsyin nopeasti ihan puhki. Se varmaan johtui siitä, että jatkuva lihasten hallinta vie voimia, jos on tottunut pitämään itseään väärässä asennossa.

Minulla, kuten monella muullakin suomalaisella kuulemma etukroppa dominoi kehoa: etureidet ovat vahvemmat kuin takareidet ja rintalihakset ovat vahvemmat kuin juurikin ne pienet lihakset selässä, lapaluiden takana. Tämän takia perusasentoni on etupainotteinen. Vuosien myötä - erityisesti päätetyön ansiosta - tulen kulkemaan enemmän ja enemmän kumarassa, ellen tee asialle jotain. Oli hirveän rankkaa, kun Noora ohjasi kehoani ergonomisempaan asentoon: ensin piti vetää se nappi kiinni, sitten siirtää painopistettä hieman taaksepäin, vetää lapaluut yhteen mutta ei liikaa ja koko ajan pitää polvissa pieni pehmeys.

Kävimme tunnilla kehonhallinta-, voima- sekä muutamia tasapainoliikkeitä. Fustrassa käytetään usein palikkaa jalkaterien välissä ohjaamassa jalat oikeaan asentoon, sekä joissain liikkeissä tankoa. Tässä alla kuvatussa liikkeessä, tunnin loppupuolella, tanko auttoi minua pitämään asennon oikeassa suunnassa. Jos annnoin pään notkahtaa minne sattuu ja unohdin vetää niitä lapaluita yhteen, tanko meinasi lähteä omille teilleen.

©Uraäidin Ruuhkavuodet

©Uraäidin Ruuhkavuodet

Oletko sinä tunnistanut kehossasi virheasentoja? Missä vaiheessa ja miten huomasit ne, ja mitä teit asialle?
Yhteistyössä: Balanssi
P.S. Muistathan osallistua uusimpaan arvontaani, jossa kolme voittajaa saavat palkinnoiksi poikkeuksellisen satukirjan nimeltä "Kullanhohtoisia unelmia"! Aikaa 10.6. saakka.

-----

After a long time I tried again Fustra personal training, which is a training method designed to help controlling the body and increasing strenght and balance. I found it difficult to keep the required basic position: to pull stomach in (both upper and lower stomach!), shoulders back, knees soft and to move balance rather to the back than to the front.
The challenge comes fom the fact that I'm used to carry my body in a wrong position. Therefore the training lesson made me feel exhausted eventhough we did nothing with high speed but instead quite slowly.
Do you find body control challenging? If you do, how did you find about the challenges in your body and what did you do about it?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolkuvlog @Vlogia.

Kommentit (10)

1/10 | 

Minullakin salitreeni parin viime vuoden aikana on vahvistanut selkää mukavasti. Jotenkin vaan näinä kauniina kevätpäivinä ei yhtään huvita mennä salille. Paljon mieluummin lähden metsään juoksemaan. Olen vähän väkisin kiskonut itseni salille edelleen pari kertaa viikossa. Maistuuko sinulle salitreeni yhtä hyvin niin aurinkoisena kevätpäivänä kuin lokakuun räntäsateessa?

3/10 | 

Hatunnosto täältä, jos sinulla on niin paljon itsekuria että saat treenattua kotona! Minä saan harvoin sitä tehtyä. No, viime aikoina olen vähän useammin treenaillut kotona kahvakuulalla. Siihen pitäisi hankkia rutiini, säästyisi aikaa...

5/10 | 

Eikö olekin uskomatonta kuinka tehokasta fustratreeni on! Muistan itsekin kun eka kerran olin kosketuksissa lajin kanssa; ajattelin, ettei nyt kepin heiluttelusta voi tulla hiki // no hikihän siinä tuli ja todella hyviä tuloksia. Fustran ansiosta olen löytänyt kuntosaliharjoittelun ja tykkään käydä salilla :)

Kivoja treenejä ja mukavaa loppuviikkoa :)

6/10 | 

Minä suhtauduin Fustraan aivan samalla tavalla :) On hieno elämys huomata, kuinka tehokas treeni ei aina tarvitse olla mitään hikirääkkiä.
Treenaatko nykyään myös muutenkin salilla, vai teetkö siellä pelkää fustraa?
Kivaa viikonloppua sinulle

7/10 | 

Itse olen saanut vuosien aikana itselleni parempaa ryhtiä keskittymällä ryhtiini. Käyn salilla 3 kertaa viikossa ja se on parantanut mun ryhtiäni huomattavasti.

8/10 | 

Enpä ole käynyt, mutta ryhdin suhteen olisi korjattavaa totisesti. Sinulla on mielestäni uljas ryhti eli jännä, että vielä enemmän piti napaa sulkea. :)

Mukavaa viikonloppua!

9/10 | 

Tuo Fustra vaikuttaa mielenkiintoiselle. Oikeastaan ainoita asioita mitä harmittelen maalla pikku pitäjässä asumisen ikäviksi puoliksi, on hyvien harrastusmahdollisuuksien puute. Tai ei pelkästään hyvien vaan lähes kaikkien ;) Onneksi kotoa löytyy kattava valikoima kuntosalivehkeitä :)

10/10 | 

minä sekoitan treeniin perinteistä salitreeniä ja sitten teen fustraliikkeitä käsipainoilla. En tiedä oletko sinä ohjelmassa tehnyt käsipainoilla koska Fustrassakin on eri variaatioita ja heidänkin liikkeet muuttuvat :) Fustran tekniikkaa käytän paljon salitreenissä niin, että teen liikkeet rauhassa hengityksen avulla ja keskikroppa tiukassa paketissa eli nappi kiinni :) fustran jälkeen olen lopettanut turhan riuhtomisen salilla :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram