Kirjoitukset avainsanalla sairaus

- Kaupallinen yhteistyö Futonnetin kanssa.-

Olen tehnyt pian parikymmentä vuotta päätetyötä. Ahkerasta liikunnasta huolimatta selkäkivut ovat sekä minulle että puolisolleni säännöllinen vaiva. 

Viime vuoden puolella aloimme pohtia syitä kipuiluun ja tajusimme yhden ison asian: runkopatjamme oli täyttänyt jo kunnioitettavat 10 vuotta, eikä se varmasti palvellut enää ihanteellisella tavalla meitä keski-ikäisiä.

Pohdimme pitkään erilaisten sänkyjen välillä ja päädyimme hankkimaan Futonnetistä futonpatjan blogiyhteistyönä.* Syitä ostopäätöksen taustalla oli monia, mutta futonin ekologisuus sekä hyvät kokemukset tuttavapiirissämme vaikuttivat eniten. Futonpatjat on valmistettu luonnonmateriaaleista, joten ne eivät kuormita ympäristöä samalla lailla kuin esimerkiksi vaahtomuovipatjat.

Futonpatjat ovat peräisin Japanista. Moni länsimaalainen on ihastunut futoneihin, sillä futonpatja on jämäkkä ja tekee hyvää selkärangalle. Lisäksi futonilla keho pääsee hengittämään vapaasti, sillä patja ei hiosta samalla lailla kuin synteettisestä materiaalista valmistettu.

Nykyään futonpatjoihin yhdistellään perinteisen puuvillan lisäksi monia muitakin materiaaleja. Me valitsimme itsellemme hyvin hengittävän, jämäkän COCOS-mallisen patjan, jossa on 4 kerrosta 100% puuvillaa, 3 cm cocolateksia  ja 4 kerrosta 100% puuvillaa.

Lisäksi ostimme patjan päälle kätevän Organic Cotton -luomupuuvillakankaisen petauspatjan, joka antaa futon-patjamme hengittää. Sen kulmissa on kuminauhat, joilla petauspatjan saa näppärästi kiinni patjaan.

Futonnetti myy Ekomatin luonnonmateriaaleista valmistettuja futonpatjoja, joiden jämäkkyys riippuu patjassa käytetyistä materiaaleista. Yritys haluaa nyt tarjota blogini lukijoille alennuskoodin tuotteistaan:

Käytä Futonnetissä koodia SULASSASOVUSSA, niin saat Cocos-patjasta 20% alennuksen 22.4.2018 saakka!

Meidän perheessä selkäkivut ovat nyt muisto vain. Futon on meille molemmille juuri sopivan jämäkkä, mutta petauspatjan kanssa sopivan pehmeä yhdistelmä. 

On ihanaa herätä aamulla, kun selkää ei jomota...

Onko sinulla kokemuksia futonpatjoista?

*Saimme futonin ja petauspatjan alennushintaan blogin kautta.

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Merkittävä osa suomalaisista tekee istumatyötä ja kärsii kroonisista niska-hartiaseudun kivuista. Niin minäkin aikaisemmin.

Yritin etsiä jos jonkinlaisia selän venytysasentoja, vaihtelin työtuolin säätöjä ja kokeilin myös sähkötyöpöytää. Kaikesta huolimatta selkää särki. 

Työfysioterapeutti huomautteli alkavasta kumarasta asennostani. Siihen löytyi apu vasta, kun kiinnitin huomiota lantion seudun kireyksiin. 

Personal trainerini kertoikin sitten eräässä ohjaustuokiossa, että usein niska-hartiaseudun kireydet johtuvat lantion seudun rajoittuneesta liikkuvuudesta. Kierre alkaa tästä:

 • Jos istut paljon, lonkankoukistajat kiristyvät ja pääsevät usein jopa lyhenemään.
 • Kireät lonkankoukistajat vetävät helposti lantion sedun virheasentoon ja alaselän notkolle.
 • Kun alaselkä painuu notkolle, yläselkä alkaa helposti köyristyä helposti kumaraan. Yläselän kumaraa asentoa edistää vielä tilanne, jossa rintalihakset ovat vahvemmat kuin yläselän lihakset.

Olen huomannut selvästi lantion liikkuvuuden merkityksen omaan ryhtiini viimeisen vuoden aikana, kun olen avannut lantion lihaksia säännöllisesti osana joogaharjoitustani. Lempivenytykseni on tässä:

 • Aloita liikesarja hyvästä perusasennosta.
 • Pyöräytä hartiat taakse ja anna harteiden laskeutua alas.
 • Ota keskikeho hallintaan: ajattele, että vedät tiukkojen farkkujen vetoketkjua kiinni.
 • Pidennä niska: kuvittele että joku nostaa sinua kevyesti takaraivolta ylöspäin.

 • Kumarru sitten alas eteentaivutukseen.
 • Yritä pitää polvet niin suorassa kuin mahdolllista, mutta älä kuitenkaan laita polvia lukkoon, vaan pidä polvissa pieni pehmeys.
 • Ajattele, että viet alavatsaa kohti etureisiä.

 • Vie vielä kädet nilkoille tai säärille ja suorista selkä.
 • Kurkkaa hieman ylöspäin.

 • Vie sitten kädet mattoon.
 • Jätä vasen jalka eteen 90 asteen kulmaan ja vie oikea jalka suoraksi taakse. Jätä varpaat ja/tai päkiä vielä mattoon.

 • Paina sitten takajalan polvi mattoon ja suorista takajalan nilkka.
 • Suorista vielä selkä, käännä katsetta kohti katonrajaa.

 • Ala nyt viemään vasenta kättä vähitellen mattoon: paina ensin käden sormet, sitten kämmensyrjä, ranne, kyynärvarsi ja lopulta kyynärpää mattoon. Tämän jälkeen tuo samalla lailla vähitellen oikea käsi mattoon.
 • Yritä pitää etujalan koko jalkapohja maassa, mutta jos asento tuntuu hankalalta, voit jättää vain jalkaterän ulkosyrjän mattoon ja nostaa sisäsyrjää ylös.
 • Jos sinulla on vasen jalka edessä, voimakas venytys tuntuu vasemmassa nivusessa.
 • Paina takajalan isovarpaan kynttä lattiaan, niin lantiosi pysyy suorassa.
 • Pysy venytyksessä noin 10 rauhallisen hengityksen ajan. Toista sen jälkeen venytys oikealla jalalla.

 • Mikäli et saa vietyä käsiä kovin alas mattoon, kannattaa ottaa tukea käsien alle. Esimerkiksi tukeva tietosanakirja tai joogatiili auttaa niin, että saat varattua painoa käsien varaan ja löydät tuntumaa nivuseen.

Millainen on sinun lempivenytyksesi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olin jonkin aikaa sitten kiinnostavalla luennolla, jonka aihe oli luukato eli osteoporoosi sekä sitä hoitava ja ehkäisevä ruokavalio. Osteoporoosihan on yllättävän yleinen vaiva: arvioiden mukaan noin 400 000 ihmistä Suomessa kärsii siitä – usein tietämättään. 

Minulla todettiin osteoporoosi ja sen esiaste, osteopenia muutama vuosi sitten. Diagnoosini yhteydessä D-vitamiini ja kalsium-arvoni mitattiin verestä, ja sain suosituksia ruokavaliosta sekä lisäravinteista.

Kuluneiden vuosien aikana en ole paljoakaan ajatellut luukatoa, sillä sitä ei huomaa. Imen kuitenkin uutta tietoa osteoporoosista aina, kun sitä on saatavilla.

Siksi ravitsemusterapeutti Marja Ruutin luento luustoystävällisestä ruokavaliosta olikin mielestäni hurjan kiinnostava! Tässä isoimmat ahaa-elämykset:

Vältä nopeita hiilihydraatteja

Nopeat hiilarit kuten perunavalmisteet, valkoiset jauhot, maissijauhot ja sokerit aiheuttavat elimistössä hiljaista tulehdusta. Tulehdus vaikuttaa myös ravinnon imeytymiseen ja sitä kautta osteoporoosiin.

Marja Ruutin mukaan hiljainen tulehdus on nykyään jo tavattoman yleinen tila, johon voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi, ympäristömyrkyt, homeongelmat ja ravintoaineiden puutos. Hiljainen tulehdus tekee tuhoja solutasolla ja näin ollen myös luustosoluissa, ovathan luusolutkin koko ajan uusiutuvia soluja.

Hiljaista tulehdusta lisäävät ylipaino, keskivartalolihavuus, liikkumattomuus ja ravintoaineiden imeytymisongelmat. Hiljainen tulehdus on mahdollista todeta herkällä CRP-analyysilla, joka maksaa yksityisillä terveysasemilla useita kymmeniä euroja.

Pidä huolta kehon happo-emästasapainosta

Syö joka aterialla kasvikunnan tuotteita, joista saat emäksisiä kivennäisaineita, myös kalsiumia. Keho pitää huolen happo-emästasapainostaan eli siitä, että elimistö ei ole liian hapan tai emäksinen ja ottaa kalsiumin luusta, ellei saa sitä muualta.

Kasvisten syöminen ehkäisee liiallista elimistön happamoitumista.

Syö suositusten mukaan proteiinia. 

Liian vähäinen proteiinin saanti voi aiheuttaa osteoporoosia mutta toisaalta liika proteiini heikentää happo-emästasapainoa. Siksi olisi syytä nauttia proteiinia suositusten mukaan, eli 0,8-1,5 grammaa painokiloa kohden.

Proteiinin saannista huolehtiminen on erityisen tärkeää kasvissyöjille. Esimerkiksi 100 grammaa pähkinöitä tai 100 grammaa palkokasveja sisältää 20 grammaa proteiinia. (Palkokasveissa tosin on huomattavasti vähemmän rasvaa kuin pähkinöissä.)

Proteiinista suuri määrä ei saisi olla pelkkää eläinproteiinia, joka rasittaa elimistöä enemmän kuin kasviproteiini. 

Älä juo maitoa aikuisiällä

Tämä tieto oli itselleni isoin yllätys: maidon juominen ei ole suositeltavaa aikuiselle ihmiselle, vaikka muita maitotuotteita voi käyttää. Tuoreimpien tutkimusten mukaan mitä enemmän aikuinen juo maitoa, sitä heikompi luusto hänellä on ja sitä korkeampi ennenaikaisen kuoleman riski.

Sen sijaan mitä enemmän aikuinen käyttää juustoa – erityisesti pitkään kypsytettyjä juustoja – sekä hapanmaitotuotteita, sitä todennäköisempää on, että hän elää pitkään.

Kofeiinia kohtuudella

Kofeiini lisää jonkin verran kalsiumin erittymistä virtsaan. Jos ruoasta ei saa runsaasti kalsiumia, pienikin määrä kofeiinia voi haitata tarpeellisen kalsiumin imeytymistä.

Mikäli otat kalsiumia lisäravintona, se kannattaa ottaa yhdessä ruoan kanssa, sillä kalkki vaatii imeytyäkseen vatsahappoja.

Muista D-vitamiini!

Täällä Pohjolassa D-vitamiini on tietenkin ykkösjuttu luukadon ehkäisyssä. Marja Ruutin mukaan virallinen D-vitamiinisuositus 20 µg vuorokaudessa ei riitä kenellekään aikuiselle. Useimpien olisi hyvä ottaa lisäravinteena D-vitamiinia vähintään 50 µg päivässä ja monien 75–100 µg.

D-vitamiini kannattaa nauttia yhdessä rasvaisen ruoan kanssa, sillä se on rasvaliukoinen vitamiini. Mikäli vahvankaan D-vitamiinivalmisteen käyttäminen ei nosta veren D-vitamiinipitoisuutta, kyse voi olla hiljaisesta tulehduksesta.

Älä unohda K-vitamiinia

Vähemmän tunnettu K2-vitamiini on tärkeässä roolissa luunmurtumien ehkäisyssä. K2-vitamiinia on kuitenkin vaikeaa saada ruoasta.

Sitä löytyy erityisesti pitkään kypsyneistä juustoista kuten Edamista, Goudasta ja Emmentalista. Hyvä K2-vitamiinin lähde ovat myös fermentoidut (eli käytetyt) soijavalmisteet, erityisesti natto-niminen valmiste.

Jätä pois lihaleikkeleet

Prosessoidut lihavalmisteet kuten leikkeleet, einekset ja marinoitu liha, ovat monella tavalla huono valinta ruokavaliossa, niin myös osteoporoosin kannalta. Luuston haurastumista ne lisäävät, jos niitä käyttää runsaasti, sillä niissä on fosfaattia.

---

Marja Ruuti, jonka esitelmään ylläolevat tiedot perustuvat, on valmistunut ravitsemustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta ja laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi Kuopion yliopistosta. Luukadosta kiinnostuneille löytyy myös hyödyllistä tietoa Luustoliiton nettisivuilta.

Miten sinä huomiot luustosi ruokavaliossa?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tällä viikolla silmäni ovat taas olleet kuin tikkuja täynnä. Syitä on paljon: kuiva sisäilma ja runsas oleskelu sisätiloissa ja liian lyhyet yöt – ainakin muutamia mainitakseni.

Luin jonkin aikaa sitten kiinnostavan jutun silmien hyvinvointiin vaikuttavista arkisista asioista. Olen sen jälkeen testaillut näitä neljää juttua ja huomannut, että niillä on oikeasti vaikutusta.

1. Jumppaa silmiä säännöllisesti

Jos istun pitkiä aikoja tietokoneella, olen ottanut tavaksi pysäyttää ruutuun tuijottamisen keskimäärin kerran tunnissa ja tehdä joitain silmiä virkistäviä liikkeitä. Niitä on paljon (esimerkiksi täällä on hyviä vinkkejä.)

Jo pelkkä silmien sulkeminen ja räpyttely hetkeksi rentouttavat silmiä.  Hyvää tekee myös kaukaisuuteen tuijottelu tai se, että siirrät katseen vuorotellen kauas vasemmalle, oikealle, alas ja ylös.

2. 20/20-sääntö ruudulla

Päätetyö kannattaa keskeyttää vielä useammin, jos silmät kuivuvat herkästi. Erään ohjeen mukaan kannattaa pitää 20 sekunnin tauko ruudun tuijottelussa aina 20 minuutin välein, niin silmät saavat levätä. Tämä suojelee silmiä ruutujen siniseltä valolta.

Olen huomannut, että itselläni tämä 20 minuutin taukoväli toimii hyvin ainakin minulla, silmäni kun ovat niin kovin kuivat.

3. Vältä suonia supistavia silmätippoja

Minä taidan olla silmätippojen suurkuluttaja, olenhan testannut läpi suurimman osan apteekin hyllystä löytyvistä silmätipoista. Olen blogissani vertaillut tippoja pariinkin otteeseen täällä ja täällä.

Hiljattain luulin löytäneeni ihmeavun kroonisesti punoittaviin silmiini, kun keksin ostaa silmätippoja, jotka supistavat silmien verisuonia. Ne kyllä toimivat tehokkaasti, eli punoitus häviää silmistä nopeasti.

Supistavat tipat eivät kuitenkaan tuo pitkäaikaista apua, sillä niissä on usein vaikuttavana aineena tetrytsoliini, joka vähentää kyynelnesteen eritystä silmissä.  Näin ollen hetken kuluttua silmät ovat taas entistä kipeämmät. 

4. Katso, mitä pistät suuhusi

Olen tänä vuonna huomannut, kuinka iso vaikutus ruokavaliolla on ihon, hiusten ja myös silmien hyvinvointiin. Ihoni näyttää sameammalta ja silmäni ovat kuivemmat, jos syön paljon esimerkiksi sokeria.

Sen sijaan ihoni, hiukseni, kynteni ja limakalvoni kiittävät, jos muistan syödä runsaasti tuoreita kasviksia ja hedelmiä, erityisesti mustikoita, kylmäpuristettuja öljyjä, siemeniä ja pähkinöitä.

Millaisilla asioilla on vaikutusta sinun silmiisi?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram