Kirjoitukset avainsanalla vinkki

Tänä talvena tuiskussa kuivasilmäinenkin pärjää siistinä eikä seepran näköisenä! Olen kärsinyt kuivasilmäisyydestä jo kymmenkunta vuotta ja luulin, että silmätippoja käyttävälle ei ole muita vaihtoehtoja kuin synteettiset ripsivärit. 

En siis voinut uskoa, kun joulun jälkeen kuulin, että Avril-luonnonkosmetiikkamerkki on tuonut markkinoille vedenkestävän, luonnollisen ripsivärin.

Kuivien silmieni takia joudun käyttämään vedenkestävää ripsaria. Kostutan nimittäin silmiäni tipoilla tai geeleillä huonompina päivinä jopa kahden, kolmen tunnin välein.

Ilman kostutusta silmät verestävät ja tuntuvat olevan täynnä tikkuja. Jos käytän vesiliukoista ripsiväriä, se valuu poskilleni silmätippojen mukana - tai mikä vielä ikävämpää, valuu silmiin ja ärsyttää siellä herkkää sarveiskalvoa.

Tavallisissa vedenkestävissä ripsiväreissä kuitenkin on esimerkiksi silikonia, jota pyrin muuten välttämään. Olen jo melkein parin vuoden ajan pyrkinyt käyttämään ensisijaisesti luonnonmukaista kosmetiikkaa, joihin ei ole käytetty silikoneja, parabeenejä, mineraaliöljyjä tai muutakaan keinotekoista. 

Luonnonkosmetiikka eroa tavallisesta kosmetiikasta siinä, että sen valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota ainesosien luonnolliseen alkuperään ja siihen, miten tuotteen elinkaari vaikuttaa ihmiseen ja ympäristöön. Synteettisten eli ihmisen valmistamien ainesosien sijaan luonnonkosmetiikassa käytetään luonnosta peräisin olevia raaka-aineita.

Onko mahdollista valmistaa luonnonmukainen ripsiväri, joka pidentää, tuuheuttaa ja pysyy? Sitä olen testannut erilaisissa olosuhteissa nyt reilun kuukauden ajan.

Ostin Greendeal-nimisestä nettikaupasta Avrilin ripsivärin (10,95€) ja sen kaveriksi saman merkin silmämeikin poistoaineen (11,95€).

Ennen ja jälkeen Avrilin ripsivärin (tuotetta vain yläripsissä)

Avrilin musta vedenkestävä ripsiväri 

 • Tuote on Ecocert-sertifioitua kosmetiikkaa, jota ei ole testattu eläinkokein. Tästä iso peukku.
 • Ripsivärissä kerrotaan olevan reilu määrä pigmenttiä mukana ilman turhia kemikaaleja. Tuote sisältää kasviöljyjä ja -uutteita kuten esimerkiksi açaïöljyä ja mehiläisvahaa, jotka suojaavat ja kosteuttavat ripsiä. 
 • Itse tykkäsin tuotteen suorasta harjasta, jolla minä, mämmikourakin, osasin levittää värin tasaisesti juuresta latvaan saakka.
 • Väriä tuli myös harjaan sopivan niukasti. Aluksi ajattelin, että tuote on jo valmiiksi kuivunut, kun otin sen käyttöön, mutta kyllä säiliöstä väriä onneksi tuli. Kuiva tunne auttoi siihen, ettei väri paakkuuntunut ja pakannut ripsiä yhteen, mitä pidän plussana.
 • Kuivasta tunteesta huolimatta ripsari antoi hyvin pituutta ja tuuheutta ripsille, kuten kuvista huomaa!
 • Tuotteen valmistaja lupaa, että ripsari pitää silmämeikin siistinä koko päivän ajan, eikä ripsiväri varise edes uidessa ja hikoillessa. En tiedä, onko itselläni ihan poikkeuksellisen rasvaiset silmäluomet tai ovatko käyttämäni silmätipat erityisen tujua tavaraa, mutta minulla ripsiväri kyllä varisi hikisen joogatunnin päätteeksi. Onneksi se ei toki valunut raidoiksi kasvoille, mutta hikoilun jälkeen silmien alla oli kyllä nähtävissä jonkin verran värihiukkasia.

Avril puhdistusaine silmämeikille

 • Luonnollisen putsarin salaisuus on valmistajan mukaan kahden faasin koostumus. Tuote aktivoituu käytettäväksi, kun sitä ravistaa ennen käyttöä.
 • Tuote sisältää luomulaatuisia kasvivesiä, esimerkiksi ruiskukkavettä ja kamomillavettä.  Se on vegaaninen, ja 98 % tuotteen ainesosista on luontaista alkuperää.
 • Omasta mielestäni puhdistusaine poisti todella tehokkaasti sekä tavallisen vedenkestävän ripsivärin että myös 38-asteen synteettisen ripsarin jämät. 
 • Suurin positiivinen yllätys itselleni oli se, että hajusteeton putsari ei ollenkaan kirvellyt silmiä. Sellaisia silmämeikin puhdistusaineita ei ole montaa, jotka sopisivat myös minun silmilleni.

Summa summarum: silmämeikin puhdistusainetta voisin estoitta suositella kenelle tahansa ja ripsiväriäkin useimmille, vaikka aivan kovinta käyttöä ripsari ei taida kestää...

Millaista ripsiväriä sinä käytät?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kommentit (2)

Minna vaan

Hyvin ajankohtainen aihe, itse juuri pohdin ko.tuotteen ostoa ☺ olen atoopikkona rakastunut Avrilin puhdistusöljyyn, -maitoon sekä meikkivoiteeseen. Ripsari menee myös kokeiluun! Terveisin toinen kuivasilmä 👀

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tammikuu alkaa olla ohi, ja moni hyvä lupaus uudesta, terveellisemmästä elämästä painunut unholaan. Kävikö sinullekin niin?

Vaihdoimme Venlan kanssa muutaman sanan uudenvuodenlupauksista hiljattain. Viisas tyttäreni ei tehnyt varsinaisia lupauksia, toisin kuin minä.

Useana vuonna olen tehnyt monia, yksityiskohtaisia lupauksia, joita on ollut vaikeaa pitää. Sittemmin olen viisastunut ja viimeistään tässä tammi–helmikuun vaihteessa yrittänyt lähestyä uuden elämän aloitusta uudestaan seuraavien näkökulmien kautta:

1. Ole kiltti itsellesi

Jos alan esimerkiksi dieetille, on musertavaa, jos repsahdan heti lyhyen ajan jälkeen. Sellaisena hetkenä yritän kiinnittää huomiota tapaan, jolla puhun itselleni.

Minulla on turhan usein tapana olla itselleni ankara ja suhtautua repsahduksiin kuolemanvakavasti. Mitä sitten, jos yhdellä aterialla tai yhtenä iltana sorrun itse asettamistani säännöistä? Ainahan voi aloittaa uudestaan.

Jos puhuisin repsahduksesta parhaan ystäväni kanssa, moittisiko hän minua tapahtuneesta? 

Oikein pahassa morkkiksessa yritän kirjoittaa paperille erilaiset itsesyytökset, joita päässäni pyörii, jotta pääsisin niistä eroon. Sen jälkeen tuhoan paperin ja yritän jatkossa suhtautua itseeni armollisemmin, ikään kuin olisin oma paras kaverini.

2. Aloita muuttamalla yksi päivä

Uudenvuodenlupaukset ovat ahdistavia, jos tekee lupauksia, joiden on tarkoitus kestää koko loppuvuosi. Vuosi on niin mielettömän pitkä aika ihmiselämässä.

Repsahduksen jälkeen olen pilkkonut tavoitteita pienempiin osiin. Inhimillisempää on elää päivä kerrallaan.

Sen sijaan, että päätän herätä puoli kuusi aamulla joka ikinen aamu, tai luopua lopullisesti kaikesta valkoisesta, lisätystä sokerista, yritän toimia hyvien periaatteiden mukaan seuraavan päivän ajan.

Jokainen terveellisempi päivä, jokainen pieni askel kerrallaan vie minut kohti pysyvää muutosta.

3. Tee pieni muutos. Mikä tahansa.

Toisinaan, kun minusta on tuntunut että hiihtelen samaa, vanhaa latua ja kaipaan elämääni uutta, olen aloittanut pienistä asioista. Pienikin uusi rutiini auttaa katselemaan maailmaa eri vinkkelistä.

Olen esimerkiksi asettanut kellon herättämään 5 minuuttia aikaisemmin, ottanut välipalaksi persimonin enkä banaania, kulkenut eri reittiä töihin tai vaihtanut puhelimen näytön taustakuvaa.

Pienikin muutos virkistää ja voi parhaimmillaan saada maailman näyttämään erilaiselta.

4. Hae tukea toisilta

Elämänmuutos on työlästä toteuttaa yksin. Isoissa muutoksissa, kuten esimerkiksi kesällä vegaaniruokavalion aloitettuani huomasin, että yhteisön tuki on korvaamatonta. 

Yhdessä muiden kanssa voit pallotella mieleesi pompahtavia kysymyksiä (eikä sinun tarvitse jatkuvasti kuormittaa niillä esimerkiksi perheenjäseniäsi). Lisäksi yhteisön paine on iso apu, kun yrität sitoutua muutokseen.

5. Kuuntele sisintäsi

Tämä on ainoa uudenvuodenlupaus, jonka itse tein tänä vuonna. Lupasin varata päivittäin itselleni hetkisen, jolloin tutkin ajatuksiani ja tunteitani ja yritän keskittyä kuuntelemaan sisäistä ääntäni.

Itselleni tämä tarkoittaa vähintään muutaman minuutin meditaatiohetkeä, pientä päivittäistä pysähtymistä. Yritän raivata paikan ja ajan, jolloin kukaan ei häiritse minua, suljen silmät, kuuntelen hengitykseni kulkua, tunnustelen miltä eri puolilla kehoani tuntuu ja tutkiskelen, miltä minulle juuri siinä hetkessä kuuluu.

Kun pysähtyy kaiken kiireen keskelle ja keskittyy hetkeen, saattaa huomata, että tehdyn uudenvuodenlupauksen sijaan kannattaisikin luvata itselleen ihan jotain muuta.

Mitä sinun uudenvuodenlupauksillesi kuuluu?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Minulla on säästöprojekti päällä. Olen muutamassa kuukaudessa saanut sivuun useamman satasen kuussa, vaikka aiemmin en juurikaan säästänyt!

Ennen rahaa vain kului sen verran kuin mitä sitä tuli. Säästäminen tuli kuitenkin minullekin mahdolliseksi, kun kävin läpi seuraavat asiat:

1. Kilpailutin asuntolainan

Ryhdyimme asuntovelallisiksi vuonna 2003, jolloin korot ja lainaehdot olivat jotain aivan muuta kuin nykyään. Viime syksynä otin itseäni niskasta kiinni ja käynnistin kilpailutuskierroksen: otin yhteyttä sekä omaan pankkiimme että neljään muuhun suureen pankkiin ja vertailin marginaaleja, laina-aikoja, järjestelypalkkioita jne.

Vanha lainamme oli sidottu prime-korkoon, mikä on kallis vaihtoehto näinä päivinä. Sen takia halusinkin muuttaa lainaehtoja: prime-koron erotus euriboriin on melkoinen, kun euribor-korot ovat jo pitkään olleet pakkasen puolella.

Jos olisin halunnut muuttaa omassa pankissa lainaehtojamme, meiltä olisi veloitettu kaksi järjestelykulua, koska asuntolainamme oli kahdessa osassa. Eipä kuulostanut järkevältä!

Uusi pankki sen sijaan yhdisti lainat, eikä veloittanut meiltä ollenkaan järjestelykuluja, koska oli kyseessä vanhan lainan kilpailutus. Lainamme marginaali muuttui aavistuksen, mutta lainan kokonaiskustannukset tippuivat huomattavasti, kun laina sidottiin euriboriin. Meillä oli ja on edelleen kiinteä tasaerälaina, eli laina-aika pitenee, jos korko muuttuu.

Jos päädyt samanlaiseen kilpailutusralliin, kannattaa järjestelykulujen lisäksi kiinnittää huomiota tilinhoitomaksuihin sekä esim. siihen, kuinka monta pankkikorttia tilisopimukseen sisältyy ilman lisäkuluja. Pienistä puroista voi tulla iso virta.

2. Kilpailutin autolainan

Meillä oli autolaina isossa rahoitusyhtiössä, ja samaan syssyyn huomasin, että muualta saa kulutusluottoa matalammalla korolla ja pienemmällä tilinhoitomaksulla kuin tuosta yhtiöstä. Autolainan kilpailutus sujuikin uskomattoman näpsäkästi.

Netissä on nykyään useita palveluportaaleja, jotka vertailevat puolestasi luottokustannuksia (esim. etua.fi tai rahalaitos.fi). Syötin tietomme yhteen niistä ja muutamassa hetkessä sain vertailun lainakustannuksista.

Bigbank-nimisellä luottoyhtiöllä sattui tuolloin olemaan tarjouskampanja, jossa luottoa tarjottiin kolme prosenttia pienemmällä korolla kuin mikä autolainassamme oli. Päätös oli helppo tehdä, kun luoton hoitokulutkin olivat matalammat kuin tuossa isossa rahoitusyhtiössä.

Eniten minua hämmästytti se, että luottopäätös syntyi yhdessä päivässä ja rahat tulivat tililleni vielä samana iltana! Alkoi tuntua, että velkarahaa saa jopa liiankin helposti.

Noissa lainojen kilpailutus-portaaleissa on vain se huono puoli, että kun annat niille tietosi, joudut niiden postituslistoille. Lainamme kilpailutuksesta on jo useampi kuukausi, mutta edelleen sähköpostiini ja puhelimeeni kilahtelee vähän väliä lainamainoksia, mikä pitkän päälle on ärsyttävää...

3. Laitoin vakuutukset vertailuun

Seuraavaksi minulla on suunnitelmissa kilpailuttaa vakuutuksemme. Niihinkin saattaa löytyä edullisempi vaihtoehto, meidän perhe kun maksaa miltei pari tonnia vakuutusmaksuja vuodessa! (Nelihenkisen perheen koti-, auto-, lapsi-, matka-, lemmikki- ja henkivakuutukset muodostavat ison summan.)

Vakuutusehtojen vertailu on minulla vielä kesken, sillä niissä täytyy olla tarkka: mikä on omavastuu, mikä on enimmäiskorvaussumma jne.

Lisäksi esim. lapsi- ja lemmikkivakuutuksia ei välttämättä kannata siirtää uuteen yhtiöön sillä kaikki sairaudet, joita aikaisemmassa vakuutusyhtiössä on vakuutuksesta korvattu, suljetaan todennäköisesti uudessa yhtiössä vakuutuksen ulkopuolelle.

Kunhan saan vakuutukset vertailtua, voisin vielä kilpailuttaa sähköyhtiön. Jo asunto- ja autolainojen kilpailuttaminen toi kuitenkin sen verran väljyyttä rahatilanteeseen, että pystyin aloittaa säästämisen. 

 • Ennen säästöprojektia kartoitin, mihin rahani kuluvat. Olen jo pitkään seurannut rahankäyttöäni Toshl Finance -nimisellä kännykkäsovelluksella, joka on mielestäni tosi kätevä. Kirjaan sinne kaikki menoni heti, kun ostan jotain. Sovelluksessa on helppoa luokitella kulut eri kategorioihin, jolloin saa kätevästi selville esim. paljonko rahaa kuluu kuukaudessa vaikkapa ulkona syömiseen, josta on helppoa karsia.
 • Aivan aluksi ylimääräisellä rahalla maksoin luottovelat pois. Luottokorteissa on niin korkeat korot, että niitä ei kannata pitää maksamatta.
 • Sen jälkeen tutkin menoeriäni ja pohdin, mihin voisin käyttää vähemmän. Jyvitin tavoittelemani säästösumman kuukausille, viikoille ja päiville, ja aloitin vapaaehtoisen kituuttamisen.
 • Olennaista on, minne säästää. Tavallisilla käyttelytileillähän ei säästöjä kannata pitää, koska niissä korot ovat nollassa. Itse päätin tallettaa säästöni Norwegian-talletustilille, jossa sijoituksille maksetaan 1,75% korkoa. Eihän tuo ole yhtä paljon kuin jossain suorissa osakesijoituksissa tai rahastoissa, mutta niissä on myös suuremmat riskit hävitä rahansa. Lisäksi Norwegianin talletustililtä rahaa saa kätevästi siirrettyä takaisin omalle pankkitilille tarvittaessa ilman mitään lisäkuluja, ja rahat ilmestyvät tilille viimeistään parissa pankkipäivässä.

Millaisilla keinoilla sinä olet saanut rahaa sivuun?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Taistelutoverini, kohtalonsiskoni, kaikki te jotka kamppailette kivun kanssa kuukausittain: otan osaa. Tiedän miltä se tuntuu.

Noin yksi kolmasosa naisista on sellaisia, joilla on erityisen kivuliaat kuukautiset… Minä olen yksi heistä.

Kuukautiset ovat alkamassa: kipristyn kippuraan tuolille. Suljen silmät ja odotan että kivut, jotka tuntuvat kuin joku söisi alavatsaani sisältäpäin, loppuisivat.

Kuukautiseni alkoivat eräänä iltana, kun olin elokuvissa. Huomasin asian, kävin näytelmäharjoituksissa ja menin äidin kanssa uimaan avantoon. Tuona iltana ei tapahtunut mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Heti seuraavana päivänä jouduin kuitenkin jäämään koulusta pois, sillä olin niin kipeä. Sitä seuraavana päivänä koulussa kävin itkemässä vessassa välitunneilla, ja lopulta päädyin silmät kyynelissä terkkarille, joka antoi minulle särkylääkettä ja käski tulla hakemaan lisää, jos tarvitsisin.

Alusta asti olen inhonnut kuukautisia. Harmi kyllä ne tulivat heti säännöllisesti.

Toisaalta, positiivisia puoliakin löytyy: olen saanut testata monenmonta erilaista vinkkiä, kuinka kivuilta voisi välttyä. Kiitos vain koulumme hienolle terveydenhoitojärjestelmälle ja myötätuntoisille läheisilleni.

Valitettavasti kaikki vinkit eivät kuitenkaan toimi. Päätin tehdä teille listan vinkeistä, jotka ainakin minulla ovat toimineet.

1. Lämmitä kaurapussi

Pahimpina päivinä minut voi havaita makaamassa sängyn pohjalla tai kuljeskelemassa levottomasti ympäriinsä aina kaurapussi lanteillani. Kuuman pussin kivuliaan kohdan päälle laittaminen saa aina aikaan valtaisan helpotuksen aallon. Kaurapussit eivät ole kalliita, ja kädentaitoiset voivat vaikka tehdä sellaisen itsekin. Suosittelen lämpimästi!

2. Syö särkylääkkeitä oikealla tavalla

Tämän neuvon minulle antoi koululääkäri ja se on helpottanut arkeani paljon: aloita lääkkeiden ottaminen kolme päivää ennen kuukautisten alkua ja jatka sitä muutama päivä kuukautisten alun aikana. Kivun pahin terä lientyy, kun lääkkeitä alkaa ottaa jo ennen kuin vuoto alkaa.

3. Anna Livian auttaa sinua

Noin vuosi sitten äiti tilasi minulle netin kautta Yhdysvalloista asti Livia-nimisen laitteen, jonka mainostettiin olevan “off -nappi kuukautiskivuille”. Laite koostuu kahdesta geelitarrasta, kaapelista ja palikasta, jolla sitä säädetään.

Livian teho perustuu sähköisiin impulsseihin, joita se lähettää hermostoon. Laitteen idea on, että se sulkee hermoportit, minkä ansiosta kipusignaalit eivät pääse läpi aivoihin asti.

Itselläni Livia ei vie aivan kaikkea kipua pois, mutta valtaosan se kyllä vie. Laite on hyvä erityisesti selän kivulle.

Onko sinulla kovat kuukautiskivut?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (13)

Vierailija

Kannattaa jossain vaiheessa ottaa käyttöön e-pillerit ja suosiolla siirtää niiden avulla kuukautisia. Kolmen kuukauden välein olevat kipeät kuukautiset harmittavat vähemmän kuin kerran kuussa.

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Ehkäisypillerit ovat mielestäni ajankohtaiset sitten, kun tarvitsee ehkäisyä.

Söin itse ehkäisypillereitä murrosiässä ensin kivuliaisiin kuukautisiin ja myöhemmin aikuisiän akneen. Ne vaikuttivat kehitykseeni tavalla, jota en soisi tytölleni tapahtuvan. Näin ollen hoidamme jatkossakin kuukautiskipuja tulehduskipulääkkeillä, kuten koululääkäri ohjeisti.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Äiti

Oma tyttäreni kärsi myös kovista kivuista ja runsaista vuodoista, aina anemiaan asti. (kuten itsekin aikoinani) Olen sitä mieltä, ettei kenenkään tytön / naisen pitäisi kärsiä näistä vaivoista. Ehkäisypillerit vaihdettiin "vanhanaikaisempiin" ja syö kaksi liuskaa peräkkäin, niin nyt on kivut jotakuinkin kurissa ja vuodot talttuneet. Seuraava vaihtoehto olisi ehkä ollut minihormoonikierukka. Tiedän, että toiset ovat hormooneja vastaan, mutta itse kannatan miellyttävämpää eloa. Ihan tarpeeksi naistenvaivoista on kuitenkin vaivaa. Jokainen tietysti päättää ja elää omien ajatusten ja arvojensa mukaan. Tytär on kuitenkin nyt tyytyväinen. 😊

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Kiitos kommentistasi! Oma kantani on, että ehkäisypillerit ovat ajankohtainen asia sitten, kun nuori tarvitsee ehkäisyä. Kovin kevyin perustein en pyytäisi niitä tyttärelleni, joka on vasta 13-vuotias.

Suvussamme on vahva osteoporoosiriski. Tutkimusten mukaan erityisesti matalahormoniset ehkäisypillerit vaikuttavat luuston kehitykseen kielteisesti, jos niitä syö hyvin nuorena tai hyvin pitkään.

Itse en tiennyt tätä, vaan söin ehkäisypillereitä Venlan ikäisenä juuri kivuliaiden kuukautisten takia. Minulla todettiin poikkeuksellisen nuorena, alle 40-vuotiaana, osteoporoosi. Siihen vaikutti moni seikka - erityisesti perinnöllinen rasite - mutta Venlan kohdalla emme ota tätä riskiä, kun kuukautiskipua voi hoitaa myös muilla tavoilla.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Hei kaikille ja kiitos kommenteista!

Postaukseen on tullut useampikin kommentti, jossa epäillään Venlan kuukautiskipujen aiheuttajaksi endometrioosia. En kuitenkaan aio julkaista niitä, jottei tyttö ala murehtia tarpeettomasti.

Seurailemme vielä Venlan kanssa, miten tulehduskipulääkkeet, joita koululääkäri määräsi, tehoavat. Toistaiseksi ne ovat tehonneet hyvin aina, kun Venla on muistanut ottaa niitä ajoissa.

Asiantuntijoiden mukaan kuukautiskipu voi olla primaarista, jolloin kuukautiset ovat kivuliaat alusta alkaen ilman mitään varsinaista syytä. Primaarinen kipu on tavallisinta nuorilla naisilla ja usein helpottaa synnytyksen myötä. Itselleni tapahtui juuri näin. 

Sekundaarisessa kivussa sen sijaan aiemmin kivuttomat kuukautiset muuttuvat vuosien mittaan kivuliaiksi jonkin syyn tai sairauden takia. Tyypillinen esimerkki tällaisesta on endometrioosi.

Meillä on vahva syy epäillä, että myös Venlan kuukautiskivut ovat primaarista, sillä kaikilla sukumme naisilla on ollut nuorena kivuliaat kuukautiset, mutta kenelläkään ei ole ollut endometrioosia.

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Kivutar

Hyviä vinkkejä! Itse kärsin kivuista edelleen (ja olen nyt 27-v.), huolimatta 20-vuotiaana aloitetun pysyvän seurustelusuhteen myötä aloitetuista ehkäisypillereistä. Kivut ovat kuitenkin laantuneet hieman iän myötä, vaikka edelleen muistuttavat olemassa olostaan.

Nuo samat vinkit on itselläni edelleen käytössä, lämmin kauratyyny on paras keksintö hetkeen aikaan! Samoin sain myös ohjeeksi tuon särkylääkkeiden oikean käytön, ne yhdessä kaurapussin kanssa taltuttavat pahimman terän krampeista.

Tuosta laitteesta en ollut kuullutkaan, mutta kuulostaa siltä, että siitä on ollut apua. Toivon kovasti, että kivut iän vähän karttuessa, joko häviävät kokonaan tai ainakan vähän helpottavat. Tsemppiä teille ja sanon vielä, että ehkäisypillerit ei tosiaan ole minunkaan mielestäni se ensisijainen hoitokeino noin nuorella. Itsekin aloitin ne vasta vakituisen seurustelusuhteen myötä 20-vuotiaana.

Kuppeilija

Kannattaa kokeilla myös magnesiumia, sekä sisäisesti (lisäravinteena) sekä ulkoisesti (suihkeena) :) Pari päivää ennen menkkojen alkua kannattaa moninkertaistaa magnesiumannos, se auttaa itselläni todella paljon :)

Tsemppiä!

Vierailija

Molemmat tytäreni kärsivät kovista kuukautiskivuista. Hoitona olemme käyttäneet vanhanaikaisesti kipulääkkeitä,kaurapusseja ja vähän äidin ekstrahemmottelua:)
Olen lohdeutellut tyttäriä,että kivut varmaan helpottuu,sillä niin kävi minullekin tuossa 20 ikävuoden tietämillä ja sen jälkeen en ole kivuista kärsinyt.
Hormonaalista hoitoa en suosittelisi terveydenhoitajana noin nuorille ellei tarvita jo ehkäisysuojaa. Kipulääkitys on todelellakin hyvä aloittaa jo muutama päivä ennen kuukautisten alkamista,jos vaan kierto on edes sen verran säännöllinen ,että pystyy asiaa ennakoimaan.
Tsemppiä Venla. Et vaivasi kanssa yksin,vaikka se ei ehkä lohduta kun kivun kourissa kärvistelee.

Moona-blogin Anna

Itselläni kanssa kuukautiseni olleet nuoresta saakka järkyttävän kipeät (endometrioosi, enkä tarkoita että sulla se olisi myös nyt). Itsellä käytössä kauratyyny ja kuumavesipullo jossa lämpö pysyy pitempään. TENS-laite löytyy kanssa. Kannattaa kokeilla myös jumppapallon päällä istumista ja siinä kevyttä liikettä. Venyttely ja jooga on myös hyvä, pitää veren liikkeellä. Ja jos mahdollista niin kaikki mikä vie ajatuksen muualle kivusta on plussaa. Olet todella rohkea ja sitkeä mimmi, etenkin kun uskallat kirjoittaa aiheesta, tsemppiä!

Jade

Itsellä loppui kivut kuin seinään, kun jätin viljat ruokavaliosta. En edes tajunnut, että näin voi käydä. Nykyään riittää, että vältän kotimaisia viljoja noin viikon ajan ennen kuukautisia. En tarvitse enää edes Buranaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestintäkonsultti. 13-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää keski-ikäisen ja teinin elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!
Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram