Kirjoitukset avainsanalla raakasuklaa

Maha täyteen makeaa ilman valkoista sokeria, vehnäjauhoja tai maitoa. Ei mahdollista? Ehei, jos kokeilet näitä raakaherkkuja!

Tilasin hiljattain paikalliselta mestarileipurilta kaksi suussasulavaa raakakakkua ja loihdin itse raakasuklaata Leaderin all-in-one -pakkauksesta. Helppoa, ihanaa ja uskoakseni vieläpä terveellistäkin.

Lisäksi kokeilin myös Hesarin Kiusauksessa-blogin ohjetta, jonka avulla vain neljästä aineksesta saa valmistettua piparitaikinan makuisia raakapallosia. Ne vievät makeannälän nopeasti mennessään.

Olen itsekin kokeillut muutaman kerran valmistaa raakakakkua, eikä se ole mitään rakettitiedettä. Tällä kertaa kuitenkin tilasin kakut ammattilaiselta.

Kakkujemme tekijä Katja Sonninen rakastaa leipomista. Hänen yrityksensä päätoimiala ovat valmennukset sekä energiahoidot. Onnekseni hän tekee tekee myös raakakakkuja sivutoimisesti tilauksesta.

Tässä ohjeet tilaamiini raakakkuihin.

Jouluinen porkkanakakku

6 hengelle

Pohja
3 dl porkkanaraastetta hienoksi raastettuna
3 dl pekaanipähkinöitä
0,5 dl hunajaa
0,5 dl neitsytkookosöljyä vesihauteessa sulatettuna
3 tl ceylonin kanelia
1 tl inkivääärijauhetta
ripaus vaniiljaa
ripaus kaardemummaa

Jauha pähkinät tehosekoittimessa hienoksi ja siirrä kuljoon. Sekoita tehosekoittimessa tasaiseksi porkkanaraaste, hunaja ja mausteet. Lisää porkkanaseos ja sula kookosöljy pähkinäjauhon joukkoon. Sekoita tasaiseksi lusikalla.

Täyte
1,5 dl neitsytkookosöljyä sulatettuna
0,75 dl lucuma-jauhetta
1 rkl hunajaa
3 rkl sitruunamehua
1 tl lesitiinijauhetta

Sekoita ainekset keskenään ja vispaa sekaisin.

Kuorrute
2 dl kuivia cashew pähkinöitä
1 dl neitsytkookosöljyä sulatettuna
0,25 dl hunajaa
2 rkl lucuma-jauhetta
3 rkl sitruunamehua

Sekoita tehosekoittimessa kaikki ainekset ja sekoita, kunnes seos on sileää. Voit laittaa seoksen kulhoon ja jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Kakun kokoaminen
Levitä kolmasosa pohjataikinasta irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle. Tasoita pinta lusikalla. Kaada päälle puolet täytteestä ja siirrä kakku 15 minuutiksi pakastimeen jähmettymään. 
Lisää sitten päälle kolmasosa pohjataikinasta ja loput täytteestä. Siirrä kakku 15 minuutiksi pakastimeen jähmettymään.
Lisää loput pohjataikinasta täytteen päälle ja siirrä kakku tunniksi pakastimeen.
Levitä kuorrute kakun pinnalle ja reunoille sileällä veitsellä.
Koristele haluamallasi tavalla.

Helpompi versio: jätä kerrostaminen tekemättä ja laita pohjan päälle suoraan täyte sekä kuorrute. Toimii myös ilman kuorrutetta.

(Alkuperäinen resepti on peräisin Hannamari Rahkosen e-kirjasta Raakaleivonnan ABC)

Raikas valkosuklaakakku

6 hengelle

2,5 dl cashewpähkinöitä liotettuna (väh. 3 tuntia)
1 dl kookosmaitoa (tölkistä se kova osuus)
100g kaakaovoita vesihauteessa sulatettuna
0,5 sitruunan mehu
ripaus aitoa vaniljaa
0,5 dl hunajaa tai agavesiirappia

2 dl marjoja
3 taatelia kivet poistettuna

Sekoita tehosekoittimessa cashewpähkinät, kookosmaito, kaakaovoi ja sitruunamehu tasaiseksi. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista maku, lisää makeutta tarvittaessa.
Soseuta savasekoittimella noin neljäsosa marjoista ja pieneksi pilkotut taatelit. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle tuorekelmua ja laita siihen loput marjat. Kaada sitten päälle marja-taatelisose.
Kaada cashew-seos marjojen päälle ja laita pakastimeen. Anna jähmettyä ainakin tunti pakastimessa tai kunnes täyte on jähmettynyt. Irrota vuoan reunat. Laita tarjoilualusta kakun päälle ja kumoa kakku kääntämällä ylösalaisin. Poista vuoan pohja ja tuorekelmu. Anna sulaa noin tunti ja koristele halutessasi tuoreilla marjoilla.

Helpompi versio: laita marjat ilman soseuttamista vuoan pohjalle kelmun päälle.

(Alkuperäinen resepti on peräisin Karita Tykän kirjasta Sokeriton)

Näitä ihanuuksia kannattaa ehdottomasti kokeilla, mikäli joulun perinteisistä leivonnaisista jäi tahmea maku suuhun ja tukkoinen olo vyötärölle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voi perse. Tai pikemminkin reidet. Sellainen oli spontaani reaktioni, kun pari viikkoa sitten sen kiireisen härdellikauden jälkeen kävin puntarilla. Olinkin ihmetellyt miksi farkut kiristivät yläosasta. No, painoa oli tullut 3 kiloa lisää joulukuusta. Siis kilo per kuukausi!

Olen 164 cm pitkä. Joskus teininä painoin 50 kiloa, sen jälkeen aikuisiällä ihannepainoni oli pitkään 52 kiloa. Lasten syntymän jälkeen ihannepainoksi jäi 54 kiloa ja pari vuotta sitten, kun kuntosalitreenin ansiosta sain lisää lihasmassaa, hyväksyin että ihannepainoni voisi olla 57 kiloa. Nyt puntarissa näkyi lukemat kuusi ja nolla. Normaalipainon yläraja minun kokoiselleni on 66 kiloa.

Joku voi nyt ihmetellä tällaista normaalipainoisen joutavaa kitinää. En minäkään paniikkivaihdetta päästänyt päälle, mutta suunta on huolestuttava. Kolmenkympin jälkeen ja viimeistään tässä neljänkympin hujakoilla monelle meistä alkaa vaivihkaa kertyä kiloja. Aineenvaihdunta hidastuu vääjäämättä ja erityisesti sokerinsietokyky heikkenee - suklaa jää paljon aikaisempaa helpommin makkaroiksi vyötärölle, vaikka kuinka liikkuisi. Tyypillinen lihomistahti monelle on kilo per vuosi.

Olen pari viime vuotta yrittänyt liikkua suunnitelmallisesti ja miettiä syömisiäni. Viime kuukausina otteeni on kuitenkin herpaantunut. Vielä joulun alla julistin täällä blogissa raakasuklaan ihmeitätekevää vaikutusta makeanhimoon. Vaan joulun jälkeen ei meillä olekaan raakasuklaata kokkailtu.

Kaikki alkoi siitä, kun saimme järkyttävän määrän suklaata joululahjaksi. Joululomalla tropiikin lämmössä tuli luonnostaan syötyä kevyesti eikä edes tehnyt mieli makeaa. Mutta kun palasimme takaisin tänne kylmään ja pimeään ja laatikossa odotti läjä konvehtirasioita niin...

Uraäidin Ruuhkavuodet

Uraäidin Ruuhkavuodet

Konvehtien loputtua minulla jäi putki päälle. Lapset ovat jo sisäistäneet kiitettävästi ajatuksen lauantain karkkipäivästä, eivätkä edes yritä ruinata makeaa viikolla. Minä sen sijaan olen mussutanut herkkuja joka ilta. Siihen kun yhdistää rasvaiset kokousviinerit ja muutaman viikon liikuntatauon maaliskuussa muiden kiireiden takia - do I need to say more?

Hassuinta tässä on se, että minä itse asiassa olen ollut koko ajan dieetillä viime kesästä lähtien, ns. "ylläpitodieetillä". Nyt varmaan ajattelet, että eipä ole kaksinen dieetti, mutta on se - se on oikeasti tehokas helppo! Nimittäin jos sitä noudattaisi kirjaimellisesti...

Olen elämäni aikana kokeillut useampaa dieettiä ja uskoin nyt löytäneeni Sen Oikean: 8:16 -dieetin. Se on muunnos 5:2 -pätkäpaastosta, josta kirjoitettiin viime vuoden puolella tiheästi. Esimerkiksi Project Mama -blogin Katja on saavuttanut hyviä tuloksia 5:2 -dieetillä.

16:8 -dieetissä ideana on paastota joka päivä 16 tuntia ja nauttia päivän ateriat 8 tunnin aikana. Dieetin oppien mukaan näin päivän kalorimäärä jää automaattisesti hieman pienemmäksi, kun yksi kokonainen ateria jää välistä. (Olen lukenut tästä dieetistä enimmäkseen ulkomaisilta nettisivuilta, joista paras on LeanGains. Jos joku löytää suomenkielisiä lähteitä, olisin kiinnostunut!)

Käytännössä itselleni tässä pätkäpaastossa ihanneaikataulu on sellainen, että aloitan päivän ilman aamupalaa, nautin päivän ensimmäisenä ateriana lounaan klo 11 maissa ja viimeisenä iltapalan klo 19. Aterioiden sisältöä ei ole dieetissä tiukasti määritelty, mutta tyhjiä kaloreita toki pitäisi välttää.

16:8 -dieetti sopii myös minun kaltaiselleni aamutreenaajalle ilman että aiheuttaa lihaskatoa, jos ottaa lisäravinteet peliin. Itse otan aina ennen aamusalia pienen annoksen BCAA-aminohappoa varmistamaan, että treenin aikana poltetut kalorit eivät lähde pois lihaksista.

Uraäidin Ruuhkavuodet

Periaatteessa tämä dieetti on siis sopinut minulle ihanteellisesti, sillä en ole ikinä tykännyt syödä aamulla. Olo on ihan energinen lounaaseen asti, toisin kuin 5:2 -dieetissä. Sitäkin kokeilin ja olin viikon kahtena paastopäivänä ihan ventti: kroppaa paleli ja hyvä jos jaksoin kättäni nostaa. Pätkäpaastojen lisäksi olen aikoinaan kokeillut Painonvartijoiden dieettiä. Lopputulos oli, että meinasin tulla hulluksi siitä pisteiden laskemisesta.

Ehdottomasti tehokkain kokeilemani dieetti oli Fitfarmin Lite-valmennus, jonka ruokavaliota ja treeniohjelmaa noudatin aikoinaan kolmen kuukauden ajan. Sen ansiosta rasvaprosenttini putosi muutamassa kuukaudessa yli 5 % samaan aikaan, kun lihasta tuli lisää pari kiloa. Enää minulla ei kuitenkaan olisi tarpeeksi mielenlujuutta puputtamaan kuukausitolkulla enimmäkseen rahkaa, kasviksia ja Realia ja punnitsemaan joka suupalan.

Fitfarmin salaisuus oli raskas kuntosalitreeni, johon rakastuin lopullisesti. Olen edelleen samalla tiellä, ja hyvä niin. Minulla on todettu osteoporoosi, joten myös lääkärin mukaan kuntosaliharjoittelu kannattaa. Jos on heikot luut, on vahvoista lihaksista etua.

Fitfarmia ennen en koskaan innostunut salilla heilumisesta, koska harjoittelin aina liian pienillä painoilla. Mutta Jutta Gustafsbergin ohjeiden mukaan laitteessa pitää tehdä töitä niin kauan, että rauta ei enää nouse ja painot ovat kohdallaan vasta, kun viimeiset toistot pystyy tekemään vain jäsenet täristen.

Kuntosaliharjoittelu on ainoa liikuntamuoto, joka on oikeasti muokannut kroppaani paremman näköiseksi. Harrastin vuosikausia kestävyyslajeja, juoksua ja joogaa, ja olin koko ajan ns. laiha läski - minussa ei ollut juurikaan lihasta, luiden päällä vain rasvamakkarat ja nahka.

Uraäidin Ruuhkavuodet

Olen jatkanut salitreeniä säännöllisesti aina keväästä 2012 asti ja mittauttanut myös kehonkoostumukseni puolen vuoden tai vuoden välein. Parhaimmillaan rasvaprosenttini oli 15, mutta nyt se oli noussut viime elokuun 18:sta 20:een. Tämä tarkoittaa, että rasvamassan osuus noista 60 kilostani on 12,1. Se on 1,2 kiloa enemmän kuin viime elokuussa. Toki lihasmassaakin oli tullut mukavasti: minussa on sitä 26,6 kiloa, mikä on lähes maksimimäärä verrattaessa muihin ikäisiini, ikäluokkani naisilla kun maksimiarvo on 26,9.

Silti - puolessa vuodessa minuun on tullut yli kilo lisää puhdasta läskiä! Ihraa. Laardia. Tämä kehitys on pakko pysäyttää alkuunsa.

Yritin viime viikolla aloittaa sokerilakon. Sitä kesti vain kunnioitettavat kolme päivää. Huomenna aloitan sen uudelleen sillä uskon, että juuri lisätyn sokerin karsiminen on se oikea tie takaisin entisiin mittoihin. Lisäksi yritän noudattaa uskollisemmin 16:8 -paastodieetin ohjeita sekä jatkan liikuntaa.

Miksi vaahtoan ylimääräisestä läskikilosta ja sokerilakosta täällä blogissa? No siksi, että oikeasti tekisin asialle jotain. Jos julistaa julkisesti jonkin lakon tai dieetin alkaneeksi, on suurempi todennäköisyys että siitä tulee totta.

Vaan onko kenties olemassa vielä tehokkaampi dieetti, jolla voisi turvallisesti ja varmasti karistaa ylimääräisen kilon ihraa? Mikä dieettti on sinulla toiminut parhaiten?

-----
I got a nasty surprise a couple of weeks ago. I have put up 3 kilos in just three months, thanks to Christmas chocolates. I know that's not much and my weight is still normal. Nevertheless it's the wrong way to go.
I've tried several different diets during my life. So called LeanGains, 16:8 diet works the best for me. It means that you eat all meals of the day during 8 hours and then fast for 16 hours.
That diet would work fine if I avoided added sugar. However, I wonder if there exists even more effective and easier diet...
Which is the best diet that you've ever tried?

Uräidin Ruuhkavuodet myös / Follow my blog also at:
Blogger | Facebook | Twitter | Instragram | Bloglovin, | Blogilista |  Blogipolku | vlog @Vlogia.

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Karkinostolakko. Lähes kymmenen vuotta takana. Muiden ostamia saa syödä miten paljon vain, mutta ei saa itse ostaa. Suklaa ei ole karkkia.

Kun piti muutama kilo karistaa nopeasti, sain vinkin: älä syö mitään klo 18 jälkeen. Sitä ennen saa syödä mitä vain. Toimi minulla tosi hyvin, parissa viikossa kolme vyön reikää.

Ja nykyisin olen asettanut kilorajat, joiden sisällä pitää pysyä. Jos lähenee maksimia, vähennän syömistä, jos minimiä, lisään syömistä. Rajat on 60-63 kg.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Pimeään aikaan makeanhimoni lähtee ihan lapasesta. Sen täytyy olla jotenkin yhteydessä valon vähyyteen, sillä kesäisin menee helposti viikkoja ilman makeaa. Ilmeisesti kroppani toimii kuin luolamiehellä ja pyrkii kasvattamaan rasvakerrosta kylmän ajan varalle.

Painoni on välillä jojoillut, ja pimeän ajan makeanhimolla on ollut osuutta asiaan. Kun odotin kuopustamme, painoni nousi 24 kiloa. Muistan, että jouluna ennen pojan syntymää saimme 26 suklaakonvehtilaatikkoa lahjaksi ja minä söin ne yksin joulu-maaliskuun aikana...

Tänä vuonna makeanhimoa on ollut helpompaa hallita, sillä monien muiden tapaan vannon nykyään raakaherkkujen nimiin. Kokeilimme raakasuklaan valmistamista ensimmäisen kerran tosissaan vasta viime kesänä. Silloin naureskelin, että trendi alkaa todella olla so-last-season, kun mekin täällä syrjäkylällä siitä innostuimme...

Raakasuklaan valmistus

Raakasuklaata valmistettaessa kaakaovoi ja kookosöljy sulatetaan vesihauteessa. Yleensä se on minun tai tytön hommia, kuopus voisi satuttaa itsensä kuuman veden kanssa läträtessä.

Raakasuklaata muotteihin
Vesihaude ja aineisten sekoittaminen vie vajaat kymmenkunta minuuttia. Sitten herkku onkin jo valmis muotitettavaksi. Me käytämme tavallisia jääpalamuotteja.

Yle uutisoi taannoin, että raakasuklaasta on tullut koko kansan juttu, kun viitisen vuotta sitten se oli vain tiettyjen, ravitsemuksesta kiinnostuneiden ihmisten suosikki. Sitähän saa jo tavallisen ruokakaupankin hyllyltä. Itse en kuitenkaan pidä useimmista kaupan raakasuklaista, suurin osa niistä on jotenkin karvaita ja kuivia. Itse tehty raakasuklaa on minun juttuni!

Uskon naiivisti kaikki vakuutukset raakasuklaan eduista: kuinka kypsentämätön raakakaakao sisältää merkittävästi enemmän hivenaineita kuin tavallinen herkku jne. Toisaalta olen vähän pohdiskellut kookosöljyn käyttöä. Miten se muka voi olla terveellistä - sehän on pitkälti kovaa rasvaa?

Joka tapauksessa raakasuklaa on mielestäni parempi vaihtoehto makeanhimoon kuin perinteinen suklaa. Olen huomannut myös sen myönteisen vaikutuksen ihooni. Kärsin aikuisiän aknesta ja tavallista suklaata syötyäni valtavat paukamat puhkeavat leukaan päivän tain parin viiveellä.

Raakasuklaasta finnejä ei tule. Omassa versiossamme emme käytä juurikaan sokeria, siksi tätä herkkua annan lasten nautiskella jälkkäriksi myös muulloin kuin karkkipäivinä.

Raakasuklaan valmistaminen on hauskaa yhteistä puuhaa lasten kanssa. Nykyään laitamme raakasuklaaseen jo vähän mitä mieleen juolahtaa. Reseptimme perusrunko on tämä:

2 dl kaakaovoita 
1 dl kookosöljyä
1 dl raakakaakaojauhetta
1 tl hunajaa tai agavesiirappia
oman maun mukaan muutama teelusikallinen kaakaonibsejä, kookoshiutaleita, rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä...
Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa. 
Sekoita mukaan loput ainekset, annostele esim. jääpalamuoteihin. 
Pakasta hetkeksi ja nauti! Säilytä jääkaapissa.
 
Raw chocolate
 
Raw chocolate
Tulee siitä ihan oikean suklaan näköistä. vaikka onkin kotitekoista...
Raakasuklaa
Meillä raakasuklaa ei koskaan pääse vanhenemaan jääkaapissa vuorokautta kauempaa.

Kommentit (4)

1/4 | 

Pitäisi itsekkin kokeilla. Pakko myöntää, että tää juntti ei ole raakasuklaata juuri maistellut saati itse tehnyt. Mukavaa viikonloppua!

2/4 | 

Kiitos kommentista! Kannattaa tosiaan kokeilla :) Jo pienestä määrästä raakasuklaata makeanhimo tyydyttyy. Lisäksi se on ihmeen täyttävää! Ei voi syödä montaa palaa. Herkullista viikonloppua sullekin!

Anonyymi
3/4 | 

Itse tehty raakasuklaa on kyllä hyvää, meilläkin tykkää niin lapset kuin aikuisetkin. Itseänikin vähän mietityttää tuo kookosrasva. En ymmärrä miksi sitä markkinoidaan terveystuotteena, sillä kyseessä todellakin on kova rasva.

4/4 | 

Tässä tämä mun suklaaresepti. Tuosta kookosöljystä - juuri luin uuden artikkelin siitä, miten ennemminkin kovien rasvojen markkinoiminen pelkästään huonoina on ollut ihan mainostemppu. Kookosrasva on tosi hyvää rasvaa ihmiselle, nou hätä.

1,5 dl kaakaovoita
2 rkl kookosöljyä
reilu 2 rkl juoksevaa hunajaa
tai vaihtoehtoisesti kookossokeria maistellen (musta tämä on parempi)
1,5 rkl macajauhetta
2,5 rkl lucumajauhetta
5 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus laadukasta suolaa
1-2 tl piparminttu-uutetta (oman maun mukaan)

Systeemin varmasti osaatkin. Tämä on taivaallisen hyvää :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 14-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat