Kirjoitukset avainsanalla vegaani

Näin vuoden pimeimpään aikaan kaipaan lohduksi kaikkea makeaa... Aikaisemmin mässäsin marraskuussa suklaalla kuin pieni porsas mutta tänä vuonna luulin jo, että suklaaherkuttelu on unohdettua hupia kohdallani, koska ryhdyin noudattamaan vegaani-ruokavaliota.

Vähänpä tiesin. Hiljattain nimittäin sain maistaa tätä jumalaisen ihanaa suklaakakkua, kun kyläilimme tuttavaperheen luona. Olemme sen jälkeen tehneet sitä peräti kolme kertaa lyhyen ajan sisällä.

Resepti on alun perin Kinuskikissa-blogista, jossa kakusta löytyy kaksikin versiota: mansikoilla koristeltu ja Halloween-teemalla toteutettu haamukakku.

Ohjeista poiketen koristelimme oman kakkumme vain koristerakeilla ja strösselillä (koska apukokkini näin päätti).


Käytimme myös pohjaan tuplamäärän Digestive-keksejä, jotta pohjasta varmasti tulisi kunnollinen. Maidottomia suklaalevyjäkin meiltä kakkuun upposi kaksi kappaletta.

Kakku on uskomattoman helppo ja nopea valmistaa: keksit murskattiin pohjaan, margariinit sekaan, vegaaninen taloussuklaa sulatettiin, soijakerma vatkattiin, täyte kaadettiin pohjan päälle ja koko ihanuus laitettiin muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Syntyy siis käden käänteessä myös vähemmän taitavalta kakkumaakarilta!

Kakku tosiaan sopii useimmille erikoisruokavaliota noudattaville, sillä siihen ei käytetä gluteenia, munia tai maitotuotteita. Silti sitä ei uskoisi miksikään erityisruokavaliokakuksi – se on niin suussasulavan suklaista.

Kokeile vaikka itse! 

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (2)

Vierailija

Tuo on tosiaan yksi parhaista kakuista ja niin helppo valmistaa! Vegaaniaspektista kannattaa huomioida, että suurimmassa osassa strösseleitä on liivatetta, joka on eläinperäistä. Raastettu suklaa toimii esimerkiksi todella hyvin kakun päällä jos strösseleitä ei löydy vegaanisena :)

Vierailija

Kannattaa huomioida allerhikoille tehdessä varsinkin keksit tarkkaan, tavalliset digestive keksit ei ole gluteenittomia ja gluteenittomat digestivet eivät ole maidottomia. On kuitenkin hyvä kakku myös muilla kekseillä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olen tänä syksynä ostanut muutamia, tarkkaan valikoituja talvivaatteita. Tavoitteeni oli, etten olisi ostanut yhtään mitään, mutta sitten pari vuotta vanhat, keinonahkaiset talvikenkäni osoittautuivat jo kylmiksi, ja sorruin Berliinin-matkallamme ihaniin laukkuihin (joista toisen tosin piti olla tuliaislahja Venlalle, mutta tyttö ei tykännytkään siitä.)

Pohdin pitkään ja hartaasti, mitä ostaisin, sillä enää en halua ostaa tuotteita, jotka kuormittavat ympäristöä tai ovat epäeettisiä tai muuten heikkolaatuisia. Vaikka tarkoitus oli hyvä, elämä on kuitenkin kompromisseja, joten päädyin seuraaviin ostoksiin:

Kasviparkitut talvikengät Ellokselta

En tiennyt aikaisemmin, että Elloksella on Conscious Choice -valikoima, joiden valmistuksessa on otettu huomioon ympäristötekijät. Olisi toki paras, jos yrityksen koko valikoima täyttäisi ekokriteerit, mutta parempi edes osa kuin ei mitään.

Yleensä ottaen minusta on ok suosia isojen ketjujen ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Toivon mukaan nämä isot pelurit lisäävät ekotuotteiden määrää valikoimassaan ajan oloon, kun niiden menekki kasvaa.

Aprikoin kauan, viitsisinkö ostaa nahkaiset kengät, koska ne eivät ole mitenkään vegaaninen valinta. Päädyin kuitenkin nahkaan koska se on pitkäikäinen materiaali. Uskoakseni muovista valmistetut goretexit olisivat ympäristön kannalta sekä tuotantovaiheessa että jätteenä huonompi vaihtoehto, ja todennäköisesti ne kestäisivät käyttöä paljon lyhyemmän ajan kuin nahkakengät.

Ostamieni Conscious Choice -kenkien valmistuksessa on käytetty vesipohjaista liimaa, joka on harmitonta ympäristölle, sekä kasviparkittua nahkaa. Kenkien pohja on kumia.

Suurin osa nykyisin käytettävästä nahasta on kromiparkittua. Kromiparkinnassa käytettään kromisulfaattia, mikä on hyvin haitallista ympäristölle, jos nahan käsittelyssä ei huolehdita nesteiden puhdistamisesta. Kromiparkittu nahka on kuitenkin hyvin kosteutta kestävää ja se pitää hyvin värinsä. 

Kasvisparkitseminen on vanha, perinteinen nahankäsittelytapa. Se on ympäristöystävällinen tapa käsitellä nahkaa,  koska kasveista ja puista saatavien parkkiaineiden käytön lisäksi ylimääräisiä kemikaaleja ei juurikaan tarvita. Kasvisparkittu nahka ei kuitenkaan kestä kosteutta yhtä hyvin kuin kromiparkittu nahka. 

Ympäristöystävällisten käsittelyaineiden sijaan miinuspuoli ostamissani kengissä on se, että niiden vuori on tekoturkista ja myös se, että kengät on tehty Intiassa. Kaikkea ei voi saada reilulla satasella...

Huopalaukku Berliinin käsityöläismarkkinoilta

Toinen talvihankintani ei ollut aivan yhtä tarkkaan hankittu, sillä sen kummemmin miettimättä ihastuin Berliinin-reissullamme tähän söpöön huopalaukkuun, jonka ostin huovutettuja käsitöitä myyvältä herttaiselta perheeltä. Perheen isä kertoi, että hän oli tehnyt sen itse omin käsin.

Berliinissä on Hackescher Markt -metroaseman lähistöllä useana päivänä kokonainen meri käsityöläisten kojuja. Monet käsityöt ovat aika arvokkaita, mutta laukusta maksoin vain 15 euroa, vaikka se on käsintehty!

Perustelin itselleni laukun hankintaa sillä, että halusin tukea paikallisia käsityöläisiä. Lisäksi huopa on yleensä suositeltava materiaalivalinta, sillä se hylkii likaa ja on pitkäikäinen ja näin ollen myös ekologinen vaihtoehto. 

Useimmiten villa kestää hankausta ja on lujaa, joten villasta tehty tuote yleensä kestää pitkään hyvänä. Jopa 50-vuotias villatuote voi olla täysin käyttökelpoinen.

Valitettavasti tämä huovutettu laukku ei osoittautunut kauhean kestävän oloiseksi. Se on kyllä tilava, joten siihen mahtuu uskomattoman paljon tavaraa. Huono puoli on se, että kun laukun tunkee täyteen, se on muodottoman näköinen.

Lisäksi laukusta jo irtoaa vähän väliä villahahtuvia. Olenkin miettinyt, koska laukku virttyy puhki tietyistä paikoista, jotka ovat kovimmalla kulutuksella.

Tavoitteeni oli olla ostamatta mitään tälle talvelle, minulla kun on jo niin paljon kaikkea. Näiden lisäksi olen ostanut kolmannen todellisen laatutuotteen huuto.netistä, mutta siitä enemmän seuraavassa asupostauksessa...

Millaisia hankintoja sinä olet tehnyt talven varalle?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meillä oli tässä eräänä päivänä mysli loppu. Kaapista löytyi vain kaurahiutaleita, mutta minun ei yhtään tehnyt mieli puuroa.

Onneksi. Päätin nimittäin pitkästä aikaa paahtaa uunissa mysliä, jonka reseptin sain viitisen vuotta sitten Helsingin Astangajoogakoulun kesäretriitin kokeilta. Retriitissä tarjoiltiin ihanaa vegeruokaa, mutta tämä mysli oli kyllä kaikista pöperöistä parasta!

Myslin tekemiseen ei mene kuin alle puolisen tuntia. En tajua, miksi en tee sitä useammin. Reseptin ainoa huono puoli on se, että perhe syö myslin ennätysnopeasti loppuun.

Myslin virallinen ohje on tässä alla, mutta itse yleensä sovellan sitä niin, että siitä tulee joka kerta hieman erilaista.

4,5 dl kaurahiutaleita

1 dl auringonkukansiemeniä

0,5 tl suolaa

1 tl kanelia

---

0,5 dl rypsiölyä

0,5 dl hunajaa tai siirappia

---

3/4 dl kuivattuja aprikooseja

3/4 dl kurpitsansiemeniä

1 dl rusinoita

  • Sekoita yhteen kaurahiutaleet, auringonkukansiemenet, suola ja kaneli.
  • Sekoita toisessa astiassa hunaja ja rypsiöljy. Kaada ne seoksen päälle ja puristele seos käsin tai sekoita puukauhalla niin, että siitä tulee "murotaikinaa".
  • Paista taikinaa 150-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Tämän jälkeen avaa uuninluukku ja sekoita seosta.
  • Anna seoksen paistua vielä 5 minuuttia, sekoita taas ja lisää joukkoon kurpitsansiemenet.
  • Paista mysliä vielä noin 10 minuuttia tai kunnes se alkaa olla sävyltään sopivan ruskeaa.
  • Jäähdytä ja lisää aprikoosit sekä rusinat.

Itselläni ei tällä kertaa sattunut olemaan ollenkaan siemeniä, mutta käytin seokseen sen sijaan hasselpähkinärouhetta, jonka laitoin mukaan alkuvaiheessa auringonkukansiementen sijaan.

Kurpitsansiementen sijaan paahtamisen toisessa vaiheessa laitoin seokseen kourallisen kookoslastuja sekä muutaman parapähkinän.

Minulla ei myöskään ollut erikseen aprikooseja ja rusinoita mutta oli kyllä sekoitus erilaisia kuivattuja hedelmiä, jotka sekoitin jäähtyneeseen mysliin.

Ja hyvää tuli! Erinomaista esimerkiksi kauramaidon kanssa...

Ohjeen mukaan mysli säilyy suljetussa purkissa vain viikon verran mutta uskon, että se säilyisi pitempäänkin. Tosin meillä se on aina syöty muutamassa päivässä...

Oletko sinä tehnyt itse mysliä?


Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Palasin hiljattain Berliinistä yhdistetyltä työ- ja lomamatkalta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun ruokailin kaupungissa yrittäen noudattaa vegaaniruokavaliota.

Kasvisruokaa ei ollut aina aivan yksinkertaista löytää, Saksa kun on makkaroiden luvattu maa. Näillä konsteilla kasvisvoittoinen ruokavalio kuitenkin onnistui:

1. Lataa Happy Cow -sovellus

Suunnistin keskustassa kännykkä kädessä ja käytin apunani Happy Cow –kännykkäsovellusta, joka hyödyntää GPS:ää ja kartoittaa lähistön vegaaniset tai vegetaristiset ruoka- ja ostospaikat.

Sovelluksen lataaminen maksaa muutaman euron, mutta se oli joka sentin arvoinen! Sen avulla löysin esimerkiksi aivan toisen hotellini vierestä, läheiseltä sivukadulta ravintolan, josta sain elämäni parasta maapähkinä-currya.

Melkein ravintolaa vastapäätä taas oli luomu- ja vegetuotteita myyvä ruokakauppa, ”Berliinin Ruohonjuuri”, josta löysin itselleni aamupalaksi mantelimaitoa sekä herkullista, vähän erikoisempaa mysliä.

Happy Cow paikantaa kännykkäsi ja näyttää sinulle listan lähellä olevista ruokapaikoista sekä kertoo etäisyyden niihin. Vielä kätevämpää on katsoa lähistön kohteita kartalla, josta näkee myös suoraan reitin niihin.

2. Muista Alnatura-luomuketju

Berliinin "Ruohonjuuri" on nimeltään Alnatura - aivan mainio ruokakauppaketju, joka kehittää luonnonmukaisia ​​tuotteita. Kauppojen valikoimissa on paljon ketjun omia luomutuotteita.

Alnatura-liikkeitä on useampi eri puolella Berliiniä.  Saksassa ja Sveitsissä liikkeitä on yhteensä yli 100. Itse asioin Stadtmitten lähellä olevassa Friedrichstrassen myymälässä. 

Jos normi-markettien tai kivijalkakaupojen valikoimista ei löydy vaihtoehtoja, kannattaa  tsekata tämä. Itse löysin sieltä iltapalaksi niin hyvää chia-kaakaonibsi-taatelimysliä, että sitä oli pakko tuoda kotiin asti.

3. Adam & Eve -salaattibaari

Osoite: Else-Ury Bogen, 603, Savignyplatzin metroaseman tuntumassa

Vietimme Berliinissä ensin viikonloppua mieheni kanssa, jolloin majoituimme Länsi-Berliinin puolella Charlottenburgissa. Sieltä  löysimme Happy Cow:n avulla kivat ruokapaikat sekä aamupalaa että päivällistä varten.

Emme ostaneet aamiaista hotellista, vaan kipitimme aamupalalle Savignyplatzin metroaseman tuntumaan, Adam & Eve -salaattibaariin. Sieltä saa salaattien lisäksi muun muassa keittoja, voileipiä ja tuorepuristettuja mehuja.

Söin itse aamiaiseksi vegaanisen avokado-wrapin, jossa oli runsaasti salaattia, avokadoa, papuja ja maissia sekä vegaanista majoneesia. Puolisoni otti avokado-bagelin, jossa oli lisäksi kermajuustoa.

Ehdoton suositus on paikan inkiväärishotti! 4cl tuimaa inkiväärimehua päärynämehuun sekoitettuna on ihan paras tapa aloittaa aamu! Nautin wrappini kanssa myös taivaallista, mantelimaitoon tehtyä kurkumalattea.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että paikasta ei saa ollenkaan kahveja. Lisäksi kannattaa huomioida, että paikka ei ole sunnuntaisin auki.

4. Intialainen ravintola Satyam

Osoite: Goethestraße 5, Charlottenburg

Charlottenburgissa  sijaitsevaa intialaista Satyam-ravintolaa kehuttiin jossain nettijutussa jopa Berliinin parhaaksi, eikä suotta. Paikan hinta-laatusuhde on aivan ylivoimainen.

Ravintolan erikoisuus ovat ayurvediset annokset, eli intialaisen ajatteluun perustuvat, erilaisille kehotyypeille parhaiten soveltuvista ruoka-aineista tehdyt annokset. Emme kuitenkaan kokeilleet niitä, sillä muut annokset kiehtoivat meitä enemmän.

Toinen Satyamin erikoisuus ovat annokset, joihin tuodaan joka viikko tuoreita raaka-aineita aina Intiasta asti. Minä kokeilin yhtä niistä eli munakoisocurrya, joka oli tosi herkullista.

Satyam oli ensimmäinen paikka Berliinissaä, joka alkoi tarjota asiakkaille täysin vegetaristisia annoksia. Ravintola on toiminut samalla paikalla jo vuodesta 1989. Ruooassa käytetään tuoreita, mahdollisimman luonnonmukaisia raaka-aineita.

Alkupalaksi tilasimme samosa-nyyttejä sekä kikherne-muhennoksen naan-leivän kanssa. Alkupalat maksoivat 2-3 euroa ja annokset olivat niin valtavat, että ne yksin olisivat mielestäni riittäneet ateriaksi.

Pääruokien hinnat vaihtelivat 7,5-8,5 euron välillä, eli maittavalle kahden henkilön illalliselle tuli hintaa yhteensä vain kolmisen kymppiä. Lämmin suositus!

5. Savory Chai

Osoite: Kronenstraße 70 (lähellä Stadtmitten metroasemaa)

Kokous, johon osallistuin alkuviikolla työn puolesta, järjestettiin aivan Berliinin keskustassa. Hotellini oli lähellä Stadtmitten-metroasemaa, jonka tuntumasta löytyi tosi kiva aasialainen ravintola.

Kaakkois-Aasian keittiötä edustava Savory Chai käyttää myös paljon tuoreita vihanneksia, yrttejä ja hedelmiä, mutta vain harvoissa annoksissa lihaa.

Tilasin itselleni punaisen tofu-curryn maapähkinäkastikkeella ja se oli valehtelematta paras punainen curry, jonka olen koskaan syönyt! (Tai sitten minulla oli tosi nälkä illan joogatunnin jälkeen.)

Annoksessa oli kiva säväys chiliä ja runsas, täyteläinen maapähkinä-kookosmaitokastike. Paprikansuikaleet sekä kesäkurpitsanviipaleet olivat juuri sopivan al dente ja tofu päältä mukavan rapeaa.

Annos valmistui viidessä minuutissa ja maksoi 8,5 euroa.

Bonusvinkki: Berliinin kivoin vaatekauppa Who killed Bambi?

Osoite: Litfassplatz 2, lähellä Hackescher Markt -metroasemaa

Olen käynyt Berliinissä kolme kertaa ja joka kerta olen käynyt katsastamassa Who killed Bambi -putiikin vaatevalikoiman.

Ensimmäisen kerran kävin siellä vuonna 2007, kun kierrätysmateriaaleja käyttävät vaateliikkeet olivat vielä Suomessa harvinaisia. Löysin itselleni söpön tunikan, jonka kangas on ennen ollut todennäköisesti ikkunaverho.

Toisella kerralla, vuonna 2010, vein puolisonikin paikalle ja hänkin tykästyi vaatteiden vaihtoehtoiseen tyyliin. Mies, joka ei yleensä juurikaan shoppaile vaatteita, löysi itselleen sieltä useamman t-paidan ja hupparin.

Who killed Bambi? saattaa näyttää punk-kaupalta ulkoapäin, mutta liikkeen vintage-valikoimat kannattaa rohkeasti katsastaa! Tällä kertaa emme kuitenkaan löytäneet sieltä vaatteita, sillä myymälässä oli vielä turhan paljon kesän mallistoa myymättä.

Sen sijaan löysin itselleni tällaisen hauskan laukun. Olen jo pitkään etsinyt olkalaukkua, johon mahtuisi läppäri ja jossa olisi jokin "juju". Tämä laukku oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Mitkä ovat sinun lempipaikkojasi Berliinissä?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestintäkonsultti. 13-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää keski-ikäisen ja teinin elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!
Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat