Kirjoitukset avainsanalla perinteet

Juhannuksena Suomen kansa mökkiytyy. Täyteen pakatut auto täyttävät valtaväylät ja nielevät puskuri puskurissa asvalttia kunnes lopulta hajaantuvat maaseudun hiekkateille.

Meidän perhe ei ole noissa ruuhkissa mukana. Meillä ei ole kesämökkiä emmekä edes haluaisi sellaista.

Emme ole vannoutuneita urbaanieläjiä, vaan rakastamme luontoa ja maaseutua. Mökittömyyteen on kuitenkin monta, painavaa syytä.

 • ASUMME MÖKKISEUDULLA. Lomakaudella on hupaisaa lenkkeillä lähimaastossa, kun tavallisesti rauhallinen seutu kuhisee elämää. Helsinkiläiset hakevat luonnonrauhaa meidän kotikulmiltamme.
  Asumme vajaat 40 kilometriä pääkaupungista paikassa, jossa uimarannalle on muutaman minuutin matka ja metsäpolku alkaa toiselta puolelta kotitietä. Olohuoneemme ikkunasta aukeaa henkeäsalpaava peltomaisema. 
  Ilman ruuhkia minulla menee työmatkoihin reilu puoli tuntia. Joskus pendelöinti väsyttää, jos lumimyräkässä moottoritiellä työmatkaan menee 1,5 tuntia. Suurimman osan ajasta olen kuitenkin sanomattoman onnellinen siitä, että saan nauttia luonnonrauhasta ympräri vuoden, eikä minun tarvitse asua kiven keskellä.

 • KESÄMÖKKI ON TYÖSAVOTTA. Tuoreen tutkimuksen mukaan "luonnonrauha ja nikkaroinnin tuottama nautinto vetävät suomalaisia kesämökeille."
  Me emme tykkää nikkaroinnista. Kotitalossamme on ihan tarpeeksi nikkaroimista ja pihatöitä. Miksi ihmeessä haluaisimme tuplata urakan?
 • OMA MÖKKI OLISI RIESA, JOKA ESTÄISI MATKAT MUUALLE. Moni mökin omistaja viettää mökillään kaikki lomansa. Se olisi mielestäni kauhean sitovaa!
  Meillä on tavoitteena tutustua uuteen kohteeseen joka vuosi. Lisäksi rakastamme kaukomatkailua.
  Uusien lomakohteiden valloitus ja kaukomatkat olisivat muisto vain, jos maksettavana olisi asuntolainan lisäksi mökkilaina ja oman kodin lisäksi huollettavana kakkoskoti.
 • SUKULAISILLA JA YSTÄVILLÄMME ON MÖKKEJÄ. Jos kaipaamme mökki-idylliä, lähdemme minun mummolaani. Se on yli sata vuotta vanha, suvun kesäasunto vajaan parin tunnin ajomatkan päässä.
  Meille myös omat lapsuudenkotimme edustavat jonkinlaista mökkimatkailua, molemmat kun olemme kotoisin maalta. Lisäksi monilla ystävillä on jo mökkejä, ja tällekin kesälle olemme saaneet monia kyläilykutsuja. 
 • AINAHAN MÖKIN VOI VUOKRATA. Vuokramökkiä olen harkinnut muutaman kerran. Omassa kodissamme nimittäin on yksi puute verrattuna rantamökkiin: järveen ei pääse suoraan terssin ovelta, vaan täytyy tosiaan joko pyöräillä tai autoilla muutaman minuutin matka yleiselle uimarannalle. Mökin vuokraaminen sopisi lomailutyyliimme: se olisi tapa tutustua uusiin seutuihin.

Yhdessä asiassa mökkeily kuitenkin peittoaa kotona lomailun: matka mökille on irtiotto arjesta.

Kotona minun on joskus hankalaa päästää irti velvollisuuksista ja esimerkiksi istahtaa alas terassille nauttimaan ilta-auringosta, sillä en pysty sulkemaan silmiäni tekemättömiltä kotitöiltä. Mökillä pölypallot nurkissa eivät varmaan häiritsisi yhtä paljon - perinteisellä kesämökillähän kaiken kuuluukin olla luonnonläheistä ja vähän rempallaan.

Tämä henkinen esteeni on kuitenkin asenneongelma, josta yritän päästä eroon. Olen edistynyt sen verran, että kotona uskallan jo käyttää varsinaisia mökkikuteita: ikivanhoja pieruverkkareita ja kymmeniä vuosia vanhoja t-paitoja.

Eiköhän tuo Sisäinen Suorittaja vähitellen päästä muiltakin osin minusta kiinni... Sitä odotellessa oikein rentouttavaa juhannusta kaikille blogini lukijoille!

Uräidin Ruuhkavuodet myös:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (7)

Anu/
1/7 | 

Hyvin kirjoitettu! Jaan näitä samoja tunnelmia ja ajatuksia kanssasi, ainoa mistä haaveilen, olisi tuo sauna ja järvi ja aamukahvit linnun laulussa, mutta viikko mökillä kesäaikaan olisi minulle riittävä, enempää en kaipaa :D. Olen haaveillut myös vähän kauemmaksi muuttamisesta, mutta näyttää siltä, että nykyisessä paikassa asutaan toistaiseksi, en millään halua kiskoa lapsia juuriltaan ja kaveriympyröistään, ehkä me isännän kanssa sitten joskus kaksin muutetaan enemmän maaseudulle. Ihanaa juhannusta ja kesää sinne!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Niinpä, järvi, aamu-uinti ja aamusauna olisi kyllä luksusta... Aamukahvit tosin minulla on tapana juoda terassilla, joko aamuauringon tai ilta-auringon puolella.
Jos itse muuttaisin, muuttaisin ehkä pois pääkaupunkiseudulta jonnekin, missä asumiskustannukset olisivat pienemmät. Mutta työ ja lasten koko elämä on täällä päin, eli tässä pysytään vielä ainakin kymmenkunta vuotta.
Ihanaa juhannusta ja aurinkoista kesän jatkoa!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Maija-Helena
2/7 | 

Mökkeilyäkin on onneksi monenlaista. Mökki luonnonpihalla pitää työmäärän kohtuullisena, ei mitään hyötyviljelmiä meidän mökille kiitos. Kevätsiivouksen kun tekee kunnolla, niin vuosi mennään pikkusiivouksilla, terassien öljyämiset joka toinen vuosi ja samoin puusavotta, niin niillä pärjää pitkälle. Meidän mökkeilyssä on aikaa grillaukselle, chillaukselle, peleille, kirjan lukemiselle, laiturilla istuskelulle, soutelulle... Toki välillä mietityttää mökin maalaus, grillikodan puhtaaksi puunaus, mutta onneksi ollaan osattu kohtuu rennosti mökkihommat ottaa. Lapsuudesta asti olen mökkeillyt ja ilman en osaisi olla, lapsuusmökilläkin oli onneksi työleiriä vain ajoittain. Onneksemme meillä on mökkeilyn ohella myös mahdollisuus tehdä muita lomapuuhia ja reissatakin. Meille mökki on paikka, joka on ja pysyy, vaikka siellä välillä kävisi harvemmin. Toki välillä miettii, että miten sillä lainaan menevällä rahalla reissaisi/vuokraisi mökkiä, mutta tämä on hyvä systeemi meille, niin sitten aina lopetan laskemiset.
Niin kuin totesit, mökki on se paikka, johon arkinen asioiden hoito ja kotiaskareet ei tunge -toki ruokaa pitää laittaa ja tiskit hoitaa sielläkin... Kaikkien juttu ei mökkeily ole ja jännityksellä odotan, tuleeko omista lapsista isona mökki-ihmisiä vai ei. Isompi teini välillä huokailee mökille lähtöä, vaikka vaikuttaa sitten viihtyvän välillä hyvin, välillä kohtuullisesti. Langaton wifi auttaa asiaa. Mökille ei tule juoksevaa vettä ja ilman pärjätään, mutta ilman langatonta nettiä ei pärjättäisi!
Minäkin haluaisin asua pellon laidalla metsän reunassa ja silloin mökkikapuu lienisi vähäisempi. Teidän kotimiljöö on kyllä huikea!
Leppoisaa juhannusta!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

"Luonnonpiha pitää työmäärän kohtuullisena, ei mitään hyötyviljelmiä, kevätsiivouksen kun tekee kunnolla, niin vuosi mennään pikkusiivouksilla, terassien öljyämiset joka toinen vuosi..."
Hihii - kuulostaa tutulta! Nämä nimittäin pätevät meidän kotiin :/ Moni asuu omakotitalossa vain, jos jaksaa pitää sen hienona mutta me emme. Todennäköisesti maksamme tästä laiskottelusta sitten joskus, kun myymme talon, emmekä saa siitä omia pois.
No, se on sitten joskus. Nyt ihanaa juhannusta <3

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Äiti neljälle
3/7 | 

Tämän vuoksi ostimme omakotitalon veden ääreltä. Työmatkaan 15 min per suunta. Viihdymme!

Aino Pajukangas
Liittynyt9.9.2015

Oi, olette onnekkaita erityisesti työpaikan sijainnin suhteen! Minulle tuo ei ole täysin mahdollista sillä omakotitalo veden ääreltä 15 min työpaikalta (Helsingistä tai Espoosta) maksaisi ainakin miljoonan, jota minulla ei ole... ? Ihanaa juhannusta!

Kirjoitan blogia 13-vuotiaan tyttäreni kanssa: Sulassa sovussa

Blogimme myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin

Vierailija
4/7 | 

En ole mökki-ihminen yhtään. Kun lapset oli pienempiä, vuokrattiin muutamana kesänä viikoksi mökki. Mulle se ei ollut lomaa, samaa ruuanlaittoa ja tiskausta kuin kotonakin, olosuhteet vain hankalammat. Loman aikana oli sadepäiviä useita, joten tekeminen alkoi loppua. Meidän perhe kun ei usko ajatteluun, että sade on vain pukeutumiskysymys. Ei ei ja ei, lomailen kaupungissa ja teen jotain ihan muuta kuin normi arkena.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram