Kirjoitukset avainsanalla fantasia

Helsingin kirjamessut ovat monelle lukutoukalle vuoden kohokohta. Minulle myös, mutta hieman eri syystä.

Olin superonnellinen, sillä pääsin eilen messuilla haastattelemaan norjalaista, huippusuosittua fantasiakirjailija Siri Petterseniä. Kustannusyhtiö Jalava oli järjestänyt meille 45 minuutin juttutuokion messujen lehdistöhuoneessa!

Luin Sirin Korpinkehät-fantasiatrilogian kaksi ensimmäistä osaa alkusyksyllä. Nyt sarjaan on ilmestynyt kolmaskin osa nimeltä Mahti. Ehdin lukea sitä satakunta sivua ennen haastattelua.

Ennen haastattelua minua jännitti. Pelkäsin, että kysymykset loppuisivat kesken, olisivat huonoja ja tylsiä, samoja joita kaikki muutkin Siriltä kysyisivät. Pelkäsin, että jäätyisin täysin hänen edessään, Siri kun on norjalainen ja minä tunnetusti ujo englannissa.

Olen kirjoitellut omaa fantasiaromaaniani kolme vuotta, yhdeksänvuotiaasta asti. Silloin keksimme ystäväni kanssa idean kirjaan, ja aloin kirjoittaa. Siitä se lähti, ja loppua kirjoittamiselle ei näy.

Kirja kertoo tytöstä nimeltä Ellinoora. Ellinoora on samanikäinen kuin minä (hän vanhenee vuoden aina samalla kuin minäkin.)

Ellinoora ja hänen ystävänsä ovat velhoja ja päätyvät samaan, velhoille tarkoitettuun kouluun. Koulussa he päättävät perustaa kerhon, joka ratkoo mysteerejä. Ja siitä kaikki vasta alkaa…

Kirjoitan, koska on vapauttavaa ja mukavaa keksiä oma tarina. Toisin kuin oikeassa elämässä, minä saan päättää, mitä ohjelmia TV:stä tulee tai koska taivaasta alkaa sataa rahaa.

Kirjoittaminen myös selkeyttää ajatuksia. Ja ennen kaikkea auttaa minua kokemaan kaikkea mahdotonta.

Siri Pettersenin kirjat ovat upeita, erilaisia kuin omani ja paljon parempia. Ne ovat mielestäni hyvä esimerkki noista mahdottomia kokemuksia tuovista kirjoista.

Siri on luonut kokonaisen kulttuurin sekä uuden kielen, joiden maailmaan lukija pääsee. Hänen hahmonsa ovat mielenkiintoisia ja päähenkilöön on helppoa samaistua. Eipä siis ihme, että kirjat ovatkin saavuttaneet suuren suosion.

Toivoin, että saisin Siriltä hyviä neuvoja ja mielenkiintoisia vastauksia, uutta inspiraatiota jatkaa kirjoittamista. Ja odotukseni täyttyivät - ylikin! 

Siri oli fiksu, lämmin, rento ja ystävällinen sekä ehdottomasti mielenkiintoinen haastateltava. Puhuin itse hitusen ja äiti tulkkasi sen, mitä en ymmärtänyt.

Siri sanoi niin paljon mieleenpainuvia asioita, että minun on mahdotonta valita yhtä niistä. Oli kuitenkin huojentavaa ja yllättävääkin kuulla, että hänen mielestään vaikutteiden, isojenkin ottaminen on okei.

Oman kirjani alkuperäinen idea kun oli, että tekisimme jatkoa Harry Potterille… No jaa, onneksi tarina ei kuitenkaan enää ole sellainen.

Sain haastattelusta hirmuisesti apua omalle projektilleni. Ainakin nimien keksiminen ja juonen hiominen tulevat nyt olemaan helpompia.

Vaikka Sirin haastattelu voimisti paloa kirjoittaa kirjani valmiiksi, se sai minut myös ottamaan kirjoittamisen rennommin. Tarinan ei tarvitse kuulemma olla aivan prikulleen valmis, kun sen lähettää kustantamolle. Olisikohan minunkin jossain vaiheessa aika...

Kävitkö sinä kirjamessuilla? Oletko lukenut fantasiakirjoja? 

Terveisin, Venla

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Kaupallinen yhteistyö: arvontapalkkinon sponsoroi Kustannus Jalava -

Huippujännän fantasiakirjapaketin arvonta on suoritettu. Arvonnan kohteena olivat norjalaisen Siri Pettersenin Korpinkehät-trilogian kaksi ensimmäistä kirjaa nimeltä Odininlapsi + Mätä.

Arvonnan voittaja kertoo fantasiakirjamaustaan seuraavaa:

Mielestäni hyvä fantasiakirja nollaa paremmin kuin esim. baarireissu perjantaina :D Näin perheellisenä alkaa ymmärtää oman hyvinvoinnin päälle enemmän ja osaa arvostaa ihan eri asioita kuin ennen. Hyvä kirja, ulkoilu ja liikunta, pieniä askelia maailmalle, suuria minulle :)

Arvonnan voittajan nimimerkki on suisui. Olen ottanut häneen sähköpostilla yhteyttä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

- Kaupallinen yhteistyö: arvontapalkkinon sponsoroi Kustannus Jalava -

Sain blogini kautta mahdollisuuden arpoa lukijoiden kesken huippujännän fantasiakirjapaketin: norjalaisen Siri Pettersenin Korpinkehät-trilogian kaksi ensimmäistä kirjaa nimeltä Odininlapsi + Mätä.

Osallistu arvontaan kommentoimalla tätä postausta viimeistään keskiviikkona 31.8. klo 20 mennessä.

Pettersenin Korpinkehät-trilogia on noussut muualla Pohjoismaissa suursuosioon. Kotimaassaan Norjassa sarjan kirjat ovat niittäneet merkittäviä palkintoja, ja Suomessakin vuonna 2015 ilmestynyt Odininlapsi keräsi ylistäviä arvioita.

Sarja on vedonnut erityisesti teini-ikäisiin ja nuoriin aikuisiin, mutta sillä on paljon myös aikuislukijoita, sillä kirjoissa käsitellään vaikeitakin aiheita.

Mieheni Kai ja tyttäreni Venla lukevat molemmat mielellään fantasiakirjoja. He innostuivat kirjoittamaan arvostelun arvonnan kohteena olevasta kirjapaketista*:

Kai:

Paljon fantasiaa lukeneena tulee uusia sarjoja aloittaessa aina seulottua, mikä kirjassa on uutta ja mikä lainattua. Korpinkehissä on vaikutteita Martinilta, Meyerilta ja toki myös vanhemmilta Tolkienin teoksilta ja Beowulfilta asti.

Venla:

Rakastan fantasiaa ja luen pääosin pelkästään fantasiakirjoja. Korpinkehien tyylisestä fantasiasta en yleensä pahemmin perusta, mutta nämä yllättivät iloisesti. Ensimmäisen kirjan ensimmäiset 30 sivua tosin sujuivat vähän takkuillen, mutta sen jälkeen kirja on varsin sujuvaa ja todella koukuttavaa luettavaa.

Mielestäni ensimmäinen kirja, Odininlapsi, oli hippusen parempi kuin toinen, Mätä, joskin on vaikea valita, niin hyviä molemmat olivat.

Haluan ehdottomasti lukea kolmannenkin osan – voi kunpa se pian ilmestyisi!

Kai:

Tarinan alku oli kankeahko, koska henkilöt ja miljöö ovat lukijalle outoja. Korpinkehissä käytetään tuttua ja toimivaa kaavaa, jossa asiat paljastuvat päähenkilö Hirkalle samaan aikaan kuin lukijallekin. Tämä pitää yllä jännitystä ja jännitettä.

Venla:

Minua hiukan ärsytti, ettei mitään selitetty tarinan alussa. Vähitellen asiat onneksi selkenivät. Toisessa osassa ei ollut tätä ongelmaa, vaan oli hauskaa seurata Mirkan seikkailuja Euroopassa maailmassa, jonka itsekin tunnemme.

Kai:

Skandinavian kansanperinne antaa mukavan, kotoisan tunnelman tarinaan. Raikkautta tulee myös hyvän ja pahan välisen eron häilyvyydestä. Hahmot siis eivät ole joko hyviksiä tai pahiksia.

Venla:

Ensimmäisessä kirjassa tosiaan hyvis-pahis -vaikutelma vielä oli, mutta toisessa kirjassa se särkyi. Virkistäviä hahmoja ovat ne hahmot, esimerkiksi lempihahmoni tanssijatar Damayanti, joista ei kirjan luettuaankaan saa selvää, millä puolella he ovat.

Kai:

Näissä nuoren päähenkilön kasvutarinoissa on minusta se ristiriita, että romantiikka ja ihmissuhteet tuottavat hahmoille enemmän murhetta kuin jatkuva kuolemanvaara ja verenvuodatus. Stephanie Mayerin Twilight-saaga on tästä toinen hyvä esimerkki. Toisaalta, asetelma antaa nuorille lukijoille ehkä samaistumiskohdan.

Venla:

Kirja olisi kaikkiaan aika raaka, jos väliin ei olisi kitattu vaaleanpunaista hörhelöä. Ei sitä mielestäni liikaa ollut.

Kaiken kaikkiaan kirja oli jännittävä ja hyvä ja ansaitsee ehdottomasti kirjahyllystäni paikan kohdasta ”jännät sarjat”.

Osallistu siis Odininlapsi + Mätä -kirjapaketin arvontaan kommentoimalla tätä postausta viimeistään keskiviikkona 31.8. Kerro kommentissasi, mitä mieltä olet fantasiakirjoista.

*Arvostelukappaleet saatu blogin kautta veloituksetta Kustannus Jalavalta.

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogipolku | Blogit.fi  | Google+ | YouTube | Snapchat & Periscope: @ruuhkavuodet

Kommentit (58)

-katriina-
1/58 | 

Fantasiakirjallisuus on niin laaja alue että siitä todennäköisesti löytyy kaikille jotain. Itselle kolahtaa Tolkien ja Martinin jossain määrin.. Mutta tutudtun mielelläni aina uusiin tuttavuuksiin :-)

Sumi
2/58 | 

Kyllä fantasiakirjat kiinnostavat. Tällä hetkellä luettavanani on Talismaani, joka on kyllä tullut lukaistua jo useamman kerran. 

sikkuralla
4/58 | 

Olen aina tykännyt fantasiakirjoista ja tähän sarjaan olisi mielenkiintoista tutustua. Uskon, että kummityttöni olisi myös hyvin kiinnostunut.

Jenna O
6/58 | 

Rakastan fantasiakirjoja. Ne tuovat paon arjesta, tarjoavat mahdollisuuden heittäytyä ihan muihin maailmoihin.

Katja_tata
7/58 | 

Fantasiaan on vähän on-off-suhde, välillä sitä haluaa uppoutua johonkin täysin muuhun maailmaan - tai tuttuun maailmaan ei-niin-todellisella-twistillä - ja niiden jälkeen haluaa taas lukea jotain realistista. Vähän sellainen "can't live with them, can't live without them" :D

Uutamo
10/58 | 

Täällä yksi sarjan fani ilmoittautuu! Luen kaikenlaisia kirjoja, mutta historialliset romaanit ja fantasia kuuluvat suosikkeihini. Serkkuni suositteli minulle näitä kirjoja - hänen suosituksensa eivät kyllä ikinä petä etenkään fantasiakirjojen osalta.

Sisu
11/58 | 

Nuorempana luin enemmän fantasiakirjoja, mutta kyllä ne vieläkin kiehtoo. Olisikin kiva lukea pitkästä aikaa fantasiaa.

Mutsi
12/58 | 

Poikani on samanikäinen kuin Venla ja ahmii fantasiakirjoja. Olisi kivaa saada hänelle uutta luettavaa

Eselso
13/58 | 

Laatu fantasiakirjoissakin aina riippuu kuinka hyvin se on kirjoitettu.  Idea on monissa kirjoissa hyvä, mutta sitten ei kohtaakaan kirjoittajan ja lukijan tyyli/tapa/toive/jokin muu. Nukkumaan mennessä on ihana saada kirja eteen, joka on helppo lukea eikä vaadita kovin kummoista ajattelua vaan kirja itsestään vie mukanaan lause lauseen perään... ja erityisplussaa on se, kun saa päivätauon jälkeen heti kiinni siitä mihin kohtaan edellisellä kerralla jäi. Siitä on hyvät fantasiakirjatkin tehty.

Elise H.
16/58 | 

Mukana kivassa arvonnassa :) Fantasiakirjat ovat kiehtovia! Itsellänikin on 12-vuotias tytär, joka myös pitää fantasiasta sekä kirjoissa että elokuvissa :)

hannna1
17/58 | 

Rakastan fantasiakirjoja, sillä niiden parissa pääsee kokemaan asioita mitkä olisivat muuten mahdottomia :)

Tiiana
18/58 | 

Mukana arvonnassa :) itse olen lukenut paljon fantasiakirjallisuutta ja tytär on juuri tulossa sopivaan ikään.

toukokuu
19/58 | 

En ole lukenut paljonkaan fantasiakirjoja, mutta esittelyn perusteella kiinnostuin. Esittely (2 erilaista mielipidettä) oli hyvä ja edesauttoi kiinnostuksen heräämisessä. Ilman muuta osallistun arvontaan.

Vierailija
21/58 | 

Minä rakastan fantasiakirjoja. Harry Potterit on ehdottomia lemppareita mutta olen paljon muitakin lukenut. Pitää lukea nuokin kirjat! Olen mukana arvonnassa :)

Marja-LiisaKoo
22/58 | 

Luen kaikkea laidasta laitaan, satunnaisesti myös fantasiaa. Hyvää vaihtelua todelle ja realismille 

Marjo
23/58 | 

Yritän löytää nuorille kiinnostavaa lukemista ja fantasiakirjallisuus on siihen mitä mainiointa. Itse he toki kirjansa valitsevat, mutta yritän suositella.

Airiina
24/58 | 

Fantasiakirjat ovat juuri se minun juttu, eläydyn niihin hyvin ja muu maailma unohtuu silloin.

Henna28
25/58 | 

Olen suurkuluttaja lukemisen suhteen ja luulenpa, että nämä kirjat luen ja annan siskolleni joka lukee myös paljon.

Peppi
26/58 | 

Hyvä arvonta on kirja-arvonta, pidän fantasiakirjoista, joskin luen kyllä kaikkea.

Anelie
27/58 | 

Mukana arvonnassa!
Olen jo pari kertaa kirjastossa hypistellyt tuota sarjaa ja se vaikuttaa kiinnostavalta. Kyllä se täytyy vielä lukea :)

Sartsuli
28/58 | 

Kuulostaapas mielenkiintoisilta kirjoilta! :) Fantasiakirjat ovat ihanaa vaihtelua realismille. 

SannaMariaB
29/58 | 

Omistan kaikki Harry Potter- kirjat ja olen lukenut ne läpi moneen kertaan. Myös monia muita fantasia- kirjoja on tullut luettua. Olen erittäin kiinnostunut näistä kirjoista!

Suvi Sininen
32/58 | 

Fantasia on mukavaa ja viihdyttävää, hyvää pakoa todellisuudesta aina silloin tällöin. Lähellä sydäntä on Tolkien ja Pratchett. Myös Harry Potterit uppoaa, hyvin kirjoitettua ja omalaatuista fantasiaa. Tämäkin trilogia kuulostaa hyvälle!

Nellis
33/58 | 

Fantasiakirjat nostavat arjen yläpuolelle - silloin kun ovat hyviä ;) Mukaan arvontaan.

Maiku
34/58 | 

Fantasiakirjat tosiaan toimii loistavasti pienenä todellisuuspakona! Ehdottomasti mukana arvonnassa!

-Kikka-
36/58 | 

Rakastan lukemista kaikessa muodossa. Fantasiassa kiehtoo se, että voi lukiessa päästää täysin oman mielikuvituksen valloilleen. Myös eri maiden mytologiat ja uskomukset ovat mukaansa tempaavia

Mamuli
37/58 | 

Juuri äskettäin ajattelin, että tahtoisin lukea nämä kirjat! Pidän paljon hyvin kirjoitetuista fantasia-kirjoista. Jännityksellä mukana arvonnassa.

suisui
39/58 | 

Mielestäni hyvä fantasiakirja nollaa paremmin kuin esim. baarireissu perjantaina :D Näin perheellisenä alkaa ymmärtään oman hyvinvoinnin päälle enemmän ja osaa arvostaa ihan eri asioita kuin ennen. Hyvä kirja, ulkoilu ja liikunta, pieniä askelia maailmalle, suuria minulle :)

Tiina V
40/58 | 

Mielenkiintoinen kirjapaketti, olen innolla mukana arvonnassa. Lukisin kirjat ensin itse ja sen jälkeen antaisin ne 12-vuotiaan tyttäreni luettavaksi. Fantasiakirjat ovat ihania, uudet ja erilaiset maailmat koukuttavat niin aikuisen kuin esiteininkin kirjojen pariin :-)

Kahvikissa
42/58 | 

Kuulostaa mielenkiintoiselta luettavalta. Jostain syystä tänä kesänä on ollut jokin kumma "lukulukko" enkä ole saanut avattua perinteiseen tapaan kirjoja, josko se alkaisi syksyn myötä aukenemaan..isän ja tyttären keskustelu kirjasta oli mukavaa luettavaa.

Katjusha
43/58 | 

Itse en ole oppinut lukemaan fantasiakirjoja, mutta esikoinen ahmii niitä mielellään. Kirjat olisikin iloinen yllätys hänelle!

Riina
44/58 | 

Fantasiakirjat ovat suosikkejani. Hyvän kirjan löydyttyä usein uppoaakin koko kirjasarja. Ehdottomasti mukana arvonnassa! ?

sarita
47/58 | 

Ei ehkä aivan minun juttuni mutta kyllä meiltäkin lukija löytyy. Tiedä vaikka innostuisi itsekkin...

ansu88
48/58 | 

Joskus nuorempana tuli luettua fantasiaa. Nythän sitä voisi sitten aloittaa taas!

Tappura77
49/58 | 

Meillä rakastetaan fantasiakirjallisuutta :) Siitä nauttivat niin aikuiset kuin teini ja esiteinitkin.

Mökkiläinen2
52/58 | 

Sekalukijalle käy kaikki, fantasia kirjat vie kauas tästä hetkestä. Tuossa olis varmaan kiva pomsi syysilloille!

MacHoney
54/58 | 

Upea arvonta! Olen aikonutkin toivoa joululahjaksi tuota ensimmäistä osaa. Fantasiaa luin teininä paljon ja edelleen se on lähellä sydäntä.

Tipi
55/58 | 

Niin, fantasiaahan on montaa lajia, joten yksiselittäistä vastausta on vaikea antaa. Aiemmin tuli luettua paljonkin, lasten myötä jäänyt vähemmällä, joten olisi kiva saada uusi kirjatuttavuus kaveriksi rankan syksyn odottaessa nurkan takana. Kuullostaa ainakin hyvin mielenkiintoiselta, olen kirjailijasta täällä Tanskassa kuullut aiemminkin.

Hannnna
57/58 | 

Mukana ollaan! Itse en niin välitä fantasiakirjallisuudesta, mutta perhepiirissäni moni tykkää. ;)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 44-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestinnän ammattilainen. 15-vuotias Venla näyttelee, laulaa ja kirjoittaa mielellään.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää äidin ja tyttären elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Bloggaajiin saat yhteyden tästä. Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram