Kirjoitukset avainsanalla asu

Olen tänä syksynä ostanut muutamia, tarkkaan valikoituja talvivaatteita. Tavoitteeni oli, etten olisi ostanut yhtään mitään, mutta sitten pari vuotta vanhat, keinonahkaiset talvikenkäni osoittautuivat jo kylmiksi, ja sorruin Berliinin-matkallamme ihaniin laukkuihin (joista toisen tosin piti olla tuliaislahja Venlalle, mutta tyttö ei tykännytkään siitä.)

Pohdin pitkään ja hartaasti, mitä ostaisin, sillä enää en halua ostaa tuotteita, jotka kuormittavat ympäristöä tai ovat epäeettisiä tai muuten heikkolaatuisia. Vaikka tarkoitus oli hyvä, elämä on kuitenkin kompromisseja, joten päädyin seuraaviin ostoksiin:

Kasviparkitut talvikengät Ellokselta

En tiennyt aikaisemmin, että Elloksella on Conscious Choice -valikoima, joiden valmistuksessa on otettu huomioon ympäristötekijät. Olisi toki paras, jos yrityksen koko valikoima täyttäisi ekokriteerit, mutta parempi edes osa kuin ei mitään.

Yleensä ottaen minusta on ok suosia isojen ketjujen ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Toivon mukaan nämä isot pelurit lisäävät ekotuotteiden määrää valikoimassaan ajan oloon, kun niiden menekki kasvaa.

Aprikoin kauan, viitsisinkö ostaa nahkaiset kengät, koska ne eivät ole mitenkään vegaaninen valinta. Päädyin kuitenkin nahkaan koska se on pitkäikäinen materiaali. Uskoakseni muovista valmistetut goretexit olisivat ympäristön kannalta sekä tuotantovaiheessa että jätteenä huonompi vaihtoehto, ja todennäköisesti ne kestäisivät käyttöä paljon lyhyemmän ajan kuin nahkakengät.

Ostamieni Conscious Choice -kenkien valmistuksessa on käytetty vesipohjaista liimaa, joka on harmitonta ympäristölle, sekä kasviparkittua nahkaa. Kenkien pohja on kumia.

Suurin osa nykyisin käytettävästä nahasta on kromiparkittua. Kromiparkinnassa käytettään kromisulfaattia, mikä on hyvin haitallista ympäristölle, jos nahan käsittelyssä ei huolehdita nesteiden puhdistamisesta. Kromiparkittu nahka on kuitenkin hyvin kosteutta kestävää ja se pitää hyvin värinsä. 

Kasvisparkitseminen on vanha, perinteinen nahankäsittelytapa. Se on ympäristöystävällinen tapa käsitellä nahkaa,  koska kasveista ja puista saatavien parkkiaineiden käytön lisäksi ylimääräisiä kemikaaleja ei juurikaan tarvita. Kasvisparkittu nahka ei kuitenkaan kestä kosteutta yhtä hyvin kuin kromiparkittu nahka. 

Ympäristöystävällisten käsittelyaineiden sijaan miinuspuoli ostamissani kengissä on se, että niiden vuori on tekoturkista ja myös se, että kengät on tehty Intiassa. Kaikkea ei voi saada reilulla satasella...

Huopalaukku Berliinin käsityöläismarkkinoilta

Toinen talvihankintani ei ollut aivan yhtä tarkkaan hankittu, sillä sen kummemmin miettimättä ihastuin Berliinin-reissullamme tähän söpöön huopalaukkuun, jonka ostin huovutettuja käsitöitä myyvältä herttaiselta perheeltä. Perheen isä kertoi, että hän oli tehnyt sen itse omin käsin.

Berliinissä on Hackescher Markt -metroaseman lähistöllä useana päivänä kokonainen meri käsityöläisten kojuja. Monet käsityöt ovat aika arvokkaita, mutta laukusta maksoin vain 15 euroa, vaikka se on käsintehty!

Perustelin itselleni laukun hankintaa sillä, että halusin tukea paikallisia käsityöläisiä. Lisäksi huopa on yleensä suositeltava materiaalivalinta, sillä se hylkii likaa ja on pitkäikäinen ja näin ollen myös ekologinen vaihtoehto. 

Useimmiten villa kestää hankausta ja on lujaa, joten villasta tehty tuote yleensä kestää pitkään hyvänä. Jopa 50-vuotias villatuote voi olla täysin käyttökelpoinen.

Valitettavasti tämä huovutettu laukku ei osoittautunut kauhean kestävän oloiseksi. Se on kyllä tilava, joten siihen mahtuu uskomattoman paljon tavaraa. Huono puoli on se, että kun laukun tunkee täyteen, se on muodottoman näköinen.

Lisäksi laukusta jo irtoaa vähän väliä villahahtuvia. Olenkin miettinyt, koska laukku virttyy puhki tietyistä paikoista, jotka ovat kovimmalla kulutuksella.

Tavoitteeni oli olla ostamatta mitään tälle talvelle, minulla kun on jo niin paljon kaikkea. Näiden lisäksi olen ostanut kolmannen todellisen laatutuotteen huuto.netistä, mutta siitä enemmän seuraavassa asupostauksessa...

Millaisia hankintoja sinä olet tehnyt talven varalle?

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tällä viikolla olen järjestellyt vaatekaappeja. Kun lajittelin omia vaatteitani hämmästyin, miten vähän uusia vaatteita kaappiini onkaan viime aikoina eksynyt!

Syynä niukkuuteen ei ole vain rahapula vaan uudenlainen ajattelumallini: olen soveltanut vaateostoksilla 30 kerran sääntöä, joka on kansainvälisen 30 wears -kampanjan pohjalla.

Törmäsin 30 wears -kampanjaan sattumalta netissä. Kampanjan on käynnistänyt englantilainen kestävän muodin sanansaattaja Livia Firth (joka sattumalta on myös mm. Notting Hill -leffasta tunnetun näyttelijä Colin Firthin vaimo.) Häntä on haastateltu aiheesta esimerkiksi tässä International Business Times -lehden jutussa.

Kampanjan perusidea on: 

Ennen kuin ostat uuden vaatteen kysy itseltäsi, tulenko käyttämään tätä vähintään 30 kertaa.

Tänä talvena olen huomannut, että yllättävän harva vaate läpäisee tämän "happotestin." 

Ihana, höttöinen pörröneule 25 euroa - kaappiin jäisi käyttämättä. Hauskat, iloisenväriset 30 euron alennusnilkkurit, jotka vain hieman puristavat - käyttö jäisi muutamaan kertaan. Suloinen, mokkainen, 40 euron pikkulaukku, jonne sopivasti mahtuisi kukkaro ja huulipuna - missä minä tätä käyttäisin? Elegantti, laadukas puuvillamekko 60 euroa - mutta minähän en juurikaan käytä mekkoja...

Listaa kuluneen talven pohdinnoista voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään...

Kampanja on mielestäni hauska ja helppo tapa vähentää turhaa kulutusta ja säästää kukkaroaan sekä luonnonvaroja. 30 kerran sääntöä soveltaen tulee ihan huomaamattaan ostaneeksi entistä laadukkaampia ja kenties myös ekologisempia tuotteita. Näin kaatopaikoille päätyvän tekstiilijätteen määrä vaivihkaa pienenee, ja ilmakehäkin kiittää shoppailijaa.

Kampanjalle on painavat perusteet. Tiesitkö, että

Tämän ajattelumallin ansiosta vaatteiden ostaminen on edelleen sallittua, eli kyseessä ei ole mikään ostolakko. Kokemukseni mukaan kaikenlainen totaalikieltäytyminen harvemmin tuottaa mitään hyvää, sillä usein patoutuneet ostostarpeet sitten ryöpsähtävät kerralla esiin lakon jälkeen.

30 wears -kampanjan tiimoilta käydään vilkkaasti keskustelua esim. Twitterissä - kannattaa tsekata! Itse aion ainakin jatkaa tulevaisuudessakin 30 kerran säännön soveltamista ostoksilla.

Haastan myös muut bloggaajat - ainakin teidät: Arkijärki, Ehdoton ehkä, Project Mama, Lähiömutsi, Lady of The Mess, Minäkö keski-ikäinen, Pinkit korkokengät, Tuula's life, tuulanneli, Outi's life, Business Woman, Go 4 it vol. 2,  -Optimismia ja energiaa, XL Elämää, PauMau, Pikku Kepponen, Nelliina, Pulina Elli, Taikasaappaat ja Elämä uusiksi. Osallistukaa toistaiseksi tai omavalintaiseksi ajaksi - ihan miten haluatte!

Jos itse innostuit kampanjasta, eikä blogisi nimi lue yllä, ilmiannathan itsesi alla kommenttikentässä!

// Tämän postauksen kuvissa on kokoelma asuja, joissa esiintyviä vaatteita minä ja Venla olemme käyttäneet kaikkia vähintään 30 kertaa. //

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (17)

atomi

Olen ihan tavis vaan joka linkkas tämän postauksen Nelliinan blogista. Tuo idea väh 30 käyttökerralla on ihan huippu. Pakottaa harkitsemaan etenkin heräteostoksen. Aion ottaa käyttöön?

Jönsses

Tämä on todella hieno juttu, osallistun vaikken olekaan bloggaaja. Luin tuon linkin jutun Livia Firthista, vau...

Annikki

Hyvä periaate. Jäin miettimään vain sitä, että omalla kohdallani ei kyllä toimisi juhlavaatteissa. Tärkeitä juhlia (häät, lakkiaiset, ristiäiset jne.) on harvoin, ei välttämättä edes joka vuosi. Kaikkiin juhliin ei voi mennä samassa asussa eikä ainakaan 30 vuotta samassa :).

Talvipakolainen

Tämä olisi varmaan pitänyt minun lukea pari viikkoa sitten. Hullaannuin taas edullisiin pellavavaatteisiin ja ostin varmaan liian monta. Puolustaudun kuitenkin sillä, että ne kestävät ja varmaan jossain vaiheessa niille kaikille tulee täyteen ainakin tuo 30 käyttökertaa.
Kyllä! Niittaan tuon 30käyttökerran  ohjenuoran takaraivooni. Toivoin mukaan voin jakaa sitä myös Talvipakolainen -blogissani.

Pauliina / PauMau

Kiitos, mahtava haaste vastaanotettu ja ihan ehdottomasti toistaiseksi, vaikka loppuelämäksi :) Aivan samoja ajatuksia ollut itselläni viimeaikoina. Olen oikein hämmästellyt kuinka vähän on tullut hankittua oikeastaan mitään vaatteita. Noh, poikkeuksena jokunen vaate kirppikseltä muutama viikko sitten, mutta puolustuksena mainitsen, etten edes kirpputoreilla ole kierrellyt melkein vuoteen. Ai joo, ja parit kengät. Mutta niitä tulee käytettyä ainakin sen 30 kertaa. Toivottavasti :D 

Sun ensimmäisen kuvan mekko on aivan ihana!

Tuija / Satulinna

Onpa loistava idea! Jäin vain miettimään sitä yhtä ihanaa hametta, jota lauantaina sovitin, ja joka jäi mieleen kummittelemaan... Käynkö kotiuttamassa sen huomenna vai en? 30 kertas voi olla hankala toteuttaa ja onhan hame omastakin mielestä kallis. Mietintä jatkuu huomiseen iltapäivään ?

smagardi

Mielenkiintoinen haaste!
Olen jo muutenkin viime vuosina alkanut harkitsemaan vaateostojani entistä enemmän, keskittyen laatuun ja luonnollisiin materiaaleihin, mutta tämä 30 käyttökerran sääntö on myös erittäin toimiva lisä. Pitääkin ottaa käyttöön. :)

Vierailija

Tämä on hyvä ajatus. Olen myös yrittänyt toteuttaa jonkun toisen lanseeraamaa ajatusta siitä, että ostohetkellä miettii "rakastanko tätä vaatetta" oikeasti... ja silleen. Juu, rakastun niin helposti!! Voin kirkkain silmin luvata jokaiselle puserolle, mekolle, myssylle ja liinalle ja kengälle, että RAKASTAN sinua niin, enkä koskaan hylkää.

Valitettavasti jokaisen kohdalla en kuitenkaan pidä tätä lupaustani. Yritän siis sanoa, etten millään etukäteen voi tietää tulenko pitämään tätä vaatetta 3, 30 vai 300 kertaa päälläni.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Viime aikoina olen käyttänyt paljon punaista vaatteissani ja myös ehostuksessa. Tajusin, että se vaatii hieman rohkeutta.

Rohkeaksi ja voimakkaaksi olenkin tuntenut itseni. Olen kokenut pieniä pettymyksiä, mutta päässyt niistä pian yli entistä vahvempana.

Punaisen ansiota? En tiedä mutta kun on tuntunut, että elämä potkii päähän, olen kaivanut kaapista punaisen paidan tai maalannut huulet kirkkaan punaisiksi.

Aikaisemmin olen käyttänyt punaista vain satunnaisesti. Tajusin myös, että en oikein uskaltanut leikitellä punaisen eri sävyillä nuorempana. 

Aloin hieman googlailla värien merkityksestä ja vaikutuksesta, ja punaisesta löytyi paljon mielenkiintoista.

Punainen liitetään Aasiassa iloon ja Euroopassa taas voimaan, rakkauteen jopa intohimoon ja aggressiivisuuteenkin. Punaista käytetään yleensä yhteyksissä, joissa halutaan herättää huomiota. 

Turhaan ei punaista sanota aikuisen naisen väriksi. Ja syynsä on myös sillä, että hennon vaaleanpunainen, pinkki, on pikkutyttöjen väri.

Joidenkin ajatussuuntien mukaan dynaaminen punainen on täynnä alkukantaisia vaistoja, elämänhalua ja varmuutta. Sen sanotaan olevan hyvä väri elämään väsyneille, aneemisille ja harhaileville ihmisille. Punaisen jopa väitetään lämmittävän palelevan, laittavan veren kiertämään nopeammin ja nostavan verenpainetta.

Joissain tutkimuksissa kävi ilmi, että koehenkilöt jaksoivat juosta nopeimmin punaisissa verkkareissa. On tullut myös esille, että työntekijöiden työvauhti kohoaa punaisessa ympäristössä mutta toisaalta myös virheiden määrä lisääntyy.

Punaisen sanotaan olevan viisasten väri, joka ei sovi äkkipikaiselle tai kovin dominoivalle, hallitsevalle henkilölle. Myöskään stressi ja punainen eivät sovi yhteen. 

Vallitseva, kaikista väreistä dynaamisin ja hallitsevin punainen voi iyrätä kaiken alleen. Pukeutumisessa punainen kertookin vahvasta persoonasta, joka viestii vaatteillaan ympäristölleen: katso vain minua, se ei se häiritse. Sanotaan, että ulospäin suuntautuneiden ihmisten lempiväri on useimmiten punainen, kun taas sisäänpäin kääntyneet pitävät sinisestä.

Eri punaisen sävyjen sanotaan viestittävän erilaisia asioita. Tiilenpunainen kertoo realistisesta, sitkeästä ja vanhoillisesta luonteesta. Sinooperinpunainen taas on kiihottava, eloisa, kiihkeä, tulta, melua, läheisyyttä ja vaaraa viestittävä. Karmiininpunainen taas antaa voimaa ja symboloi vahvuutta, mahtia ja rakkautta.

Innostuin leikittelemään pukeutumisessa punaisen eri sävyillä, kun sain blogini kautta testattavaksi ensimmäisen oikeasti kirkkaanpunaisen huulipunan pitkästä aikaa: Jane Iredalen PlayOn-huulipunakynän sävyssä Hot*.

Ensin ajattelin, että sävy on minulle väärä. Nyt ajattelen, että sen käyttäminen vaatii vain rohkeutta.

Mitä mieltä sinä olet punaisesta?

*Tuote saatu PR-näytteenä blogin kautta.

// Postauksen kuvissa minulla on Anne Linnomaa -neuletakki, ikivanha oranssinpunainen paita Ellokselta, kälyni askartelemat puuhelmet, Tauko-merkkinen housuhame Nudgesta sekä käytettyinä ostetut Dr. Martens -bootsit. Asu on lähes sama kuin tässä postauksessa - eikös väri muutakin asua hurjan paljon? //

Blogi myös somessa:
Facebook Instragram Pinterest YouTube | blogit.fi | Bloglovin | Snapchat (Aino): @ainomarja

Kommentit (6)

Milla - Sukhimatot

Todella hyvä tyyli - rohkea, kuten kantajansakin!

Ja mielenkiintoista tietoa punaisesta. Hienoa, että on löytynyt väri joka on oikea tiettyyn mielitilaan. Itsekin huomaan aina keväisin kaipuun kirkkaisiin, syksyllä taas mennään tummalla ja mattapintaisemmalla.

Hyvää viikonloppua koko perheelle!

Milja

Nuorena pukeuduin usein punaiseen, mutta sitten meni monta vuotta, etten oikein välittänyt koko väristä. Nyt taas olen alkanut lisätä punaista, erityisesti kirkkaanpunaista huulipunaa tulee käytettyä lähes päivittäin. Täytyisi varmaan hankkia punaiset verkkarit ja katsoa, sujuisiko juokseminen sitten kepeämmin! :) 

hannamariavv

En jotenkin tuntenut punaista koskaan omaksi väriksi, ennenkö rupesin hiusten väriä viemään punaisempaan. Nyt mulla onkin ollut viinipunaista, josta mentiin kirkkaan punaiseen ja nyt ollaan neutraalimmassa oranssi-/kuparihässäkässä pyöritty jo hetki. Punaisesta huulipunasta olen tosin tykännyt aina, siitä kaikkein klassisimmasta.

hanna

www.hannamariav.com

Liukkonen

Kiitos artikkelista! Minulle punainen on ollut aina voimaannuttava väri sekä nykyisin ollessani naisena johtajana, haluan myös viestittää värillä "minulle ei ryttyillä"-asenteesta. On kiva nähdä miesten kulmien nostoa saapuessani punaisessa asusteenani kokoukseen. Joskus riittää vain punainen huulipunakin ilmeen piristämiseen. Punaisesta on tullut jo minun tavaramerkki!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Puolison pukeutumistyyli saattaa olla tulenarka elämän osa-alue. Se on jotain hyvin henkilökohtaista ja jotain sellaista, jota ei mielellään toisen mieliksi haluaisi muuttaa.

Äitienpäivän ja ystävänpäivän aikoihin lehdissä usein annetaan vinkkejä miehille vaimojen toivomista vaatelahjoista. Jutuissa vilisee pitsiä, pörrösukkaa, punaista, vaaleanpunaista ja monenlaista tavallisempaa sekä ei-niin-arkista vaatekappaletta.

Olen ollut mieheni kanssa yhdessä pian 22 vuotta. Vuosien varrella pukeutumistyylini on muuttunut monta kertaa niin kuin minä itsekin.

Täytyy myöntää, että en valitse vaatteita ensisijaisesti miestäni miellyttääkseni vaan miellyttääkseni itseäni. Haluan, että vaatteeni ovat mukavat, persoonalliset, mielellään laadukkaat ja eettisetkin.

Kun minulla oli jonkinlainen "keski-iän kriisi" viitisen vuotta sitten, mietin millaisena puolisoni minut näkee. Olenko hänen silmissään vanheneva, keski-ikäinen kottarainen, joka etäisesti muistuttaa sitä 19-vuotiasta tyttöä, johon hän rakastui 90-luvun puolivälissä?

Pari vuotta sitten sain mieheltä lahjan, joka lämmitti. Täytin silloin 40 ja yllätyksekseni hän osti minulle lahjaksi tämän kivan, kuvissa näkyvän hameen.

Laitoin hameen taas hiljattain päälleni töihin ja mukavat ajatukset valtasivat jälleen mielen. Hame on mielestäni persoonallinen, hauska, jotenkin erilainen ja ihanan pehmeä sekä joustava.

Tämän hameen kautta puolisoni mielestäni kertoi, että en hänen mielestään ole ainakaan mikään tylsä ja väritön tanttara. Käyttäessäni tätä hametta tunnen itseni mielenkiintoiseksi ja kauniiksi.

Se oli ihan paras syntymäpäivälahja, monta kertaa parempi kuin vaikkapa ruusukimppu.

Oletko sinä saanut puolisoltasi vaatteita lahjaksi?

P. S. Blogimme nimi muuttuu ensi viikolla! Nimenvaihdos on ajankohtainen, koska blogin tärkeä toimija on nykyään tyttäreni Venla, varsinaiset ruuhkavuodet alkavat olla isojen koululaisten kanssa ohi, eikä tälle uraäidillekään ura enää ole arvojärjestyksen kärkipäässä. Pysy linjoilla - uusi nimi paljastetaan pian kivan arvonnan kera!

Blogi muualla somessa:
Facebook | Twitter Instragram | Pinterest | Bloglovin | Blogit.fi  | YouTube | Snapchat @ruuhkavuodet

Kommentit (2)

Tiia k

Mekko on ihana ja ajatuksella annettu. Hmmm. Burberryä olen saanut, ponchoa, huivia, käsineitä, sitten erilaisia käsilaukkuja, etenkin työmatkoilta, joten voisin vastata kyllä, vaikka aika harvakseen vaatelahjoja on tullut. :) Kivaa viikonloppua <3

C

Mun mies ostelee mulle useinkin paitoja reissuista (käy melkein viikottain työmatkoilla ulkomailla). Mies on ihan loistava ostamaan mulle vaatteita, ne on just mun tyylisiä ja värisiä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogissa Aino-äiti ja Venla-tytär yrittävät pysyä sovussa itsensä, toistensa ja ympäröivän maailman kanssa. 42-vuotias Aino on joogaopettaja ja viestintäkonsultti. 13-vuotias Venla on Kirkkonummen kuntalähettiläs, joka näyttelee, laulaa ja kirjoittaa.
Hyvinvointia, kauneutta, kasvisruokaa, eettistä kuluttamista, työtä ja haaveita – sitä kaikkea sisältää keski-ikäisen ja teinin elämänmakuinen lifestyle-blogi.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!
Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram